Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Metodika chovu v Eurodadantu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
v ponuke ma ale aj 42x34,7

(07.03.2018 11:18)Kohout napsal(a): [ -> ]
(07.03.2018 10:54)Róbert Lipták napsal(a): [ -> ]Plodiská o veľkosti min. 11-12 rámikov. Plodiská pod 10 rámikov z hľadiska obmeny diela je " OPRUZ /kotva na krku ! " Zlatý Dadant & EDD. To nekonečné vertikálne žonglovanie, zvýhanie, zebrovanie v plodiskách nie ďakujem nemusím.

Přemetením na mezistěny po vytočení posledního medu obměna deseti a méněrámkového plodiště dělat nelze?

s touto myslienkou som sa viackrat pohraval,a mozno k tomu aj budem smerovat..vzhladom k infekcnemu tlaku roznych ochorení aj z dovodu ze posledna znaska do mednika zacina byt u nas agátova(slnecnica sa prestala pestovat.. a tak uvazujem ku koncu repky zaklietkovat matky ,a za tri tyzdne uz bude aj po agate,tak sa bude dat vsetko odobrat,vytocit a"upratat" vcelstva a pripravovat ich na koniec sezony..
Při rozšiřování včelstev po komorování jsem u jednoho slabšího včelstva udělal chybu. Místo blinovek jsem přidával mezistěny. Všechny mezistěny byly do týdne vystavěné a zakladené. U slabšího ale zůstaly prázdné plásty a po nasazení medníku včely nosí sladinu do plodiště. Měl jsem jim ještě chvíli nechat zúžené plodiště. Napadlo mě vybrat dva plásty se sladinou, ty dát do podmetu a místo nich dát do plodiště (7 rámků s plodem) přímo mezistěny. Tím pádem začnou včely stěhovat sladinu do medníku a matka za dva dny po vystavění mezistěn bude mít kam klást. Nejde mi o to, abych natáhl včely do medníku ( tam nosí, i když míň než ostatní), ale aby matka měla kam klást a nebylo plodiště plné medu.
Zapomněl jsem na otázku. Máte někdo zkušenosti s nouzovým vložením plástů do podmetu? Vyberou sladinu a přemístí ji do medníku, když jinde v plodišti není místo nebo vystaví nejdříve mezistěny a pak sladinu šupnou zase do plodiště?
Pokud máte časovou možnost si s tím trochu pohrát, zkuste to udělat takto:
Doprostřed mezi plod vložte mezistěnu. Plásty s nově nanošeným medem dejte za Blinovovu přepážku.
Počet plástů v medníku zredukujte dočasně asi na polovinu tak, aby medníkové plásty byly nad plodem. Volný prostor v medníku něším vyplňte, jako provizorium stačí igelitové pytlíky vycpané papírem.
V medníku musí být pro začátek převážně souše, nejvýše tak 2 mezistěny.
Souše i mezistěny v medníku postříkejte 10 - 20% medovým roztokem, nebo alespoň vodou.
Podle rychlosti výstavby mezistěny v plodišti a jejího zakladení přidávejte pomalu další mezistěny a odebírejte vybrané plásty za přepážkou.
Dle potřeby rozšiřujte medník.
Dobrý večer. Snažím se včelařit v eurodadantu. Problém je, že se dají koupit jen sololitové a to nechci. Takže zakázkově, nebo domorobo. Času je málo a zateplený jsou na výrobu složitý a polistirén se mi nelíbí. Chci se zeptat. Máte někdo zkušenost s touto sestavou, ale nezateplenou? Mohlo by to fungovat jako třeba 39/24 zateplený - nezateplený. Děkuju.
Dobré včely budú fungovať jak v zateplenom úle a tak isto v nezateplenom. Ukrajina alebo Rusko tam je najviac rozšírený dadant čo na Sibiri majú len 25 mm steny úla nezatepleneho a včely sú vynikajúce a pritom je tam chladno 8 - 9 mesiacov čo vydrží zimná generácia včiel.
(23.04.2018 9:54)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Zapomněl jsem na otázku. Máte někdo zkušenosti s nouzovým vložením plástů do podmetu? Vyberou sladinu a přemístí ji do medníku, když jinde v plodišti není místo nebo vystaví nejdříve mezistěny a pak sladinu šupnou zase do plodiště?
Za prepážkou ti teraz ak je znáška plásty nevyčistia,ešte ti budú do nich nosiť ako by to bol ich medník.Ak dáš ale plásty na dno do podmetu,tak budú vyčistené,to je pre nich neprirodzená situácia.Mne síce do podmetu rámik nevlezie,ale dával som tam vyrezané SR zo zásobami a vyčistili ich okamžite.Potom pozor aj na to,ak budeš do plodiska pridávať medzisteny,rozhodne u slabšieho včelstva by som priestor pre plod pridával postupne,inak hrozí zamedovanie plodiska,pretože matka nebude stíhať.To znamená,že dáš na za posledný plodový plást možno aj z každej strany po jednej medzistene a akonáhle ti vytiahnu bunky,plásty nemusia byť zakladené,tak tieto plásty nazebruješ medzi zaviečkovaný plod na stred plodiska.Tam budú zakladené okamžite.
