Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Dobré je včelařit až když je tak 12 a víc. Jenže i Řeháček jasně píše, že včelařit se dá (myslím, že jsem vám to psal v SZ) i při mnohem nižší plusové teplotě když není vítr. A ten vítr je rozhodující.
Musíte mít vše do detailu rozmyšlené, co chcete dělat a tak, všechny pomůcky u ruky a ne že otevřete a rozhrabete úl a půjdete něco hledat co víte, že někde máte a víte, že by se to moc hodilo, jen nevíte honem kam jste to vloni dal!

Takže zužovat lze, taky se na to chystám i když budu stát ve sněhu. Nemusím to nutně dělat, jen budu mít až o jeden NN jarního medu míň a o neměřitelně méně radosti ze sílících a bujících včelstev. Tak snadné to rozhodování je.

Tak ať se vám to podaří a nikde nebude ve vašich vč problém.Wink

Než jsem to dopsal předběhl mě pan doktor a já si s ním dovolím nesouhlasit. navíc bych se velmi zdráhal říct, že teplo podporuje nějakou chorobu a proto je třeba vč vést ve studeném odchovu. Při vší úctě to považuju za nesmysl odporující zdravému rozumu.
Zúžiť včelstvo má zmysel až v čase,kedy je zimný chumáč rozvoľnený a mi vidíme počet obsadnutých uličiek na ktoré včelstvo môžme prepážkou stiahnuť.Do toho času má včelstvo len zanedbateľné rozlohy plodu v strede chumáča a zúženie priestoru pre chumáč je nezmysel ktorý nič nerieši.
Teraz sa rýpať vo včelách je na škodu veci a skôr tým len včelám uškodíme.Já som komoroval až niekedy v polovičke marca,takže treba byť ešte trpezlivý.
Já bych do nich nyní nešťoural. Rozlezou se pokřehnou a poserou se. Nic jim nepomůžeš jen rozrušíš a uškodíš Až po skutečně pořádném proletu a s předpovědí na teplé počasí, jinak to nemá cenu je rušit.
(10.02.2017 12:56)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Zúžiť včelstvo má zmysel až v čase,kedy je zimný chumáč rozvoľnený a mi vidíme počet obsadnutých uličiek na ktoré včelstvo môžme prepážkou stiahnuť.Do toho času má včelstvo len zanedbateľné rozlohy plodu v strede chumáča a zúženie priestoru pre chumáč je nezmysel ktorý nič nerieši.
Teraz sa rýpať vo včelách je na škodu veci a skôr tým len včelám uškodíme.Já som komoroval až niekedy v polovičke marca,takže treba byť ešte trpezlivý.

Ano. Létavkou se včela stává čtyřicátý den po položení vajíčka.

Když zúžím v polovině března, pak trvá nejméně dva týdny než se matka rozklade a to bude konec března. Tehdy začne klást naplno a včely z tohoto kladení se stanou létavkami kolem desátého května a to je u mě skoro po snůšce, po polovině určitě. V naší výšce nad mořem akát nemeduje.
Medovice je krajně nejistá, snůška jarní je naprosto jistá.

Takže, je třeba dělat to tak, jak daná lokalita vyžaduje. Já mám vyzkoušeno, že to musím dokázat v únoru, nejlépe v polovině. Navíc při TS bývají první plásty od česna prázdné a vč nemůže přejít dozadu, u TS je tedy nezbytný tento zásah co nejdřív. I u SS je nutné, aby vč mohlo začít vytápět úl tehdy, kdy se k tomu vytvoří venku podmínky a ne že až se oteplí teprve jdu včelstvo vrtat.
Tom,to čo si zameškal pri včelách v lete,kedy sa rozhoduje o tom aké silné včelstvá zazimujeme,to sa veľmi ťažko doháňa potom na jar.
Jarné zúženie niečo málo pomôže,ale nie je to zázrak.Já som nikdy nemal problém z tým,že by mi včely nestihli dozrieť na znášku,ale z prípravou na znášku som začal nie na jar,ale postaral som sa o to počas leta,teda ak zazimuješ silné včelstvá,tak sa na jar nemáš čoho báť a včelstvá idú samé bez môjho pričinenia v rozvoji jak raketa.Já včelstvá nezužujem preto,aby som ich dostal do sily,ale preto,aby som za prepážkou mohol vyradiť nepotrebné od zásob vyčistené plásty.Takže podľa mňa niekde robíš chybu,ked si nútený sa kvôli slabší včelstvám hrabať v plodisku už vo februári a dokonca si presvedčený,že len takýmto spôsobom dokážeš stihnúť znášku.
Můžete se v létě postavit třeba na uši a některá včelstva budou na jaře slabá a některá vůbec ne.Cool

