Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2017/2018
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Ako ty s tým že tisíce včelárov to robí a funguje to? Ak chceš zrovnávať liečenie kvapaním KŠ u Juhošov, Grékov a Talianov, ktorí nevideli sneh ani z vtulníka, s našími klimatickými podmienkami tak ok. Ale vec ,že porovnávaš neporovnateľné.. To čo funguje dole u nich a ich štýlom nemusí u nás. Kludne si pre mňa -za mňa rámiky zo včelami poukladaj po zemi a krop ich hadicou. Ja liečím tak, aby som už v decembri nemusel do včiel. A nepáchnem do nich až do marca.
Hore som ti napísal prečo nie, ale ak nevieš spracovať obsah, alebo máš problém s čítaním tak to ti ja moc nepomôžem..
Chcel by som ťa poprosiť nepaušalizuj, že to robia všetci.. chodia sem aj začiatočníci, ktorí keď si prečítajú tieto perly a svojpomocne to začnú aplikovať, bez ohľadu na okolnosti budú na jar pozerať do úľov ako puci..
Hore jsi dal jen tve postrehy nikoli padne duvody podlozene necim jinym nez tvoji domenkou.pokapem se bezne leci v Polsku,Nemecku Rakousku atd.tam maji snehu vic nez si myslis.U tech to funguje taky.Ne neumim to zpracovat protoze moje zkusenosti jsou jine nez tvoje.ja nepausalizuji to ty nikde jsem nenapsal ze to delaji vsichni psal jsem ze tisice pokud tvrdis ze jsem psal ze vsichni zkopiruj to sem.takze pokud mas relevantni dukazy o tom ze pokap KŠ zpusobuje zimni odumreni vcelstva dej to sem.ja mam vzorek na vice nez 160 vcelstvech lecenych na 5 stanovistich jsme 3 lecime pokapem a zimni uhyny tim nemame.Kazdy leci jinak jak zna a umi ale pokud neco tvrdis tak to doloz jinak je to jen na usmev a zbytecnou ztratu casu.ale pravdu mas ze to pak mate zacatecniky otazka je kdo vic..
Ja pridavam kladnou zkusenost s pokapem za svoji necelou stovku vcelstev po 3 sezony. Take jsem si nevsiml, ze by vcely byly na jare agresivni. Rict,ze jsou agresivni po jedne lecbe, je proste totalne na vode. Duvodu agresivity muze byt desitky.
Já dělám pokap taky třetí sezónu + v červenci KM. Zatím mi nepadlo ani jedno včelstvo (krom toho kde se producírovaly myši a nebo těch kde mi to odfouklo víko + slabý oddělek na 1NN). Včely agresivní taky nemám.
Ahoj včelaři. Mám dotaz. A asi speciálně na " marek 120". Jsem začátečník, a nerozumím tomu v čem je pokap aplikovaný ve státech jižní evropy nesrovnatelný s pokapem u nás? Je tam účinnější než v našich krajích? Díky za odpověď Jara Viliš.
Podle příbalového letáku Oxuvaru se má v jižních zemích dávat větší dávka léčiva. Tam kde my dáváme na uličku 3-4ml mají na jihu dávat 5-6ml. U velkých rámků my 5-6ml, na jihu 8-10ml Maximální dávka na včelstvo je u nás 50ml a na jihu 80ml. Zřejmě to v našich zeměpisných šířkách působí lépe. Bez ohledu na sníh...
Jaraklase: iná klíma, nemajú tam také teplotné výkyvy aké su u nás z 9C cez deň do rána -7C To more predsa len drží tie teploty relatívne nad nulou stabilne. Samozrejme nie všade a vždy.
A to ine klima znamena co vubec jsi neodpovedel na dane otazky ale jen popsal klima.tak jak to je je tam ucinost nizssi nebo vetsi a jak to jine klima ma vliv na vetsi ci mensi uhyn po aplikaci KŠ??jak KŠ u nas pusobi negativne na prezimovani vcelstev muzes marku120 odpovedet??
V jižních zemích se převážně chová Apis mellifica ligustica nebo její kříženci. Podle starší a vlastně i podle současné literatury- vlaška udržuje obvykle mnohem silnější včelstva cca o 30-40%. V příhodnějších podmínkách i kraňky dělají silnější včelstva (a ostatní druhy chované na jihu taktéž). Proto nejspíš pro tyto oblasti doporučují vyšší dávku..... protože bude rozdíl v účinnosti - nakapat 50ml na včelstvo o hmotnosti 1,5 kg nebo na včelstvo o hmotnosti 2,3 kg.
