Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Josefe, pokud tu někdo vaří z vody jsi to ty. Dej sem jeden jediný důkaz toho, že městský med je horší, nebo tu prosím netroll. Já se snažím problematikou zabývat a zatím vše co jsem našel ukazuje na to, že městský med v žádném případě není horší, než ten z "čistých" oblasti, všechny zatím mě známé rozbory ukazují na to, že je lepší. Vzhledem k tomu, že můj otec má včely v Praze roku 1985 a máma pracovala v laboratoři LKL, již tehdy jsme si dělali rozbory, abychom věděli zdali náš med není samé olovo. Každopádně se nebráním seriózním informacím, pokud nějaké máš sem s nimi.
Co se pesticidů týče, tak ty bohužel v medu z "čistých" oblastí objeveny byly. Zrovna nedávno (24.2.2016) jsme měli v naší ZO přednášku mimo jiné i na téma otravy včel a co při otravě dělat. Přednášela MVDR. Kopečná. Kromě standardních věcí jsme se dozvěděli i to, že si zemědělci zjednodušují život a z pesticidů míchají jakési koktejly, které pak aplikují najednou, aby si "ušetřili cestu". Dále jsme se dozvěděli, že jsou také aplikovány různé low cost, necertifikované pesticidy, které si schánčliví zemědělci odněkud shání a které se nerozkládají. A do toho různé Roundup Ready (i neready) plodiny...Tedy není vše tak jednoduché, jak píšeš.
Dále si myslím, že jsme již mimo téma, měli bychom se přesunout do vlákna Kvalita medu.
Doporučuji si pozorně přečíst příspěvek 173 Jiřího Matla a pak stejně pozorně mou reakci v příspěvku 174.
Co jste tady p. Mlha předvedl to stoji za to. V tomto příspěvku se o kvalitě medu nepíše ani slovo.
Josef
( že vaří z vody je vztaženo k onomu příspěvku)
Kdo mi dá červený palec ? Na 80 % už vím a někteří tuši.
Toto je zpráva ne z města, ale z městečka ve Francii.
na južnom slovensku bol podobný prípad,odpady z výroby balenej cukrovej vaty vonku v kontajneri,a včelári točili červený med..
Čet sem vo podobnym případě v Pasiece, ale tam to nanosily vesnický včely z nedaleký skládky, takže vono si člověk asi nevybere jestli město a nebo neměsto...
(02.03.2016 16:59)josef napsal(a): [ -> ]Kdo mi dá červený palec? Na 80 % už vím a někteří tuši.

Takže ty tu trollíš jen aby jsi sbíral červené palce? Zvláštní druh zábavy. Nechceš ho provozovat někde jinde?
Mlha - Mlha.
Drž se podstaty pasného příspěvku , když nemáš myšlenku nepřispívej.

Josef
Myslím, že styl diskuze posledních příspěvků směřuje téma do mrazáku...

"Velcí kluci" by možná dokázali vše stopnout a vychladnout bez zásahu autority.
Fakani na to potřebují PetraM a jeho administrátorská práva...

Tak se, hoši, ukažte!

Tongue Angel Idea

----------------------
Doplněno:
Ne, že bych k tématu neměl co říct - ve městech máme 4 včelnice. Ale v tomto stylu diskuze... Děkuji, ne.
Ve "Včelaření ve městě" se diskuze posunula ke kvalitě medu.
Kvalita srovnáním rozborů (stanovení obsahu nežádoucích látek) je jedna stránka hodnocení. Asi dost objektivní. Mě by ale zajímalo, jaké kvalitativní znaky a jak získávané rozhodují v "soutěžích o nejlepší med". Existuje přece tolik druhů hlavně květových medů a jejich směsí a stejný počet rozličných chutí a rád bych věděl, zda ti "somelieři" akceptují specifické chutě a vůně podle původu, či zda dokonce poznají původ.
http://zahradaweb.cz/boj-proti-ploskacik...astanovemu
Zajímavé čteni, doporučuji.(p.Matle díky za inspiraci)
Josef



Výhody ošetrovania stromov injektážou
 V parkoch, na verejných priestranstvách a v záhradách nemôžeme, alebo len čiastočne môžeme aplikovať chemický postrek. Tieto stromy sú vhodné na injektáž.
 Dĺžka účinnosti je oveľa vyššia, jedným ošetrením ochránime stromy počas celej vegetácie.
 Čas ošetrenia nezávisí od klimatických podmienok (od vetra, dažďa a pod.). Aj neskoršie vykonané ošetrenia sú účinnejšie ako chemické postreky.
 Táto metóda šetrí životné prostredie – pesticídy sa translokujú v cievnych zväzkoch hostiteľskej dreviny.
 Injektáž šetrí prirodzených nepriateľov (parazitoidov) ploskáčika pagaštanového, pretože insekticíd účinkuje už v začiatočnom larválnom štádiu.

