Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba mezistěn vcelarskyobchudek.cz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Ano po 3 letech skladovani mam temer stejnou barvu mezisten proste ji zmeni nicmene staci zlehka prejet fenem a zase jsou krasne zlute..spis bych vyzdvihnul ze ty mezisteny co si Jafil nechal delat z vlastniho vosku maji na prvni pohled kvalitnejsi a ostrejsi otisk matrice coz je velke plus a verim ze si to vyrobce pohlida a vcas vymeni valce.ten rozdil tam je obrovskej..
Má hloubka/ostrost hran reliéfu buněk vliv na stavbu, respektive přijímání ve včelách?
Nikdy jsem to nepozoroval, tak netuším. Co vím, tak u válcovaných mezistěn bývají buňky nataženy ve směru válcování. Pokud změřím délku hran např. 10-ti buněk ve všech 3 směrech, tak to není stejné. Odlévané to nemají, je to dáno matricí a není tam vyjíjen žádný tah, jako u válcování. U běžné stavby to asi nemá význam, ale pokud převádíte včelstva na menší buňky (5,1 4,9) tak to význam má. Zdeformované mezistěny hůře přijímají. Taky je důležité, jestli buňky na rubové a lícové straně jsou zapolohované tak jak mají (překrývají se o polovinu), nebo jsou posunuté (seřízení vzájemné polohy válců). Ale to už jdu do detailů, které na běžnou stavbu u běžné velikosti buněk (5,4) nemají vliv.
Barva vosku je naprosto individuální - když se podívám na vosk zákazníků, který zpracovávám je to opravdu co kus to originál. Pružnost a ostrost reliéfu je u válcovaných mezistěn nesrovnatelná s mezistěnami vyrobenými metodou kontinuálního lití. Stejně tak je to s hloubkou buňky. Já jsem si takové malé porovnávání udělal a do válcovaných mezistěn matka kladla asi o den dříve - jediné co mě napadlo, je právě ta zmiňovaná hloubka buňky a spojitost s tím, že včely tu buňku vytáhnou rychleji, resp. jim ta hloubka pomáhá a matka klade dříve. Co se týče natažení buněk, toto probíhá na gravírovaných válcích a tady záleží na výrobci jakým způsobem mezistěny válcuje a zásadní vliv na tento problém mají hladké válce nebo spíše jak silný pás z hladkých válců leze...

(26.11.2017 20:50)Jafil napsal(a): [ -> ]Tak jsem neodolal a i když mám VP Ještěd za rohem tak jsem si svoji várku vosku poslal o 400 km dál a
tím jsem se zařadil mezi Petrovi další spokojené zákazníky. Dodatečně ještě jednou děkuji za pěkné a důkladně zabalené mezistěnky.
Na foto jsem přiložil kousek starší mezistěny zakoupené loni od velkovýrobce pro srovnání.

[Obrázky: IMAG3133.jpg] [Obrázky: IMAG3134.jpg] [Obrázky: IMAG3141.jpg]

Já děkuji za spolupráci - balení je druhá nejdůležitější část po výrobě Smile

(25.11.2017 10:23)LumaB napsal(a): [ -> ]Petre, jeste dodelam varku vosku nekdy do konce listopadu a vyrazim s nim k Vam. Mezisteny vyly luxusni.

