Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(06.01.2012 11:01)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Všiměte si takové dosti podstatné drobnosti. Prodávající není výrobce. Od výrobce -včelaře šel patrně bezvadný produkt. Co s ním potom prodejce v rámci uspokojení zákazníka v jeho touze po tekutém medu provedl je ...
JK

Dovolím si nesouhlasit - toto je velice nepřesné.
Od výrobce - včelaře- šel patrně bezvadný produkt - souhlas.
Pak jej ale někdo skladoval, rozpustil (otázka šetrnosti), NĚCO S NÍM PROVEDL (směs medů ze zemí EU a mimo EU, filtrace a ..........), pak naplnil a dodal prodávajícímu.
Prodávající to pouze postavil na regál. Dost dobře si nedovedu představit, jak v megaskladu někdo cokoliv dělá s čímkoliv. Tam se pouze na paletách odebere zboží z kamionu, roztřídí podle sortimentu a následně zkompletuje pro tu kterou prodejnu. To by tam mohl upravovat sterilované okurky, rajčata, konzervy, sardinky.....I malý prodejce se na stánku snaží prodávat a dokud se s medem nic neděje (nekrystalizuje), nemá důvod s obsahem cokoli dělat - taky proč. Já osobně rád zkrystalizovaný med prodejci vyměním za tekutý.
Takže přátelé, na vině je ten označený červeně. A všimněte si, že to zas až tak moc subjektů není. Nebylo by se lepší poptat tam?
iRP
Ono stačí, když med začne krystalizovat, aby ho v prodejně šoupli na pár dní na radiátor a je zase krásně tekutý. HMF ? ví někdo z prodavaček v maloobchodě o co jde? Několikrát jsem byl svědkem takového počínání a s tím výrobce nebo zpracovatel těžko něco udělá, pokud si to neohlídá jako např. Rostislav. Ve velkém množství to asi není reálné.
Těžké soudit kdo nese vinu na nekvalitě medu.Nemyslím si že za vším stojí pouze spracovatel jistý díl určitě nese i včelař.On ten med někdy prodělá pměrně dlouhou cestu ke konečnému spotřebyteli a někteří včelaři se toho snaží zneuží.Pokud na to pohlížím jako výkupce kdy mohu mluvit z praxe tak co jsem vlastně schopen v mích podmínkách o vykupovaném medu zjistit?Určitě kolik obsahuje vody dále pak jakou má vodivost tedy rozdělit na med květový či medovicový o tom také včelař dostane doklad ,další se pak dělá až ze vzorků v laboratoři .Jen sám včelař ví jak z medem zacházel a spousta včelařů si myslí že se ta jejich ne zrovna echtovní bandička v tom sudu ztratí.S čím se běžně setkává je nadměrné množství vody v medu a nejeden včelař se tomu strašně podivuje o jednání některých včelařů je snad lépe pomlčet.Setkal jsem se se vším možným od skvašeného medu přes obrovské množství vody v medu až po velké množství nečistot a s nejedním včelařem fiškusem ,prostě někteří včelaři nejsou zrovna za beránky.Určitě nechci házet všechny včelaře do jenoho pytle protože zaplať pánbu těch poctivích je markantně více.O tom co se děje s medem u zpracovatelů se mohu jen domnívat od toho je tady ta kontrolní komis aby jim klepla přes prsty.Jednu výhodu že se najde něco v nepořádku to má ,aspoň řeknou v médijích nakupujte přímo od včelaře tam je kvalita jistější.Sice malá reklama ale pro včelaře dobrá.Míněno pro poctivého včelaře.Smile
(06.01.2012 14:05)Josef Skala napsal(a): [ -> ]....Jednu výhodu že se najde něco v nepořádku to má ,aspoň řeknou v médijích nakupujte přímo od včelaře tam je kvalita jistější.Sice malá reklama ale pro včelaře dobrá.

pro Admina. Sděluji, že jsem musel vystřihnot část konce posledního příspěvku, aby bylo jasné, naco reaguji.

Jde o dost závažné slova a rád bych k tomuto něco málo napsal. Znám případ, kdy včelař použil výsledky kontroly medu k lepšímu prodeji svého medu a zato ho dal jeden producent k soudu za nekalou soutěž. Od té doby co měl tento problém se mi nepovedlo s ním spojit jak dopadl. Takže je rozdíl KDO to v těch médiích řekne! Pokud to řekne včelař, může se dostat do stejného problému jak můj známý. Pokud to řekne spotřebitel či laik, mělo by to být v pořádku a v souladu se zákonem.

