Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2016/17
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
COLOSS má potencionál, ale to už se říká několik let. Loni jsem upozorňoval na problematické spojení koordinátorů COLOSSU s hlavním výrobcem léčiv proti varoáze VÚV Dol. V současnosti existuje celá řada vědeckých subjektů, která není finančně "zaháčkována" v bussinesu s léčením. Pokud COLOSS nemá být jen bezvýznamnou statistikou, musí zjištěné výsledky ověřovat výzkumem.

Zásadní přínos pro koncového včelaře prozatím neexistuje, přínos projektu spatřuji v objevu možných nadnárodních souvislostí či spojení mozků různých lidí, kteří by se jinak nikdy nesetkaly. Tyto výsledky mohou překvapit.
(18.03.2018 18:17)JosPr napsal(a): [ -> ]http://www.vcelarstvi.cz-probehl seminar nakazovych referentu
Vydařená prezentace COLOSSu Jirky Danihlíka, ve srovnání s tím zbytkem dost vyčnívá. 21.03. už bude spuštěn dotazník 2017/2018 - vyplňujte
Jak vidno, zimní měl je pilířem, na kterém stojí úplně vše.
Úhynů administrativně rapidně ubude, neboť je nikdo nenahlásí, zbývá jen ten COLOSS, který nám podá relevantní informace.

Ohledně úhynů 2008 jsem měl korespondenci s VÚVč, už je to 10 let a posun je nula:
Děkuji Vám pane doktore za Vaší reakci. To, že reagujete je příslibem k tomu, že se možná něco změní. Mojí chybou bylo, že jsem konkretizoval vir, měl jsem uvést např. DWV.
Jinak si musím stát za svým v tom smyslu, že zatím od VÚVč s.r.o. jsem dosud neregistroval snahu o zlepšení stávající metodiky ošetřování včelstev proti varroóze. Vaše slova „zpětně se můžeme přiučit, co dělat jinak“ zní velmi optimisticky. Zatím jsem se setkal jen s tím, že pracujete (VÚVč.) více na zdůvodňování a ne na řešení problému akutní varroózy. Co se týče letního varroamonitoringu dokonce učinil takové kroky (16.červenec 2008 u ministra zemědělství Ing. Jiřího Pondělíčka Ph.D.), aby k jeho praktické podpoře nedošlo. Přesto navenek ale jen slovně letní monitoring roztoče podporujete. Výsledek vaší (VÚVč.) práce po 16. 7. 2008 je zde, proto ta má nedůvěra.
Komentáře o průvodních jevech a výskytech virů - předjímám, ale bylo by trapným zdůvodnění této situace, jejíž příčinou je s vysokou pravděpodobností (u nás jistotou) přemnožení Varroa destructor.
Řešením je např. státní podpora na potírání nákazy nasměrovaná na monitorovací stanice pro ty na nejnižších úrovních. Stanice, jejíž majitelem je ZO a pečuje o ni školený personál, se nemusí ohlížet na to, jaké bude prezentovat výsledky monitoringu. Bude vždy více objektivní. Potom i monitoring ostatních včelařů ztratí ostych.
Vysvětlete tedy, proč odmítáte podporu letního monitoringu. Proč obhajujete preventivní zásahy naslepo. Proč odmítáte zasahovat právě tam a tehdy, kdy se začínají projevovat klinické projevy. Jak obhájíte zimní monitoring, na základě kterého jsou ordinovány letní aplikace léčiv.
Pokud chcete posunout věc dále, přistupte tedy k revizi stávající metodiky staré dvacet let. Snad letní monitoring a jeho podporu zase vaše vedení u pana ministra neshodí a nebude se dál v létě ošetřovat podle toho, jak bylo v zimě.
Situace u nás byla taková, že se frontální postup domino efektu kolapsů včelstev na okraji území naší organizace, kde včelařím právě já, zastavil (utrpěl jsem značné ztráty). Nevím, zda to bylo vlivem mých varování už v první dekádě července, o kterých nemohu vědět, jak se promítly do praxe, nebo se tak stalo přirozeně. Oblast na východ od nás je významně zasažena. Máte-li zájem o analýzu kolapsů v našem okolí, doporučuji oslovit ZO Horažďovice.
Na našich kolapsujících včelstvech už nic nenajdete. Nejsou tu. Jsou tu jen cenné exempláře, které by stálo zato rozchovat. Bond test pod vaší režií. Pan John Keffuss by měl radost. Tu ale místní včelaři nesdílí. To je o varroatoleranci a vitalitě a to nevím, zda je sférou vašeho zájmu.
Prostě, pane doktore, tento problém se z roku na rok těžko vyřeší výzkumem, zázračným lékem. Je třeba najít alespoň minimální shodu a začít situaci řešit novým přístupem, novou organizací práce. Snad to zase vaše vedení u pana ministra neshodí do původních kolejí a nebude se dál ošetřovat podle zimního monitoringu.

Následovaly ještě dva výrazné kolapsové stavy.
Zimní monitoring je na vzestupu, VMS je pokořeno, zbývá nám alespoň roční statistika v COLOSSu. Prosím tedy všechny, pomozme si sami a vyplňte alespoň COLOSSa, orgáni na nás z vysoka...

Prosím admina, aby připsal do názvu tématu "a 2017/18"
Neni to sice k tematu,ale dostal jsem stoh odbornych vcelarskych prekladu po svem predchudci,ktery je sice nikdy necetl jako v igelitu zabalene cele rocniky Vcelarstvi.Cim se prohryzavam clanky zpetne,tim vic mne udivuje,jak jsou popisovany kolapsy vcelstev s temi samymi priznaky,jako probihaji u nas v soucastnosti (ted jsem u rocniku 2007),pise se o vlivu N.C. atd.Nadherny priklad k cemu slouzi Vcelarstvi,ve kterem o techto vecech neni zminky,informacni embargo a plavackova loby ze zimni meli.Skutek utek,organizovana doba temna a monopol na jedinou pravdu...Colossu se samozrejmne ucastnim uz nekolik let a opetovne k tomu vyzvu vsechny nase cleny.
Josef ,když jsi takoví čtenář /jenom v dobrém smyslu řečeno/ najdi si tam /VP/ o tom jak 99 let postupovali na Novém Zélandu a pak jak změnili metodiku při likvidaci moru u včel.
Divím se ,že to vůbec pustili do VP.
Je to poučné - doporučuji!!!!!!!!!!
Ale na KVS u nás ............F.V.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getD...XML+V0//CS

...tlučte a bude vám otevřeno...
Dlouho jsem neodpovídal ,ale ten odkaz je ulet nebo ??????
AŤ se daří Zdeněk
Musíte si to poctivo prečítať aspoň 2x .
Reci se vedou a voda tece.Od tehle byrokratu neco kloudneho,to by byl maly zazrak.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's