Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja som nikdy nerezal trubčinu a ani som nedával stavat stavebné rámiky, včely mi nikdy nepadli na klieštikovosť. Žiadnu kyselinu nepoužívam, jedine chemiu lebo je to jednoduchšie a menej pracne. Rasa včelstiev má tiež vplyv na hustotu medu. Vlhké prostredie včelnice nemá žiaden vplyv na hustotu medu, mal som včelstvá pri rybníku dlhé roky, dokonca nemali ani nozemu. To je pravda že už 3 a viac bedničiek sú medi zle husté, mám známeho čo má lan3/4 a ten med je nakočku proti môjmu, dobré je to jedine na medovicu alebo max 2 x do roka točiť med každé 3 mesiace.

Čo je kvalita medu? Nektár s medonosných rastlín alebo výlučkov sladina s parazitov bola prepracovaná včelou, riadne zahustená a med bol vytočený v čistom medomede. Med sa uskladnil v nádobbe očistení a dobre uzavretý aby nenabral pachy a vlhkosť. Tak to je kvalitný med!
(24.07.2016 9:32)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]U me to ty potvory víčkují s 18% vody :/

Mně taky. I se zavřenými očky a zakrytým sítem ve varroa dnu.

(24.07.2016 9:43)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]Ak sa rozhodnem fľaškovať med, zoberiem nádobu s medom , ktorý je minimálne pol roka v nádobe...

Tak to bych vzal nádobu se zkvašeným medem.

(24.07.2016 15:55)Kohout napsal(a): [ -> ]Včela obhospodařuje buňku v uličce mezi plásty. Té buňce s medem někde u stropu není fuk co je nebo není někde pod plásty s plotem metr pod ní?

Můžeš tu myšlenku rozvést?

(24.07.2016 16:17)tom.50 napsal(a): [ -> ]Kdysi se včelařilo dvouprostorově, primitivně a hloupě, ale problém s vlhkým medem neměl nikdo.

Taky kdysi nebyla řepka...

EDIT: Problém se zavíčkovaným řídkým jarním medem teď řeším tak, že ho včelám prostě nechám.
(24.07.2016 20:01)Student napsal(a): [ -> ]
(24.07.2016 15:55)Kohout napsal(a): [ -> ]Včela obhospodařuje buňku v uličce mezi plásty. Té buňce s medem někde u stropu není fuk co je nebo není někde pod plásty s plotem metr pod ní?

Můžeš tu myšlenku rozvést?

(24.07.2016 9:55)tom.50 napsal(a): [ -> ]Představte si to tak, že máte barák s dokonalou klimatizací a nějakej mamlas vám u celého baráku utrhne podlahu a dá vám tam sejto

Představ si mrakodrap s 350000 klimatizovanými pokoji. Ptám se jestli tak od sto dvacátého patra vejš poznají že mamlas urval v přízemí podlahu.
(23.07.2016 22:34)Student napsal(a): [ -> ]OK. Stále mi ale uniká, CO se zlepší v tom medu, když ho nechám ztuhnout, rozehřeju a až pak plním do sklenic?

Vyseparujú sa bielkoviny v podobe peny na povrchu- "smetánka".
Po odstránení tejto peny je po probléme a med sa nerozkvasí aj keď bude mať 20% vody podľa potravinového kódexu.Neplatí to ale pri agátovom mede...
Pane Student tento problém vznikne pokud včelstvo nezvládá přidělený prostor. Zkuste topení s ventilátorem opatřené termostatem dejte do skříně nastavte na teplotu plodu vložte celé rámky, podobné jako v dobře obsazeném včelstvu budete překvapen, jak snadno dojde k zahuštění. Letos jsem odebíral zralí med od 5. května a byl jsem nucen krajní rámky nechat, neboť medné nástavky mám z 12mm vodovzdorné překližky z folií nahoře, nedělám z úlu skladiště medu má to svoje výhody.
(24.07.2016 23:01)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(23.07.2016 22:34)Student napsal(a): [ -> ]OK. Stále mi ale uniká, CO se zlepší v tom medu, když ho nechám ztuhnout, rozehřeju a až pak plním do sklenic?

Vyseparujú sa bielkoviny v podobe peny na povrchu- "smetánka".
Po odstránení tejto peny je po probléme a med sa nerozkvasí aj keď bude mať 20% vody podľa potravinového kódexu.Neplatí to ale pri agátovom mede...

To je dost zásadní informace. Je zvláštní, že během 3 let studia na SOUV Nasa o tom nepadla ani zmínka.
A jak rozehřátý med pak ve sklenicích krystalizuje?
Student

Stejnou informaci vám dávám já o pár příspěvků výš v příspěvku 616 (a poněkud zmateně i kocour) a nevšimnul jste si toho. Asi nečtete nic delšího než pár holovět. Pak je problém v tom, že neumíte chápat "učivo". Třeba to v tom učilišti říkali taky. Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já.

