(25.11.2013 13:22)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat, proč některé medy jakoby páchnou-nepříjemně. Stalo se mi to když jsem koupil med před lety od včelaře v zavařovačkách (myslel sem si, že od včelaře je vždy nejlepší) a nyní po dlouhé době jsem ve zdravé výživě koupil Biomed od místní velké farmy-pastovaný a má divnou pachuť.
Jde mi o to, protože také začínám tak abych se vyvaroval chyb. Díky.
Vieš z akej komodity bol med,kvetový,slnečnicový...?Ono nie vždy všetko,čo má značku BIO,musí byť Perfektné...
Ono bio je o tom že včelstvá nelietajú na kultúry plodín tam kde sa vykonáva postrek, jazdia tam automobily. Ono si ludia mislia že kupili kvalitný med, pravda je niekde inde. Je to len o peniazoch. Med ako každí, sa dá povedat že je kvalitný, chutí len tak jak z čoho je nanosený. Každemu chutí niečo iné. O kvalite hovorí rozbor medu, pre niekoho certifikát.
Pre nemcov je kvalitný med ten čo má max 17% vody
Nároční zákazníci si nevyberajú iba včelára,ale i lokalitu pôvodu medu. Sám som to zažil!
Tak i u nás na sídlišti měli v obchůdku, kde s snaží budit dojem prodeje regionálních potravin, tuto "věc" pod velkou cedulí "Včelí med z čistého prostředí Vysočiny .
No ještě pár takových vzorků a reputace medu od včelaře bude zajištěna.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles
Lidi to chtějí, lidi to dostanou, protože ten kdo zákazníkům mevyhoví, tak o ně přijde.
Lidi chtějí tekutý a tmavý med.
Ono za těmi závadnými medy od JSG co je kolem toho tak velkyý humbuk nakonec nic moc není - jen že tam nacházejí karamel. Na tom zas tak velké falšování nevidím.
A až se tady rozmůže krmení "škroby" tak to tam pak těch cizích látek v Českém medu bude.
(11.06.2014 11:22)DonPepe napsal(a): [ -> ]Tak i u nás na sídlišti měli v obchůdku, kde s snaží budit dojem prodeje regionálních potravin, tuto "věc" pod velkou cedulí "Včelí med z čistého prostředí Vysočiny .
No ještě pár takových vzorků a reputace medu od včelaře bude zajištěna.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles
Já se nedivím, přečtěte si etiketu...směs medů ze země...... to to dopadlo ještě dobře, když to sbírají ze země
U nás tento med pana Voksy taky mají v obchůdku - je to pro mne záhada - kde se mu tam vzal ten HMF v takové míře?
Kde?
Vyráběl tmavý a tekutý med - lidi to chtějí a zákazník má vždy pravdu.
To bych taky čekal
Ale píšou 5x více HMF než je norma (tedy skoro 100). Musel by pak držet 80 C po dobu aspoň 12 hodin.... viz graf:
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0508/co-je-to-vlastne-med
Btw. ten med p. Voksy jsem viděl u nás ve vinotéce: hrozná láhev, etiketa, stál 100 Kč (náš se prodává hned vedle ve zdravé výživě za 140 Kč úplně bez problémů
), nevyhověl mu i druhý vzorek (7x více HMF!!), viz potravinynapranyri.cz
Z jiného soudku: Kdysi jsem u jedněch lidí viděl sklenici se ztuhlým medem, na jehož povrchu byla vrstva velmi řídké hmoty. Tehdy jsem si říkal, že buď špatně zavírali sklenici a med se rozředil nataženou vlhkostí, nebo že měli nekvalitní med a tak podobně.
Pak se to ale stalo i mně. Měl jsem med, který jsem po ztuhnutí "rozmíchal", aby se dal mazat na chleba. Po pár dnech, max. týdnech se navrchu objevila ta samá vrstva řídké hmoty. Tak jsem ji slil, ale ona se objevila znovu a znovu, jakoby se vylučovala z toho medu. Ve výsledku jí bylo tolik, že i kdyby měl med původně 20 % vody (měl míň), tak po odlití musel mít daleko pod 18 %.
Medy, které jsem po ztuhnutí nemíchal, toto neudělaly.
Jak si to vysvětlit? Je to běžný jev?
(Jednalo se o květový med.)
Med je hygroskopický, tahá vodu ze vzduchu. Co vím, dělá to (více či méně), každý druh. U otevřené sklenice je to znát více, ale i tu zavřenou občas vyvětráš
Jde o to, že to udělalo jen u toho rozmíchaného medu. A té řídké hmoty tam bylo fakt hodně; nemohlo být tolik vody ve vzduchu, který se za dvoje otevření dostal dovnitř...
