Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Práve teraz v relácii Spotrebiteľský test na STV 2 laboratórne hodnotili kvality medov. Supermarketové medy dopadli na počudovanie celkom dobre. Najhoršie výsledky mali slovenskí výrobcovia - Medas a Rodinné včelárstvo Lamprecht z Bratislavy. Falšovali obidvaja, ale u Lamprechta je to hotová katastrofa. Jednoznačne prezentovali, že netreba veriť ani "domácim" včelárom. Celá snaha množstva drobných včelárov je pre pár ziskuchtivých debilov v háji.
Lipový loňský stáčený po odkvětu lip
uložen ve sklepě při cca 10°C

Dole krystalizuje nahoře pěkně tekutý
a krystalky tak porůznu po sklenici
Také Vám to tak dělá?

[Obrázky: 09603b66fc7f3c86522038bbbc6fef7ecd954306.jpg] [Obrázky: 240e79a45a3a357d71346e64039af605e1050af2.jpg]
Keby to bol čistí lipoví med tak je všade skryštalizovane rovnako a kryštalizácia je rosolovitá a nie taká hrubá. Sa ti oddelil kvetový med od lipového medu.
Mne to tak nerobí lebo to celé rovnako skryštalizuje rosolovite a nie tak hrubé kryštály.
Je to akurát nepekné na pohlad a je to také ako v hypáčoch kde je napísané " Med z EU a med mimo EU. Neber to ako urážku lebo to je tak podobné ako v ich regáloch z medom.
Taky.
Rozpustit, zamíchat a změřit % vody, pak bude vše jasné. Já mám lípu z loňska jako beton. Pavel už
Tohle někdy udělá i opětovná krystalizace už jednou rozehřátého medu.
Kvalita medu sa dá zistiť len lab. rozborom a ostatok je len na včelárovi.
Najradšej predávam Agátový med lebo ten nekryštalizuje vôbec a pritom je pravý.
Mne skyštalizuje med rovnako celí v pohári.
Ako to myslíš, že agátový nekryštalizuje vôbec? Ani za 2 roky?
Čistý agát ani za 20 rokov nekryštalizuje lebo to je agát.

Čistý agát je priesvitní ako voda, je sladkí a nič viac. Keď je v ňom prímes tak je prifarbený a lepšej chute... Preto alergetici na peľ môžu jedine čistý agát v ktorom nie je peľu a keď tak minimum. Agátový peľ je biely a nektár bezfarebný. To taký vytočíš buď pri Velký Krtíš Modrý Kameň ale ak to nestihneš tak máš v ňom prímes gaštanu jedlého, alebo Zlatno čo je nedaleko Zubrej obory Topoľčianky.
Tu je agát vlanajší a nekryštalizuje a býva ešte čistejší, pritom je to 1 agát. Keby som išiel na ďalší tak je biely.

[Obrázky: Ag-t-na-predaj.png]


Tu je v medveďovi zo skla ale je to celé skreslené pre nekvalitný foták v mobile lebo je med ešte bledší.

[Obrázky: WP-20190226-17-55-34-Pro.jpg]

Tu je ešte v kanvách a je tekutý a medveďa som z neho naplnil.

[Obrázky: WP-20190226-17-38-38-Pro.jpg]

Tu tečie agátový med z medometu.

[Obrázky: WP-20180521-11-19-29-Pro.jpg]
[Obrázky: l-pa-2018.jpg]


lípu mám takhle od listopadu

Merkuri jakou má chuť ten akátovej.
A kolik stojí takhle kvalitní med?

300 Kč/kg?Big Grin
Agátový med má lahodnú chuť, lahodná aróma a ľahko stráviteľní. 175 Čk / 7 euro. Do CZ neposielam lebo je drahé poštovné.
Lipa je aromatická mentolovina.
A zase ty peníze, myslíš taky na něco jiného?
Ještě na počasí Wink
Merkuri to nebylo na tebe, jen jsi mě svým příspěvkem předběhl
Petr Střelec veď chcel pán milan.hula vedieť čo stojí, ja som len odpovedal.Cool
Čím je že nekrystalizuje?
Merkuri.
Čistě agátový med je problém pokud včelařím na 39x24 u těchto větších mír se těžko vychytává jednodruhový med a pokud počkám až bude zavíčkovaný můžu si být jistý, že vtom jsou i další nektary, ale krystalyzace se neobjeví spíš jak za rok a půl až dva roky a to pozvolná a ještě ne úplně, ale tak dlouho mě agátový med nevydrží je okamžitě pryč.
Nicméně ta první fotka odpovídá barvou hodně čistému agátovému medu průzračný s mírným zelenkavým nádechem.
Jan Voleský.
Já mám ještě poslední sklenici lipového medu a ta barva je žlutá tvoje je hodně do běla.
Krystalizovat mě začal až vánoce - leden tedy +/- šest měsíců a teď už je sklenice krystalizace plná, ale přesto je volně v té krystalyzaci stále ještě tekoucí složka, ale ne rozvrstveně, je to prostě promíchané, barvu si to drží rovnoměrně stejnou a při polknutí se objeví v pozadí v chuti opravdu jen lehce mentolová příchuť.
Milan Daněk.
Podle mě tohle není lipový med upřimně se mu ani nepodobá.
Promiň není to nic proti tobě to bych si nedovolil a ani k tomu nemám důvod.
Pokud je to tvůj med a ne něco co jsi od někoho dostal tak v tom lípa může samozřejmě být, ale převládá něco jiného.
Co to je nevím zkus popřemýšlet co v tvé oblasti může připadat do úvahy.
(26.02.2019 22:03)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Čím je že nekrystalizuje?
Med kryštalizuje podľa obsahu glukózy.
Agátový med obsahuje fruktózu a tá nekryštalizuje. Preto čistý agátový med neskryštalizuje nikdy.
Referenční URL's