Jen bych byl opatrný v tvrzení (a proto jsem to nenapsal), že všechna ta pěna jsou bílkoviny. To je blbost, v medu tolik bílkovin není a být nemůže. Prostě nechte med ztuhnou a "vykvést", rozpusťte ho, seberte tu pěnu, ať je z čehokoliv a med bude OK. Taky kvašení nemůže způsobit bílkovina, ta by hnila (to je fakt jiný odér!).
A pokud lpíte na nepodstatném detailu, ověřte si co ta pěna vlastně je, než si zafixujete, že je to bílkovina.
(25.07.2016 7:52)Student napsal(a): [ -> ]
(24.07.2016 23:01)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(23.07.2016 22:34)Student napsal(a): [ -> ]OK. Stále mi ale uniká, CO se zlepší v tom medu, když ho nechám ztuhnout, rozehřeju a až pak plním do sklenic?

Vyseparujú sa bielkoviny v podobe peny na povrchu- "smetánka".
Po odstránení tejto peny je po probléme a med sa nerozkvasí aj keď bude mať 20% vody podľa potravinového kódexu.Neplatí to ale pri agátovom mede...

To je dost zásadní informace. Je zvláštní, že během 3 let studia na SOUV Nasa o tom nepadla ani zmínka.

To mi je ľúto,že na štúdiách si sa to nedozvedel.Asi tam učia ľudia bez praxe a odprednášajú len to,čo majú naučené...nechcem nikomu ublížiť.
Aj ja poznám jednu "madam",čo prednáša na tému Medovina.Keď bola prizvaná do komisie degustovať tento produkt,pýtala sa ostatných v komisii,citujem:"Á čo mám v tej medovine hľadať" ?
Pripomínam,že sa jednalo o Národnú súťaž...nechcem viac o tom písať,je to od témy.
Odpoveď bude aj pre- toma50.
Divili by ste sa chlapci,koľko tam tých bielkovín je.Treba si uvedomiť,že kvetové medy hlavne jarné obsahujú vysoké percento glukózy,preto rýchlo kryštalizujú.
Napr. repka je už na tretí deň akoby pastová,no na piaty je už tvrdá,ako betón.
Pri tej kryštalizácii- tuhnutí sa všetko ľahké dostáva na povrch,na hladinu.
Pri kryštalizácii medu sa mení jeho farba na bielu a my po stuhnutí nevidíme,nemáme ako rozlíšiť,čo na tej hladine je,proste všetko je biele aj v plastovej konve to vidno.
Tým,že sa med stekutí,to biele,tá pena ostane na povrchu.Tú treba odstrániť a je po probléme,ako som už písal vyššie,aj s tými percentami obsahu vody podľa potr.kódexu...čo myslíte,že ten bol stanovený len tak "odbrucha"?
Takže med s 20-timi perc. H2O nie je menej kvalitný,ako so 17-18%,rozdiel je len v obsahu H20.Ale to je zas iná téma..
Ešte jedna rada,treba zobrať vzorku medu hneď po vytočení,ako sa naplní konva a urobiť skúšku,ako pri peľovej.Rozpustiť med v primeranom množstve vody,nechať odstáť a odmerať množstvo sedimentu
To isté zopakovať po stekutení medu a odstránení peny...tam bude vidieť,čo to bolo na tej hladine medu.
Starí včelári ak nemali ideálne podmienky na skladovanie medu urobili ešte jednu vec...po skryštalizovaní "stiahli" vrchnú vrstvu v hrúbke asi 5 cm,tým predišli nakvášaniu vrchnej vrstvy.A to čo stiahli dali včelám skonzumovať rozpustením vo vode.
Spotrebovanie peny včelami po stekucovaní by som ja osobne neodporúčal -HMF a denaturované bielkoviny.
Toľko moje vysvetlenie,nie je naučené,je z praxe.
Na hladinu medu položit mikrotenový sáček přitlačit a odtrhnout tak nejlépe pěnu sundat.
(24.07.2016 23:01)Jožko58 napsal(a): [ -> ]
(23.07.2016 22:34)Student napsal(a): [ -> ]OK. Stále mi ale uniká, CO se zlepší v tom medu, když ho nechám ztuhnout, rozehřeju a až pak plním do sklenic?

