Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.09.2016 13:27)KaJi napsal(a): [ -> ]Ale obecně je u potravin pravidlo, že čím nižší teploty skladování, tím lepší.

Tohle je taky docela vodvážný tvrzení...
(29.09.2016 13:38)Student napsal(a): [ -> ]B)
Jestli mražení škodí medu: včely v tuhé zimě uskladněný med v úlu mimo chomáč nevyhřívají a protože okolí chomáče má cca venkovní teplotu, pak je ten med také zmražený. A to je přírodní, ne?...

Ano je to přírodní, ale kolik zásob ti zbývá v úlech po zimě. A z toho tedy kolik nakonec vytočíš loňského (přemrzlého) medu aby ti to znehodnotilo čerstvý med. Nehledě k tomu že loňský zůstane pravděpodobně zkrystalizovaný v plástech.
Ale to jenom rozvíjím tvojí myšlenku, netvrdím že mráz medu vadí.
Přemrzlý med jsem míval vždy když byly velké zimy. Bývalo zde i -30°C po delší dobu - tedy větší počet nocí za sebou, med se mi nikdy nezkazil. Smile
(29.09.2016 13:45)Tom-Z napsal(a): [ -> ][b]...Když se bavíme o tom, že zmražený med zůstává tekutý a neztrácí na kvalitě, tak to znamená mít mrazák a energii. ....

Asi trochu nepochopení tématu, nebavíme se o tekutosti/krystalizaci, ale kvašení/nekvašení během vhodného/nevhodného uskladnění dobře vytočeného medu... Kdyžtak mě opravte. Ale takhle nějak zněl můj původní dotaz, na který se toto všechno nabalilo...


[b]...Když se bavíme o tom, že zmražený med zůstává tekutý a neztrácí na kvalitě, tak to znamená mít mrazák a energii. [/quote]

Asi trochu nepochopení tématu, nebavíme se o tekutosti/krystalizaci, ale o kvašení/nekvašení během vhodného/nevhodného uskladnění dobře vytočeného medu. Aspoň tak nějak zněl můj původní dotaz, na který se toto všechno nabalilo...
Když se budeme bavit o kvašení z "nějakého" důvodu, tak zmrazením medu tento problém jen oddálím. Když ten med vyndám z mrazáku a prodám, můžu čekat kdy se zákazník vrátí a "hodí mi kvasící med na hlavu" a víckrát nepřijde. Z mého pohledu tedy mrazení opět zamítám.
Já jdu opačnou cestou než mrazením a chlazením medu. Hodně medu pastuji a dávám velký pozor na obsah vody. Z každé "várky" pastování vyberu pár sklenic a ty dám do tepla, na světlo, snažím se vytvořit ty nejhorší skladovací podmínky (já musím přijít první na to, že jsem udělal chybu a med bude česam kvasit a ne to oddalovat mrazením a prodávat). Když tyto vzorky obstojí bez změny, mám jistotu, že pastuji dobře a další rok se snažím dodržet stejné podmínky při pastování. A když pak prodávám med skladovaný z chladnějšího sklepa, klidně spím a žádný zákazník mě nepřekvapí s kvasícím medem, který on třeba dlouhodobě skladuje v teplé kuchyni.
A nemůže během skladování ve skle (tedy v zákaznickém balení) docházet k rozdělení a následně v řidší části ke kvašení.
Viděl jsem to dost často u zákazníků medy co nakoupili někde v nížinách - tedy květové - a tam velmi často docházelo k rozdělení světle krystalizovaného medu na horní a dolní vrstvu, nebo k vytvoření hrubých krystalů a řídké mezikrystalické části. Ta horní jim kvasila, zavanula atd.
Ukazovali mi to, zblblí povídáním o falšování medu - právě tím co vykládají ti samí včelaři co takové medy produkují - a nevěděli zda to není nějaký falšovaný med, že se oddělil ten špatný podíl.

(29.09.2016 14:30)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Z mého pohledu tedy mrazení opět zamítám.
Já jdu opačnou cestou než mrazením

Ovšem při troše představivosti je možné připustit, že když jiní to ze svého pohledu nezamítnou a půjdou touto cestou, že to nebude špatné, ne?

Tady někdo tvrdil že to máš tak dělat?
Děkuji všem za názory. Nemám problém upravit pohled na věc, když jsou rozumné důvody.
Momentálně nemám potřebu med mrazit, možná na to jednou dojde. (třeba na zkoušku)
Najlepšie ho zmraziť v tekutom dusíku na - 196C, jak inseminačné dávky. Cool A uchovávať v kontajnery.Big Grin
Med z Asie, sklenice z Turecka a víčko z Polska. Raději hledejte domácího včelaře, doporučuje Pavel Maurer
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/maurer...r--1657730
Mám dojem, že debatu jsem spustil já tím, že jsem byl tak blbý a dal k úvaze (a případně k využití) svoje pozorování a zkušenosti. Sklouzlo to pak k tomu, že je tu sice debatní kroužek, ale určití lidé chtějí hned důkazy. Pak by neměli chodit na VF, nýbrž na vědecké semináře a konference (a platit).
Ve finále jsem sdělil, že pan Narcis málokdy radí něco kromě monitoringu (a přitom by stačilo léčit tak, jak se má) a když, tak je to blbost = dlouhodobé uchovávání medu v mrazáku.

Jsem rád, že se našli i další, kteří lakonicky a jiní obšírně, ale konstatovali, že mražení medu, přesněji přechovávání medu v mrazáku, je kravina.

