Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba mezistěn vcelarskyobchudek.cz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
a existuje někdo, kdo mi udělá z mého omezeného množství vosku...třeba 20 kilo...lité mezistěny? děkuji
V dnešní době nechápu proč si "každý" nepořídí lis na mezistěny a nedělá si je ze svého vosku. Mám 10 včelstev lis jsem kupoval minulý rok. Neříkejde že 20 tisíc za lis je hodně. Včelařům kteří mají více včelstev se to musí "zaplatit" daleko rychleji.
"Ale zase na druhou stranu, nadávat na ostatní je takový národní sport."
(13.02.2019 11:02)Pedro napsal(a): [ -> ]
(13.02.2019 10:15)Kamik napsal(a): [ -> ]Teplem to nebude. Měl jsem nazebrovány MS Stražisko Balaštík, zvlnily se jen od Petra.

A pomatuješ jak jsi to nazebroval? Které kam? Do středu nástavku nebo na kraj? Ono asi teď to nevyřešíme, nebude to nezdokumentované dokonale.
Nemyslím si že to Petr udělal schválně, ale musí si na to dát pozor, od koho vosk bere. Lidi jsou lidi a kolikrát i pěkný sv... .
PN.

Samozřejmě, že vím, jak jsem zebroval! Rozšiřoval jsem oddělky celými nástavky MS. Takže každá druhá byla buď Stražisko nebo Balaštík, navíc jsem si značil horní loučku, abych to za čas nepopletl. Teplotou to nemůže být, protože by to včely nepřežily. Úly mám na Slunci, Stražisko bez jakékoliv deformace, Petrovy (válcované) MS se vlní úplně stejně, jako koupený šunt z eshopu. Nikde netvrdím, že za to může Petr, navíc jsme se férově vypořádali. Může za to vychcanost této společnosti, kdy jsou někteří natolik bez zábran, že nahlas přiznají, že aušus dají do výkupu. A i kdyby takových bylo jen 10%, i tak je jich 7000!
bez rozboru a porovnání všech aspektů, tu jen vaříte z vody
(13.02.2019 11:32)JosPr napsal(a): [ -> ]Jak by tam to teplo pusobilo? Chce mi nekdo tvrdit,ze vcely v ule budou tolerovat teplotu blizkou tani vosku??? Tam bude hrat roli ztrata pevnosti,proto to vlneni,ztrata souvislych radku bunek atd..

Ale hovno, na co teplotu tání. Ta zvýšená teplota způsobí pouze to co si napsal v druhé větě. To pnutí se uvolní, pnutí které vzniklo při válcování.
PN.
Včelí vosk je velmi senzitivní surovina. Čistý včelí vosk je snad jen ze stavebního nezakladeného rámku. Vosk, který získám ze zakladeného rámku je již kontaminován předchozí možná neznámou mezistěnou, o které si mohu jen myslit, že je z čistého včelího vosku a nevím kolikrát se opakoval cyklus vyvařování – tvorba mezistěny. Při každém cyklu může být něco přidáno do tohoto procesu. A pak když se tu dočtu, že se z odpadu při vyvařování ještě těží další zbytky vosku, nemohu než chápat nekvalitu mezistěn, právě tímto přístupem- maximálně vytěžit - ale i nekvalitní surovinu, která se již nehodí pro výrobu mezistěn. Proto výroba mezistěn z vlastního vosku, který nevyrobily moje včely není to pravé ořechové!
(13.02.2019 14:32)MíraK napsal(a): [ -> ]V dnešní době nechápu proč si "každý" nepořídí lis na mezistěny a nedělá si je ze svého vosku. Mám 10 včelstev lis jsem kupoval minulý rok. Neříkejde že 20 tisíc za lis je hodně. Včelařům kteří mají více včelstev se to musí "zaplatit" daleko rychleji.
"Ale zase na druhou stranu, nadávat na ostatní je takový národní sport."

