Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zavíčkovaný plást není stoprocentní známka zralosti medu. Několikrát se mi stalo, že i z plně zavíčkovaných plástu jsem vytočil med s vyšším obsahem vody. Konkrétně se to stává u lipového medu.
Ono asi závisí na počasí. Jsou roky, kdy ani včely nebyly schopny med vysušit na přijatelnou úroveň. U nás na dolní Mži to byl myslím rok 2009, kdy byla obrovská vzdušná vlhkost a i zavíčkovaný med měl přes 20%.
Něco jsem vytáčel v sobotu. Do dvou třetin zavíčkováno. Po dvou dnech jsem měřil hustoměrem a naměřil 16,5%. Mile mne to překvapilo. Čekal jsem minimálně 18. Někde jsem četl, že do 18% se v medu nedokáží množit žádné mikroorganismy.
Ja vytáčel dnes do dvou barelů po 20L.

udělal jsem vzorek z jednoho barelu a měl 18% vody v medu, vaha celkem byla cca30kg.

Druhý barel měl obsah vody 16,5 až 17% vody, což byl pěkně hustý.

Celkem jsem tedy vytočil cca 60 kg medu,RolleyesRolleyesRolleyesRolleyesRolleyes
Často sa tu kladú otázky "kedy začať vytáčať", aby med bol kvalitný? Myslím si, že ník neurobí chybu, ak začne vytáčať 3-5 dní po ukončení prínosu nektáru. Včely dokážu spracovať prinesený nektár na prijateľnú úroveň, myslím tým, že med má prijateľný obsah vody, aby bol plnohodnotný. Ja tak robím pri agáte a to aj vtedy, keď je znáška výdatná a nie je plne med zaviečkovaný. Za 54 rokov som nezaznamenal čo i len náznak kvasenia skladovaného medu, jednoducho tomu nerozumiem, keď niekto napíše, že jeho med kvasí, čo vlastne by z pohľadu vysokého podielu cukrov v mede nemalo byť možné.

K tomu, aby med v plástoch bol zaviečkovaný, musia mať včely dostatok medu v úli, ak ho majú menej, tak sú plásty zaviečkované npr. z 1/3 a zbytok otvorený, ale to neznamená, že med nie je zrelý!
Včely med v plástoch začnú viečkovať len vtedy, ak sú protiľahlé bunky vv plástovej uličke vzdialené 6 mm od seba. Skúste si šírku uličky premerať priamo v úli a meranie vám to potvrdí, táto vzdialenosť je známa včelia ulička, pod ktorú včela už nejde! Aby včely mohli zaviečkovať ďalšie plástové plochy, potrebujú k tomu med, keď ho niet, ponechávajú ho otvorený- bez viečok, ale preto nie je zlý!

Stáva sa, že včelár je nútený vytočiť med z nejakej príčiny, npr. ja chcem mať čistý jednodruhový agátový , preto som jarný med zriedený agátovým nektárom vytočil bez obáv, pretože to trochu vody navyše sa dá vysušiť prirodzeným teplom. Mohli by ste namietať, že vytočiť treba skôr, lenže posledné roky repka sa kvitnutím prelína s kvitnutí agátu a dostáva doňho a agát aj keď sa zdá čistý, začne ešte v zime kryštalizovať. Otvorené nádoby s medom prekryjem záclonovinou a med bezpečne zhustne. Anton
(28.05.2011 13:21)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Otvorené nádoby s medom prekryjem záclonovinou a med bezpečne zhustne. Anton

Ovšem nádoby musí být umístěny v suché, bezprašné místnosti s nízkou relativní vlhkostí vzduchu, aby med mohl "vysychat" . To jen na doplnění Wink .
Taky potvrzuji a přidám ještě, že jsem med zahřál na 30 stupňů a držel 4 hod a to dvakrát. Potéa nechal 4 dni pod plenkou - ne pampers Big Grin a med klesl z 22 % na 17 %..
(28.05.2011 15:27)Petr L napsal(a): [ -> ]Ovšem nádoby musí být umístěny v suché, bezprašné místnosti s nízkou relativní vlhkostí vzduchu, aby med mohl "vysychat" . To jen na doplnění Wink .

Veď ja som ani nenapísal, aby sa med dával na prašnú cestu. ten kto robí s medom toľké roky, tak má na to svoje grify. No ak je slnečno a teploty do 30°C, tak sa nedá hovoriť o vysokej vzdušnej vlhkosti. Dôležité je, že to bez problémov funguje. Anton
No to čumím,že tohle jde s medem udělat.To by mě vůbec nenapadlo. Já se nakonec to včelaření snad i dokonce naučím. Rolleyes
Tak už i na mne přišla řada. Vytáčel jsem první letošní (12 rámků) abych měl něco pro svého investora do úlu. Loni ještě pod dohledem, letos sám. Zavíčkováno u některých plástů jen sotva desetina rámku, ale vytřepávací zkouška nedala ani kapku. Krásně se skládal, takže bude zralý zřejmě dost. Na jednom (asi dlouho plně zavíčkovaném) nastavěly další buňky a zanesly medem - dvouposchoďový plást. Asi to mnozí znáte, ale pro mne novinka.