Při vytáčení medu, zvlášť toho posledního, dochází k promíchávání různě hustých medů. To promíchávání není nijak dokonalé, postě jen létají kapky medu s různou hustotou, stékají po stěně medmetu a u v čeřící nádobě dochází k jejich oddělení do vrstev. Ve sklenici se to pak po týdnech vyrýsuje.
(10.10.2014 12:04)Boris napsal(a): [ -> ]Jde o to, že to udělalo jen u toho rozmíchaného medu. A té řídké hmoty tam bylo fakt hodně; nemohlo být tolik vody ve vzduchu, který se za dvoje otevření dostal dovnitř...
Zo vzduchu si tiež myslím že to nebude,to že pár krát otvorím pohár by nemalo nič zmeniť.Boris,možno si začal prikurovať a med je na teplejšom mieste.
Mňa zaráža to množstvo nariedeného medu.Ak aj zpastujeme med okolo 18% či niečo nad,tak väčšinou sa vytvorí na vrchu len jemný film riedkeho medu,z čoho môže vzniknúť problém a med môže začať kvasiť.Ak by sme pastovali,čo si vlastne premiešaním aj urobil, med 19% či viac,tak to čo opisuješ by bolo celkom prirodzené a med takto po určitej dobe redšiu časť uvoľňuje na povrch.Možno si teda podľa mňa mal zle odmeranú vodu v mede hneď na začiatku keď si vytáčal a nameral si nižšiu hodnotu,ako v skutočnosti bola.
Ak obsah nádoby dobre nepremiešaš,tak s tej istej nádoby môžeš namerať aj 5 rôznych hodnôt a myslím si,že zrejme toto za tým bude.Takýto med ak má povedzme 19% a sa nepastuje,tak na povrchu pohára zostane pevný bez nariedenia,no ak ho pastujeme,tak zostáva nakoniec nariedený na povrchu.A ak to zoberem čisto z praktického hľadiska,tak viem,že napríklad repkový med ak mal 18% vody a bol rovno plnený do pohárov kde aj skryštalizoval,tak bez toho aby som ho zahriaľ ,by sa premiešať nedal vôbec.Z toho usudzujem,že ten tvoj med musel mať v skutočnosti viac,alebo nemáš dobre nadstavený refraktometer.Takže podľa mňa za tým je väčšie množstvo vody v mede.Pri hustom mede,by si sa s tým čo píšeš nestretol.
Včera som sa presvedčil o kvalite medu čo predávajú v Malacky poniektorí včelári, pekne riedke a chuť medu oničom.
Zajímavá, dole je datum.
Vladimír Lněnička, 18. 01. 2013
Evidentní důkaz jak umí někdo tahat za nitky. Rok dopředu neplánuje jak, kdo bude haněn, plán dá na patřičná místa a oni tam za rok něco najdou. A pak, že ve svazu nejsou žádné konspirace - sami to dokazují na svém webu
No já v tom vidím spíš postupně přidávané informace o medu, který není v pořádku. 1. odkaz byl dán 27.3. 2013 a postupně přidávají další, nehledě na to, že jsou to odkazy na podle mě velmi užitečný web "potraviny na pranýři"
Já jsem kdysi zjištoval - když jsem se zajímal o krmení inverty - jak citlivé jsou metody které používají. Aby nedetekovali třeba 1kg invertu ze zimního krmení ve 100kg medu.
Zajímavé je, že to dodnes nevím a proto mě neudivila informace k rozsudku o JSG.
Na tomto webu nevidím nic zajímavého kromě toho že má někdo grant na jeho provoz, nebo kdo jej provozuje za jakým účelem.
Všimněte si jaké infa jsou o přestupcích - není skoro nikdy určeno co a kolik toho je špatně. Případ medovin, kde není správěn uveden údaj na etiketě a je označena za nebezpečnou je příkladem, obsah síry neveden.
A k tomu informace, že u JSG nachází NOKy jen jedna laborka, druhá ne. Jaká je citlivost metody té jedné.
Jakmile nebude JSG, zbyde tam většinou med od včelařů. A když si vezmu přesnost metody pro určení HMF, zařínám být opatrný.
A na stejném webu - tedy Včelařství bylo nebo je něco o důvodech proč se nesmí inzerovat ve Včelařství inverty - do vyřešení problémů s kvalitou českého medu - tak nějak to tam bylo.
Takže nakonec zjistíme, že to je možná trochu jinak, jde jen o citlivost metody která js schopná detekovat jen minimální množství cizích látek a točí se na onom, že do medu se nesmí nic přidávat.
A nějaká laborka bere nic jako absolutní nulu. A potřebuje zdůvodnit investice do svého vybavení. Dokud nepůjde po včelařích, tak jí budou včelaři tleskat.