Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Všetko čo ste popísali je OK ale čítajte pozorne. Použil som tri druhy medu (1.100% med-môj , 2. neznámy , 3.99% falošný) a jeden a ten istý čaj takže čajom to asi nebude. Ale med čistú vodu nezafarbil takže to bude tým čajom Big Grin.

Pretože som to nechcel riešiť nejakými náročnými analýzami urobil som len jednoduchý pokus a výsledky len porovnávam. Bude to nejaká kombinácia toho všetkého čo ste pospomínali.
A teraz čo, debata končíWink? Vonku je sychravo, tak niečo vymyslite .
Mám to skúsiť s čajom z materinej dúšky? Smile
Včera vyzkoušeno. čaj Cistus od LR, řepkový med-skoro jak kamen. čaj barví Smile
Čaj akurát tak prifarbí med a nič viac a neviem čo to má spoločné z kvalitou medu?
Tam si založte tému,, Med ako zázrak v čaji
Merkuri,
Isteže každý med trochu zafarbí čaj ale spomínané zafarbenie bolo také výrazné že aj laikovi ktorý o mede nič nevie to vzbudilo podozrenie o kvalite medu a vo mne tiež. Preto v tejto téme. Keď sme si to tu vysvetlili môže každý včelár pri podobnej otázke od zákazníka s čistým svedomím odpovedať že táto reakcia je prirodzená a s kvalitou alebo nekvalitou medu nemá nič spoločné.
K čomu si dospel s tým medom a čajom?
O príspevok vyššie som to vysvetlil za čo si mi dal palec hore takže predpokladám že som to vysvetlil dostatočne.
Skúsim ešte raz. Ak čaj po rozpustení medu výrazne neprirodzene stmavne , tak to stmavnutie ako také nie je dôvod na spochybňovanie jeho kvality.
Myslel som s tým čajom z Materinej dúšky...či si ho robil?

Pre Medaka: Za čo je ten palec dolu?
(04.11.2015 11:59)KaJi napsal(a): [ -> ]A dost lidí přechází na jiná přírodní sladidla.

Včera večer jsem viděl konec zajímavého pořadu na ČT2.

Zítra pořad v 15:15 na ČT2 opakují. DOPORUČUJU ZHLÉDNOUT - DOST VĚCÍ MIN. K ZAMYŠLENÍ.


Cukr-blog
Režie: A. Culková

Dokument. Opakování 5.11./ČT2. Zábavně natočený dokumentární thriller o zhoubném vlivu cukru na zdraví lidí i společnosti.

Režisérka aktuálně ohrožená těhotenským diabetem je donucena ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. Stižena abstinenčními příznaky zjišťuje, jak obtížné je zbavit se této návykové látky a jak těžké je na trhu nalézt ty, které cukr neobsahují. Cukr je všude – od rohlíku, chleba, nejrůznějších polotovarů až k pivu, konzervované zelenině, slaným brambůrkům a uzenině, je v cigaretách, reklamě, v politice. Režisérka se investigativně pouští do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost. Zjišťuje, jak obrovskou moc tento prášek v historii měl a stále má. Objevuje neuvěřitelné souvislosti mezi duševními nemocemi, poruchami chování a nadměrnou konzumací cukru. Film se pohybuje na hranici historického thrilleru, vědecké observace a sociálně angažovaného filmu.
Pánové, příspěvky mimo téma (VW apod.) jsem dal k Ledu. A díky Vám jsem přidal jednu novinku na VF.
(14.11.2015 23:15)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Oni se prezentují, že mají BIO a dokonce i 2x košer. No a nás nutí med kontaminovat pesticidy.

Když jsem na tržnici v Mnichově procházel kolem několika stánků včelařů, viděl jsem velký sortiment různých medů a různě značených, s krásnými etiketami i obyčejnými samolepkami. Nikde ale nebyl nabízen "BIO med". Když jsem se na Bio ptal, s úsměvem mně řekli, že ho najdu jen v obchodech a marketech. A že "BIO" se liší jen cenou a etiketou - tak, jak většinou u nás...

lumat
On tam hlavně není, protože BIO značku mají snad řetězce či kdo chráněnou a není ji možné jentak použít. Proto se ptám.
Jinak by byl BIO na všem.
Takže jak je to s legálností označeni BIOpotravina?

K té citaci, když se ti stane, že ti někdo předchozí celý příspěvek vymaže nebo předělá, protože se prokecl a přiznal, tak máš chuť tam tu citaci dávat, nebo si to ukládat doma.Cool
BIO keď chceš mať musíš o to požiadať, není to tak jednoduché jak sa zdá, najrýchlejšie ju dostabeš na zeleninu a ovocie pri splnení podmienok do 1 roku. Pri mede to trvá min 2 roky a tie podmienky sú fakt pritiahnuté za vlasy. v skutočnosti je to na binis a keby to nebolo na biznis tak je to úplne stratové ako vyrobcu medu. Používať značku BIO neoprávnene to jak keby si šíril nelegálny software alebo napaloval CDčka bez povolenia autora alebo spoločnosti hudobného piemislu. To si tam radšej uveď,, Med je v kvalite EKO" za to ti nič nespravia.
Biopotraviny v zmysle EU smerníc sa dnes už veľmi "nenosia". Sú iné zoskupenia a značky. Napr. Demeter a podobne. Nesprofanované a neskazené. To klasické bio, je len pozlátko. V podstate to často vystihuje citát, že medzi bio a nebio hospodárom je rozdiel len v čase aplikácie chemických postrekov. Nebio strieka cez deň, bio v noci... Zo značky bio sa stala bezcenná nálepka, akýsi obchodný hit. Žiaľ. Nájdite si svojich sedliakov, včelárov, farmárov... Takých, ktorým budete dôverovať. A budete mať zdravšie potraviny, ako tie z bioregálov z hyper a super a neviem akých ešte marketov...
Já nemám na mysli, postavení na trhu u zákazníků. Ale jejich právní ochranu a podmínky použití.

Mimochodem, je to doslova pár let co se musel český včelař draze zaregistrovat do BIOrežimu aby nemusel aplikovat do včel amitráz tak jak jen nutil SVS-ČSV a další dle našich nařízení a najednou je všechen český med biopotravina?

Asi proto si nechal ČSV s předstihem deseti let registrovat značku BIO MED stejně jako ČESKÝ MED. Smile
Máte to v ČR ťažké... U nás je zväz k ničomu, ale aspoň neprekáža.
Nejrozumnější příspěvek za hodně dlouhou dobu.
Snad nebudu mimo téma, ale pro představu Vám napíši, co mi nedávno řekla má sousedka, co má obchod s biopotravinami a je kvalitou potravin úplně posedlá. Jednalo se o to, že by chtěla brát med do krámu ode mě, ale jsem prý dražší než kolega, "velkovčelař", známý v regionu činností pro Svaz a léčením Varidolem. Aniž bych se měl potřebu nějak vyhraňovat, informoval jsem jí o tom, čím že to s největší pravděpodobností tento včelař své včely ošetřuje a že já to dělám jinak...odpověď? "Pro rodinu si budu kupovat med od tebe, do obchodu z marketingových důvodů zatím nic měnit nebudu a nakoupím levněji od "velkovčelaře"."
Trošku mě to zklamalo...
To sú obchodníci a taký by si bol aj ty, ja no a všetci netreba sa nad tým pozastavovať.

Ja čo mám kvalitný med tak to je z Facelie temer čierny na pohlad, ide do obchodu na faktúru za 11eur, nie je problém dodať 5 ton.
Referenční URL's