Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Merkuri,proč musíš v každém svém příspěvku tak strašně přehánět. To by nestačil ten med pětiletý,to musí být rovnou patnáctiletý? Vysvětli mi,prosím,proč si při tunách medu co každoročně vyprodukuješ a draze prodáš,doma syslíš patnáct let sklenici medu?Confused
Protože je to admin a dělá si z nás srandu.
Ve svých výpovědích má hodně rozporů, jedno odporuje druhému. Nedrží se své konspirativní legendy s hodnověrnými prvky. Jednou píše, že má 40 včelstev, jindy, že dělá ročně 15 tun medu. Ale co, ...
TomasoFernando'
Jednou píše, že má 40 včelstev, jindy, že dělá ročně 15 tun medu. Ale co, ...

Máš pravdu že ,,dělá".......asi takto http://varecha.pravda.sk/recepty/pupavov...ept.html,a keď vymení púpavu za rozmarín ,tak potom je rozmarínový, pomarančovýBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Inak stále od neho čakám na ten banánovýTongueTongueTongue
15 roční agátový med bol jeden z čistích, 3 znáška z agátu, bol zo Zlatna. Ten som dával pre alergetikov na peľ. Aj takí ku mne chodia, berú len kvalitný čo im neuškodí. Zajtra ide posledný na predaj. takže už nebude doma 15 ročný a len tohto ročný.

Načo by som robil akísi sajrajt púpavový med. Jedine sa to dá nazvat sirupum staréj matere.
Praví púpavový med je na považí.
Ja zase stále tvrdím, aj keď si včelári sami kakajú do vlastného hniezda, že všetky medy, ktoré včielky vyrobia sú kvalitné. Od repkového, cez rôzne zmiešané medy až po jedľovú medovicu. urobiť med nekvalitným dokáže len včelár. ČIže Merkuri ten med, ktorý dávaš alergikom je kvatlitný aten čo predávaš nealergikom je nekvalitný?? Pozri sa za sebou koľko hlúpsotí si už napísal? A ten med čo "žerú" od teba arabi je nekvalitný? Lebo keby si ten med dal alergikom, tak by mali potiaže.
Ináč ten tekutý džem z púpavovvých kvetov, by sa nemal nazývať med, ale to už medzi ľuďmi nezmeníte. Tento výraz sa používa už storočia aj ja som ako chlapec zbieral hlávky púpavy a robili sme z toho púpavový "med".
(23.11.2013 23:26)Merkuri napsal(a): [ -> ]15 roční agátový med bol jeden z čistích, 3 znáška z agátu, bol zo Zlatna. Ten som dával pre alergetikov na peľ. Aj takí ku mne chodia, berú len kvalitný čo im neuškodí. Zajtra ide posledný na predaj. takže už nebude doma 15 ročný a len tohto ročný.

Načo by som robil akísi sajrajt púpavový med. Jedine sa to dá nazvat sirupum staréj matere.
Praví púpavový med je na považí.

Merkuriho med by mohol byť všetok pre alergikov na peľ,veď on med filtruje a filtráciou sa odstráňujú peľové zrná z medu.Alebo sa mýlim???
(24.11.2013 10:51)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(23.11.2013 23:26)Merkuri napsal(a): [ -> ]15 roční agátový med bol jeden z čistích, 3 znáška z agátu, bol zo Zlatna. Ten som dával pre alergetikov na peľ. Aj takí ku mne chodia, berú len kvalitný čo im neuškodí. Zajtra ide posledný na predaj. takže už nebude doma 15 ročný a len tohto ročný.

Načo by som robil akísi sajrajt púpavový med. Jedine sa to dá nazvat sirupum staréj matere.
Praví púpavový med je na považí.

Merkuriho med by mohol byť všetok pre alergikov na peľ,veď on med filtruje a filtráciou sa odstráňujú peľové zrná z medu.Alebo sa mýlim???

