Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
njn budu muset koupit refraktometr .. no a modlit se at neproběhne proces .. a když probehne da se s toho udelat medovina ? S tím vubec nemam zkušenosti ...
(20.05.2011 11:25)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Pokud to nekdo neodhadne je dobre si poridit refraktometr... Kolem 18% vody to je dobre..
Jinak neni potreba cekat na uplne zavickovani... staci zkouzka trhnutim a pak kontrola z nekolika nezavickovanych budek refraktometrem..
Pokud je nastavek zaneseny a je dost nastavku s dilem je dobre podstavovat a med ve vyssich nastavcich nechat dozrat..

Pro měření refraktometrem je potřeba umět odebrat vzorek. Med který je na vrchu v buňce je s velkou pravděpodobností řidší než ten dříve sebraný. Hustota se změří přesně z jedné kapky, potíž je v tom, že ta kapka nemusí reprezentovat celý nástavek. Tím nechci od měření refraktometren odrazovat, jen upozorňuji na možná úskalí.
Osobně sázím na poměr zavíčkovaných buněk a zkoušku trhnutím. je to rychlé a můžete otestovat každý plást.
No dala by se udelat medovina, ale nic moc... na medovinu je potreba udelat dve veci, svarit medny roztok(denaturace bilkovin), sbirat pri vareni tu penu a taky udelat dobry zakvas(uslechtile kvasinky). Kvasinky, ktere se prirozene vyskytuji v medu a ktere tam "nalitaji" zpusovuji, ze kvasny proces probiha spatnym" smerem" Ve vyslednem produktu je mnoho esteru, vyse a nize vroucich alkoholu... da se jeste pripravit s prirozene kvasiciho medu(pokud se kvasici naredi a necha dojit) medovica-palenka Rolleyes
(20.05.2011 11:55)jacktenrek napsal(a): [ -> ]njn budu muset koupit refraktometr .. no a modlit se at neproběhne proces .. a když probehne da se s toho udelat medovina ? S tím vubec nemam zkušenosti ...

Také se mi podařilo vytočit "řidinu". Pár dnů na to přišlo období s minimální snůškou, tak jsem jim ten řídký med nalil do krmítka a po další snůšce opět vytočil. Je to práce navíc, ale pořád lepší než belík zkvašeného medu.
No,ale bez refraktometru to chce urcitou miru citu a zkusennosti. Pochopitelne kdyz uz merit refraktometrem, tak z vice bunek, obsah bunky promisit-zprumerovat.. a pak teprve merit, preci jen je to analytika Smile
Ano, obě metody chtějí své.
A když to zahřeji na 30-35 °C na par hodin abych vypařil vodu stane se tomu neco? Huh
Pro mne osobně raději budu mít poloviční množství medu než, abych pak před vánocema řešil co se zkvašeným medem nebo nechci ani pomyslet co s naštvaným zákazníkem.

Jinak med má zajimavou vlastnost, že ikdyž ho zamícháte tak řidší med vyplave nahoru. Pak se může stát, že v lahvi je nahoře vrstvička medu, která má sklony kvasit. Proto raději 2x měř a jednou toč Wink
(19.05.2011 21:28)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Dozraje med mimo úl nebo zkvasí? Příklad: vyndám rámek z 1/3 zavíčkovaný a uložím vedle úlu do nástavku, krytého jemnou síťovinou, aby k němu nemohla kdejaká verbež.

