Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Prolety včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Tak dnes nektera vcelstva mela mensi prolet. 7st. oblacno a narazovy vitr. Zitra ma byt jeste tepleji. V pondeli bude snad podle predpovedi idealni proletovy den Smile
Lítají a hlavně pijou. Ovšem venku jsou jen vigorky. U singerek jen 2 včely, jinak klid, přestože jejich úl je osluněn o hodinu dřív než vigorek. Že by další rozdíl mezi liniemi?
O 1 den později. Blbost, viz mrtvolky. Ony 2 včely byly vigorky s kondolencí. Ach jo.
[Obrázky: image_00160.jpg]
Tak dnes paradni prolet. Uz bylo na case. 10 st.C, mirny vitr k odpoledni polojasno.
Na Kokořínsku létali v sobotu parádně. Ale bylo vidět, jak postupovalo slunko, tak postupně vylézali z vedlejších úlů.

[attachment=237] [attachment=238] [attachment=239]

[attachment=240] [attachment=241] [attachment=242]
No taky mi dnes (7.2.) létaly.Letos poprvé.Moc se jim nechtělo.První odvážné si zkoušely vybírat zatáčky před úlem Smile Dopoledne byla nízká oblačnost až kolem poledne konečně prosvitlo slunce. Zatím mi to všechno žije. Angel
A takhle lítaly dnes ve 14:30 v Praze.

[attachment=243] [attachment=244]
No ja to nestihl,, byl jsme v praci,, a pak uz kolem treti, tam byl stin, a vcelky vcoudu,,,DodgyDodgySadSadSad
U mne 1 stanoviště slušný prolet 2 položené výše od podzimu ticho a klid.Včelstva na 2 v zimním chomáči zásob nadbytek a chování včel zcela přirozené na tuto dobu.Prolety očekávám až v březnu.Přestože jsou stanoviště od sebe zhruba jen 2 km převýšení zhruba 50 m je zde krásně pozorovatelný rozdíl zajímavostí je že stanoviště položené výše je na tom s výnosy o něco lépe a přitom jsem vypozoroval že rozvoj přichází o zhruba 14 dní později.
U mne byly prolety již včerá a krásné. Létalo to ze všech úlů jak o závod. Létalo to i z zazimovaných rezervních včelstev ve starodurových plemenáčích. Z těch se včely nejprve zaletěly podívat na místo, odkud jsem je začátkem listopadu stěhoval cca 10 - 15 m a potom se poslušně vracely na nové stanoviště. Již koncem ledna jsem instaloval 2 ks venkovních napajedel a již včerá byla napajedla plná včel. Dnes bylo chladněji a prolety nebyly tak masívní. Napajedla byla ale navštěvována i když méně - v přímé úměře k proletům. Klidně se může opět ochladit. Do kvetoucího předjaří je ještě daleko. Nejméně tři týdny.
U nás psali, že bude k 10°C a nakonec byl strop kolem 3°C a slunce bylo vidět až při západu. Tak jsem je nechal a šel se taky hodit do klidu k telce Wink
U Olomouce dnes 10stC, prolet tak na 20%, zatím jen ty, co to měly na krajíčku. Zásob dostatek. Architekte odpadu - dobrý nápad se zavětrováním dalším nástavkem. Pokud dobře vidím, tak na úle je výžeh "CZ1". Teď se mi nechce do seznamu, ale myslím, že je to značka př. Přesličky nebo ne??
na Havlíčkobrodsku po dvou větrných dnech dnes od rána jasno, slunečno, téměř bezvětří, maximální teplota se blížila k 10 stupňům, včely lítaly od 10h téměř do 16h, se začátkem podle tloušťky stěny úlu.. zatím všech 6 mých včelstev v pořádku, snad jim to vydrží.. Langy od Matelů již na cestě, tak načítám info o NN včelaření, oddělky mám již zajištěné z pokusného včelínu Skřivánek..
Mě včelky létali už v sobotu. Smile



(07.02.2011 22:48)Pavel Studecký napsal(a): [ -> ]Pokud dobře vidím, tak na úle je výžeh "CZ1". Teď se mi nechce do seznamu, ale myslím, že je to značka př. Přesličky nebo ne??

Ano, je to tak
http://www.n-vcelari.cz/index.php?option...&Itemid=96
(07.02.2011 22:48)Pavel Studecký napsal(a): [ -> ]Pokud dobře vidím, tak na úle je výžeh "CZ1". Teď se mi nechce do seznamu, ale myslím, že je to značka př. Přesličky nebo ne??

Taky potvrzuji a asi bych měl dodat, že to jsou jeho dva loňské oddělky, aby mi sem nepřijela zásahovkaBig Grin Mám to k Přeslovi cca 15km vzdušnou čarou.
(07.02.2011 22:48)Pavel Studecký napsal(a): [ -> ]U Olomouce dnes 10stC, prolet tak na 20%, zatím jen ty, co to měly na krajíčku. Zásob dostatek. Architekte odpadu - dobrý nápad se zavětrováním dalším nástavkem. Pokud dobře vidím, tak na úle je výžeh "CZ1". Teď se mi nechce do seznamu, ale myslím, že je to značka př. Přesličky nebo ne??

Dobrý postřeh.
Je vidět, že výžehy mají opravdu smysl při identifikaci.
Pro pořádek potvrzuji, že jsem v loňském roce věnoval začínajícímu včelaři dva oddělky.
S pozdravem
Jirka Přeslička
Už to lítá o sto dvanáct.První letošní hromadné prolety. Je to super. (Ve stínu 8°C)
Ano i u nás krásně létaly. Mrknul jsem na podložky. Na první pohled bylo patrné, že se včely po úle rozlezly a vzaly si zásoby i z rámků kam normálně nedojdou.

Stromy zatím s pylem nepospíchají (líska, jíva, olše).
Možná že v nižších a teplejších oblastech ČR už včelky nějaký pyl přinesou.
Dotaz:
Je už vhodný čas na podávání vody, nebo k rotaci nástavků (VN, NN?)?
Tak konečně i u mě první prolety tuto zimu, zatím sice slabota, ale hlavně, že je Smile
Teplota 9°C ve stínu.
U nás se taky lítalo , doufám že bude i zejtra hezky aby se včely vyprášily a já moh opravit nástavky co my rozbil datel Dodgy




[Obrázky: Obraz0043.jpg]
U nas krasny prolet vsech vcelstev. U nejsilnejsiho vcelstva jsem dal NN pod VN(experimentalni zasah).
Jinak pyl jeste nenosi, uvidi se zitra a pozitri, lisky uz zacinaji prasit..
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's