A tak, máte ještě nějakou radu? Němčina tu málokoho zajímá a okázalá sečtělost taky. On mladý Stropnický je taky sečtělý a honič a ostatní vzdělanci z Evropských hodnot jsou taky velmi vzdělaní. Na těch příkladech je vidět (a na mnohých dalších), že ne vždy vzdělání zaručí taky hodnotného člověka, který, kromě pošklebování a machrování, umí taky někomu něco rozumného předat a nebo se o to aspoň pokusit!

Moje babička říkávala, že jsou i lidi, co dokázali vyštudovat na b..e.
Dennodenně se přesvědčuju, že se nemýlila.
Co ovlivňuje kvalitu medu? Na původu příliš nezáleží. Na poctivosti zpracovatele ano
https://www.novinky.cz/komercni-clanky/4...e-ano.html
Špaček nech zavrie klapačku u hustote medu, tie jeho medy žiadna výhra!
(11.10.2016 9:48)Mlha napsal(a): [ -> ]Med z Asie, sklenice z Turecka a víčko z Polska. Raději hledejte domácího včelaře, doporučuje Pavel Maurer
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/maurer...r--1657730

Glosy od Pavla Mauera jsou skvělé, vždy se na ně těším. V sobotu po poledni, když se vracím domů je poslouchám. Čas od času se stane, že jsem doma dříve, než glosa skončí. Sedím v autě a poslouchám, do garáže jedu, až jsem pozitivně naladěn jeho příjemným hlasem a krásnými moudry.
Jen kvalitní med je zdraví prospěšný
https://www.novinky.cz/komercni-clanky/4...pesny.html
Loňský jarní med, který jsem hned po vytočení naskleničkoval, mi před nedávnem začal u vršku sklenice kvasit.
Med z medometu cedím cedníkem, potom uhelonem a pak ho hned skleničkuji, nic jiného s ním nedělám.
Letošní jarní med mám zatím v kyblících a včera jsem šel jeden rozpouštět.
Řekl jsem si, že tu horní vrstvu v kyblíku odškrabu.
Začal jsem to odškrabávat, dokud jsem se nedostal na med.
Bylo tam toho asi za 3cm!
Nevím ale, co to na tom medu je? Huh
Je to takový "odlehčený med," spíše taková ztuhlá pěna nebo k čemu bych to přirovnal, možná třeba i ke zmrzlině, respektive k té, co se dříve dělala v kelímku, ale je to takové více tuhé, než ta zmrzlina.
Ta hmota je asi ta příčina kvašení loňského medu ve sklenicích, že?
Med v kyblíku, který jsem včera této hmoty zbavil a rozpustil ho, by snad už neměl začít do roka kvasit, že?
A snad už ani i dále v budoucnu, že?
Bývá ta hmota nohoře na medu příčinou kvašení medu nebo ne?
Měl bych to takhle vždy dělat, aby jarní med nekvasil?
Díky, Honza
Med čo si vytočil bol riedky a preto začal kvasiť alebo si vytáčal kde bol ešte čerstvý prínos. Nezodpovednosť je med plniť nezohriaty hneď vytočený do pohárov a tu máš výsledok unáhlenia sa. To čo je na vrchu je mramor a to robí každý kvetový med okrem agátu. Nemá to vplyv na kvasenie pokial je med hustý. Ja mám aj 3 ročný jarný med z takou vrstvou a nekvasí mi, prevažne 60% repka, to mám len na pastovanie a jarný med ako tekutý nikomu nepredávam. Med neskladujem v chlade a keď som meral teplotu medu v lete tak mal med +39C a nekvasil lebo bol riadne hustý. Rozbor 3 ročného medu na prehriatie bol super.
Med byl vytáčený brzy po ránu, ještě bez přínosu nové sladiny.
Obsah vody měřený refraktometrem byl do 18%.
Med jsem stáčel do sklenic hned druhý den po vytáčení proto, protože jsem ho nechtěl pak ztuhlý rozehřívat na podzim, aby s tím nebyla dvojí práce.
Proto jsem to plnil co nejdříve.
A také zákazníci už chtěli čerstvý med, tak jsem ho stočil do sklenic hned všechen, při jedné práci, najednou.
Já ti rozumím, mám stejné problémy. Před nedávnem jsem tu o tom psal. Pročti vlákno od tohoto příspěvku - třeba na něco přijdeme. Resp. třeba budeš mít (na rozdíl ode mě) štěstí a najdeš tam, co děláš špatně.
Dej pak vědět, klidně na SZ.
Zdravím,
Hobby včelár by si mal ustrážiť kvalitu medu,má na to čas.V mojej oblasti je problém s vytáčaním repkového medu,lebo ešte repka neskončila a už začína kvitnúť agát.Z toho dôvodu vytáčam repkový med len zo zaviečkovaných plástov,aby som nemal problém,lebo skvasený med je nepredajný a najväčšia blamáž by bola,keby ho zákazníci reklamovali.Profi včelár ,keď zistí obsah vody nad 17 %,tak ho dá do sušičky medu,lebo zákazníci uprednosťňujú pri kúpe čo najhustejšie medy /pozorujú pohyb bubliny v pohári pri otáčaní/.

Bojo
To je sice hezké, ale (jak to tady mnohdy již bylo napsáno) i zavíčkovaný med může mít vysoký obsah vody a následně zkvasit. Tedy nejen že může mít, ale z vlastní zkušenosti i někdy má.
Referenční URL's