Záver
Mestske medy mohou byt stejne kvalitni jako medy z volne krajiny. Takove tvrzeni je ferove. Pokud se to ale nekdo snazi posouvat k tvrzeni, ze mestske medy ty venkovske kvalitou prevysuji - pak uz jde jen o sprosty marketing, manipulaci a snahu za kazdou cenu vyzdvihnout svuj produkt. A naopak to plati uplne stejne. Prostredi nehraje az tak zasadni roli, mnohem dulezitejsi je napriklad zpusob zpracovani a skladovani. Dle meho nazoru se vliv prostredi precenuje. K obsahu nezadoucich latek asi tolik, ze v prumyslovych oblastech jich nadychame tolik, ze zabyvat se nejakym stopovym obsahem v medu je spise kuriozita a zajimavost. Co maji rikat treba rybari? Ta koncentrace nekterych pesticidu splavenych z poli do rek a nasledne nahromaenych na vrcholu potravniho retezce (stika, candat, sumec...) muze byt dost vysoka.
Za několik dní proběhne schůzka EU a Turecka, kde turci požadují vstup do EU. Navrhují, že když je EU vezme, přestanou posílat migranty do EU - tedy vydírají.
Takže jestli se jim tato taktika podaří prosadit, nebo jestli se EU do několika dní nebo měsíců nerozpadne, tak tady brzy nebude problém s přebytkem ukrajinského medu, který se vydával za český, ale na náš trch se dostane legálně turecký med. A jestli ještě vezmou do EU i Ukrjajinu, které to přislíbyli když skákali na VELKÉM majdanu, tak se tady legálně začne prodávat i levný Ukrajinský med. To znamená, že při tomto scénáři, může být již brzy na našem trhu levného dovozového medu ještě více, a tak se cena medu nebude zvyšovat, ale jestli nebude stagnovat, tak se spíše radikálně sníží. Což není dobrá zpráva pro ty, kterých výroba a prodej medu třeba i živý, nebo příjem z medu podstatně pomáhá v jejich rodinném rozpočtu. Tedy si musíme uvědomit, co je pro nás výhodnější... rozšiřující se EU o další státy a i z blízkého východu, nebo rozpad EU a chránění si svého trhu a hranic... třeba i před invazí migrantů a islamizací Evropy, tety i naší islamizací. Jak tato počáteční islamizace vypadá již vidíme v Německu, ale to je jen začátek a ne všechno se k nám ze zpráv donese. Ono ten šengen, EU, volný trh, svobodné cestování začíná přinášet i to co nám tehdá neřekli, když nás tam lákali, ty negativní dopady na naši společnost, na naši státnost... že nám půjde o zdraví a o životy.
Takže jestli vezmou Ukrajinu a Turecko do EU, dovedu si představit jaký med a za kolik budou prodávat v našich supermarketových sítích - jestli se tedy EU nerozpadne.
Takže teda jestli tomu správně rozumim tak když je teď na medu ta formulka "ze zemí mimo ES" tak se jako prodává ilegálně jo? Jako že maj v kaufíku pátou kolonu jo?
(03.03.2016 10:45)VaT napsal(a): [ -> ]Takže teda jestli tomu správně rozumim tak když je teď na medu ta formulka "ze zemí mimo ES" tak se jako prodává ilegálně jo? Jako že maj v kaufíku pátou kolonu jo?

Když se stanou součástí EU, tak se jejich výrobky v EU zlevní. A to se
týká veškerého zboží, které se sem začne z těchto zemí prodávat. Když je vezmou do EU, budou k nám moci dovést zboží, které doposud dovést nemohli, na které bylo embargo, nebo vysoké clo a tak se jim to až tak nevyplatilo. Jinak já jsem neviděl v našich sítích prodávat med z Turecka nebo Ukrajiny, ale možná jsem se jen špaťně díval, je to možné a opravdu tam již je... Jestli ano, zajímalo by mne kolik stojí ?
vernut: nějak mi chybí souvislost se Včelpem...
Jedině ten, že Včelpo, nebo někdo jiný, kdyby v těch "omylech" chtělo pokračovat, tak med by mohli od ukrajinců vykupovat ještě levněji a tak ještě více zbohatnout Wink
Máš pravdu - všechno souvisí se vším... A co až Včelpo ovládnou islamističtí migranti a Brusel do jeho čela za ředitele dosadí místo řeka turka...

Divadlo Járy Cimrmana - Švestka
Nechme politiku politikou a vraťme se ke kvalitě medu, prosím.
(03.03.2016 13:23)PetrM napsal(a): [ -> ]Nechme politiku politikou a vraťme se ke kvalitě medu, prosím.

Bohužel, politici (poslaneská sněmovna), jak jste si jistě všiml, vytváří zákony a předpisy, které pak ovlivňují kvalitu a cenu všech produktů a tak i medu. Takže jestli Ukrajinu a Turecko vezmou do EU, pak se zvýší na našem trhu množství medu z dovozu a to bude působit jak na cenu tak i na kvalitu. Chtělo by to od Vás méně cenzury, když tomu tak docela nerozumíte. A raději žádnou, oni si to distkutující mezi sebou vyříkají i bez vašich zásahů a přesunů do jiných témat. Děkuji
Já si ale vážně myslím, že nejen kvalitě medu, ale i kvalitě tohoto - a nejen tohoto - fóra by prospělo, kdyby všichni diskutující vzhlédli hru Švestka; možná by stačil pouze úvodní seminář, ten je zásadní...
Referenční URL's