Zákon hovoří ve výkladu o nekalé soutěži otom že se takové jednání s výroky vztahují nejen mezi podnikateli ale i na fyzické osoby, což je každý včelař a včelařka. Nemusí jít tudíž přímo o podnikatele.

_gp_
O kvalitě medu se dá hovořit jedině o takovém,který ještě neopustil "brány výrobního závodu" a až na malé procento, ne-li promile to platí. Jsou však i tací, kteří krmítka nasazují v době,kdy musí vědět, že cukerný roztok podávaný včelám v určitý čas vede ke zvýšení produkce medu(medocukru)a takový med zpravidla končí u spotřebitele,kde nehrozí jeho "lustrování".
Moje zkušenosti se změnou konzistence (zcukernatění je zavádějící)medu je taková,že nepamatuji u vlastní produkce případ ztuhnutí medu ve sklenicích pouze částečně, jedná se npř.o "chuchvalce" v tekutém medu, polovina medu je již tuhá, a ta další to "nesvede" ani do dlašího vytáčení.
I takový "med" se vyskytne, ale naštěstí takových šizunků mnoho není.
Slyšel jsem od člověka,který před časem(kdy soudruhu bylo ještě běžné oslovení)jako zaměstnanec ČSAD svážel vykoupený med z Jednoty do zpravovatelského podniku tuším Předboj a líčil první "kroky" hliníkových konví naplněných medem,zpravidla již medem "kamenným" a po vyložení na pohyblivý pás se konve projely parním tunelem,na jehož konci med tekl jako voda.
Je-li to pravda, tady by mohl příběh klidně končit, neboť jeden by řekl,tady už není co zkazit. Ale opak je pravdou,neboť i farmacie potřebuje výtažky z medu pro svoji výrobu, kosmetika také něco vybere a to, co zbude a nikdy nezkrystalizuje je teprve ten pravý včelí med.
Rád bych věřil,že takové postupy již byly překonány a podobná praxe je minulostí.
Jenom nevím,proč tedy med od poctivého včelaře časem ( nejsou to roky) mění konzistenci s nutností opatrně zahřívat, je-li to nutné a ty "ostatní" stále tečou.
(08.01.2012 21:48)Smetana Bohuslav napsal(a): [ -> ]Moje zkušenosti se změnou konzistence (zcukernatění je zavádějící)medu je taková,že nepamatuji u vlastní produkce případ ztuhnutí medu ve sklenicích pouze částečně, jedná se npř.o "chuchvalce" v tekutém medu, polovina medu je již tuhá, a ta další to "nesvede" ani do dlašího vytáčení.
I takový "med" se vyskytne, ale naštěstí takových šizunků mnoho není.
Slyšel jsem od člověka,který před časem(kdy soudruhu bylo ještě běžné oslovení)jako zaměstnanec ČSAD svážel vykoupený med z Jednoty do zpravovatelského podniku tuším Předboj a líčil první "kroky" hliníkových konví naplněných medem,zpravidla již medem "kamenným" a po vyložení na pohyblivý pás se konve projely parním tunelem,na jehož konci med tekl jako voda.
Je-li to pravda, tady by mohl příběh klidně končit, neboť jeden by řekl,tady už není co zkazit. Ale opak je pravdou,neboť i farmacie potřebuje výtažky z medu pro svoji výrobu, kosmetika také něco vybere a to, co zbude a nikdy nezkrystalizuje je teprve ten pravý včelí med.

