Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.05.2012 6:45)Petr L napsal(a): [ -> ]..... A co teď s tím, velká většina květových medů je s příměsí řepky takže tento problém může mít většina z nás a med s pesticidy to by nebyla dobrá zpráva pro zákazníky... ....

Nebo se to dá říci i jinak - byly by to "vynikající" zpráva, zejména pro výrobce postřiků, protože by se určitě našel někdo, kdo by podal trestní oznámení a někdo se tím musel zabývat. No a výrobci by nezbylo, než látky, které to způsobují z postřiku vyloučit a nahradit něčím jiným. Věřme, že přírodě a živým organizmům (včely, další oplylující hmyz, ale i vylučovaný nektar a z něho med, a venkoncem i řepkový olej) nějak přívětivější. Možná by stálo za zjištění, zda jsou tyto v současnosti u nás používané přípravky povoleny i jinde v Evropě (SRN, Francie), nebo (kvůli financím) jen na východě. To samozřejmě platí i pro ostatní chemii šmahem.
iRP
Konečně byly provedeny pořádné nezávislé rozbory (d-Test si potrpí na nezávislosti a rozbory medu byly zadány do laboratoří mimo ČR). Z reziduí pesticidů v potravinách (ale obecně o škodlivých látkách v potravinách, kdy se při jejich produkci používají chemikálie - léčiva, postřiky, nátěry atd.) je to tak, že jsou nastavené nějaké přípustné zdravotní limity a ty určitě nebyly překročeny. Pouze je nesmysl tvrdit, že když se např. pole řepky za sezónu 10x stříká, že to v medu není. Pouze bych viděl u těch "biovčelařů" problém, že holt včelky doletěly přes pomyslnou hranici 3km, za kterou je již intezivní zemědělská produkce. U falšovatelů medů pesticidů je zákonitě méně - "med" není z polí.
Svádět na provozní metodu laboratoře fakt, že se v jejich medech vyskytuje kukuřičný sirup nebo barvivo, mi přijde dosti ubohé. Přitom ve vyjádření chybí jediný důkaz nebo zmapovaný případ svědčíčí proti laboratoři, co testy provedla.
Nechci být za advokáta, ty dnes potřebují jiní, ale, kde je řečeno, že tam ten sirup nebo barvivo je. JSG není můj šálek kávy, ale buďme objektivní. Jsou všechny i akreditované laboratoře bezchyby. V zimní měli mi našli 3VD, ale já sám jich tam dal 11 kousků. A není rozdíl kdo rozbor dělá. Takhle si to testuji již 3 roky. Takže vše brát s rezervou. Věřít můžu jen sám sobě.
Ano, to je pravda. Jen mi přišlo "zvláštní", že všechny ty medové supermarketové podniky propadly a firmy s větším záběrem ve včelařství jako Včelpo a Jan Löffelmann nezklamaly. A to je dobře. Také mě překvapil Lidl.
Pánové stejnak mne to nezbavuje pocitu, že nálepka BIO je jen past na konzumenta a důl na dotace pro zemedelce....

Ale jen at se o tom píše, pak k nám příjde více lidí a pak všimli jste si cen těch medů???? Asi někde máme chybičku, že za kvalitnější produkt chceme často meně...
(17.05.2012 9:59)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]... ale, kde je řečeno, že tam ten sirup nebo barvivo je? JSG není můj šálek kávy, ale buďme objektivní. Jsou všechny i akreditované laboratoře bez chyby?

