Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Lis na vosk (vařák na vosk s lisem)
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Ne vše se vyplatí ekonomicky, ale dost to ulehčuje práci. Třeba takový medomet, jak dlouho se točí u hobby včelaře do 10-ti včelstev? Odhaduji 2-3 hodiny za rok ....
Karle prosím tě mohl by si napsat cca kolik kg košilek je třeba z 10 plástů, abych si mohl dovodit ta čísla. Neumím si převést kg plástů na počet plástů? Díky
(25.03.2018 14:12)Skura napsal(a): [ -> ]
(02.02.2018 1:38)Babovic Radomir napsal(a): [ -> ]Dobrý večer
Podívej se na moje parní kamna


https://www.youtube.com/watch?v=kK8-7zCo6Kk

Tohle hledám. Ale kde se to dá koupit? Je to z Chorvatska?

Dobrý den, nemáte někdo tento typ vařáku na vosk .
Takto to "dělám já". Pri počte včelstiev do 20-30 práca s voskom je "ezoterika". Kupované medzisteny ma kvalitou sklamali a dávali to najavo i včielky neochotou k stavbe. Takto od minulej sezóny už dostávajú MS z pravého včelieho vosku a rozdiel v ochote k stavbe je markantný.
[Obrázky: DSC05350.jpg]
(30.10.2019 16:49)josef74 napsal(a): [ -> ]
(25.03.2018 14:12)Skura napsal(a): [ -> ]
(02.02.2018 1:38)Babovic Radomir napsal(a): [ -> ]Dobrý večer
Podívej se na moje parní kamna


https://www.youtube.com/watch?v=kK8-7zCo6Kk

Tohle hledám. Ale kde se to dá koupit? Je to z Chorvatska?

Dobrý den, nemáte někdo tento typ vařáku na vosk .
tuto parní voskovou huť si můžete koupit v Srbsku
Bednu s párou dělá i Tomáš Jaša viz.: http://www.vcelarstvi-jasovi.cz . Ale je to bez toho šneku.
Teď záleží kolik máš včelstev, jaké máš plány, kolik financí chceš utratit.
Kolem 10 vč bych to moc neřešil a vzal toto, na více vč by to už chtělo něco výkonějšího. Ještě záleží na úhynech v budoucnosti, tam bude vyváření vosku + dezinfekce více využívané.
PN.
Mám za sebou sluneční tavidlo, hrnec s vodou na vařiči, kotel, odstředivku, lis i parní tavidlo. Něco bylo moje, něco jsem vyzkoušel u kamarádů. Za mě TOP řešení je kotel a odstředivka, případně vařák. Parní tavidlo na můj vkus dost trvá a pak je ještě dost práce s čištěním rámků. A košilky je potřeba ještě odstředit nebo vylisovat.
mám podobnou zkušenost - kotel a odstředivka za mě nej, máme více jak 150vč, pro 10-20 včelstev je to jedno, hlavně alespoň nějak zpracovat a vosk nevyhodit
(30.10.2019 22:29)daniel napsal(a): [ -> ]Takto to "dělám já". Pri počte včelstiev do 20-30 práca s voskom je "ezoterika". Kupované medzisteny ma kvalitou sklamali a dávali to najavo i včielky neochotou k stavbe. Takto od minulej sezóny už dostávajú MS z pravého včelieho vosku a rozdiel v ochote k stavbe je markantný.
[Obrázky: DSC05350.jpg]

chapem spravne, ze si sam robis medzistienky? Ak ano, kde si zobral stroj na to? Dakujem Smile
Tie na obrázku sú už moje vlastné. Lis som kúpil na jar t.r. od p. Mečiara, link na neho: https://formysilikon.webnode.cz/vypis-produktu/. Fakt je ten, že chvílu trvalo, kým som sa s ním skamarátil /myslím s lisom/. No i tak lisovanie na ňom jednoduché nie je. Robieva i prezentácie na vč. výstavách. Asi dobre pred kúpou vidieť. Pre mňa je tento lis vhodný i preto, že odlejem i MS do rámika 42/35.
Dnes jsem se nudil a začal s čištěním vosku pro odlévání mezistěn. Mám asi 50 kg nahrubo odlitých homolí a takto je postupně proleju přes dvojitý pytel do zateplených kyblíků.
[Obrázky: 20191229-141750.jpg]
Dobrý den ,je lepší Vařák na vosk s lisem na elektriku a nebo plyn?
Záleží na okolnostech. mě vyhovuje vařák na elektriku, který jsem upravil na plotnu kamen. Z hlediska provozu raději zatopím v kamnech než abych platil za elektriku. Také jsem schopný dodat více energie a tím dosáhnu vyšší teplotu a lépe obsah vytavím. S plynem zkušenost nemám.
Mě se lépe pracuje s elektřinou, mám obojí. Provozně co podle mě vyjde na peníze lépe pro elektřinu (mám topnou spirálu 2 Kw). Plyn bude mít rychlejší náběh, ale to doháním litím již horké vody.
TomasoFernando mám téměř ten samí jen s tělesem 2,5kw. Ovšem mám tolik dřeva, že zatím mě to vyhovuje tak jak jsem popsal.
Jinak místo lisování na vařáku, jak je na tvém, tam mám závitovou tyčku.
Stran: 1 2
Referenční URL's