Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2017/2018
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Mňa takto "ojedinelé" každoročne opakujúce sa výchrice, by ma ani omylom neprinútili porozkladať si úle len tak na voľno.. Wink
JJvcela: u teba na stanovišti keď je výchrica nefúka? Ak nie tak mi povedz ako si tomu dokázal zabrániť ? U mňa sú včely relatívne chránené aj pred občasným vetrom keďže zimujú v domcoch a vozoch.. Ty ich vieš ako zabezpečiť proti tomu ?
Živý plot kolem či před nimi z větrné strany. Chápu, že to nejde všude, ale vůz taky všude nepostavíš. Je to jen o volbě každého, v každém případě si kvůli tomu nebudu honit ego a přiznám, že z tohoto hlediska je falc lepší Wink
Slovami vášho prezidenta na návšteve u toho nášho, keď parafrázoval A. Baťu " Neříkej že to nejde, řekni že to neumíš " Big Grin
Už vám musí být jasný proč jsou úhyny.....když ani nepoznáte, že jste mimo téma....Dodgy....není se čemu se divit.
... proč jsou u některých úhyny a jiní je nemají...
Nebude to na 99 % včelařem, jak se kdo stará o svá včelstva... pokud tedy nejde o otravu na nějaké snůšce postříkané jedy.
Připadá mi že podle některých těm druhým hynou včelstva na nedostatek amitrazu.
Najviac včelstiev hynie na zlý odhad ....
Velká část ze zbývajících včelstev mi značně zeslábla a jsou třeba jen na 2-3 uličkách. Nejlíp je na tom včelstvo, které jsem původně chtěl zrušit, protože bylo tak agresivní, že jsem ani nebyl s to vychytit a vyměnit matku - nakonec jsem řešil rozdělením na dvě a přeletákem na matečníky z jiného chovného materiálu. Tohle včelstvo odráží na podložce normální stav - chomáč je pořádná koule a ne nějaká hrstička včel v rohu. Období bez plodu mu evidentně hodně pomohlo.

Nevím moc, co s tím zbytkem, původně jsem šel zjistit stav, abych si podle něj namíchal množství léčiva (š'tavelka), teď mám o vhodnosti použití KŠ na takové mrzáky dost pochybnosti. Asi mi nezbyde, než tyhle trosky nějakým způsobem pospojovat, abych na jaře nebyl včelař bez včel. V září jsem zazimovával 23 vitálních včelstev, většinu na 4 NN, spady VD po fumigaci byly spíš nižší, než v minulých letech, kdy vyzimovala silná vitální včelstva...
Co byste mi prosím poradili - je dobrý nápad spojit co nejdřív, asi jen obsazené rámečky ze 2-3 takových mrzáků, a nad ně nástavek zásob a zateplit strop? KŠ bych asi s ohledem na diskutovaný negativní vliv na životnost včel úplně vypustil? Budu muset nějak jednat, aby mi nepopadaly všechny. Letos navíc příšerně řádí ptáci, mám přes úly hozené sítě, což hodně pomohlo, ale to zas bude bránit předjarním proletům. Před jedním z úlů byla pod tou sítí celá hromada včel - nevím, jestli jen postupně vyletovaly uhynout, nebo jestli to není důsledek proletu při oteplení. Nerad bych, aby takhle na síti skončily všechy. No moc se nedaří.
Pospojování v tomto případě také nemusí být správný zásah. Já bych to řešil tak, že bych včelstva při trochu vhodném počasí přendal do minioptimalů.
Tyto úlky se nechají poměrně rychle vyrobit.
A na kolika nastavkach smerem dolu vcely jsou??me se letos opet nektera vcelstva protahla na delku obsedaji jen 4-5 ulicek maximalene 6,nicmene jsou proveseny pres cele plodiste (39x35) a podhozeny mednik(39x17)tak ze jsou vyveseny az do podmetu takze nemaji klasiku tvar koule ale rozhodne po prepoctu jsou silnejsi nez koule na 6 ulickach.pokud jsou opravdu tak slabe KŠ bych nedal..
