Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Otázkou je, kdo o "Medu jak má být" kromě několika včelařů ví? Bába od vedle určitě ne, a i kdyby ano, nemá internet. Ale líbí se mi to taky! Aspoň pro můj dobrý pocit.
Já o tom třeba taky nevim Smile
Proto by se měli lidi nebo prodejci, naučit nakupovat med přímo od výrobce (od včelaře) a nebrat med od překupníků, ať je cena jakkoliv lákavá. Jenže tomu člověk nezabrání a nejvíc to poškodí poctivé včelaře jako je Louky, protože pokud si lidé tenhle šunt koupí, tak to nesvedou na prodejnu, ale toho jmenovaného na etiketě. Je to poškozenío dobrého jména a kdyby se podařilo vypátrat, kdo to byl, tak je to i podle NOZ právně vymahatelné a pro Loukyho určitě i doložitelné. Pokud máš webové stránky, tak na to upozorni v rámci nich, že je tu možnost, že někdo prodává med s tvými údaji a ať tě raději lidé kontaktují a ověří, že ten med si do prodejny dodal ty. Teď tu jiná možnost ani není, bohužel.
A kto to vymôže keď hentakí podvodníci nemajú žiaden majetok? Besná veverička to vymôže? Zrejme nik.
Na takých platia iné metódy .
Tady neni problém, že nic nemají. Tady je problém toho člověka (šmejda) najít. Kdyby se to zmedializovalo, tak to má větší účinek.
Baba od vedle o medu jak ma byt urcite nevi a vetsina lidi taky ne.Kruci,lepsi prijmeni si ten lump vybrat nemohlSad
V dnesni konzumni spolecnosti kseftarum psenka jenom kvete,poctivym i tem nepoctivym.Narod nam naramne zlenivel a zpohodlnel kulturou super hyper,pokud nema balkonak z mesta vcelare v rodine nebo v sousedstvi,shanet jinak ho nebude,na to je liny jako ves,to radsi nakoupi kde co,pak brble,ze je to sunt.Samozrejme to plati pro vztah zakaznik-prvovyrobce obecne.Vesmes vsude se nacpal meziclanek "obchodnik ci prekupnik".Tezko je tady cesta jak ho z toho vysoupnout..
Je to pravda, já se před 2 roky zaregistroval na stránky najdisivcelare.cz a za ty dva roky se mi ozvali 2 lidi Big Grin jeden hned asi po týdnu co jsem se zaregistroval a druhej minulej tejden.....
Pozdravujem. Vcera som kupil 3x5kg pohar medu mdlej chuti, nema tu iskru, kvetovy, ktory prave nalieval do poharov. Na spodu pohara doma pri rozlievani na druhy den som si vsimol taketo artefakty. Je to len na dne pohara. Da sa to rozpucit. Co to moze byt? Aby som sebe, alebo rodine neposkodil zdravie.
[Obrázky: m97u6d.jpg]
[Obrázky: fnxu1k.jpg]
Mohli by to byť kúsky skryštalizovaného medu z dna nádoby(kanva,vedro) ktoré nešli rozpustit ani pri vysokej teplote..niektoré odrody slnečníc mávajú taký med,z ktorého tento spodok býva nerozpustitelný..
Presne tak ako píše Gusto, je to nerozpustený med po "rozpúšťaní" medu. Tá divná chuť môže byť z prehriatia medu.
Sohlasím, hlavně se mi to objevuje u prvních květových medů, který jsou cca rok starý a ani za boha to nerozpustíš.
Je to melicitoza jak na ovocných stromoch, rastlinách a na duboch to býva. U nás je to na duboch a keď sa včely poriadne nevytočia v auguste a septembry tak je zle zo včelami v zime. počas kvitnutia slnečnice už je to na duboch.
Merkuri vcera si suhlasil s gustovou odpovedou, dnes hovoris, ze melicitoza. Myslel som, ze to len 3 flasky a to sa vo vsetkych vyskytuje, pusadzalo sa to dole. Ma to byt 2 druhovy kvetovy med.
Raz som bol na slnečnicu v Preseľanoch a vtedy tam kvitne aj zlatobyľ. Po naplnení medu sa to oddelilo a čudne to kryštalizovalo. Tak to vyzeralo že med zo zlatobyľu mal menšiu hustotu než zo slnečnice.
No a teraz si vypustil melicitozu a prisiel z niecim inym. Aby v pozadi nebolo nieco ine.
Ono aby sa ti hento vytvorilo môže by mnoho spôsobov a to npr. aj to že keď má jeden med väčšiu kyslosť a sa ti to hentak vyzráža. Stačí keď po agáte nabehne znáška dubovéj medovice a v tom mede máš také biele hrče čo sa nerozpustia. Taký med je najlepšie hodiť na medovinu a je po probléme v takom predaji. Môže biť aj to že dotyčný mal zvápenatenie plodu a včelám dával kyselinu citronovu a myslel že to pomôže ...
Letos jsem měl med u druhého vytáčení z některých úlů lehce nakyslý .Nevím přesně čím to je , ale chuť mě připomíná chuť pylových plástů. Pylu jsem měl letos hodně po celém úlu , tak si myslím že nakyslá chuť je z plástů kde byl nějaký pyl . Myslím si to dobře nebo je to blbost ?
Co s takovým medem , dle mého asi raději medovinu.
Já jsem měl lipový a po polknutí byl na pozadí cítit mentol, což má odpivídat chuti lipového medu.
Za tři týdny po něm jsem ještě vytočil trochu medu.
Černý byl jak kofola, ale proti žárovce rudě červený, nějaká medovice.
Byly v tom i zbytky lipy, tak se to pomíchalo a ten med byl taky trochu nakyselený, ale tak nějak příjemě.
Bylo toho opravdu jen trochu, tak jsem to rozdal a vcelku na tu chuť byla pozitivní reakce.
Nechal jsem si dvě sklenice s mě tedy chutná taky.
Ta kyselost je jemná a nijak výrazně neruší chuť medu jen ho tak jemně ozvláštňuje.
Jen jestli to místo medovice nebyla nějaká štáva ze švestek nebo tak něco Smile to by pak i ta kyselost odpovídala......medovice má jednoznačnou chut a tu by měl včelař poznat
Rada vcelaru mela letos podobny med,diky zadne snusce vcelstva tahala stavu ze tresni.Vcera jsem podobny med ochutnal,cerny jak bota,proti slunci uplne cerveny,chut na jazyku prijemna,ale ten sladce kysely ton tam byl.Od jinych kolegu vim,ze nosily stavu z prezralych ostruzin,ci merunek a broskvi,u mne doma byla dik svazene snuska dlouho,tak si dokonce nevsimali ani svestek ci hrusek.Zato ted pleskne maslovka na zem,a hned je plna vcel.Asi je v ni sladiny vic nez v kvetouci horcici..On tenhle med z ovocnych stav byval asi bezne soucasti zimnich zasob (ovocne cukry),aniz by si toho nekdo vsiml,letos je vsechno driv,tak i to ovoce dozralo driv a je to v ulech k povsimnuti.
Referenční URL's