Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kvalita medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No jo,čerstvé jahody máte také jen chvilku a pak jedině mražené,nebo jako zavařeninu a nebo pak v zimě v marketu z druhé strany zeměkoule s příchutí nějakého fungicidu.
(31.01.2012 18:45)petrmachac napsal(a): [ -> ]on je prostě nejchutnější:- )))

Myslíš ?Ti moji smradi chtěj jen pastovaný.Big Grin
(08.01.2012 21:48)Smetana Bohuslav napsal(a): [ -> ]nepamatuji u vlastní produkce případ ztuhnutí medu ve sklenicích pouze částečně, jedná se npř.o "chuchvalce" v tekutém medu, polovina medu je již tuhá, a ta další to "nesvede" ani do dlašího vytáčení.
I takový "med" se vyskytne, ale naštěstí takových šizunků mnoho není.

tady si dovolím oponovat!

pokud včelař od sebe neoddělí jednotlivé snůšky, tak se to stát může. například letos akátová snůška a do toho konec řepky. med nebyl čistý akát ale byla ho tam nadpoloviční většina - v tekutém medu se začal dělat "zákal" (vypadalo to doslova, jak kdyby někdo do medu plivl!) toho přibývalo a po dvou měsících byla sklenice téměř celá "prorostená" ale stále tam byla tekutá akátová čast

další příklad je, když se vytáčí luční a je v něm přimíchaná i medovice (vyrovnaný poměr) začne krystalizovat květová část medu a ta se usadí na dně, ale medovicová zůstává tekutá. krásně to jde vidět, když se takovýto med uskladní v bílých plastových nádobách na med, tak po měsíci je vidět viditelná hrana oddělující dva medy. spodní je výrazně světlejší jak horní. Po dalším čase, kdy zkrystalizuje i tmavý med se tato hrana ztratí. (Tento jev si vysvětluji tím, že med při krystalizaci mění barvu a světlá, tudíž spodní část ztuhlý květ, horní ještě tekutý medovicový)

A s klidným svědomím si troufám prohlásit, že nejsme žádní "šizunkové" jak byste nás pravděpodobně nazval.
Suhlasim s Radimem,mam podobne skusenosti,letna medovica a kvet slnecnice..
o slunečnici jsem to taky slyšel, kolega o tom vyprávěl... ale osobní zkušenost zatím není
(31.01.2012 22:16)Josef Skala napsal(a): [ -> ]
(31.01.2012 18:45)petrmachac napsal(a): [ -> ]on je prostě nejchutnější:- )))

Myslíš ?Ti moji smradi chtěj jen pastovaný.Big Grin

no joooo - protože neteče Smile) každej to chce jinak a ještě to mění! A to je dobře, ne? Smile
Treba medy pred davkovanim pastovat a potom sa taketo oddelenia medov v sklenicich nestavaju.
Radime, s jistou anomálií při tuhnutí medu počítám i já a od ztuhnutí veškerého obsahu v jedné sklenici až po pouze částečné
s viditelnými vadami které popisuješ nepovažuji za důvod domnívat se, že se jedná o jev nepřirozený.
Ale, jak píšu, cituji:část medu to nesvede ani do dalšího vytáčení a to je ten problém, skoro jedno roční období nestačí,aby veškerý med v nádobě neprošel přirozeným procesem krystalizace. Snad jenom "med" pampeliškový je toho schopen,ale tady se vlastně ani nejedná o med ve smyslu, který nás zajímá.
Má-li někdo zkušenost s medem, který pochází z našich středoevropských oblastí, a který po roce skladování stále "teče",dejt vědět, ne však o takovém, který má svoje trvalé místo na radiátoru v kuchyni.
Moc bych se divil, kdyby se někdo k vědomému "poškozování" medu za účelem vylepšení si ekonomického prospěchu přiznal bez mučení a ještě víc bych byl překvapen konstatováním, že se tak neděje vůbec, je to pouze věc vlastního svědomí a to já nesoudím.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10...320310008/

(čas 10:00-21:00)

Ach jo. Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Proč jako experta přizvou vždycky nějakého pána, který pronáší nesmysly a ve výsledku mate laickou veřejnost. K čemu je pak veškerá dlouhodobá snaha informovat lidi, když pak někdo přednáší takové zavádějící informace? Je mi smutno.