Jsem rád, že jste byl (nebo spíše včelky) spokojen a těším se na setkání Smile
Souhlasím s tím, že barva vosku nerozhoduje, pokud je způsobena pylem.
Změnu barvy však může také způsobyt jestli horký vosk během zpracování přijde do styku s železem, mědí nebo zinkem.
Pokud si výkupce vosku neohlídá vstupní kvalitu, tak poté se může stát, že výsledná barva vosku je tmavší.
A to právě nevím, jestli barva mezistěny má nějaký vliv na rychlost přijetí včalama...vím že v úle je tma, ale stejně ...Dodgy
Barvu vosku sice může výrobce poté upravit použitím kyseliny fosforečný nebo sírový, ale výsledek memusí být vždy ideální.
Pokud bych si měl vybrat, tak bych šáhl po světlích mězistěnách i když bych věděl, že i ty tmavé jsou nezávadné.
Rozhodující však je jak včely mezistěny rychle přijmou a zda se dílo nebude hroutit, vše ostatní je jenom o vkusu a pocitech.
Včelí vosk - každý je jiný, ale každý je jedinečný ?a my Vám z něj vyrobíme jedinečné mezistěny bez čehokoliv co do nich nepatří.
Práce je spousta a zaujala mě barevná škála vosků, které zpracováváme. Opravdu snad každý vosk, má svou specifickou barvu, vůni a taky "konzistenci". Co je ale důležité? To že je to pořád Váš vosk. Jestli je tmavší, světlejší nehraje roli. A Váš vosk dostanete zpět, sice v trochu jiné formě, ale to nám jde Smile ???
[Obrázky: 20171202_161729.jpg]
Petre, mel bych pro tebe namet pro zlepseni. Valec pro navijeni vyvalcovane mezisteny zpusobuje, ze mezistena drzi tvar a pak se hure vklada do drazky v ramku.
Chtelo by to zvetsit prumer posledniho valce, a/nebo navalcovany pas narovnat v dalsi sestave valcu. Nejlepsi by bylo posledni valec vynechat a vyvalcovany pas rovnou vytahovat na rovny stul. To je ovsem narocnejsi na prostor.
Ani lámavost chladných mezistěn není ukazatelem kvality. Dokonale ohebné jsou jenom ty, kdy vosk válce odeberou z předehřáté plotny tlusté cca 2 cm. Křehké jsou hlavně mezistěny kdy se horký vosk lije rovnou mezi válce což se děje u těch největších zpracovatelů. U deskového lisu je pružnost podstatně vyšší. Moje žena z těchto mezistěn dělá běžně svíčky a stěžuje si jen na to, že jí bolí z toho palce. Nejsem ani přesvědčen, že zinek tak moc škodí. Mám v ždímačce pozink buben i plášť a vosk je žlutý. Zkuste také občas neopisovat pitomosti, které spáchali jiní a zkuste také něco někdy vyzkoušet a myslet u toho! Zdraví R. S.
Přátelé, chodí k nám vosk z celé republiky, mám pocit, že mě paní pošťačky začínají pomalu nenávidět Smile
Když jsem nyní otevřel balík od jednoho zákazníka byl jsem opravdu potěšen průvodním dopisem a kousek z něho přikládám. Včelaři totiž nejsou jen zákazníci, a ne nadarmo se včelaři oslovují "příteli".
V novém roce připravujeme několik novinek, tak snad se vše povede a budeme Vám včelařům, zákazníkům a přátelům zase o něco blíže a více nápomocni.

Přeji Vám krásný a úspěšný rok 2018
Petr Balaštík
[Obrázky: 26167702_2013759065308448_4987394006997414230_n.png]

[Obrázky: 26166518_2013768061974215_4197369063973403611_n.jpg]

[Obrázky: 26168846_2013768361974185_4165570652338722624_n.png]
Ta horní fotka je moc hezká, netradiční a krásná, pohladí Smile
Zápasím se zabalením. Petře jak ti chodí vosk zabalen? Zabalil sem na páteční odvoz vosk do krabice s 3vrstvoulepenky (z parts od skodovky) a krabice se mi zlomila, je v ní cca 30kg vosku.
Zdeňku vetsina chodi v krabicích, ale jsou obalene strecovkou..a nebo taky do pevného igelitoveho pytle, a zase festovne omotat streckou..pokud se vosk dotluce ničemu to nevadí hlavně aby z balíku nevypadl a tomu zabrani ta strecka..
Taky je důležite vycpat prostor okolo koláčů třeba novinami aby koláče v krabici necestovali..
Musím to vykoumat. Ještě zkusím pevnější krabicu sehnat. Obalit pytel. Sem teď v prd s časem, tak jen po večerech. Snad se k tomu dostanu dneska Sad
Před hodně a hodně léty jsem posílal v papírovém pytli. Ten pytel byl určen na 50kg pšenice takže s nosností nebyl problém. To co nahoře nadbývalo šlo lehce odstřihnout. Nahoře dobře utáhnout motouz tak, aby uvnitř nic nelítalo a na poště neměli připomínky.
Dneska bych asi použil bublinkovou foli a přes to strečovou folii omotat a pevnou lepící páskou oblepit.
Nedávno jsem taky balil vosk, dal jsem ho igelitového pytle, celé to do banánovky a kolem utěsnil našťouchanejma novinama, pak zavřel a ještě obalil strečovkou a bylo hotovo. Má to výhodu, že do děr na nošení se v pohodě udělá skrz strečovku díra a krabice je pevná a drží. Pokud toho máš víc, dáš to v pohodě na sebe a pořád to drží tvar.
Mno vidíš. Bananovky. Skočim do Lidlu estli jich pár nemaj!! Dobré nápad, děkuju Wink
Zdeňku na tvoje zabalení jsem zvědavý Smile
Jak znám Zdenka, tak každej koláč bude zabalenej zvlášt do kondomu Smile
Pokud mám větší kusy tak vosk částečně rozbiju kladivem vložím do polypropylénového pytle ( pytel na obili ) a ještě do banánové krabice .
Rozbitím vosku dosáhnu lepšího rozmístěni v krabici a ukážete kvalitu svého vosku.
Josef
Ona kvalita vosku, který si včelaři posílají pro mě až takovou roli nehraje..co si dodají, to mají zpět a srážky žádné nedělám, vosk zpravuji skoro do posledního kousku.

Jak vypadají válcované mezistěny můžete shlédnout na videu.
https://www.facebook.com/vcelarskyobchud...321149189/
Bananovky mam a pustím se do toho snad večer. Budu se snažit udělat dojem Big GrinD v balení
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's