[Obrázky: image_00284.jpg]
Někdo tu psal (nemohu to dohledat), že dává dvouletou záruku. Proč tak málo, když med nalezený v pyramidách byl poživatelný? Nebo je to výmysl? K jakým negativním změnám dochází časem v medu, když je uložený v ideálních podmínkách?
Nebyla to dvouletá záruka, ale minimální doba trvanlivosti.
Ano, přesně jak odkazuje PetrM. Jde o to, že zákon vyžaduje uvádět min.trv.do... . Po celou tuto dobu si potravina musí zachovat jakostní znaky dané vyhláškou. V našm případě např. obsah vody, HMF, sacharóza atd. Delším skladováním zejména v teple HMF narůstá a naopak klesá aktivita enzymů. Řekl bych, že dva roky je tak akorát, i když správně skladovaný med je použitelný i po tomto datu.
Včera jsme vytáčeli kamarádův medík a byla to pěkná zdržovačka.Refraktometr nám už ve včelíně při odběru plástů ukazoval na "zcela nezavíčkovaném" rámku 14,5% vody a byla to pravda.Med je tmavý jako asfalt a pod medomet jsme museli dát dvě vědra a dvě síta aby to trošku ubejvalo.Nechtělo se tomu ani pořádně vytékat z medometu.Zkrátka zdlouhavá práce ale medík je kvalitní a chutná výborně.To sucho co bylo udělalo zřejmě své.
Takový med si zaslouží i dobře prodat a ne darovat za nějakých 40kč ani to ne jak jsem včera slyšel.
Také jsem měl hustý i nezavíčkovaný.Měl jsem z toho obavy,ale je ok.Letos jsem vytáčel květový což jsem vloni ještě neměl.Skoro mě to až dojímá,když se dívám na kilovou sklenici a přemýšlím kolik květů vlastně a odkud to musely včelky donést. Jelikož začínám,tak mám najednou spoustu "známých" které musím obdarovat. Sad Big Grin Já myslím,že by lidé měli za med dostatečně zaplatit.To je pro mě neoddiskutovatelný fakt. Utrácí za všelijaké kraviny,tak proč by zrovna na medu měli šetřit.
Přesně toto i mi probíhá hlavou. Stačí se jen podívat na ten jejich cvrkot před úlem. Já si zase říkám, že kdyby každý medem obdarovaný, obdaroval včelaře řekněme čtyřmi kilogramy cukru, tak by obdarovaní byli dva, oba by vydělali a nikdo by neprodělal. I ty včelky by si přišly na své, to především.
Zdar, nevím jestli tahle otázka patří zrovna sem, ale jinak jsem nevěděl kam jí napsat.
Má někdo zkušenost s tím, že po takové snídani, chleba s máslem a s medem mi vyhládne mnohem víc, než když si ten chleba dám bez medu?
Napřed na to přišla moje žena, já jsem jí to potvrdil a nezávisle na nás mi to potvrdil i člověk kterýmu jsem med prodal, prý, že to nemůže snídat, že musí do oběda ještě svačit, že bude med raději večeřetSmile
Má někdo podobné zkušenosti?
Petr.
Je to stejné jako se zdravou stravou (k ní vlastně med patří). Pokud se někdo stravuje podle zásad zdravé výživy,snadno ty potraviny stráví a musí častěji v malých dávkách jíst.Některé potraviny i přímo podporují trávení,jako např. syrová cibule. Mám s tím docela zkušenost.Člověk se cítí méně unavený a jakoby lehčí.Když si pak dá hůře stravitelnější jídlo ,cítí se po jídle unavený a chce se mu spát. Je to také individuální samozřejmě.No poněkud jsme uhnuli mimo téma. Wink
Sladké obecně nastartuje rychlejší zažívání. myslím, že se tomu říká Krebsův cyklus. Využívali jsme toho při přechodech pohoří, kdy po denním jídle bylo třeba pokračovat - takže sladké nakonec, aby tělo rychleji trávilo a bylo schopné lépe snášet námahu. Možná Tomáš B. to vysvětlí lépe.
Peťo, velmi dobrý léčitel, jakým je múj kamarád, dokáže každému snadno vysvětlit jak obrovský vliv na psychiku, zdravotní a fyziologický stav a celkovou imunitu má právě stav mikroflóry ve střevech /já to tak neumím/. Dokáže vysvětlit proč to nebo ono smíš či nesmíš a kdy. Dokáže říct i na co jsi myslel a netroufl sis to třeba říct ani manželce. Medu a včelích produktú si vysoko cení a doporučuje je. Doporučuje být spíš tak trošku jako hladový než přejezený. Takže stav toho dotyčného je asi ideální...Zřejmě se na tom podepisuje právě kvalita medu a klidně doporuč med i do kávy nebo čaje a to platí obecně skoro komukoliv.
Referenční URL's