Indrah: Nič nespojuj, nechaj tak.. Ak máš na jar niekde v dolete repku a začneš zo skorej jari podnecovať CMC, pekne ti na nej zosilnejú. Zúž ich na jar tak aby bedári nemuseli veľa vyhrievať, zatepli im vrch a podľa rýchlosti plodovania matky ich rozširuj o rámiky. Na agát ich môžeš mať v peknej sile.. Bude to chcieť kopu času a piplania, ale ak sú dobré matky stojí to za to a oni ti to vrátia Smile Nezabudni zistiť prečo ti včelstvá tak zoslabli a vyvarovať sa tomu na rok.. Wink
PS: najhoršie čo môže včelár urobiť včelám je kutrať sa v nich v decembri. Vyprdni sa na KŠ , pokapom v tomto období viac stratíš ako získaš.. Všimol som si že u vás v ČR máte taký blbí zvyk v decembri otvárať včely a liečiť ich kyselinami.. Hlúposť najhrubšieho zrna. Prečo? Keby somto mal všetko rozpísať tak som tu do večera.. Včelám v zime treba dať klud, lebo na jar budú nervné ako divé svine.
Zatím jsem se v nich nehrabal, jen kontroloval podložky. Proto ani nevím přes kolik NN ty chomáčky mají, ale že by to bylo přes několik NN si opravdu nemaluju. KŠ v prosinci jsem měl v úmyslu proto, že v teď jsou bez plodu. Vzhledem k jejich "síle" ale přes zimu stejně moc plodovat nebudou, a roztoč bude mít těžkou bídu i bez kyselin. Takže momentálně už neřeším stav VD ve včelstvech, ale jejich holé přežití do jara. V čem je úskalí je spojovat?
Spojovani v zime a na jare je nesmysl (ma smysl spojit napr. zdrave slabsi oddelky pred zimou). Muzes si tim odrovnat i dobra vcelstva,ktera by se i z mensi sily dobre rozvijela.
K pokapu: pokud jim vcelstvo vyrusite,delate ho nespravne.
Nejdriv doopravdy zjisti jak na tom jsou..staci k tomu baterka a par vterin.Nehorsi rady jsou ty ktere se drzi veci co platily pred 50 lety..vcelam kratke vyruseni v zime rozhodne nevadi.Dal jsou nejhorsi rady od tech co to ani nevyzkousi pac pak by spousta vcelaru melo vcely ako dive svine a hodne tim stratily ale opak je pravdou..Tak marku120 klidne se rozepis proc je to hloupost a podloz to fakty ne slovy v Zari zahod klic od vcelina...
Spojovani je dvojsecna zbran,byl by treba znat duvod,proc jsou takova.Ja zebracky na jare prekladal do styroduru,a bylo to stejne k nicemu,naopak vcelstvo ve trech VN co prezimovalo v sile 2 ramku a chtel jsem ho vymest,ale nedostal jsem se k tomu,se tak nadherne rozjelo,az jsem zasl.Dnes bych tomu nechal volny prubeh,maximalne do ulu pririzl styrodur a zebracky zuzil.Ale hodne bych zvazoval,jestli se do toho vubec poustet.Letos jsem mel po ztrate poloviny vcelstev mnozitelsky rok,ale marne vzpominam,kdy jsem si u vcel tak zarelaxoval,navic bych rekl,ze rozchov materialu,ktery na rozdil od zbytku prezil,posune celou vcelnici o kus dal.Jine roky by se chovalo z kdeceho,vyber by byl na vcelari a ne na prirode.
KTM: Nechcel som okolo toho vypisovať , ale že si to ty tak pár faktov..
1, Rozrušenie včelstva otváraním - stres zbytočne padnú ďalšie včely, ktoré sa mohli podielať na tvorbe tepla v chumáči..