Pokud vím, Zdeňku, tak tyhle testy se dělaly v renomovaných a velmi přesných laboratořích v SRN, kde je to ostatně i levnější než u nás. V tomhle bych se já na ty odborníky docela spolehl, jakkoli jindy taky nevím. S těmi roztoči to je snad už obecně platná zkušenost, ale to je u nás, to je problém našeho rybníka ...
Co mě na těch testech vyděsilo, byla ta residua pesticidů. Myslím by se tímto směrem měla nějak napřít jednotná iniciativa, a to nejen včelařů. U nás se to pořád bere jaksi na lehkou váhu, i když za hranicemi už dávno vědí své. Takové testy nám k tomu dají zásadní data ... Teď už to budou vědět i naši zákazníci. Ještě že v okolí nemáme řepku ...Sad
Jiří
Áno, za hranicami vedia svoje, a preto nám tie svinstvá predávajú za výhodné ceny....Cool
Vojto, ale tohle je velmi problematické tvrzení. Jedna věc je kvalita tamních laboratoří a relevance jejich metodiky, jedna věc jsou úlety, které se podařilo zachytit a o nich víme. I v jiných oblastech, jasně. Ty gaunery je třeba stále hlídat, ať už jde o maso, či o vejce, o odpady a koneckonců i o ten med.
Ale držme se našeho konkrétního problému, což je zrovna tato série testů medu a věci s tím souvisící ...
Znovu odkazuji k té zprávě, již výše poskytl gupa. Je tam spousta námětů k diskusi a nakonec je to guláš, v němž si každý najde svou preferenci ... Což je problém ... Jeden z toho příklad o tom lipovém medu z Rumunska: jedna laboratoř tam našla příměsi neřádných cukrů a jiná (renomovaná) ne ... Přiznám se, že to mi hlava nebere ... Ale možná je to tak obecně nastavené, kdosi vždy včas a efektivně zalobbuje ... A vše se pak dá vyložit tak i tak. Ale tohle je cesta do ... pekel ...Wink Nejen pokud jde o med ...Sad
Jiří
Jirko, máš úplnú pravdu. Jedna vec (samozrejme z mnohých iných), vo všeobecnej rovine, je zarážajúca. Ak sa niečo nesmie používať v EU (SR alebo ČR), ako je možné to na toto územie dovážať?!

Samozrejme, aj akreditovaných skúšobniach sú len "ľudia". Postupy by mali byť unifikované, inak sú na nič. Mimochodom, takto sa vyriešil problém s kontrolou MVP na Slovensku - "rozhodujúce slovo" má skúšobňa v Dolnom Kubíne. Ako je to s medmi, to neviem. Nepotreboval som to zisťovať. Osobne si myslím, že v dnešnej dobe, keď sa používajú ISO/TS atď, mal by byť v protokole uvedený postup, podľa ktorého bol test prevedený. Ak nie, mal by byť napísaný podrobný postup, aby bolo možné vzorku opätovne preveriť. A to najdôležitejšie, v prípade chyby v teste, vyvodiť dôsledky voči skúšobni (napr. odňatie akreditácie - finančné pokuty nestačia. "Snaživý zákazník" ju rád zaplatí.)
(17.05.2012 10:37)Madra napsal(a): [ -> ]Pánové stejnak mne to nezbavuje pocitu, že nálepka BIO je jen past na konzumenta a důl na dotace pro zemedelce....

Suhlasim,podla mna skutocne kvalitne bio sa neda dorabat v mnozstvach ktore by mohli zaplnat hypermarkety,takze sa treba k tomu aj tak stavat..v bille som videl bio med,krajina povodu cina..urcite sa najdu ludia ktori si to kupia radsej nez med od vcelara u nas,chvalabohu ich nebude moc..
Tak přátelé doslechl jsem se bomba věc, přímo od zdroje takže důvěra,

BIO med pintíř zimoval cca 300 včelstev, vyzimoval cca 20 včelstev, takže po celem klatovskem okrese vykupuje med padni komu padni....

Holt BIO je kvalita Smile)))AngelAngelAngel
To je katastrofa. Bio, nebio tohle nikomu nepřeju.
Ahoj, včera jsem u rodičů ochutnal Jihočeský med z "koloniálu" s označením medovicový.
Byl to hnus největšího kalibru. Chuť spíš jako nějaký sladký sirup bez náznaku medu. A cena? 125Kč.
Na etiketě nebylo absolutně nic, ani složení, ani místo původu ani rok výroby atd...
Hlavně že byl ale tmavej a hustej. Na to lidi nejvíc daj!
Jen nerozumím tomu, proč si rodiče včelaře chodí kupovat med do "koloniálu"?? Huh Ze zvědavosti? Toto překvapení bych si asi odpustil.

