Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
mozna je to tim, ze dodavatel potrebuje prodat aby mel hotovost. vsude ubejva kupujicich prakticky cehokoliv a vsichni vyrobci a dodavatele do maloobchodu potrebujou penize i za cenu nizsiho/zadneho zisku. to je moje uvaha, muze byt i jiny duvod, ale nemyslim ze by dany med byl jine kvality nez kdyz se prodava v jinych casech.
Vždyť je to michanice z Číny, Ukrajiny, Uruguaye...
pouzil jsem zamerne "dany med", cimz jsem myslel med od dodavatele Medkomerc, coz je ten na fotce. ta kvalita je furt stejna, jen ted prodavaji za takove ceny aby se zbavily zasob a ziskali nejakou hotovost. s kvalitou to nema podle mne nic spolecneho, je to ciste ekonomicka vec.

a dokonce je mozne, ze by mohli dat cenu jeste nizsi s ohledem na to, jake jsou velkoobchodni nakupni ceny, ale to uz by vypadalo z mnoha duvodu hodne blbe.
Akce v super hyper jsou zalozene na ucelu nalakat lidi jednou na to, po druhe na ono a veru nildy nic neprodavaji pod cenou, vzdy na tom akcnim produktu jeste neco vydelaji.
Na overeni je li to "jeste" med nebo uz nemed je tady povereny organ statni spravy tudiz nechapu tu zminku o overovani spolkem. Ten muze tak tise soupat nohama, zvlast blizi li se vyroci angazovani se v dovozu medu s atb svym sro. Mame se mi zda hodne kratkou pamet.
Nechci se tady zastávat Špačka, ale celkem férově uvádí, odkud medy v té směsi jsou - rozhodně to není z EU a mimo EU... Nechci se tu přít o kvalitě, ale rozbory má v pořádku a dává si na to pozor. Prostě Medokomerc a ČSV Včelpo je nebe a dudy...
Ono stačí umět počítat. V ČR je spotřeba cca 1kg/občana/rok, tzn. 10 000 tun. Kdyby měl jen 2 Kč zisku a ovládl 25% trhu, tak je to 5 000 000 Kč zisku ročně. A to už na živobytí myslím stačí.
Stačí se podívat na ceny, za jaké se ve světě realizuje obchod z medem a pochopíte...

A to, za jakou cenu se co prodává, rozhoduje jen a jen spotřebitel, tedy my všichni. Ruku na srdce - kdo ze všelařů si koupí šunku za 450 Kč/kg? Každý chce raději za stovku anebo v akci ještě levněji. A že tam není maso a nebo jen velmi málo? Nevadí, ale ta cena! Tak proč by si někdo nemohl koupit med za 120 v akci - co na tom, že není ze Šumavy či Bezkyd...
(04.11.2020 8:14)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Bezkyd...
... tak to říkáme všichni, od Žumavy k Dadrám.

(I když se to tak dříve psalo, prostě jsem dnes pojedl chyté kaše tak trolím. Omluvám se, sám mám překlepů fůru, ale nedalo mi to.)
každý byznys musí šlapat ideálně 365/366 dní v roce...snaží se o to všichni podnikatelé, včetně českých velko/středně/malo včelařů a včelích farmářů, protože potřebují mít příjmy po celý rok, dostát svým celoročním závazkům, vykrývat celoroční poptávku koncových zákazníků, být celý rok na trhu a na očích atd.

Tudíž když u nás není snůška, která by výše uvedené zajistila, a jen ze zásob medu, vyprodukovaných včelami z období, kdy snůška je, se ta poptávka pokrýt a byznys v chodu udržet nedá, tak se ten med musí dovézt z míst, kde ta snůška zrovna je.

