Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2017/2018
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
O víkendu jsem kontroloval včelstva a u 3 jsem zjistil, že ještě docela dost topí a přitom to jsou produkční včelstva se starejma matkama a žádné vadu na kráse jsem u nich celej rok neviděl ba naopak......takže jsem zvědav proč to tak je (což poznám v následujícím roce) a taky je zajímavé, že jsou všechny tři vedle sebe......

(24.11.2017 13:53)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Věřím tomu, že dostatečným, ale hlavně včasným zakrmením je možné částečně ovlivnit včelstvo, aby loupit nepotřebovalo.

Máš pocit, že včelstvo co je plné zásob už nerabuje? Podle mě to je blbost, všelstvo nemá nikdy dost a bude vždy rabovat, když zrovna jeho včela něco najde......Nevypozoroval jsem, že by rabovaly ty co mají nějaký problém, spíš vždy ty nejsilnější co měly zásob víc než dost.
(24.11.2017 14:23)Louky napsal(a): [ -> ].......Máš pocit, že včelstvo co je plné zásob už nerabuje? Podle mě to je blbost ......

Když pozorně přečteš, co jsem napsal, tak zjistíš, že to není jen o zásobách, ale o celkové situaci ve včelstvu v přípravě na zimu. Zásoby jsou jen neden z mnoha faktorů, které loupení ovlivní. Wink
Pavell - ono to je také kolik mají volného prostoru.
Když mají minimum prostoru na ukládání zásob /myšleno tak zásoby + místo na sezení/,tak nemohou loupit,nemají to kam dát.
Pouze to co sami spotřebují ..........
A zde říci :Zimuji na 4 nástavkách .........
Zde jde o to vyvážení mezi sediskem + zásobama.
Jak mile zjistí ,že by to bylo moc tak jsou doma.
Krásně se to pozná na jaře,jestli neměli moc nástavků.
Jak mile v únoru nadzvedneš a oni mají dva nástavky prázdné ,tak je špatně něco ve státě Dánském. F.V.
TŘI VETERÁNI, "A co že tu máte tolik much? Bosana: Máme líné pavouky."

Zhromažďovať zásoby by malo byť akosi prirodzené. Samozrejme že priestor na plodovanie a zimovanie si udržujú. Vraj v čase silnej znášky nanosia nektár aj do rámika opretého pri letáči (neskúšal som).

V jeseň, za dobrého počasia sa preberajú všetky včelstva a tie, ktoré neobsadzujú celý letáč majú smolu. A myslím že sliedením sa zapodievajú posledné letné včely. Im už na ničom nezáleží, a chcú byť až do konca života "užitočné".
Vlček takové včelstvo jsem ještě nezažil, aby nemělo kam dávat. U mě mají včelstva vždy nástavek na víc. Nevím proč by to mělo být špatně dát včelstvu víc prostoru, možná na začátku včelaření jsem přemýšlel jak ty a to jsem pak nestačil chytat roje. Včelstvo bez volného prostoru - hodně starostí navíc. Taky na to možná někdy přijdeš.
To navíc je právě ono.
Schází tam rovnováha.
A mohu ti jen zdělit : za rok maximum 1 - 2 roje.
Časem přijdeš na to že i jeden až dva volné nástavky nic neznamená - když včelstvo si řekne rojím se - tak se vyrojí.
Míval jsem i šest nástavků nad sebou /39 x 24 /,včel že po otevření přetékali,bez štaflí jsi horní nástavek nesundal a rojily se.
Vždy existuje ta rovnováha - tak jak ji přednášel zesnulí p. Veselí - a v ní hlavní slovo mělo vždy to nejnižší /prostor,snůška,teplo......./
A proto když se již připravily na zimu a mají rovnováhu mezi potřebným sediskem a zásobami,tak odpočívají - nejsou hloupý . F.V.
Vlček každý si hájí svoje, někdo dá včelám nástavek navíc aby se nemuseli tlačit, někdo je má radši natlačené, každého věc, já jím dám radši prostor, myslím že tím nic nepokazím.
To je jako potom u sysla.Má to podobné pudy.
Dokud má pusu nebo též svoji zásobárnu poloprázdnou /má kde ukládat svoje zásoby /,tak shání a ukládá.
A včela když nemá kde brát /nektar,medovici/,tak loupí.
Ale každý máme svoji představu a té se držíme.
Za sebe - já též mám rád plnou lednici - a ne chladit jenom vzduch ........ F.V.
Heart
(24.11.2017 13:53)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Mám vypozorované, že zdravá, včas a hodně nakrmená včelstva přejdou do takového klidového a úsporného režimu a z úlů včely moc nevyletují i když je v září, nebo v říjnu teplo a slunečno. Jsou vidět prolety mladušek, ale za půl hodinky je zase klid, sem tam je vidět pár včel.
Naproti tomu včelstvo s problémem (zdravotním, málo zásob, nebo i po pozdní výměně matky) se snaží situaci zachraňovat (dohnat) a do úlu se snaží přinést všechno co má v doletu. U takového včelstva je za slunečných dnů letová aktivita skoro jak v plné snůšce a to už naznačuje nějaký nenormální stav.

Věřím tomu, že dostatečným, ale hlavně včasným zakrmením je možné částečně ovlivnit včelstvo, aby loupit nepotřebovalo.

