Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dostal sa mi do rúk konkurenčný výrobok - údajne repkový med, vo fľaši súvisle na bielo skryštalizovaný ale s pachuťou po kvasnom procese. Ako to vidíte? môže to byť cítiť aj v skryštalizovanom mede?
Rozhodně ano.
Mám tady doma dvě sklenice, které se mi od začátku nezdály a dělají hotové hrnečku vař.
Cítit to je a ne nepatrně. Skoro bych si troufl říct, že v zkystalizovaném produktu to bude horší, protože kvasné produkty se hromadí v tekuté frakci a ta je potom v ústech cítit dříve a intenzivněji, než se rozpustí krystaly...
Tak si z toho dělám veselý čaj, když medovinu už mám po prvním stáčení...
Když se to tekuté odsaje - del jsem to jednou včelám - tak pak to tuhé je kupodivu voňavé.

Včely odsály ze sklenice tekutou frakci a dalšího se ani moc nedotýkaly, byla už na jaře snůška.
Vďaka za odpoveď. Ja som kvasenie videl naposledy pred pár rokmi ,ale v sklennej fľaši ten proces prebiehal búrlivo. Tu mám dojem, že med začal nakvášať vo väčšom množstve akoby zhora, bolo to očistené a zvyšok z konvy bol fľaškovaný - je to taký nádych po kvasnom procese
Já to mám také co jsem sebral z konve zvrchu. To zlobí. Ale také to nikdy nebylo určeno pro jiné než osobní použití. A ano, v teple to kvasí velice rychle. Ve spíži to jen protékalo skrz víčko - závitem.

Ostatní med v konvi i ve sklenicích je v naprostém pořádku.

P.S. Některým kamarádům to takhle zlobí tak pravidelně, že už to mají za přirozenou vlastnost medu...(prodávají nejraději v 5kg sklenicích a vršek někdy seškrábnou, někdy ani to ne)
Slovenský vedci vynašli unikátnu metódu, určovania pravosti medu , zaujímavé je to po 9 min : http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/1038/53723
V časopise Včelár 10,11/2014 sú zaujímavé články(vedecké poznatky) pracovníkov SAV,ktoré pomôžu pri propagácii medu i nám včelárom.
K tomuto by som mal určité výhrady. Neuviedli, kde med získali a že ako dôvod uviedli stárnutie medu. Pokles diastázy nastáva aj nevhodným ohrievaním a stačí, aby takýto med bol niekde v predajni na slnku. No a nepriaznivé hodnotenie je na svete.
Už jsem to omylem psal do jiného vlákna. Za chvíli začne být o hubu prodávat med přímo a bude lepší to střelit do výkupu. Smile

Ta diastáza je velmi častý nález, zatím se to bralo jako vítaný důkaz špatných medů v supermarketech a od obchodníků.

Bude zajímavé sledovat včelařský veletoč, až se z toho stane "prkotina".
(12.05.2015 13:50)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]K tomuto by som mal určité výhrady. Neuviedli, kde med získali a že ako dôvod uviedli stárnutie medu. Pokles diastázy nastáva aj nevhodným ohrievaním a stačí, aby takýto med bol niekde v predajni na slnku. No a nepriaznivé hodnotenie je na svete
Nesouhlasím
Vždyť to přece uvedli kde ho získali. Je to tam napsané, že přímo od včelaře, stačí si to jen přečíst:
Místo kontroly:
RNDr. Pavel Mach
"www.mednaprodej.cz"
Plzeň (Denisovo nábřeží 6, 30100 Plzeň)

Takže pokud to bylo někde na slunci, tak jedině u něj.

Kdyby to bylo z kontroly kde byl odebrán vzorek v obchodě, tak by tam bylo třeba toto:
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail....type=tiles

Místo kontroly:
Globus ČR, k.s.
Pardubice (Poděbradská 293, 53009 Pardubice)
IČ: 63473291
Luďku, ja tam čítam: "internetový obchod". Je to nad adresou "obchodu", skladu? Alebo poštová schránka? Takže o osobnom odbere nemôže byť reč.

K tej diastáze: o akú hodnotu bola hodnota nižšia, než hovorí norma? Pri starnutí medu sa zvyšuje HMF a o tom tam nie je ani slovo. A pokiaľ vzorka nebola pred kontrolou homogenizovaná a vzorka bola odobraná len z vrchu pohára, tak takýto test je zavádzajúci.
to lusat:

troufneš si nechat dobrovolně otestovat tvůj med? Tzn. včetně například té diastázy?
Ano, pokud by si chtěl někdo z kontrolních orgánů změřit můj med, tak s čistým svědomím.
Já bych byl opatrný, protože u žádné z kontrol neuváděli co a kolik toho našli.
Ani těch cizích cukrů, to mi leží v hlavě nejvíc. Pouze že byly zjištěny.

Podle mnoha pokusů, myslím že v Hohenhaimu ale i v DOle včely úspoěšně transferují krmivo mezi včelstvy a stanovišti. To není asi jen specialita BF - ty jsou pouze vidět - rozeznatelné.
Navíc stačí aby letos vybraly někomu kdo krmí invertem v okolí úly a je na průser zaděláno.
Ano, to jedna z věcí u které bych nejen já mohl mít nejistotu, invert nebo sacharóza. Jak začnou někomu v okolí padat včely, může se stát.
Zdravím všechny včelaře.

Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo z Vás používá SADA PRO MĚŘENÍ ELEKTRICKÉ VODIVOSTI MEDU, z http://www.beedol.cz/2014/kontrola-medu-doma/. Nikde jsem se nedočetl, kolik ta sranda stojí a jestli je mě to doma k něčemu. Díky mikročip
Dnes a od dotazovaného dodavatele nevím.Zhruba před 20 lety stála te sranda skoro 5 tisíc.Co je třeba vyzdvyhnout funguje do dneška.Jako malovčelaři ti je prakticky k ničemu jalikož se zákazník orientuje spíše podle barvy medu kdy sice i některé tmavé medy nesplňují hodnoty pro med medovicový ale i obráceně kdy poměrně světlý med lze považovat za převážně medovicivý.Jenže spíše přesvědčíš zákazníka že ten tmavý ač to není medovice že je než ten světlý ač to budeš mít podloženo zkouškou z přístroje.Tento přístroj se tedy nachází spíše u výkupců a větších zpracovatelů medu jelikož ti rozdělují medy podle druhu vzhledem k cenám.Dnes už se rozdělují na méně skupin dříve těch skupin od do bylo několik a samozřejmě se od toho odvíjela cena.
Včelařství 10/2015 str. 342 napsal(a):V tisku se objevuje upozornění na nepřehřívání medu kvůli zachování funkčních enzymů. S tím zásadně nesouhlasím,enzymy medu se po požití srazí v kyselém prostředí žaludku.Enzymy potřebujeme aktivní během skladování do doby konzumace,protože celou dobu v medu probíhají biochemické reakce a tvoří se tak další látky,které v nezralém medu nejsou.

Tak jak je to, páni odborníci?
Sice nejsem odborník, ale uvedená informace dává smysl.
V čem je problém?
Referenční URL's