Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.11.2015 14:45)lusat napsal(a): [ -> ]Proti příspěvku nemám vůbec nic, ale včelař, který v jednom příspěvku napíše 3x zcukernatělý Sad...první věc, když dělám přednášku pro laiky je naučit je správné názvosloví. Ne zcukernatělý ale zkrystalizovaný, ne falšovaný, ale porušený med ....... Tohle mi říci dítě ve včelařském kroužku, tak je to pomalu na přátelský výchovný pohlavek.

Pane Lusat omlouvam se za slovo "zcukernately", deti se uz dnes nesmi bit, presto jsem si vsimnul, ze jste tady uz hodne uzivatelu zpohlavkoval formou [(-1) palec dolu]. Ano mate pravdu, med krystalizuje, i kdyz, jake bylo asi prvni slovo? Ja bych to odhadoval spis na lidove cukernateni nez na krystalizovani. Za druhe, je to holt lidove nazvoslovi a ja takova slova pouzivam nekdy rad, protoze me to pripomina babicky. A ty rikaly treba take "čekuláda" nebo "roužnout" a furu jinych zajimavych slov, ktera upadaji pomalu v zapomneni. Tak nekdy nebudte na ty deticky az tak prisny, vsak se ten svet hned tak nezbori. Smile
Palec dolu znamená "nesouhlasím s příspěvkem". Nic víc.
Já včelařím od r.1976 a tenkrát se používaly antibiotika na nosemu, Nitekabin a ještě jeden, to jméno si už nepamatuju . Jeden se dovážel z Maďarska. Také jsme měli umělý pyl Sojapyl. A v zimě mrzlo!!
Bol to fumagilín čertov prostriedok lebo sa narušila imunita na zvápenatenie ploduAngry
Sojapeľ bol k ničomu a len takí prostriedok na uspokojenie včelára jak to pekne nosia do úla, pravda bola že si z toho vytvorili zásoby ale v zápetí pár dní to vyhodili von lebo sa objavil noví peľ z kvitnutia. Účinnéjšie bolo namiešať sojapeľ do cesta a dať ho už v začiatku februára do včelstiev, vtedy sa hneď naštartovali na plodovanie.
Najlepšie do včelstiev bolo dať Tetracyklín čo im aj predlžilo životnosť, nebolo problém ho doniest z veterinárnej nemocnice lebo nevedeli čo s nímTongue Bol aj dobrý na to keď ukradli včelstvá tak bolo bez problémov zistiť že sú to ony aj keď vymenil úle + včelie rámiky.
Kdo jiný než včelař by měl používat správnou terminologií . KRYSTALIZACE ( lidově zcukernatění ) je přirozený proces probíhající v medu.
Ke mně přišel nový zákazník a sdělil mi své zklamání ( koupil jsem si med od včelaře a jistě byl pančovaný cukrem protože zcukernatěl ). Zřejmě moje vysvětlení pomohlo a vrátil se k původnímu včelaři.
Ono zcukernatěni evokuje , něco z cukrem.
A já se nedivím , když neznalí zákazníci mají z toho tak trochu zmatek. Je na nás používat a vysvětlovat pojem. Med krystalizuje.
Josef
To je relativní. Prarodiče by řekli : Že ho huba nebolí, takto prznit lidovou slovesnost.
Kvalita predávaného medu v hypáčoch sa dá tako zhrnúť:
Výkupca vykúpi med pre firmu.
Firma med vyvezie, vyrobí sa XY medoviny a XY sa dodá na predaj.
Tomu sa povie väčší zázrak než v Lurdách a potom nech si každý spraví úsudok o mede, lebo ludí naučili v retazcoch na lacné šmejdové potraviny ako pre nich vyhodné ceny. Tak nech sa nik nečuduje že sa pančuje med lebo každý by bol takí. A za to že to tak je si môžu spotrebitelia sami lebo keby prestali nakupovať podvrh v predajniach by skončili také praktiky obchoníkov. Med ako produkt by sa mal zásadne predávať čisto len v obchode na to určenom a nie v retazcoch. Potom by ludia ako spotrebitelia boli spokojný a nestratili by dôveru v pravý med.
Zrovna Ty tu ideš vypisovať o pravom mede. To je taký, ako si predal tým arabom? Škoda na Teba aj klávesnicu drať
Vieš ja som si to vtedy mohol dovoliť a takí by si bol aj ty. Ja som nedaval do medu izoglukozu jak dnešní. Ono vtedy boli rozbory na ich zastaralých prístrojoch len v plienkach a obíst to bolo jednoduché, dnes sa to nedá. Vtedy bola aj krajina prevelená lebo na repku čo sa kočovala mala 100Ha a došlo tam normálne aj 50 kočovných vozov, tak kolko bolo z nej medu? Nič moc a repku nepestovali všetci jak dnes. jedine čo bol praví med vtedy, bol agátový, lucerkový, viky, bôbu, koriandru, tabaku,slnečnice, lesný kvetový a medovica.
Ja nefarbím žiadne medy a nepredávavam čučoriedkový med a k čomu by bolo dobré farbiť med? Jedine pre sprostých ludí ktorí očuli,, jedna baba povedala" že horský med je všetok čierny jak smola. Čučoriedky, brusnice, černice rastú v okolí České Budejovice je ich tam jak hnoja a med je z toho jedine zmiešaný a nie jednodruhový. Hlúpi ludia chodia nakupovať do rakúska do hypáča horský čierny med v akcii za 5 euro/ 720tka pohárBig Grin To nie je žiadna medovica ale zafarbený kvetový med hlavná vec že to má kolovú príchuť a pomali sa s toho spotrebitelia temer pozabíjajú za ich akciu. Na poháry pekná šiška z vetvičku a akože praví Waldhonik. aj farbu mal jak penetrák len akosik vodivosti nemalAngry
Diskusi kolem kauzy Včelpo jsem přesunul do tématu Včelpo.
V diskusi pokračujte tam, prosím.
(21.11.2015 23:26)josef napsal(a): [ -> ]Kdo jiný než včelař by měl používat správnou terminologií . KRYSTALIZACE ( lidově zcukernatění ) je přirozený proces probíhající v medu.
Ke mně přišel nový zákazník a sdělil mi své zklamání ( koupil jsem si med od včelaře a jistě byl pančovaný cukrem protože zcukernatěl ). Zřejmě moje vysvětlení pomohlo a vrátil se k původnímu včelaři.
Ono zcukernatěni evokuje , něco z cukrem.
A já se nedivím , když neznalí zákazníci mají z toho tak trochu zmatek. Je na nás používat a vysvětlovat pojem. Med krystalizuje.
Josef