Vyseparujú sa bielkoviny v podobe peny na povrchu- "smetánka".
Po odstránení tejto peny je po probléme a med sa nerozkvasí aj keď bude mať 20% vody podľa potravinového kódexu.Neplatí to ale pri agátovom mede...
A agátový med má akože mať 20% vody a viac? To čo za sračka, zákazník musí biť buď sprostí alebo slepí keď takí med kupuje, tu sa o kvalite nedá nič dobré povedať. To je med vhodný a presne zapasuje do obchodných retazcov....

Ja som skladoval v garáži, plnú garáž medu, zhruba 70% repka čiže jarní med. Med som mal tam 3,5 roka, nijakú vrstvu 5 cm som neodobral a nerozkvasil sa, takže rozkvasovať sa nemá čo v hustom mede. Mám doma temer 3 roční jarný med a tiež sa nerozkvasil. Včelári nech sa naučia vytáčať husté medy a problémy nebudú mať. Čož mnohý to nevedia pochopiť ale budú sa vyhovárať na kde čo možné, len nie na to aby si vstúpil do svedomia prečo to tak majú. Nikto tu nemá vešteckú guľu aby to vedel hneď prečo to tak je.

(25.07.2016 10:14)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Na hladinu medu položit mikrotenový sáček přitlačit a odtrhnout tak nejlépe pěnu sundat.
Husté medy nepenia, jedine agát zbelie keď sa vytočení naleje do nádoby na med.
Na podobnom princípe robím medovinu.Repkový med nechám ztuhnúť,následne ho roztopím pri 50C,zoberem z hora smotánku a tak z väčšej časti odstránim z medu bielkoviny.Med už len premiešam v teplej vode a pripravím si zákvas,kvasí mi to dobre.Smile
(25.07.2016 8:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]Student

Stejnou informaci vám dávám já o pár příspěvků výš v příspěvku 616 (a poněkud zmateně i kocour) a nevšimnul jste si toho. Asi nečtete nic delšího než pár holovět. Pak je problém v tom, že neumíte chápat "učivo". Třeba to v tom učilišti říkali taky. Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já.

Tome.50, Váš úsudek je chybný. Příspěvek od Vás jsem četl a dané informace v něm jsem si všiml. Spekulacemi o tom, že čtu pouze holověty a neumím chápat učivo, se pouštíte na tenký led a snižujete svoji důvěryhodnost.

Ale k věci. Jak sám píšete "Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já." - tedy není divu, že se o tom nemluví ani v Nasa. Učivo jsme vždy probírali i s ostatními kolegy a o tomhle nikdy nebyla řeč. Buď si toho v učivu tedy nevšiml nikdo, nebo to tam prostě nebylo.

A já za tu informaci tady na VF upřímně děkuji.
(25.07.2016 12:34)Student napsal(a): [ -> ]
(25.07.2016 8:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]Student

Stejnou informaci vám dávám já o pár příspěvků výš v příspěvku 616 (a poněkud zmateně i kocour) a nevšimnul jste si toho. Asi nečtete nic delšího než pár holovět. Pak je problém v tom, že neumíte chápat "učivo". Třeba to v tom učilišti říkali taky. Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já.

Tome.50, Váš úsudek je chybný. Příspěvek od Vás jsem četl a dané informace v něm jsem si všiml. Spekulacemi o tom, že čtu pouze holověty a neumím chápat učivo, se pouštíte na tenký led a snižujete svoji důvěryhodnost.

Ale k věci. Jak sám píšete "Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já." - tedy není divu, že se o tom nemluví ani v Nasa. Učivo jsme vždy probírali i s ostatními kolegy a o tomhle nikdy nebyla řeč. Buď si toho v učivu tedy nevšiml nikdo, nebo to tam prostě nebylo.

A já za tu informaci tady na VF upřímně děkuji.
Stretneš sa ešte popri včelárení s mnohými a mnohými vecami, ktoré nikdy nikto nespomínal a na ktorých riešenie musíš prísť jednoducho sám.
Aj v tom je čaro včelárenia, každý rok musíš vymyslieť aspoň 10 zlepšovákov.
Nie je dobré prskať a hnevať sa na druhých že ti to nepovedali alebo že to nebolo v osnovách učiva.
Treba s pokorou poďakovať za to že si tuto občas prečítaš mnohé nové finty ako si môžeš uľahčiť prácu.
Tot vsjo.
Ak nebudeš reagovať na tento príspevok, beriem to tak, že si pochopil čo som povedal.
(24.07.2016 9:32)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]Ale pořád se nemůžu dostat s medem pod 18%. Mám neuteplené nástavky, varroa dna, podmet 7 cm.

martin skús na jar sito vo varoa dne vymeniť za pleglejku...
sito voči pevnému dnu pri veľkých horúčavách môže robiť aj 2% vody v mede, včely totiž musia úľ ochladzvať odparovaním vody a pri site v dne je priamo kontakt s teplotou vonku a teda musia v horúčavách odpariť tej vody sakra veľa a tie pary dokážu "nariediť" ich krvopotne vysušený med v bunkách...