Na toto som zabudol. Čo Merkuri neprefiltruje, to je nekvalitný med. A čo prefiltruje je kvalitný med. Teda podľa neho, pričom by mal na každej etikete uvádzať "filtrovaný med", ináč sa dopúšťa priestupku a môže dostať pokutu.
A z kadial ste na to došli že odfiltrujem pelové zrná?
Sito zo 400 dierkami /cm2 nie je až tak husté, sú aj hustejšie.

Už som pochopil,, v mede ked pláva propolis, vosk, chlpy a kde čo, je najkvalitnejší,,Huh
Potom by sa malo napísat med od humusáku z pajzlu.

Kvalitný med ma vyzerat jak z rozprávký a nie aby vyzorove odpudzoval potencionálny zákazníkov.
Citácie pre Merkuriho prípadne aj iných neznalých o mede - podľa zákona - Vyhlášky 41/2012 o mede

(11) Filtrovaný med je med získaný odstraňovaním
cudzích anorganických alebo organických látok takým
spôsobom, aby sa do značnej miery odstránil peľ.
(6) Peľ a zložky tvoriace med sa nesmú odstraňovať
okrem prípadov, ak je to nevyhnutné v rámci odstraňovania
cudzorodých anorganických a organických látok;
to neplatí pre filtrovaný med
Označenie druhom medumožno nahradiť
len označením „med“ okrem filtrovaného medu,
plástikového medu, kusového medu alebo rezaných
plástov v mede a pekárskeho medu
(4) Označenie druhom medu okrem filtrovaného
medu a pekárskehomedumožno doplniť informáciou o
a) kvetovom alebo rastlinnom pôvode medu, ak med
pochádza len alebo prevažne z označeného zdroja
a vyznačuje sa organoleptickými, fyzikálno-chemickými
a mikroskopickými charakteristikami zdroja,
b) regionálnom, teritoriálnom alebo zemepisnom pôvode
medu, ak med pochádza výhradne z označeného
zdroja,
(7) Filtrovaný med a pekársky med musia byť na veľkoobjemových
kontajneroch, obaloch a v obchodných
dokumentoch zreteľne označené slovami „filtrovaný
med“ alebo „pekársky med“.

Takže Merkuri ty med nefiltruješ ale cedíš cez sitá! Ak by si ho filtroval, tak ťa treba "zatvoriť" lebo nedodržuješ zákon: Vyhlášku o mede 41/2012
Podľa toho ,že stále vypisuješ o filtrovaní medu.Ty nerozoznáš rozdiel medzi cedením a filtrovaním - sám si sa vyjadril,že je to jedno.A to je veľký rozdiel,ako napr.medzi čerpadlom na vodu a kalovým čerpadlom.Ktoré parametre podľa Teba považuješ za "kvalitatívne"?Podľa Teba je kvalitný len ten,čo "vyzerá jak z rozprávky"? Podľa mňa je to dosť málo na kvalitu.

P.S.: Kým som písal príspevok ja,predbehol ma Jaro.
Pokud Merkuri jede na síto se 400 otvorů/cm2..... Budu teď psát z hlavy, tak se omlouvám za případnou nepřesnost..... Tak se vyrábí nerezová síta s velikostí otvorů 0,25mm nebo 0,355mm. Vzhledem k tomu, že pylová zrna se velikostně pohybují ( na příčného řezu) od 0,002 do 0,24mm( u tykvovitých) nelze při použití těchto sít mluvit o filtraci medu.