Děkuji všem za odpověď. Marku kolik máš včelstev a jak dlouho vcelaříš? Jakým způsobem léčíš včelstva? Já jsem tak trochu lenoch, nechce se mi, lépe řečeno přijde mi léčení KM, tak jak je praktikuje například př. Jirka V. dost pracné. On je s ním však velmi spokojen a to se stará o cca. 150 včelstev. U nás v organizaci je jeden včelař (rebel)Wink který léčí KŠ. 30 včelstev . Taky fůra práce. Ale nestěžuje si na úhyny. Rozdíl mezi ČR a jižními státy je opravdu velký, ale pokud jim fuguje kyselina i když nemají přestávku v plodování proč by neměla fungovat tady? Jak říkám jsem v podstatě lenoch a léčím tak jak mi to svaz nařídil, ale vážím si lidí jako je kyselinkář JirkaV a jiní jemu podobní. Vždyť oni prošlapávají cestu nám ostatním, abychom měli po čem sáhnout až se vytvoří rezistence na amitraz. Jara Viliš
Mám zhruba 140 rodín tohto času na 4 stanovištiach. Včelárim od malého chlapca nakoľko u nás boli včely vždy. Je to okolo 20-25 rokov - dlho, presne neviem... Ja používam cez rok, medzi znáškami KM. PO poslednej znáške vždy ob rok Gabon a keď sa vyliahne posledný plod fumigácia amitrazu Furettom. Aby si ma pochopil ja nemám nič proti kyselinám, práve naopak viem čo všetko sa dá s nimi u včiel spackať, ak sa nelieči s rozumom.. POsledné čo by som robil je, že budem čakať na december na bezplodové obdobie a riešiť liečenie pokvapaním .. V dec. už majú byť včelstvá zbavené všetkého varroa.
KŠ či už sublimáciou , alebo klasickým pokapom sa istý čas rozpadá, ten čas je dlhší než vonku poklesne teplota v tomto čase pod nulu. V tom čase by mal byť chumáč pevne zomknutý a nie rozrušovaný výparmi. To je to čo tu niekto nevie / nechce pochopiť. U Johošov ak včelár vychytá príjemné stabilné decembrové počasie niekde medzi 7 - 10 stupňami, je to iné ako keď ja nakvapkám okolo 0C do včiel KŠ a následne poklesne teplota na -5 C a nechám ich v tom podusiť pár hodín. Osobne si myslím že taký pokap je nebezpečný v závislosti od koncentrácie. Maďari používajú dokonca pokap až v koncentrácií 6% čo je iná sila, ale nepočul som že by tak liečili v zime..
Niekde som svojho času mal rozpísané časy ako sa KM vyparuje v rôznych objemoch pri rôznych teplotách. Dostal som sa k tomu na jednej veterine.
Aby si ma nepochopil zle, ja nespochybňujem liečbu kyselinami, mám s nimi bohaté a veľmi pozitívne skúsenosti. Je to možno jediná vec ktorá bude účinná až si raz vlastnou hlúposťou včelári spravia rezistenciu roztoča na amitraz..Ja spochybňujem účel takéhoto liečenia v decembri, kedy včely majú mať už pokoj..
marku 120 uz konecne odpovis jak Pokap KŠ zpusobuje vetsi uhyn vcelstev v zime??poukazujes tu neustale na rozvolneny chumac po nekolik hodin ale praxe ukazuje ze to vcelam nevadi.Vcelam vadi lidi jako ty protoze pokud nekdo pouziva KŠ jindy nez v bezplodem vcelstvu protoze KŠ neucinkuje pod vicky tak osetreni v jinou dobu nez v zime je uplne zbytecne a to ze KŠ vcely zatezuje a neni nic skveleho se vy ale vetsi problem je hlupak ktery ji pouzije jindy nez v bezplodem vcelstvu.je to stejne jako s jinym lekem pokud se pouzije jinak nez ma.jen to poukazuje na to jak veci nerozumis vubec.jedine co funguje pod vicky je KM a to jeste je dost slozita vec na provedeni a vysledek neni jisty staci malo a ucinek neni radnej a pak se nekdo divy jaky ma spad.takze lecit KŠ u nas jindy nez v zime je nesmysl a pak se nediv ze nekdo prijde o vcely a svadi to na spatne ucinky a je jedno jakeho leciva.pritom staci pouzivat hlavu nic vic...
KTM: Aká prax to poukazuje? tých pár Nemcov ktorí 10 rokov dozadu razili EKO liečenie a až prišiel rok 2012/13 a popadlo veľké percento včelstiev? Koľko že ty včeláriš a s koľkými včelstvami, že ty si dovolíš o mňa obtierať hubu? S tvojím štýlom by som už dávno kukal do prázdnych úľov..