len nezabudni po medobraní začiatkom augusta sito vrátiť, aby včely "kontakt" s realitou v okolí získali, aby prvé septembrové mrazíky "umravnili" matku v kladení a hlavne aby si mal pekné zimovovanie na site až do jariWink
Pevné dno, česno 25 mm přes celou šíři, strůpková folie, otevřená očka ve spodních dvou nástavcích.
Vytáčení 4. 6. voda 15,9%
U mna sito na celom dne, pod ním nič len vidno trávu, zelinu alebo zem. Na strope plastové krmítko, výtáčam o 7 - 10 dní keď skončila znáška. Med 15,5 - 17% vody. 17% vody mali oddelky čo som robil v apríl, máj i jún. Pravidelne poriadne naprší každý týždeň, beriem med a vytáčam normálne ked aj prší, pršalo 3 dni a med nemal 18% vody, pritom bolo na polovicu zaviečkované, bral som temer do sucha. Cool
Dve stanoviská mám hneď pri vode zhruba 10m čo tečie potok aspoň nemusím vláčiť včelám vodu.
(25.07.2016 15:21)Rado Chudý napsal(a): [ -> ]Stretneš sa ešte popri včelárení s mnohými a mnohými vecami, ktoré nikdy nikto nespomínal a na ktorých riešenie musíš prísť jednoducho sám.
Aj v tom je čaro včelárenia, každý rok musíš vymyslieť aspoň 10 zlepšovákov.
Nie je dobré prskať a hnevať sa na druhých že ti to nepovedali alebo že to nebolo v osnovách učiva.
Treba s pokorou poďakovať za to že si tuto občas prečítaš mnohé nové finty ako si môžeš uľahčiť prácu.
Tot vsjo.
Ak nebudeš reagovať na tento príspevok, beriem to tak, že si pochopil čo som povedal.

Myslím, že si rozumíme.
"Zlepšováků" ve včelaření jsem si za 4 roky musel udělat opravdu dost.
Na nikoho neprskám, jen jsem se pozastavil nad tím, že takto zásadní věc se neučí. Napsal jsem, že je to zvláštní - tedy snad to není prskání ani hněvání...
A tomuto fóru jsem poděkoval (asi o 5 příspěvků výše)Smile
(25.07.2016 12:34)Student napsal(a): [ -> ]
(25.07.2016 8:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]Student

Stejnou informaci vám dávám já o pár příspěvků výš v příspěvku 616 (a poněkud zmateně i kocour) a nevšimnul jste si toho. Asi nečtete nic delšího než pár holovět. Pak je problém v tom, že neumíte chápat "učivo". Třeba to v tom učilišti říkali taky. Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já.

Tome.50, Váš úsudek je chybný. Příspěvek od Vás jsem četl a dané informace v něm jsem si všiml. Spekulacemi o tom, že čtu pouze holověty a neumím chápat učivo, se pouštíte na tenký led a snižujete svoji důvěryhodnost.

Ale k věci. Jak sám píšete "Já to nevím odjakživa, ale pracně jsem si na to přišel sám a teprve nedávno. Nikde se o tom nepíše, pokud vím já." - tedy není divu, že se o tom nemluví ani v Nasa. Učivo jsme vždy probírali i s ostatními kolegy a o tomhle nikdy nebyla řeč. Buď si toho v učivu tedy nevšiml nikdo, nebo to tam prostě nebylo.

A já za tu informaci tady na VF upřímně děkuji.

Klid. Vydedukoval jsem to z toho, že ode mně a od Merkuriho jste to nepochopil a od dalšího to samé ano a z toho jsem usoudil, že buď nečtete co je dlouhé a nebo neumíte chápat čtené.

A že se vám nelíbí kritika? No to je přirozené, to nikomu normálnímu. Někteří by se ale nad sebou zamysleli a všimli si, že informaci na podnose dostali ale nepochopili a že tedy není chyba vně ale u sebe sama, jiní ztratí důvěru ke kritikům. I tomu rozumím.

A ještě něco jste úplně ignoroval. Jasně jsem vám napsal, abyste se zamyslel nad celou cestou medu z úlu až do sklenice, třeba je chyba někde na té "cestě" a to víte a nebo na to můžete přijít jen vy.

Tak ať se vám daří. Wink
Ja byl na prednasce odbornika a ten upozornil, ze ta pena je to, co je v medu nejzdravejsi. Zbytek je jen cukr, voda a pyl.
To jen k tomu, ze mnohym je mnoho utajeno.
Referenční URL's