Pro porovnání: lidský vlas má na průměr přibližně 0,06mm.
Milan,Ty si to nepochopil?My chceme Merkuriho primäť k tomu,aby sa aj správne vyjadroval.Ale jemu to "nezapálilo",ešte sám zdôvodil v jednom príspevku,že filtrovanie či cedenie je to isté.
Nie len kŕmiť nás báchorkami o 15 tónach medu,ale vedieť sa aj správne vyjadrovať.Nejde o nás,ale o tých začínajúcich,aby ani oni nemiešali hrušky s jablkami.
...Filtrácia je metóda na oddeľovanie nerozpustných tuhých látok od kvapalín alebo plynov na základe rozdielnej veľkosti častíc. Suspenzia sa prelieva cez filter (filtračný papier, sito..), pričom tekutina (filtrát) pretečie a filtračný zvyšok ostane na filtri... (Wikipedia sk.)
...filtrovanie či cedenie je to isté....(je to použitá separačná metóda )
Vo všeobecnosti máš pravdu,ale my tu hovoríme o filtrácii medu!!!!!!Tá je zakázaná...!!!!!!
Naštuduj si najprv problematiku,aby si bol v obraze...napr.prísp.č. 370.,aby sme nakoniec my všetci neostali blbci a MErkuri hviezdou.
Ak vo všeobecnosti pripustíme ,že filtrovanie a cedenie je to isté,potom to znamená,že filtrácia nie je zakázaná. Filtráciou/cedením medu nemusím dosiahnuť stav definovaný vyhláškou 41/2012 ako "Filtrovaný med".Je to zbytočné hranie sa so slovíčkami...
(25.11.2013 10:21)Martin Štuller napsal(a): [ -> ]...Filtrácia je metóda na oddeľovanie nerozpustných tuhých látok od kvapalín alebo plynov na základe rozdielnej veľkosti častíc. Suspenzia sa prelieva cez filter (filtračný papier, sito..), pričom tekutina (filtrát) pretečie a filtračný zvyšok ostane na filtri... (Wikipedia sk.)
...filtrovanie či cedenie je to isté....(je to použitá separačná metóda )

Vo včelárstve to nie je jedno a to isté. Ale sú to dve rozdielne veci. Treba si to naštudovať. A zákon je vždy viac ...resp. neznalosť zákona neospravedlňuje. Ináč drvivá väčšina včelárov to ovláda. Len Merkuri a jemu podobní nie.
(25.11.2013 12:13)Martin Štuller napsal(a): [ -> ]Ak vo všeobecnosti pripustíme ,že filtrovanie a cedenie je to isté,potom to znamená,že filtrácia nie je zakázaná. Filtráciou/cedením medu nemusím dosiahnuť stav definovaný vyhláškou 41/2012 ako "Filtrovaný med".Je to zbytočné hranie sa so slovíčkami...

A už je to tu! Presne to som mal na mysli,že "vajce chce učiť sliepku",preto som to tam aj odôvodnil,/v inom vlákne/,že začínajúci budú mať z toho "guláš".
Martin, to Ty sa hráš so slovíčkami...našiel si si Wikipédiu...prečo si si nepreštudoval to vlákno celé,aby si vedel o čo sa jedná a nehľadal si odpoveď prečo sa med nesmie filtrovať?Ak si to naštuduješ,tak zistíš,že keď dvaja robia to isté,nie je to to isté.
Chtěl bych se zeptat, proč některé medy jakoby páchnou-nepříjemně. Stalo se mi to když jsem koupil med před lety od včelaře v zavařovačkách (myslel sem si, že od včelaře je vždy nejlepší) a nyní po dlouhé době jsem ve zdravé výživě koupil Biomed od místní velké farmy-pastovaný a má divnou pachuť.
Jde mi o to, protože také začínám tak abych se vyvaroval chyb. Díky.
Med v zavařovačkách bych nekoupil,může přijímat pachy po předešlém obsahu(např. Zelí) i když dobře vymytá sklenice není až takový problém jako opakovaně použitá víčka. Pastovaný med každému nechutná (např mně),ale samotným pastováním se vůňe medu asi nezmění. No a nakonec existují i medy s nevábným aroma(např pohankový),přesto si je někteří nemohou vynachválit .
Referenční URL's