Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Propagace včelaření a medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Přátelé, dopsal jsem příspěvek o korkových plovácích ze špuntů od vína, ten, který mi leží na stole voní merlotem a ejhle, Bakchus mne osvítil. Přebývám poblíž oficiální cyklistické stezky a tak mne napadlo ozvláštnit ji jako „naučnou včelí“. V mém jednoduchém provedení mám vizi A3 plakátků na sololitovém podkladu překrytých ochranou proti dešti. Žádné jednání s úřady, žádné povolování, po odstranění svévolníky jednoduché a levné obnovení. Témata jednotlivých zastavení VČELY – MED – PROPOLIS – ROJ – atd. Jednoduchá propagace, osvěta, boření mýtů apod. (Na posledním zastavení může být směrovka k Vašemu včelínu s prodejem přímo od včelaře.) A teď, proč tento nápad, lehce ovíněn, svěřuji plénu?
Doufám, že je tu zkušený redaktor, který dokáže na zmíněnou A3 čitelnou z cca dvou metrů vtěstnat to podstatné a laické veřejnosti srozumitelné, ale zároveň formulované tak, aby nebohému cyklistovi či kolemjdoucímu v mysli se usadila myšlenka: JDU (JEDU) A NA KONCI STEZKY NAUČNÉ SI KOUPÍM MED, PROPOLISOVOU TINKTURU, MATEŘÍ KAŠIČKU apod.
A na co chcete ty cedule umístit? Já nevím jak to bez povolení provést,protože ono má všechno dnes vždy svého vlastníka.Je to jen můj názor,nevím jak se toto v praxi řeší,ale šoupnout cedulky někomu na sloupek,nebo na jeho švestku u jeho cesty bez nějaké dohody se mi moc nezdá.Navíc si myslím,že aby to lidi zaujalo tak to musí trochu k něčemu vypadat.V Mod. včelaři se o takové stezce píše.Je to hezké,jen jim přeji aby jim to nějaký de...b...il nezničil.U nás jsou také naučné cedule v přírodě přímo u chráněných lokalit s popisem výskytu živočichů a rostlin.Bohužel už některé jsou zdevastované.Jednu obnovili, ale byla na tom místě zničena znovu.Už se na to vykašlali(ani se nedivím) a teď už tam je jen rezavý prázdný stojan.Proč to někdo ničí mi mozek nebere.
Těm námitkám rozumím. Je to jen syrový neotesaný nápad, který může každý vysoustruhovat dle svých podmínek. Na začátku může být právě ta jednoduchost a lacinost kvůli vandalismu, a na konci může být kooperace s místním obecním úřadem včetně zafinancování z jeho strany proficedulí.
Myšlenka je to báječná, ale praxe v mém okolí jen dokazuje obavy popsané výše. Vandalizmus je všude přítomný. Spíše bych se snažil spolupracovat s místním OÚ a pokud na to bude mít uši, tak využít situace. Ale pozor, nemělo by to vyznít jako propagace konkrétní včelnice.
(27.12.2010 8:56)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Těm námitkám rozumím. Je to jen syrový neotesaný nápad, který může každý vysoustruhovat dle svých podmínek. Na začátku může být právě ta jednoduchost a lacinost kvůli vandalismu, a na konci může být kooperace s místním obecním úřadem včetně zafinancování z jeho strany proficedulí.

Také si myslím, že je to dobrý nápad! A také bych preferoval různé domluvy. S obcí, ale což také škola, skauti, občanská sdružení, maminky na mateřské a pod.? Ono by se to dalo vzájemně propojit i s nějakými schůzkami, povídáními, prostě jako kompexní program vzájemných spojených nádob životního prostředí a zdravého životního stylu ... A obrnit se proti vandalům, jasně. U nás děti ze školy s pomocí obce udělaly pěkné tabule po okolí s různými informacemi o historii, přírodě, demografii, udělaly to moc pěkně a hodně jim to dalo, ale v noci je jacísi zbabělci zapalují ... Chce to vydržet a najít snadno obnovitelný systém. Třeba pak dobrá věc zvítězí na blbostí a sociální demencí ...
Dovolím si připojit jak jsem prezentoval med v začátcích snad by se to dal použít i na propagaci.Natiskl jsem letáky a objel zdravotní střediska .nemocnice,kadeřnictví a do každé čekárny po domluvě několik letákú umístil.'Uspěch se dostavil v čekárnách se čeká dost dlouho a je tam vcelku nuda tak se čte stálo mě to sice drobet dobrého medu ale vyplatilo se.Tongue
(27.12.2010 14:35)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Dovolím si připojit jak jsem prezentoval med v začátcích snad by se to dal použít i na propagaci.Natiskl jsem letáky a objel zdravotní střediska .nemocnice,kadeřnictví a do každé čekárny po domluvě několik letákú umístil.'Uspěch se dostavil v čekárnách se čeká dost dlouho a je tam vcelku nuda tak se čte stálo mě to sice drobet dobrého medu ale vyplatilo se.Tongue