To zužování se dělá i kvůli slabým včelstvům, ušetří jim to uličku včel na každé straně, pokud je to přepážka ze styroduru. Extrém je 3 rámky mezi a komoroval sjme i na 2 nebo jeden plást. Matka klade i vedle polystyrenu.
A přivedl mě k tomu Ing.Cimala, jemu to pomohlo po bídě myslím 2007/8 a já vyzimoval slabá v 2012, tak jsem si je vyrobil.
Od té doby to dávám pokud je včelstvo slabší než bych chtěl.
Karle zužuješ tiež vo februári ?
A myslíte, že při těch 6ti stupních by se dal nadsazený NN podsadit. Ať nemají nad hlavama zbytečně moc prostoru. Blbý zase je, že v tom NN v tuto dobu jsou ještě zásoby :/
To bych musel mít hrablo na sníh, lopaty a sněžnice. Smile

Až když to lítá, já na první med netlačím, nechci si vyvolat potíže se silnými včelstvy.
Počkejte raději až po hromadných proletech. Musel byste zkontrolovat, zda mají dostatek zásob v plodištním nástavku. K zásobám nad hlavou se dostanou, pokud byste je ale přemístil dolů a zima se protáhla, mohl byste včely odtrhnout od zásob.
Kaji co znamená že netlačíš na první med?
Nebaví mě jej točit, mám jej maximálně pro sebe a pro znalce. Lidi chtějí tmavý. Navíc u nás se v květnu točí opravdu jen jednou za pár let.
Naopak, většinou je květnový med předzvěst bídného roku.

Tedy, vedu včelstva aby měla vrchol v době hlavní snůšky, u nás po 10.6.
V kolika jsi m.n.m.?
(10.02.2017 13:54)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Tom,to čo si zameškal pri včelách v lete,kedy sa rozhoduje o tom aké silné včelstvá zazimujeme,to sa veľmi ťažko doháňa potom na jar.
Jarné zúženie niečo málo pomôže,ale nie je to zázrak................Takže podľa mňa niekde robíš chybu,ked si nútený sa kvôli slabší včelstvám hrabať v plodisku už vo februári a dokonca si presvedčený,že len takýmto spôsobom dokážeš stihnúť znášku.

KaJi vám to píše jasně. Vy jste 272 m vysoko a u vás už má vliv kontinentální klima, já jsem na okraji České Sibiře 460 m vysoko. A vy mě obviníte, že neumím udělat včely v podletí. Přijeďte mi to ukázat. Já ve vaší výšce nad mořem bych včelařil i s jednou rukou víte kde, že joTongueRolleyesBig Grin

Navíc vědomě nechovám masařky typu Singer. Jakmile se mi matka se sklonem masařky objeví, ihned jí likviduju. Takové včely v mých podmínkách spolehlivě proplodují úplně všechno, co přinesou a naopak abych je v sezoně krmil!
Richarde, u Labe, teoreticky sem do nížin jezdil na hory kamarád z Petřin (Praha), kde byl výše mnm. Smile
Ale kopce okolo jsou 400mnm. Ale je to tím, že dokud je na horách sníh, fouká studený severák, nebo je sníh dokud fouká severákSmile
Takže nemám ani zájem aby včely moc létaly, snůškových dnů v květnu je velmi málo a málokdy jich je nad polovinu.
Myslel jsem, že pokud v tuto dobu dostanu včelstvo do větší tepelné pohody (čímž komorování bezesporu je), více se rozploduje a díky izolaci ED budu simulovat snůšku díky přesunutím zásob za blinovku i v případě, že venku bude méně jak deset stupňů. Nad plodištěm mám jen zateplený strop a pod plodištěm polštář se zásobami...
Tak dnes provedeno komorování. Jedno včelstvo zúžení na čtyři uličky, ostatní na 7-9. Bylo vidět, že se už konaly první jarní prolety, každopádně jsem taky dostal patřičnou dávku. Bylo šest stupňů a jeden zásah trval cca 4minuty, tak snad vše dobře dopadne...
Já bych si jedno, dvě větší nekomoroval, je dobré mít srovnání.
Máte pravdu, taky jsem o tom uvažoval, ale nedalo mi to... Hlavně jsem moc zvědavej na to nejslabší včelstvo. Všechna včelstva mají dost zásob, až mě to překvapilo...
Už někomu, kdo jste komorovali, přenesly včely nějaké zásoby z plástů za přepážkou?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's