Já myslím, že s Dadanty by byla polovina problémů, kdyby každý majitel těchto úlů měl v šuplíku Řeháčkovu metodiku, což je nejlepší dílo jaké kdy kdo napsal. Jestli vám nosí za přepážku sladinu, je to pouze tím, že komorujete blbě, ničím jiným. Řeháček, kterému posílám tam nahoru pozdrav, jasně píše že se začíná komorovat, když nakvétá olše lepkavá a končí se s tím za 3 týdny až měsíc. Já komoruji přelom březen duben, jak kdy. Když už tam zásoby jsou, tak oddělky budou za ně vděčné. Zdraví R. S.
Dadantisti, jak vidno, už řeší potíže s medem v plodišti. To jsou ti, kteří ví a řeší. Jsou tu nováčci, co se diví.
A takto to dovede špílmachr:
(23.04.2018 8:47)jirka.marx napsal(a): [ -> ][Obrázky: IMG_6749.jpg]
Nádherný plod a takej matke sa vraví " Mäsiarka " TongueTongueTongue
Při současné snůšce se mi neosvědčilo dát ani plásty do podmetu, ani za přepážku. Včely odebraly nepatrnou část. Včelstva hodně sílí, mezistěny už vkládám rovnou mezi plod, do dvou dnů jsou vystavěné a zakladené, podsazoval jsem druhé medníky, u prvních už začalo víčkování. Plásty z plodiště zanesené pylem a sladinou nakonec dle rady skončily u oddělků. Včely nosí hodně pylu, bohužel část i do medníku.
Letos jsem oproti loňsku komoroval později, vypadá to tak, že až budou včelstva v plné síle, bude po snůšce.
Jediná záchrana dadantisty průšviháře je, že podstaví ještě jedno plodiště, kam převěsí otevřený plod a staré zásoby a nasadí mateří mřížku.
No to nevím. Udělal jsem časné oddělky, sedm rámků v plodišti je zaplodováno, navíc jsou tam dvě mezistěny. Jediná matka mi zakladla rámek v medníku, což není žádná hrůza, do medníků nosí. Mateří mřížku nepoužívám. Letos hodlám rozšiřovat, tak jedinej můj průser jsou momentálně investice... Dvě plodiště nad sebou použiji až po snůšce, kdy se chystám přemést na mezistěny bez likvidace plodu...
Možná jsem to špatně pochopil. Měl jsem dojem, že včely upřednostnily přínos nektaru do plodiště oproti medníku. To je z mého pohledu jediný malér, který u kombinovaného systému hrozí. Ne každý dovede to co Jirka Marx viz výše, že plod je v plodišti a med v medníku. Já to neumím a čas na to hlídání také nemám, proto preferuji NN systém, tam je náprava jednoduše možná.
Nevím, prakticky jsem se nikdy s neochotou včel lézt do medníků nesetkal. Je to možné, když není snůška jako např. u nás díky suchu a když je včelstvo na medník slabé. Takže hledejme to v rukách a možná když je v medníku hodně mezistěn! Zdraví R. S.
Nechat vystavět komplet ED byla pro první oddělky dost dřina a potvrzuji, že na samostatné mezistěny se jim do medníku moc nechtělo. Musel jsem přemisťovat nevystavěné mezistěny nad plodiště a stavba byla i na úkor výnosu. Letos je situace díky vystavěným souším úplně jiná. Prázdné souše byly za týden zaneseny sladinou a podsazené mezistěny ve druhém medníku byly komplet vystavěny do třech dnů... Letos staví naprosto skvěle...
Mne túto sezónu nejak nechcú stavať medzisteny.Nachádzam nevystavané medzisteny v medníkoch medzi dvoma plnými rámikmi medu.Nechápem,minulý rok som tie isté medzisteny použil a nebol problém.Ešte šťastie že nemusím riešiť nedostatok súši,inak neviem,neviem....
Letos jsem ještě v dubnu dělal odělky a to tak, že jsem dal čtyři nebo pět rámků s kompletně zavíčkovaným plodem a přidal k nim jeden čerstvě zakladený plást z vynikajícího včelstva. U těchto včelstev zároveň držím maximum trubčiny, termínově mám spočítáno. Takže používám poprvé metodu nouzových matečníků, všechna včelstva mají nyní matky že šlechtitelských chovů. Nyní jsem navštívil stránky dadantklubu, kde Ing. Cimala píše, že odchov matek pomocí nouzových matečníků nedává smysl. Může mi prosím někdo popsat, co je špatně? Dávám prakticky jen vajíčka, zbytek kompletně zavíčkováno. Je tím pádem nějak ohrožena kvalita budoucích matek? Děkuji za případné vysvětlení.
Letos opravdu stavi skvele a obratem a to i cele nastavky 39x24, za tyden vcetne zaneseni, to se mi jeste nestalo.Stavi okamzite i v medniku nevim cim to je. Uly vonej na 15 metru.
Plaček napsal(a):Děkuji za případné vysvětlení.
Přesně toto je ten případ, kdy platí:
Zeptáš li se pěti včelařů na něco, dostaneš šest naprosto protichůdných odpovědí.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Referenční URL's