Jo to bych viděl jako schůdnější řešení. Taková naučná včelařská stezka je sice mnohem atraktivnější ,zvlášť když někteří lidé si myslí že čmelák je sameček od včel apod. Takové letáčky však mohou být propagací přímo produktů konkrétního včelaře a nechá se na ně uvést i něco zajímavého ze života včel pro laika.
Vážení dovolte mi takové malé zamyšlení, na téma propagace.
Naučné cesty jsou to vynikajícím a fungujícím zdrojem poučení a upozornění na jevy v přírodě, které naši předkové brali jako normální avšak nyní jsou pro většinu lidí, městské a také počítačové generace, naprosto neznámé. Malý příklad z trhu jednoho nejmenovaného lázeňského města v severních Čechách. Aktéři: Včelař a nekupující babka. Pane z čeho pak ten med vaříte, ptá se? Víte já jsem dříve také med vařila. Z pampelišek, podle receptu mé báby, jsem ho vařila. Ale milá paní, ten med ... následovala krátká přednáška o medu a na závěr včelař podává babce malou skleničku medu, patrně od dětské přesnídávky, na ochutnání. Ano pobavilo mne to. Avšak v loni jsem si uvědomil, že u nás existuje skupina lidí na odpočinku, kteří vedou aktivní spolkový život. Wink Schází se v letních měsících na různých zájezdech... Co však dělají v zimě, navštěvují divadla, kina, pořádají plesy, a co je hlavní, Obecní a Městské úřady jim "pronajímají - propůjčují" ke spolkové činnosti místnost, kde se babky a dědulové vyřádí tu tvoří věnce na svátek zesnulých, dělají ozdoby pro jiné sváteční příležitosti a také schůzují. Jsou to ti aktivní důchodci a důchodkyně, kteří nemají do čeho píchnout a přesto chtějí být užiteční, užiteční i pro své rodiny a sami se zabavit Jsou to ti praví, kteří dokáží mnohé ovlivnit. A zde je jádro pudla.Idea Pro propagaci medu využít právě tuto aktivní skupinu lidí. Mají příbuzné, děti, vnoučata a med, med je přeci zdravý. A dokonce v rozumné míře si jej mohou dopřát i lidé s diabetem když je chytne mlsná.Tongue Rozhodně méně škdlivé než dortíky. Sleepy Již asi od jara minulého roku si pohrávám s myšlenkou právě těmto lidem zpřístupnit poznání včel, jejich života, čím jsou užitečné a co přináší a jak to chutná.. Jenom se nějak nemohu dokopat k tomu, Huh abych tento plán dotáhl do konce. Není jednoduché připravit srozumitelnou přednášku (popovídání) pro laiky tak, aby to bylo zábavné, aby to chytilo. Bude to muset být osazeno přiměřeným množstvím obrazových tematických příloh a také nějakými historkami ze včelařského života (trocha komedie) a také ochutnávkou medu a medoviny a také prodejem včelích produktů ... Má to tu výhodu, že vám tuto naučnou stezku nezničí vandalové, papírové letáky neskončí v koši i když i ty zaznamenaly úspěch. Na druhé straně letáku předložit recept na nějakou specialitu, např. medovník.
(27.12.2010 23:16)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Jsou to ti aktivní důchodci a důchodkyně, kteří nemají do čeho píchnout a přesto chtějí být užiteční, užiteční i pro své rodiny a sami se zabavit Jsou to ti praví, kteří dokáží mnohé ovlivnit. A zde je jádro pudla.Idea Pro propagaci medu využít právě tuto aktivní skupinu lidí. Mají příbuzné, děti, vnoučata a med, med je přeci zdravý.