- obzvlášť ak sú slabé ako píše, kde sa každá jedna včela "počíta"
2, schválne koľko myslíš že bude tá 3-4% KŠ pri 2C pôsobiť? Hodiny, možno až do rána kedy teploty klesnú pod 0C
-myslíš že včelstvo aj pri takej malej koncentrácií vytvorí dostatočný chumáč v takom fajnovom opare kyseliny? Sotva..
3, otváranie včiel a pokvapávanie v zime je perfektný spôsob ako si z relatívne priateľských včiel "inteligentný" včelár spraví na jar pekne agresívne mrchy. Prešiel som si podobným stupidným obdobým, keď som bol ešte mladý a blbý a snažil som sa ísť proti prúdu, rokmi overeným včelárským konvenciám, ktoré jasne tvrdili,že včelám v zime treba dať pokoj. Hold niekto sa učí na chybách svojích, niekto na chybách druhých..
Ja na jar prejdem popred letáče a včely si ma ani nevšimnú. A čo ty s tými tvojími?
4, a zásadné.. Ako ty vieš čo ten tvoj pokap spraví na naplnené výkalové vaky včiel? Si si tým istý že si tým nezarobíš na fajnovo okadené rámiky a neskoršie problémy s nosemou?? Či predpokladáš že krátko po "zimnom kúpely" budú mať včely vhodný čas na prelet?
Je to proste totálna kravina, liečiť včely v decembri pokapom KŠ Exclamation
Podla mna by zasa bola skoda nevyuzit plodovu prestavku v decembri k osetreniu. Ale v zime sa skor priklanam k sublimacii ako k pokapu.
1 pokud je zazimovano normalni vcelstvo ani dve hrsti mrtvych vcel jen nijak zasadne neohrozi co se tyce vyzimovani(moje doporuceni bylo ze pokud jsou slabe osetreni vynechat).
2 nevim a ani me to nezajima.funguje a to mi staci.kdybys nekdy pokap delal nebo delal tak jak mas sam bys znal odpoved.chomac se ani nahodou nerozvolni a to ani hodinu po pokapu ja si to driv narozdil od tebe kontroloval a ul otevrel.
3 to je tvuj nazor nejen z moji praxe je to nesmysl neni to tak.nemam problem chodit pred letacem kdykoli behem roku protoze BF co mam jsou neskutecne mirne casto nepouzivam kurak klobouk mam do roka na hlave ze to spocitam na dvou rukach.
4 ano jsem si tim jisty minulou zimu u nas vcely nemohly ven 77 dnu a zadne pokalene ramky nemelo ani jedno vcelstvo.s Nosemou bojuji Pelynkem a zatim mi to vychazi.ne nepredpokladam ze bude prolet.to je tvuj nazor tu totalni kravinu dela kazdorocne tisice vcelaru takze pokid by to byla tak strasna kravina jak tvrdis uz by se to vedelo.
KTM: ok, tvoje včely, tvoja vec.. Ale ak si myslíš že každý včelár sa svojou hlúposťou verejne pochváli a každému zavesí na nos ako blbosť spravil, tak to sa mýliš.
Komunikujem so včelármi v mojom okolí, nie sú to žiadne tisíce ľudí,ale čo poznám nikto to nerobí.. Každý sa snaží zlikvidovať roztoča, čím skôr než prídu mrazy a naplno využiť hneď zo začiatku bezplodové obdobie, než spoliehať sa na neisté oteplenie na prelome roka.
Vis kdybys nesed tupe na zadnici doma zjiatil by jsi ze metodu leceni pokapem delaji tisice vcelaru v Evrope dalsi delaji osetreni jinak tak jak jim to funguje nicmene pravda je ze jim osetreni KŠ funguje stejne jako funguje osetreni fumigaci jen to musi clovek delat tak jak se ma a ne jen si udelat carku.uz sem konecne das argumenty pro tva tvrzeni ze vsichni co pouzivaji pokap delaji strasnou blbost??do ted jen mlatis prazdnou slamu tak me pouc proc to nedelat pak to klidne zmenim zatim jsi nepredlozil temer nic.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's