Podle mě je korektní i označení, že med tuhne.
Je to již starší článek, já jej našel dnes. Nejenom Varidol, už i kys. mravenčí je "slavná"?

"Například v bioprovozech se opakovaně používá cca 200 gramů kyseliny mravenčí. Stejné, která stála za smrtí lidí v metanolové aféře. Metanol se totiž v těle rozkládá na formaldehyd a kyselinu mravenčí. Ta pak zabíjí v dávce dva gramy pro dospělého člověka! Tak to tvrdí odborníci na otravu metanolem. Je třeba to brát v úvahu. Náš současný včelař nechává v úle odpařit opakovaně dávku, jež dokáže spolehlivě otrávit 100 lidí."

Zdroj: http://relax.lidovky.cz/vcelar-anebo-med...avosti_ape
Autor je s tou kyselinou úplně vedle. Že plaší sebe, je jeho věc. A´t neplaší ostatní méně znalé takovou demagogií a doplní si vzdělání.
Úžasné,

Koľko "zaručených" informácii vie človek napísať. Tak napríklad, autora by som sa opýtal, koľko že gramov z tej kyseliny odparenej v úli sa reálne dostane do 1 kilogramu medu? Pretože nie všetci sú včelári a po prečítaní tohto článku si budú myslieť, že im vlastne predávame otravu. Ďalej, koľko že z tých pesticídov sa dostane do 1 kg medu? Porovnával si to pán "punker" včelár s chemicky ošetrovanými rastlinami? Niekto chce byť za každú cenu zaujímavý a napíše článok, ktorý s realitou ma pramálo spoločné. Hlavne že ľudia to čítajú však áno. Nehovorím, že v niektorých veciach nemá pravdu. Výsledok pre laika je však ten, že dehonestuje prácu všetkých včelárov, laikom predkladá nezmysel, že med od včelárov je otrávený a sám neponúka žiadne riešenie. Myslieť si, že všetci zvládnu systém vyselektovania včelstiev, ktoré si vedia s klieštikom poradiť, je totálna naivita. Nech si pán "punker" včelár prečíta, čo to znamenalo dostať sa k nejakým výsledkom takejto selekcie. Robil to tuším jeden francúzky veľkovčelár. Nepamätám si to už presne, je to už niekoľko rokov. Podstata ale bola, že všetky vvčelstvá asi 800 rodín presunul na nejaký ostrov, tam nechal varoáze voľný priebeh. Zostalo mu asi 20 rodín, z ktorých po piatich rokoch začal rozchovávať genetický materiál. Tieto včelstvá boli schopné koexistovať s klieštikom. Ako chce toto autor dokázať v ktorejkoľvek krajine, kde včelária tisícky včelárov? Na ďalšie perly sa mi nechce reagovať. Pre mňa je to len šírenie poplašnej správy. O tomto majú diskutovať ľudia, ktorí čo to o včelárení vedia a nie vypisovať článočky, ktoré s realitou majú pramálo spoločné.
Kyselina je jed. Vsetci co ju vo vcelach pouzivaju skodia svojim zakaznikom. Az sa toho chytia media sme odpisani. Skodi to vcelam aj ludom, zbavte sa toho kym je cas.Dodgy
plácáš stejné nesmysly jako Smolík.
to je starej známej Vašek - ten, o kterém se nemluví - nevytahujte ho zase ... stačilo na jaře ... teď je z něj OPYLA Smile
Teď jsem viděl leták Penny marketu a mají tam nádherný " Luční med". Ještě stále tekutý!? . Inu Medokomerc. Za 100 kč.
Referenční URL's