A kde má člověk ten vlastní vosk brát? Když rozšiřuješ?
Mal som kúpený ten sajrajt od Baraníka, kúpil som ich asi len 12 kg. U tých problematických medzistien je teplotná rozťažnosť ďaleko vyššia. Jednak sa mi vlnili , keď prišli do úľa. A minulý rok som mal asi 2 várky vytápaného vosku cca 5-7 kg, kde bol vyšší podiel rámikov s medzistenami od baraníka a tie koláče vosku sa zmrštili nejako viac. Bežne mávam problém vyklopiť ten koláč z vedra, čo býva prilepený k stenám a toto samé sa oddelilo od steny a bola tam ešte špára. Podľa mňa vy sa tento vadný vosk dal detekovať testovaním na tepelnú rozťažnosť už len vymyslieť metodiku.
Asi 10% z tých medzistien sa mi zrútilo, hlavne v medníkoch. Keď to včely vystavali a zanosili papenské dielo medom.
V plodisku to vystavali aj v tom plodovali vcelku v pohode, ale nakoniec tie plásty vykazovali známky tečenia aj keď boli niekoľkokrát zaplodované, bunky boli pretiahnuté smerom dolu.
S medzistenami od furáka som zatiaľ problém takýto nemal, aj keď sa mi zdalo minulý rok, že včely nejako horšie stavali.
Tepelna roztaznost by mohla pomoct podobne jako specificka vaha ruznych druhu vosku ve vztahu k objemu merene nadobky.Chybi odborna metodika,na vosk kazdy kasle.Nezajem. Dnes bych si troufl vosk co ruzni smelinari nabizi rozdelit do dvou skupin.
1) vosk tmavsi barvy s primesi konzervacnich materialu s nezamenitelnym aroma zbrojniho skladu (postaci nahrat fenem a cichnout,kdo byl na vojne,zna oder konkorovych hadru po cisteni zbrani).Vzil se pro nej nazev vosk "zbrojarsky",udajne mela varsavska smlouva plne sklady vceliho vosku i v "ciste" podobe,nejen ve smesi pro konzervaci.Byl to nas exces v mezistenach pred dvema lety,dnes u tohohle vosku vime co hledat,znamky oderu po zahrati,strukturu lomu z celistveho povrchu do vetsich krystalku smerem dolu a dalsi zvlastnosti.
2) vosk s primesi rostlinnych oleju nebo vosku,a to je vazny problem,protoze vykazuje znamky praveho vosku a bezne k rozeznani asi neni.Udajne se da poznat nalitim rozpusteneho vosku do navlhcene sklenice,kde se po vychladnuti ma prilepit na stenu (nevyzkouseno,mozna jpp).Muj nazor je,ze obsahuje ruzne primesy pro vyrobu svicek,budto zamerne nebo moznou kontaminaci pri ziskavani ci vyrobe v zemi puvodu(Cina,UA ?).Dovozcum a prodejcum je jedno,jestli skonci u svickaru,vcelaru nebo vyrobcum lestidel,casto ma dobropis o pravosti,ziskany neznamo jakym zpusobem,analyzou kousku vosku dodanou dovozcem ci urednim odberem libovolne casti tunovych zasilek? Tezko to bude celniky zajimat. Pochopitelne kazdy poznatek k primesim vosku je vitany.
Louky tobě sjelo 30 kg od Balaštíka a 30 kg od Koblihy.
Které sjížděly líp?
Kohoute, tak teď si zabral šponu, řežu se smíchy Big Grin
Big Grin Kohoute tak to dnes "zader" týždňa Big GrinBig GrinBig Grin
Jak už jsem psal. Když nevím tak se zeptám.
Od Balaštíka jen 21....9kg jsem tam nestihl dát a poslal mu je zpět....čili odpověd je jasná....
Já mám od něj ještě tři balíky. Nechám si je na pokusy.
Jinak od koblihy byly horší to je jasné, ty sjely hned uplně, protože to byly ty z rodné krajiny "patko79" a ty jsou na sjíždění bezkonkurenční, to už žádný jiný nedoženou....tyhle se na podzim při stavbě vlnili a sjetý je najdu až na jaře, protože po krmení už jsem do včel nelez, viděl jsem jich jen pár přes folii
Takze ked bude kohout chciet vosk na voskovanie lyží,tak ten koblihuv bude lepsí na sjíždení..dole svahom..
No já musím říct že od Petra kupuju mezisteny z volného prodeje, protože tolik vlastního vosku nemám a letos jsem premetal všechny na mezisteny, v červenci a krmil jsem intenzivně invertem a z šesti vcelstev mi sjely asi dvě mezistenky a to evidentně mou chybou při natavovani, kdy jsem je v rozích úplně nepritavil. Jinak myslím, že včely jsou s nimi spokojený, měl jsem pár že Straziska a ty nebyly tak rychle vystavené. Jinak jsem teda koukal, že zvládly snad za jeden týden 10ramku 39x24.
Samozřejmě sem myslel ze mi to sjelo jen v tom místě kde to nebylo nastavené, tudíž mi sjel jen roh tě mszisteny
(13.02.2019 19:29)Louky napsal(a): [ -> ]A kde má člověk ten vlastní vosk brát? Když rozšiřuješ?

Je tak velký problém se poptat známých a hlavně poctivých včelařů, jestli nemají vosk navíc? Každý rok koupil cca 10-15 kg z víček. Jasně, zaplatil jsem slušnou cenu, ale nikdy mi nic nesjelo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's