Vážení přátelé, na tento příspěvek, nelze než reagovat, protože tato problematika je podstatně složitější, než by se na první pohled zdálo. Předně je zapotřebí konstatovat že
KRYSTALIZACE MEDU NENÍ VADA, ALE Z Á R U K A PRAVOSTI PRODUKTU.
Pro ty, kteří by toto chtěli ignorovat doporučuji, aby nechali jakýkoliv cukerný produkt (tedy bez medu) nějak zkrystalizovat. Nevěřím, že se Vám to povede.
JEDNOHO DNE ALE ZKRYSTALIZOVAT MUSÍ VŠECHNY
Na rychlost a konzistenci krystalizace má vliv mnoho faktorů. Jako hlavní je třeba jmenovat poměr glukózy a fruktózy, množství tzv. krystalizačních center, teplota, vlhkost a celá řada dalších faktorů. Je známo, že některé medy zkrystalizují obratem (květové, zejména řepka), jiným se moc ani po čase nechce (akát, medovice).
Po jejich rozpuštění musí dojít k opětovné krystalizaci, ale doba, než se tak stane je podstatně delší. Mám odzkoušeno, že (nazývám to poločas krystalizace) po prvním rozpuštění květu je cca 6 – 8 týdnů, po dalším i 5 měsíců. Další jsem nezkoušel. Přičítám to tomu, že při každém rozpuštění vzniká m.j. pěna, tzn. vytěsňují se bílkoviny a zejména pylová zrna. A právě ta tvoří největší podíl krystalizačních center, kterých je po každém rozpouštění stále méně a méně.
Pokud zkrystalizovaný med rozpouštíte „do jasna“, potřebuje každý med jinou dobu i teplotu rozehřívání. Jsou medy (květové), kterým stačí 45 st.C po několik málo hodin a můžete je bez obav stáčet. V jiných medech (medovice, melecitóza) i po několikahodinovém zahřívání na 55 st. C. v uhelonových filtrech zachytíte množství nerozpuštěných krystalků. Pokud takovýto filtr použijete na konci plničky, je nutné jej buď vyřadit, nebo teplotu o několik málo stupňů zvýšit.
Obava z poškození medu HMF není tak kritická, jak se obecně uvádí. Ve slovenském Včelárovi vyšel před nedávnem článek, kdy se jistá (tuším maďarská) studentka v rámci své diplomové práce vznikem HMF zabývala. Jednoznačně z pokusů vyplynulo, že u medu skladovaného do +20 st. C se HMF dlouhodobě nemění. Zvyšování teploty až na 100 st. C některé medy vydržely i 1 hodinu!!!!!
Ale pozor!!!! Jedná se o teplotu vlastního medu, nikoliv rozpouštěcího média (např. páry)!!!
No a aby zpracovatelé mohli se zkrystalizovaným medem vůbec nějak pracovat, musí použít páru. V jiném případě by mohli čekat dost dlouho, než by se něco začalo dít. A většina z nich je si asi bezpečně vědoma rizik při dlouhodobém přehřívání.
Velké riziko je ale při přepravě medu do Evropy. V kontejnerech na lodích ten med „tráví“ i několik týdnů s rovníkovými teplotami vyššími než 50 st. C. A tam si myslím, že je třeba hledat problém.
iRP
(06.01.2012 18:51)gupa napsal(a): [ -> ]Jde o dost závažné slova a rád bych k tomuto něco málo napsal. Znám případ, kdy včelař použil výsledky kontroly medu k lepšímu prodeji svého medu a zato ho dal jeden producent k soudu za nekalou soutěž. Od té doby co měl tento problém se mi nepovedlo s ním spojit jak dopadl. Takže je rozdíl KDO to v těch médiích řekne! Pokud to řekne včelař, může se dostat do stejného problému jak můj známý. Pokud to řekne spotřebitel či laik, mělo by to být v pořádku a v souladu se zákonem.

Zákon hovoří ve výkladu o nekalé soutěži otom že se takové jednání s výroky vztahují nejen mezi podnikateli ale i na fyzické osoby, což je každý včelař a včelařka. Nemusí jít tudíž přímo o podnikatele.