Med mimo úl někde venku v nástavku spíš ještě nabere vzdušnou vlhkost, pokud nebude zavíčkován. Med je velice hygroskopický. Jedině že by byl uložen v prostoru s nízkou relativní vlhkostí - pak by docházelo k jeho vysoušení (zrání).
V roce 2009 kdy bylo vlhké léto a med měl v plástech kolem 21%,(nešlo déle čekat a už jsem potřeboval krmit) jsem plásty naskládal do komínů z nástavků, dole podložil špalky a zespodu nechal foukat teplomet vlažný vzduch skrz nástavky. Velká povrchová plocha medu v plástech se krásně vysuší, za 1,5dne téměř o 3%. Pak jsem vytáčel krásný hustý med.
Pokud je již nezralý v konvi lze:
  1. vyrobit medovinu, potažmo přepálit na medovec
  2. zkrmit včelám
  3. vysušit na zařízení pana Jindry nebo podobném
Proto nespěchat a nechat řádně vyzrát v úle, včely to umí nejlíp. Jakýkoli nezralý med jsou jen starosti a práce navíc.
Co se týče vody v medu tak za kvalitní med považuji med s obsahem vody do 19%,takovíto med se dá skladovat i ve velkých nádobách a nedochází u něj k výraznějším změnám co se vody týče.Medy s vyšším obsahem vody i do 21% pokud se skladují přímo ve sklenicích tedy v menším množství tak by teoreticky neměli utrpět změn ovšem již při ochutnání lze poznat že med je vodový.Medy s obsahem vody nad 19% skladované ve velkých nádobách už nahrávají problému voda vystoupá vzhůru kde je pak obsah vody o 2-3% višší a med začne pěkně od zhora kvasit.Není nad to si počkat a točit med když je zralý jako výkupce medu med nad 19% nevykupuji.Medy nad 21% vody začínají velmi brzo kvasit.
Jedna glosa k tématu kvalita medu: včera jsem byl v Lysé na Natura viva, tedy na sletu zelených mužíků s klobouky ... Wink U jednoho stánku s včelími produkty hájila prodávající kvalitu a cenu produktů také argumentem, že používají výběrový med ... Nedalo mi to a zeptal jsem se, co tím termínem myslí. Evidentně se jí má otázka nelíbila. Po delší spleti vět a slov ve stylu tancuj, tancuj, vykrúcaj jsem pochopil, že vlastně asi používají vybrané jednodruhové medy. Nic proti ... Ale ten termín mi vrtá hlavou ... výběrový med ... dobrá past na zákazníka, což? Nebo se mýlím? Když to domýšlím, tak buď včely dělají různý med - výběrový a ne-výběrový, nebo producent získává med výběrový a ne-výběrový ... tedy vlastně přizná, že ne všechen jím získaný med je prvotřídní ... Ale přiznám se, že jsem před časem taky skoro naletěl na pábení o bio medu ...Wink
Zrejme dotyčná pani asi nebola včelárka alebo sa nepohybovala vo včelárskom prostredí. Takýto ľudia vedia veľmi poškodiť inak skutočne kvalitný výrobok. Niekedy snaha predať je silnešia ako zdravý "sedliacky" rozum. Raz pri mojej otázke, prečo plávajú v mede nožičky včiel mi bolo povedané, že to tak musí byť, lebo to je dôkaz pravosti medu. Angry
Jezdí ke mě každoročně zákazník ze Suhlu (pro pamězníky je to v bývalé NDR a pro znalce - zde byl nebo ještě je? světoznámý výrobce střelných zbraní). Otevře si skleničku a když zde neplavou zbytky košilek a víček není spokojen. Jeho zákazníci filtrované popřípadě falza patoky nechtějí. Chtějí mít důkaz, že prodávaný produkt je skutečně med a ne nějaký Europodvod, jak se vyjádřil. Ale, že by se v medu musely povalovat nožičky včel - to tedy nepožaduje. Ale proti gustu žádný dišputát. Jak říkal pan mlynář Babičce. Rozhodně naši čeští zákazníci jsou na drobné příměsi (nečistoty) až chrobně hákliví. Proto cedím dvě sorty medu.
Další zajímavé téma je pyl v medu. Nemyslím teď ty triky o absolutní filtraci všeho včetně pylových zrnek (napřed vás oblbnou tím, že vše musí být na naprosto, ale ouplně naprosto čisté a pak z medu odfiltrují i pylová zrnka, takže není možno zjistit, odkud vlastně je, z čehož plynou další možnosti, v jaké kvalitě a s jakou charakteristikou ho prodávat - to ale už jaksi neříkají ...), ale setkal jsem se se zákazníky, kteří pyl v medu vysloveně žádají (a já s nimi vřele souhlasím!), leč také s těmi, kteří se na takový med koukají velmi podezřele ...
Jak v tomto punktu postupujete. A přidáváte někdo cíleně pyl do medu?
Cedím med štandardným včelárskym "dvojsitom". Cielene som nikdy peľ do medu nepridával, ale mám dvoch zákazníkov, ktorí požadujú "penu" na mede. Vedeli o čo sa jedná (zväčša vyplavený peľ) a údajne to podávajú pri pomočovaní.

Môj názor je, že peľ k medu patrí a dokonca "peľovým alergikom" odporúčam počas zimných mesiacov med užívať, aby si telo vytvorilo dostakok obranných látok na leto.
(22.05.2011 11:46)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Cielene som nikdy peľ do medu nepridával, ale mám dvoch zákazníkov, ktorí požadujú "penu" na mede. Vedeli o čo sa jedná (zväčša vyplavený peľ) a údajne to podávajú pri pomočovaní.

Ano, Vojto, také o to mi v dotazu šlo, o tu pěnu, co tak pěkně "drhne" na jazyku ... Wink. Někdo ji vysloveně žádá, jiný je z ní přinejmenším nejistý. Asi by to chtělo v rámci prodeje i nějakou osvětu v tomto směru ...
Přesně tak, ať je v tom medu vše co si zákazník žádá, ale vždy s vysvětlením: ...co že to tam vlastně plave... Dělám to takto u mastiček, že na příbalovém letáku je zdůrazněno: ... ten svinčík na dně jsou zbytky rostlinného pletiva a smítka propolisu.
Jakou máte zkušenost z měřením medu hustoměrem? Není to lepší než refraktometr?
Je dobré vytáčet medník, když alespoň některé rámky jsou zavíčkované, kdysi mi bylo řečeno, že u prvního medu by měly být zavíčkované alespoň ze 2/3 a u druhého z 1/3 kvůli zralosti. Tohle bych ale bral jenom jako pomocný ukazatel. Hlavně záleží jak je medník plný, a že některé rámky jsou zavíčkované. Pak se s tím rámkem/souší dá i zatřepad a když z ní bude kapat ještě hodně medu tak to není dobré.
Když pak máš med vytočený a pěkně se skládá, tak je to dobře, když by byl hodně tekutý nemusí být ještě dost zralý.
Jinak se toho asi moc zkazit nedáSmile
Přesně tak, vytáčím, pokud uz není místo v medníku a med samovolně při mírném zatřepání nevystříkává z buněk. Pokud jsou plásty ještě nezavíčkované, je to snažší práce, co si budeme namlouvat.
Referenční URL's