Pan Jiří Čaloud, předseda ZO ČSV Brloh
  1. v čase 19:00 pronáší "Takhle, když dáte med do horkého čaje, tak ho prakticky znehodnotíte". To je podle mě ještě diskutabilní tvrzení. (viz třeba článek http://www.vcelari-mnisek.estranky.cz/cl...du_.html).
  2. domnívám se ale, že úplný nesmysl je to, co pan předseda řekne v čase 19:23. "Když budete mít doma ztuhlej med, třeba ... tak to lidi dělaj tak, že ho daj do horké vody, ale ohřejou ho na víc jak 40 stupňů, třeba, a tím, jak ho ohřejou na víc jak čtyřicet stupňů, tak tím ho prakticky znehodnotí". Zde je problém, že tepelné maximum je běžně uváděno 45 - 50 stupňů, přičemž důležitá je také zejména doba ohřevu (viz i příspěvky výše). Korunu celému svému vystoupení nasadí v čase 20:50: "Ty světlý medy do takových deseti, čtrnácti dnů začínají tuhnout. To znamená, co jsou tadyhlety medy tekutý, takový ty světlý, tak to je buď chemicky upravený, anebo je to přehřátý." Skutečně jsem se dozvěděl ze ZO ČSV Brloh novinky a pan předseda může být náležitě hrdý na svoji osvětovou činnost. Co na tom, když investuji nemalé peníze do zařízení na šetrné ztekucování medu, stejně budu zas a znovu nucen vyvracet podobné zcestnosti; je to strašně unavující Angry
A je mi jedno, že je tento pořad popularizační a ne vědecký. Právě o to důležitější je mít svá tvrzení podložená, aby se laikům dostalo správných, nikoli klamavých informací. (Pana včelaře by omlouvalo jedině to, kdyby jeho tvrzení byla zkreslena až následně špatným sestříháním jeho výpovědi.)
zajímavé videjko, na test kvality medů

http://www.stream.cz/video/682591-a-dost-test-medu
No a přímo stránka http://www.dtest.cz/clanek-2200/test-med...&_fid=20f4
Na ní si lze okliknout zaslání rozboru - alespoň mě to obratem přišlo.
V tabulce jsou zajímavé informace (čteno mezi řádky):
  • v biomedech byly zjištěny rezidua pesticidů (asi pochází z běžné zemědělské krajiny);
  • v medech, které byly nastavovány sirupy pesticidy nejsou.
Snad z toho nelze vyvozovat, že téměř všechny medy, které jsou 100% od včel jsou zatížené rezidui pesticidů. To by byla dost nepříjemná informace.
Já to takto z tabulky dedukuji.
Petr Texl
Nadsázka .Nebo je v těch nastavovaných medech medu tak málo že ty pesticidy nelze zjistit.Big Grin
pan Skala,mate pravdu a ani netusite aku...
Zajímavé je, že jeden z těchto bio medů má certifikaci za rok 2011. Je od včel, která jsou pod stálou veterinární kontrolou. Vyprodukovaný firmou, která kooperuje s VÚ na varroatoleraci a zároveň, kde se vyvíjí a testují nová léčiva.
Kde asi soudruzi z ..... udělali chybu?
Krasný den,

Škoda že v článku neuvádí množství těch pesticidu Sad Bohužel krajina je
zamořena pesticidy, a je jich dost i ve vodě. Takže on muže takový bio zemědělec/včelař používat pitnou vodu, ale ta muže klidně obsahovat pesticidy Sad
I když ve stopovém množství.

Honza Vrána
(14.05.2012 22:15)Petr Texl napsal(a): [ -> ]V tabulce jsou zajímavé informace (čteno mezi řádky):
  • v biomedech byly zjištěny rezidua pesticidů (asi pochází z běžné zemědělské krajiny);
  • v medech, které byly nastavovány sirupy pesticidy nejsou.
Snad z toho nelze vyvozovat, že téměř všechny medy, které jsou 100% od včel jsou zatížené rezidui pesticidů. To by byla dost nepříjemná informace.
Já to takto z tabulky dedukuji.
Petr Texl

Osobně si myslím, že je to trošku jinak. V BIO medech podle normy nesmí být pesticidy, tak je na jejich přítomnost testovali. V běžném medu toto norma nevyžaduje, testy na přítomnost pesticidů proto neproběhly. Nebo se mýlím?
Také si myslím že to je jak píše Honza, běžné medy na osah pesticidů zřejmě nekontrolovali. Pro-bio staré město, není to pan Kolomý...? Obávám se, že by stopy pesticidů našli ve většině medů hlavně s příměsí řepky. Když vidím jak to zemědělci sříkají přímo do kvetouciho porostu - jde práve o přípravky Calypso a Mospilan, které obsahují zmíněné látky. Jedná se o pesticidy systémové, které prostupují celým tělem rostliny a proto se domnívám, že se mohou objevit i v nektaru. A co teď s tím, velká většina květových medů je s příměsí řepky takže tento problém může mít většina z nás a med s pesticidy to by nebyla dobrá zpráva pro zákazníky... kam jsme se s tou chemií dostali!
Referenční URL's