Co je zajímavé a vlastně to potvrzuje Vaši teorii: když jsem letos začínal s prodejem medu, tak jako první se přihlásily babičky, které jej chtěly pro děti a pro vnoučata. Ty děti a vnoučata jsem u vrátek přivítal až po nich, to když mladí ochutnali, co babička donesla ...Wink. A babičky se vrátily teď před svátky, to zase chtěly dárek pro mladé ...
Dnes u nás začala Tří královská sbírka.Chodí děti ze školy s paní učitelkou.Kromě peněz do kasičky dostali koledníci i skleničku medu aby se po koledě ohřáli teplým čajem s medem.
Nezapomeňte na koledníky páni kolegové a udělejte jim také radost.Třeba se z nich někdy v budoucnu stanou také naši zákazníci.
Pěkný večer.
Vrátím se k prvnímu příspěvku. Já bych oddělil prodej medu, který je podle mne u přítele dle popsané sestavy včelnice bez problémů. Snahu bych spíš popsal jako touhu předat to nadšení nad objevem života včel dalším lidem, podělit se s někým o radostné chvíle a nabyté poznatky. Také se snažím život včel přiblížit dalším a tady už je jedno, zda to bude přednáška ve školce, škole nebo pro důchodce. Jako podstatné bych v dnešní době viděl dataprojektor, protože krásných obrázků můžete stáhnout kvanta (a není proč zamlčovat jejich původ). Bezkonkurenční jsou živé včely, pokud možno včelotěsně uzavřené (a samozřejmě mimo zimu). S prodejem medu jako takovým nebudete mít, pokud bude dobrý (tedy poctivý), žádný problém, je to takové "hodné letadlo", zákazníků bude pyramidově přibývat a spíš je důležité mít pro ty, které získáte letos, i příští rok dost medu.
Ať se daří !!!
Myslím,že taková naučná stezička s cedulemi o včelách,včelaření,není vůbe špatný nápad.Dá se to samozřejmě skloubit i jinými cedulemi,prostě se přivetřít na poutače turistické,kterých tady na Podzvičinsku je dost.Vyzývám Mika z Podzvičinska,aby se ozval,pokud by něco takového chěl vytvořit.
Med z Borovničky
Taky jsem měl ten plán, nejen stezku, ale přímo "Boháčovo včelnici", ale na vyhlídnutý pozemek mi nějaká prasat navezla prasečí hnůj a totálně to rozjezdily, takže se tam včelám nedaří a dál jsme neusiloval o jeho získání.

Navíc teď nebyl čas, ale plán je v hlavě. Sv. Ambrož je právě zadán u "umělce".

Nepřijedete pánové na PPP - že by jsme hodili řeč, nebo kdykoli jindy na extra potlach.
"Boháčovo včelnici"?-to zní zajímavě.Nějaké konkrétnější představy?Pozemků tu máme spoustu,starostu vstřícného,lidi neškodivé.....
Hm, to zní lákavě. Že bych si přetáhl maringotku na Podzvičinsko?Smile K tématu: už někdo pracuje na redakci textů na informační tabule?
A tak jako poslanci k důležitým zákonům přilepují "přílepky" zkusím jeden přilepit sem.
Tak se nám blíží kulatiny. Budeme slavit? Obdrží jubilant čestný titul „MENTOR“? Co připravuje tým fóra? A co na to Jan Tleskač?
(04.02.2011 11:11)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Tak se nám blíží kulatiny. Budeme slavit? Obdrží jubilant čestný titul „MENTOR“? Co připravuje tým fóra? A co na to Jan Tleskač?

Slavit je třeba. Tahle podivná, pragmaticky suchá a počtářská doba složenek a výročních zpráv a indexů PX a pod. ztráci poesii a přestává, ba už snad ani neumí "slavit", prostě si občas udělat svátek. Svátků je třeba ...Wink (Červená kalina?)
(02.12.2011 7:33)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Propagační tisky jsou pěkné, ale podle mě zbytečné. Kalendáře, recepty . . . je potřeba dostat mezi naše zákazníky-konzumenty medu, ne mezi včelaře.

Co si sám neuděláš nemáš - vezmi je a rozmísti do čekáren ordinací (nejlépe s kontaktem na sebe coby prodejce medu). Wink
Karle, špatně jsi pochopil můj příspěvek. Já nechci, aby svaz za mě dělal propagaci, poukazuji na zbytečnost investovat do materiálů, které jsou :
  1. téměř nepoužitelné k propagaci ( plakáty )
  2. zaměřeny na špatnou cílovou skupinu, tedy na včelaře místo konzumenty medu ( kalendáře, recepty )
Honzo, já to ještě neviděl, jen jsem reagoval obecně ve smyslu, že když už je do něčeho vložena nějaká investice, byť není podle mého vidění, je pořád lépe to nějak zhodnotit i kdyby byl dopad minimální.
No hlavně ty plakáty mají vadu v tom,že jsou přeložené. Wink Ale píší tam,že to je pro prodej na tržnici atp. ,což myslím,že by účel splnilo. Jak se říká, "lepší než rezavým drátem do oka." Big Grin Že bychom se ale bez těch plakátů asi obešli,tak to asi ano.A něco to asi stálo.......Já je třeba nevyužiji,takže kdo má zájem..........Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's