Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba mezistěn vcelarskyobchudek.cz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Co je to za přidaný materiál?


[Obrázky: IMG-1576.jpg]

Vyfotil jsem ve vodě rozvařené mezistěny (Balaštík 6/2018). Část bordelu odpadla, několik centimetrů jsem snadno odřízl. V tomhle už se dá dloubat jen silným nožem.
To žluté je můj vosk pro kalibraci monitorů.
Louky - pokud vidím dobře, proč nemáš drátek zvlněný?
( na zvlněném drátku budou i ty problematické držet lépe)
Mirku když je to šmejd, tak to můžeš vlnit jak chces a jdou dolu.
(19.02.2019 13:12)Kohout napsal(a): [ -> ]Co je to za přidaný materiál?


[Obrázky: IMG-1576.jpg]

Vyfotil jsem ve vodě rozvařené mezistěny (Balaštík 6/2018). Část bordelu odpadla, několik centimetrů jsem snadno odřízl. V tomhle už se dá dloubat jen silným nožem.
To žluté je můj vosk pro kalibraci monitorů.

Ono je otázka, co ten "bordel" obsahuje a jestli má pro výrobu mezistěn smysl čistit do absolutní čistoty. Já čistím na 2x, rozvařím, nechám sednout, očistím. Vosk chladne v termoboxu, takže má dost času na oddělení nečistot od vosku. A věřím, že kdybych to udělal 5x, tak tam pořád něco bude.
Ale tyhle nečistoty se od vosku neoddělují.
Tak jak píšeš jsem rozvařil 22,5 kg jiného vosku. Bordel seškrábnu rozpěrákem, po druhém přetavení dočistím vapkou. , Dneska ho posílám výrobci mezistěn.
Tohle je na hoblovku.

Ve chlívečku Hospodaření s plásty píše Kamík že se mu mezistěny (nákup 6/2018 jako já i Louky) před natavením na slunci protáhly o 15 mm. Po natavení smrskly a popraskaly. Mně se roztáhly až v úlech, 80% jsem vyřezal.
Prodávat mezistěny bez bordelu smysl má. Nevěřím že by tak jak naznačuje Louky vosk pančoval výrobce. Měl jsem živnost přes 25 let a základ je nenasrat zákazníka. Ale měl by umět dohledat u koho surovinu k výrobě nakoupil. Na neznámého zaměstnance jsme nikdy nevěřili.

Mezistěny jsem nereklamoval, pan Balaštík se o problému dozvěděl až z Fóra a napsal mi.
Keď vosk vytopím tak ho nalejem do nádoby čo sú určené na med, vosk sa svrkne keď stuhne na max 1 mm a pančovaný viac. takže keď medzistienku dám ohriať na slnko a tú ako teplú nalepím sa nikdy nemôže krútiť vo včelách a ani nemá veľkú roztažnosť keď sa zohreje. Medzistienky keď začal vyrábať Klíč vo Svätý Peter boli na začiatku jeho kariery všetky v poriadku a keď sa nabažil že mu začali včelári brať jeho medzistienky ako dôverihodné ich začal pančovať. Lebo do Nemecka išli pravé a pre tuzemských včelárov úž pokrstené. Z jedlom rastie chuť a keď vosk chýba tak to už len nahradí a že čo to robí vo včelách ho vôbec netrápi lebo má veľkú vidinu ziskov.
Diskusia o farbe a kvalite vosku z inzerátu na bazoši bola presunutá..
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Barva...7#pid27617
Pánové sjeté mezistěny řeším také, válcují si je sám z vlastní ho vosku a občas něco sjede, čím to je zatím nevím, ve falšování vosku to nebude .Letos zkusím zda to není čerstvostí vosku, nebo vyzráním . Zkusím čerstvě naválcované podchladit a uvidíme.
Jaky ma ten vosk pomer vosku ze starych sousi:vosku z vicek???
Nedokážu zjistit tipnul bych si 1/4 panenského z trubčiny a víček .

No po přemýšlení možná až 1/3 vosku z víček a trubčiny
Narvah.
Jaká r. m. ?
Jak drátkuješ, svisle, vodorovně, doW, kolik řad drátků a používáš zvlňovač?
39x24, svislé, 4x, zvlňovač,

Pokud máte samovýrobci mezistěn stejné problémy se sjížděním mezistěny jako já písněte mi na mail: cznarvah@seznam.cz. A můžem se pobavit kde děláme chybu , klidně i tel. zavolám .
Většinu mám stejně mezistěny z eschopu a zatím všechno drží.
Při zatavování dávám mezistěnu na doraz ke spodní loučce.
Včelky ten vrch rychle dostaví.
Pokud dávám jen pásek tak samozřejmě na doraz k horní loučce.
Pár jsem zkusil do W a ty jsou krásně rovné.
Několik jsem na zkoušku vypletl tak, že se uprostřed kříží tedy tvar I X I taky nesjíždí a taky jsou rovnější, ale zatavovat se musí na dvakrát.
Keď sú pravé medzistienky je jedno či majú 4 drôty alebo 6 drôtov alebo sú v strede zatavené sa nikdy nezvlečú a ani keď sú úle na slnku. Zvleče sa len pančovaný aušus.
To je len loteria ake sa podaria kúpiť!
(17.03.2019 12:34)Narvah napsal(a): [ -> ]Pánové sjeté mezistěny řeším také, válcují si je sám z vlastní ho vosku a občas něco sjede, čím to je zatím nevím, ve falšování vosku to nebude .Letos zkusím zda to není čerstvostí vosku, nebo vyzráním . Zkusím čerstvě naválcované podchladit a uvidíme.
(17.03.2019 20:14)Merkuri napsal(a): [ -> ]Keď sú pravé medzistienky je jedno či majú 4 drôty alebo 6 drôtov alebo sú v strede zatavené sa nikdy nezvlečú a ani keď sú úle na slnku. Zvleče sa len pančovaný aušus.
To je len loteria ake sa podaria kúpiť!
Bez dalsieho komentara, len takto vedla seba zarovnane citaty.
Já mám nejstarší rámky 39x24 na 3 drátkách a mezistěny tam nesjely. Pořád někdo hledá chybu tam, kde není.
Pochopte že ten vosk neí prostě čistej.....už vám to tu potrvdilo mnoho lidí a pokud si děláš vlastní mezistěny tak to má cenu jedině z víček a divočiny...

už jsem to psal víckrát ale NIKDY mi nesjel ramek 39x35 na volné stavbě vetšinou ani není dole dostavěn ale přichycení díla končí v půlce rámku po stranách,zcela běžně je do nich nakrmeno a narváno k prasknutí a váží pak neskutečně a i když jsou na přímém slunci tak bez problémů....
Jinak já drátkuju rámek 39x35 na 4-5 drátků vodorovně záleží kolik dám vrtáčků,ale i na 4 to drží..
Jak napsal Louky a Merkuri taky mnohokrát,dobrej vlastní vosk ŽÁDNEJ PROBLÉM......
[Obrázky: 20180409-120818.jpg]
Raz som mal české medzistienky 5 rokov dozadu keď som bol u Vodičku tak som ich tam kúpil od jedného včelára čo tam došiel. Boli to na rámik 39 x 24 a v B boli menšie a oddelky to pekne zastavil, nezvliekol sa ani jeden a úle boli na slnku. Keď som ich dal na slnko ohriať sa javili normálne ako pravé pred lepením a skutočne nemali chybu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's