Včelař by přeci měl zásobit příbuzné kvalitou a navíc jako první upozornit na to, že takto (ne)označený med je předem podezřelý, že k němu nelze mít důvěru a že nemá smysl jej testovat, jestli náhodou nebude dobrý. Na druhou stranu, složení bych na etiketě nečekal, protože vlastně neochucený med jako výrobek žádné složení mít nesmí. Med je med a hotovo, nelze do něj nic přidávat, ani z něj odnímat (pouze podle zákona, ovšem Wink).

S tou barvou pak souhlasím - lidé si na tom zbytečně zakládají, stejně jako na tekutosti. Je to z jejich strany hloupost, pro kterou se navrub éček často ochuzují na skutečné kvalitě.
Zákazníci se jen velmi těžko zbavují zažitých předsudků,prostě co je tmavé a tekuté to je in.Na druhou stranu pokud se jim občas vysvětlí přednosti různých druhů medu jsou ochotni ty předsudky opustit.Doporučuji třeba květové medy pro děti a lidem v pokročilejším věku s tím že jim dám informaci co v tom či onom medu vlastně je mám zákazníka kerý si vše sladí medem dnes již bere převážně květ.med.Hodně důchodkyň zase bere čistě jen lípu.A objednávky se díky televizní propagaci medů v obchodě docela hnuli kupředu a je až obdivuhodná jak se lidi po aférkách začali zajímat o med.Pak že reklama nefunguje ta záporná možná víc jak ta kladná.Zjišťuji ač lidé konzumují med pravidelně jak málo o něm vědí.Také se mi zdá že se dokonce tak nějak více zajímají i o to jak to vlastně v těch včelách funguje.Prostě se z toho medu sklouzne rovnou ke včelám pořád lepší povídání jak o politiceBig Grin
(24.05.2012 2:41)NitraM napsal(a): [ -> ]Jen nerozumím tomu, proč si rodiče včelaře chodí kupovat med do "koloniálu"??

To je lehké vysvětlení. Protože v loni byl o med takový zájem, že mi ho všichni rozebrali už v létě a zásoby jsem neudělal. Letos se už poučím a na železnou zásobu nesáhnu dřív než v prosinciSmile
V koloniálu kupují taky proto, že jsem jim zakázal kupovat med v hypermarketech a tak zde očekávali kvalitu. Bohužel, ale ani zde, pod označením "medovicový" med, kvalitu nenašli. Byl to tmavý sirup s příchutí čehosi, ale po medu to vůbec nechutnalo.

Není pravda, že med nemusí být označen správnou etiketou. Touto problematikou se zabývají neustále v časopisu včelařství. Pokud med jde na pult obchodu, MUSÍ být označen správnou etiketou jako jakýkoliv jiný produkt. Rozdíl je akorát při prodeji ze dvora, kde se vlastně jedná o prvovýrobu, zde se nedá s ničím zaměnit, a proto není třeba popisovat složení.
(17.05.2012 16:03)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(17.05.2012 9:59)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]... ale, kde je řečeno, že tam ten sirup nebo barvivo je? JSG není můj šálek kávy, ale buďme objektivní. Jsou všechny i akreditované laboratoře bez chyby?

Pokud vím, Zdeňku, tak tyhle testy se dělaly v renomovaných a velmi přesných laboratořích v SRN, kde je to ostatně i levnější než u nás. V tomhle bych se já na ty odborníky docela spolehl, jakkoli jindy taky nevím. ...
Jiří

Jaké testy? Kde? DTest může otisknout nebo natočit co chce, je to Ministerstvem průmyslu a obchodu dotovaná zájmovka a je dobře že funguje. Ale ty dokumenty přesných laboratoří SNR mne zajímají? Pouze ale jen se znaky odpovídajícímu dokumentu, ne nějaké v kanceláři pro oko seskládané. Těch je plno. _gp_
Debata se týká příspěvku #171 a následujících.
Referenční URL's