pár měsíců zpátky zde na fóru, myslím ve vlákně "cena medu", někdo uváděl odkaz na článek, kde byl popisován případ jedné české včelí farmy/včelařství, které mělo nějaké problémy s označováním prodávaného medu, jestli si to dobře vybavuji, tak oni kromě medu ze své produkce prodávali ještě med, který kupovali odněkud z Německa a dávali na něj značení, že je z EU, a kontrolou se myslím přišlo na to, že z EU není. Chci tím říct, že toto byl příklad toho, že i rodinná včelařství a včelařské farmy, pokud chtějí vydělávat, investovat, rozvíjet, fungovat celoročně - a v určitém bodu to není jen o chtění, ale stává se to nutností - tak je okolnosti povedou k tomu, že budou prodávat dovážený med z druhé strany zeměkoule nebo prostě odjinud než zrovna z ČR, když snůškové podmínky jim nezajistí potřebný objem medu tady v ČR.
A ted si vem, ze valna vetsina to nebere jako byznys a celou uvahu budes muset postavit na bazi zajmovosti. .
jo, souhlasim, ta moje uvaha ale smerovala k tomu zbytku po odecteni te valne vetsiny...viz ten priklad toho vcelarstvi, ktere kupovalo med v nemecku, aby ho tady prodavalo spolu se svym medem.
Je každého věc, jaký med prodává. Jestli jenom svůj a nebo přeprodává něčí jiný. Je to jen a jen na něm se vším všudy. Pokud někdo přeprodává cizí med a nezajistí si VLASTNÍ rozbory a zakládá to na důvěřivosti, tak je idiot. Viz najivita ČSV, pokud to tedy nebyl úmysl. V totom je Špaček velice důsledný.
Jasně v malém se to nevyplatí, ty vlasní rozbory, proto je lepší to nedělat. Letos ale k těmto průšvím s hodně velkou pravděpodobností dojde. Nevěřím tomu, že na nabídku medu z Ukrajiny, co mu říkají Maděrský a vehementně se ho tady snaží prodat, nejaký idiot neskočí a uvede ho do oběhu...
Za poslední dva roky se dovezlo z Ukrajiny 1700t medu. Pokud se vezme spotřeba 10 000t/rok pro ČR, tz. že každé cca 10 kilo na trhu je ukrajinský med. Cena? Cca 45Kč/kg. Kvalita? Dle akcí co ČOI a SZPI dělá, naprosto až na opravdové detaily v pořádku. Tak oco jde?
A pak ho mohou prodávat za 119kč ,to není zisk 2kč na kg.
Já jen že s ohledem s Včelpem se vlk nažral, ale koza zůstala celá. Prostě ten med tu je stále. Včelpo nevčelpo. A ví se kdo tu čistí trh. Ten jediný největší. Nyní se řešili Angláni, vzalo se z trhu měsíc před koncem doby minimální trvanlivosti jejich med, našli HMF, a ještě se napsalo, že HMF je prý z přehřátí. Obdivuhodná práce.
A pritom v MarkSpencru muze stat ta sklenicka klidne petikilo.. tak se to asi fakt jen zahralo cestou Smile)
(04.11.2020 19:49)gupa napsal(a): [ -> ]Za poslední dva roky se dovezlo z Ukrajiny 1700t medu. Pokud se vezme spotřeba 10 000t/rok pro ČR, tz. že každé cca 10 kilo na trhu je ukrajinský med. Cena? Cca 45Kč/kg. Kvalita? Dle akcí co ČOI a SZPI dělá, naprosto až na opravdové detaily v pořádku. Tak oco jde?

Tak ono to soudruhům z ČSV taky nějakou dobu procházelo včetně pohádek o pylech z botanické zahrady... až to jednou prasklo, když našli ATB.

Ještě dodám, že mi nevadí že tu někdo prodává dovezený med, když si najde svého zákazníka (a na našem území se ho tolik "neurodí"). Pokud to tedy někdo nedělá tak, jako soudruzi z Křemencárny že ho označovali jako Česká med.

(04.11.2020 19:53)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]A pak ho mohou prodávat za 119kč ,to není zisk 2kč na kg.

Sorry jako Zdeňku, ale pravděpodobně nechápeš rozdíl mezi obratzem a ziskem... Pokud budeš mít zájem vysvětlím ti to.
Ono to neni tak docela pravda, ze je jedno, jestli vcelar prodava med vlastni nebo nejaky prekup cehosi ze zahranici. Vetsina z nas jede podle podminek prodeje ze dvora, a tam je jasne receno, ze je to prodej vlastnich prebytku. Dal neni celkem co resit.Med z Hungaroringu nebo Chinaringu jaksi vlastni prebytek nemuze byt.
To je Josef pochopitelné, proto jsem napsal Je to jen a jen na něm se vším všudy. A taky sem napsal, že se nějaká idiot určitě najde...
Jinak abych potvrdil lonské zkušenosti, díky sušičce a krásně hustému medu se med květový řepka+javor (150) prodává lépe jak tmavší smíšený lipový (170). A letos u mě sušilo tolik včelařů a volalo tolik velkovčelařů, které jsem musel z kapacitních důvodu odmítnout, že byste tomu ani nevěřili....a kolik lidí u mě bylo, aby mojí sušičku okopčili, o tom už ani nemluvím.....takže je mezi náma hodně včelařů, co jim to včelaření moc nejde a mají řídký med...
Pastoval si repkovo-javorový, alebo ho predávaš tak ako stuhne? Môžem potvrdiť, že zhánka po pastovanom bola tento rok veľká, ľudia si naň zvykli.
Referenční URL's