Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Apitraz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rozjíždí se zde prodej Apitrazu a mají vyprodáno, což je docela neštěstí... Sad
https://www.apitraz.com/jak-objednat
Zlatý Dol, že? Kdo by to byl býval řek před rokem Smile
Každý proužek Apitrazu obsahuje účinnou látku Amitrazum 500 mg. Doba expozice 5 - 6 týdnů červenec - říjen v období kdy je ve včelstvu "málo" plodu, včelař musí brát v úvahu místní podmínky ...

Mám obavy o účinnost Amitrazu, dosud jediného dlouhodobě účinného prostředku na VD. Vysoká dávka, dlouhodobé použití, neúčinkuje pod víčky ... Možná, že jen tak sýčkuji, ale zkušenosti ukazují jak je kleštík včelí adaptabilní na použité VLP - viz snížená účinnost Gabonu v některých krajích. Je to i o včelařích a jejich zkušenostech a hlavně zodpovědnosti a disciplíně. My potřebujeme VLP o kterém by bylo možno říci: "levou uchop a pravou udeř". Potřebujeme VLP které je sto ochránit zimní generaci včel. To znamená použitelné VLP v období letního slunovratu kdy vrcholí plodování a včelstva budou zakládat zimní generace včel. To nám Apitraz nezajistí. Apitraz snižuje početní stav údajně o 98% samiček kleštíka v období, kdy je již po "válce", včelstva jsou již poškozena. Na to však již máme fumigaci a aerosol za daleko menšího zatížení včelstev Amitrazem. A to nehovořím o tom, až toto VLP dostanou do rukou naši včelaři "výzkumníci". Mám zcela vážné obavy.
JK
Apitraz se bude používat spíše jako náhrada gabonu (ne varidolu) v podletí (na webu píší červenec až říjen). Největší nebezpečí je, že roztoč může získat rezistenci na amitraz a pak nebude fungovat ani Varidol, který je z tvrdé chemie nejšetrnější.

Ještě nedávno měli na stránkách, že nemá rezidua, což již pomalu zpřesňují:
"A navíc, mnoho testů na výskyt reziduí prokázalo, že na rozdíl od jiných akaricidních látek,
amitraz zanechává pouze stopy svých metabolitů ve včelím vosku.
Na rozdíl od jiných akaricid nedochází ke kumulaci reziduí ve vosku."

Tyto věty si protiřečí, navíc metabolity ve vosku jsou dost stabilní, takže kumulace je vysoce pravděpodobná.
Referenční URL's