Tom je to tak! U nás ten to rok bola slabá znáška a presne som čakal,čo bude nasledovať. Problémy.. Najlepšie sú priemerné roky. Včelári niečo vytočia,včas kŕmia i liečia. Problém nastáva ak je rok slabý. Včelstvá vystresované,hladné a včelár slepý. Podobne sú výborné roky. Včelár ťaží kým sa dá včelstva vystresované a neliečené a včelár slepý.. Ten to rok som u nás v lese točil málo. A žiadna rabovka,žiaden problém. Včas dostávali jesť a aj liečbu som riešil ako sa má. Na ďalšom stanovišti o 200 mn.m nižšie som mal jednu rabovku. Včelstvo som premiestnil,doplnil zásoby. Ak som mal niekedy problém,tak problematické včelstvo sa ukázalo hneď na jar a nemilosrdne som to riešil. Ak problém zdravia pretrváva a včelár ho rieši až v lete je to veľmi zlé. Pri kolobehu zámeny nádstavkov pri znáške sa ľahko problém roznesie a stáva sa zložitým....
Dobrý den,
chtěl bych se s vám podělit o nedávnou zkušenost. Včelařím letos druhým rokem s jedním produkčním včelstvem a dvěma oddělky.
10.12.2017 v noci se Moravou přehnala vichřice, která sfoukla nedostatečně zatížená víka z úlu se zazimovanými včelami (dvě ze tří).
Víka odletěla včetně uteplívek a strůpkových folií. Produkční včelstvo zimuji na 3VN a naštěstí se nacházelo v prostředním nástavku - přežilo.
Oddělky zimuji ve 2VN (chomáč se nacházel těsně pod strůpkovou folií, protože vystavěný je jen horní nástavek) a při pohledu do úlu jsem viděl prázdno resp. jen několik včel.
Úl jsem zakryl a se slzou v oku jsem se už s nimi loučil. Po dvou dnech jsem se vrátil, abych rozebral prázdný úl... byl jsem naprosto v šoku, jelikož pod folií byl opět zformovaný hrozen včel.
Byl jsem přesvědčen, že vítr musel polovinu včel odfouknout a rozrušený zbytek musel pomřít zimou. Očividně včely dokáží přežít mírný mráz v otevřeném úle na jednom vystavěném nástavku.
Vánoční dárek jsem si letos už vybral Big Grin
Ahoj
Nejsi jediný komu se to stalo.
Znám více včelařů včetně mě co jim vítr v zimě "rozfoukal" úly nebo sfoukl víka a včelky jim přesto přežily.
Pokud se dají hned druhý den úly dohromady tak není důvod k obavám.
I já jsem byl tenkrát v šoku co všechno včely dokáží přežít...
dvě mrazivé noci se sněhem na horních loučkách....Wink
admin snad promine že přispěvek není o úhynu ale o přežití ...
Já měl po letošní vychřici otevřených pět úlů pět dní a i do nich pěkně napršelo a včelám se nic nestalo. A jedno z ních je dokonce poslední oddělek na čtyřech uličkách
Niet nad umiestnenie včelstiev v domcoch, alebo v maringotkách. Tie moje si v tichosti pradú.
A to niektorí majú na sebe poukladané nádstavky bez falcov, len tak.. spoliehajúc sa že propolis pri takýchto výchriciach udrží všetko pokope je naivné.
By som celú zimu tŕpol, aby mi to sebemenší vietor nezvalil..
"Když bydlíš ve skleníku, neházej po jiných kamenem!" ... toť přísloví. Když máš včely v "budce" nehodnoť včelnici, když o tom nic nevíš! Propolis nástavkový úl udrží po kopě i ve vichřici a to bez falců. Nemám Langy ale polystyreňáky. A nezdá se, že by zbytek světa s Langama měl s větrem větší problémy.
Taky mi vítr odfouknul víka, ale bezfalcové tenkostěnné nástavky zůstaly na sobě bez problémů.
POznám najmenej 8 včelárov ktorí si na vlastnej koži prešli zlými skúsenosťami, vietor kontra úľ bez falcov. Dnes veci vnímajú rozhodne racionálnejšie. Žiaden propolis nezalepí nádstavky tak aby neodleteli pri výchrici ktorá vyvracia stromy. Rovnako nie všetky včely propolisujú rovnako..
Zajtra idem jednému na včelnicu. Mi volal že po výchrici má na včelnici spúšť. Hádaj aké má úle ??????
Dřevěný?
Určitě by mě takto ojedinělá situace nepřiměla k tomu, abych včelstva stěhoval do vozu nebo včelínu.
(13.12.2017 13:00)marek120 napsal(a): [ -> ]POznám najmenej 8 včelárov ktorí si na vlastnej koži prešli zlými skúsenosťami, vietor kontra úľ bez falcov. Dnes veci vnímajú rozhodne racionálnejšie. Žiaden propolis nezalepí nádstavky tak aby neodleteli pri výchrici ktorá vyvracia stromy. Rovnako nie všetky včely propolisujú rovnako..
Zajtra idem jednému na včelnicu. Mi volal že po výchrici má na včelnici spúšť. Hádaj aké má úle ??????

Větrné stanoviště? Není to zásadní chyba ve volbě místa pro umístěná úlů?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's