Také by mne zajímalo jak to dopadlo. V případě, že v neprospěch toho včelaře, by to znamenalo, že každý včelař, který nechá provést rozbor kvality s kladným výsledkem, musí tento výsledek tajit aby nebyl vystaven nebezpečí, že bude obviněn od z nekalé obchodní soutěže. To by bylo postaveno na hlavu. Včelař podle mého názoru může říci, ano, můj med je kvalitní a mám i atest kvality a případně i "medaili" a není to nekalá soutěž. V opačném případě by byla nekalou soutěží i reklama na Ariel či Pervol. Nemůže ale tvrdit, že konkurece prodává falšovaný či jenom nekvalitní med. Zkuste to zjistit.
JK
Všetko je to založené na nemenovaní druhého subjektu!. Preto bývajú v prípade "Perwolu" použité nazvy ako "iné prášky", alebo "od iných výrobcov". Pritom neoznačujú ich výrobky ako falšované alebo zlé. Len vyzdvihujú vlastnosti svojich výrobkov a tu nič tajiť nemusia a nehrozí, že by boli za zverejnenie analýz svojich produktov "trestaní".
O krystalizaci medu, tedy jeho přirozenému procesu ví každý včelař, i ten v "prvním ročníku".
V první větě svého příspěvku č.162 je napsáno: u vlastního medu nepamatuji ztuhnutí pouze částečně, což v překladu znamená, když krystalizace tak úplná, tedy od hladiny až ke dnu.Bohužel,vyskytnou se i méně přirozené krystalizace, to jsou ty "chuchvalce",část medu v jedné lahvi ztuhne a druhá je stále tekutá, atd. Časové rozpětí procesu momentálně neřešíma,ale důvody, proč se tak děje. Co je však podstatné v našem uvažování o medu, potažmo jeho kvalitě je fakt, čím vyšší teplota při rozpouštění ztuhlého medu, tím delší doba na jeho opětovný návrat ke změně skupenství.
Všichni víme o teplotních limitech mající vliv na původní kvalitu medu,(nepřesáhnout cca 50 st. C)co vše se z elixíru života vytrácí narůstáním teploty a představa o rozpouštění pomocí páry v parním tunelu je to,co mě zajímá, co je podstatné a děje-li se skutečně tak.V tento okamžik mě nezajíma odpověď v duchu :jak to ti chudáci mají jinak rozpostit, když k nim med přivezou v takovém stavu)
Tady na fóru již byly dobře vysvětleny chemické pochody při narůstaní teploty medu a sám jsem omylem vyzkoušel,(naštěstí malé množství)že med silně přehřátý o krystalizaci již nestojí.
To mě vlastně přivedlo na myšlenku,proč med z marketů netuhne a to dlouhodobě. V regálech je i v dubnu ve stavu jako čerstvě po vytočení.
Také jsem očekával komentář k odebírání z medu jistých složek pro potřeby farmacie,nebo kosmetického průmyslu. O jaké látky se jedná, není opět v tuto chvíli podstatné,to si kdo má zájem vyhledá.
Problém je v tom,jestli med z řetězců po "putování" ke spotřebiteli je ještě medem, nebo již spadá do jiné kategorie.
na žádost jdjd jsem vytvořil nové téma Obsah vody v medu. V debatě prosím pokračujte tam.
Nevím zdali jste četli nebo zaznameli článek ve Včelařství 2/2012 na str. 41 poslední sloupeček na stránce. Je tam o situaci ve Slovenských závodech na zporacování medu. Osobně mě tam znepokojily dvě věci. Ta část kde p. Gál popisuje jak a čím se pančují medy a jak je čím dál tím obtížnější to dokazovat Sad (čemuž se dá i docela věřit neb zločinci jsou vždy minimálně o krok vepředu oproti strážcům zákona) a ta o přítomnosti cizích enzimů v medu díky zvyšujícímu se podílu průmyslově vyráběných glicidových krmiv (nakolik je toto pravda si netroufám hodnotit neb nevím, ale osobně jsem v tomto směru poněkud konzerva).
Tu je clanok o spracovani medu a asi aj dovod preco netuhne.

http://apinews.com/en/news/item/16535-us...isnt-honey

Je to v AJ, takze v sumare med spracovatelia zahreju na max. moznu teplotu a pod tlakom pretlacaju cez velmi jemne sita. Takze sa vsetok pel a ine mikrociastocky odfiltruju a potom med dlhodobo netuhne.
Odstraněním pylových zrn se zavírá cesta k určování druhových medů a otevírá se cesta k pančování.
Bobře: A proč Tě to znepokojilo? Jako neanonymní maloproducent s přímým prodejem zákazníkovi z toho můžeš velmi dobře těžit...
Oni tam nepíší
(31.01.2012 14:17)Scipio napsal(a): [ -> ]zahreju na max. moznu teplotu

ale jen, že zahřejí. Alespoň, co jsem se dočetl na začátku textu.
No ak chcu dosiahnut maximalnu tekutost (aby im presiel cez tie jemne sitka) tak to musia zahriat na co najvyssiu teplotu.
(31.01.2012 14:33)jdjd napsal(a): [ -> ]Bobře: A proč Tě to znepokojilo?

no hlavně mě na tom znepokojiloi to , že se to začíná docela těžce pprokazovat (manipulace s medem). O způsobech nakupování u nás si nemusíme nic nalhávat - to že se kupují v krámech většinou pěkný sr***y je obecně známá věc. A vysvětli pak někomu proč maso u řezníka na krámu je dražší než to ze suproše? A takj je to skoro se vším.
velky spracovatelia funguju systemom ze automaticky sa cast zisku presuva na pokuty..viem o jednom od nas a dvoch od vas..pokial za opakovane zistovanie falsovania medu budu donekonecna len pokuty a nie tvrda basa tak sa to nezmeni ani omylom..Laboratorium Aplica v Bremach je o krok vpred nez su falsovatelia,ale stoji to neskutocne prachy..naš velmi dobre vybaveny labak v D.Kubine je na niektore veci prikratky..
To je ta věčná posedlost tekutým medem......
on je prostě nejchutnější:- )))
Referenční URL's