Vidím že ani len čitať nevieš.. Kde som napísal že používam KŠ počas plodovania včelstiev? Jasne som napísal že medziznáškovo po vytočení používam KM. Až raz ty odchováš a pri sile každoročne dokážeš prezimovať po toľko rokov také počty včelstiev ako ja, potom sa my dvaja môžme o niečom baviť.. Drísty typu "dokáž mi, vysvetli mi, už mi konečne... " si strč do ....Jasne a podľa mňa priemerne inteligentnému jedincovi, by stačilo tých pár faktov ktoré som povyše uviedol a ty si ich odbil ničím, keby že aspoň pádnym argumentom.
Jen asi uniklo to ze pokap pomoci KŠ nefunguje přes vypařování kyseliny ale vcely ten cukerný roztok pozřou a pak to funguje přes jejich hemolymfu
Tak ma napadlo, dá sa teraz na ten pokap kyselinou šťavelovou použiť Beevital?
Ja som ho používal 3x v auguste, používate ho niekto aj teraz v zime a ak áno s akým výsledkom?
marku mam dojem ze se rozcilujes naprosto zbytecne a pocty vcelstev a to jak dlouho vcelaris nic neznamena ani to kolik vcelstev prezimujes.uz to tu bylo mockrat prijde rok a za 14 dni jsi bez vcel a az pak prestanes mit tyhle vychloubacny a zbytecny reci.ano psal jsi jasne ze po vytoceni davas KM ale napisu ti to polopate.jsi proti hrabani a pokapu vcelstev v zime jenze dokazes pochopit ze jindy nefunguje tak jak ma a tudiz ta zatez vcel se uplne mine ucinkem.nemel jsem silu ti argumentovat dalsi tvuj vyplod ohledne chumace a odparu KŠ doufam zes dobre pochopil Jirku Marxe protoze podle tvych prispevku si jednoznacne pletes KM s KŠ a jejich pouziti v cem se lisi.drze napises ze pokapem vcely strasne trpi a zpusobuje to uhyn vcelstev vsichni okolo tebe jsou hlupaci a pak koukaj do pradnych ulu jenze to bohuzel nema vubec souvislost s pokamem KŠ s kterou cela ta deba zacla a dal uz nebu stracet cas s nekym kdo je presvedcen ze za uhyny muze eko leceni.Heureka tys na to jako prvni na svete prisel jen pak mi muj podprumerne inteligentni mozek nedokaze vysvetlit proc o vcely prichazeji lide co vcelam rozumi celej zivot vcelari a pouzivaji klasickou chemickou cestu a funguje jim dobre a najednou jsou o 80 ci 100 % vcelstev lehci.. ps aspon si laskave precti jak dlouho se pokap KŠ a eko cesta praktikuje pak prestanes psat blbosti ze je to 10 let.jsi uplne mimo misu....
Chlapi vykašlete se na kyseliny, já jsem dnes dělal fumgaci varidolem a ono to funguje i při teplotě těsně nad nulou, takže nemusí být nad 10 stupňů, což je fajn. No snad tam není plod, ale už brzo bude.
(29.12.2017 23:09)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jen asi uniklo to ze pokap pomoci KŠ nefunguje přes vypařování kyseliny ale vcely ten cukerný roztok pozřou a pak to funguje přes jejich hemolymfu
Okyselené prostředí v trávicím traktu včely přispívá k potlačení nosemózy, pokud jsem si to správně zapamatoval z přednášky p. Klímy.

(29.12.2017 23:24)Andrej napsal(a): [ -> ]Tak ma napadlo, dá sa teraz na ten pokap kyselinou šťavelovou použiť Beevital?
Ja som ho používal 3x v auguste, používate ho niekto aj teraz v zime a ak áno s akým výsledkom?
Na použití Beevitalu pro zimní pokap mě odrazuje jedině to, že po otevření je potřeba ho spotřebovat do 6-ti měsíců. Nevidím důvod proč by neměl fungovat dobře, výrobce jej doporučuje pro celoroční ošetření, včetně zimního.
(30.12.2017 1:01)pavell napsal(a): [ -> ]Chlapi vykašlete se na kyseliny, já jsem dnes dělal fumgaci varidolem a ono to funguje i při teplotě těsně nad nulou, takže nemusí být nad 10 stupňů, což je fajn. No snad tam není plod, ale už brzo bude.

K tomu snad jen tolik, že na blížícím se setkání uživatelů VMS by měl zaznít příspěvek p. Grůny o pozorování rezistence VD na amitraz v praxi.
Schválně, jestli v tom Broňkově příspěvku zazní taky objektivní příčiny pravděpodobné rezistence.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's