Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2017/2018
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Všimněte si. Merkuri píše:"Ja normálne vytáčam okolo 10 - 20.9"
To není úplně běžné na naprosté většině území našich spřátelených zemí.
V oblasti , kde Merkuri včelaří, je snůška ze slunečnice atd. Naprostá většina včelařů vytáčí už po lípě v půlce července.
Tohle vše je třeba zohlednit.

Zatím se mi zdá, že k popravě včelstev nedochází v době, kdy včelstva stále jedou naplno díky neustálé snůšce. Je tomu tak nebo má někdo jiné zkušenosti?
V okolí jsem zaregistroval počátek padání včelstev už v půlce srpna.
Už máte někdo zkušenost se SVS po nahlášení dle nové vyhlášky.
Citace:Limit zvýšené úmrtnosti včelstev, při jehož překročení jsou chovatelé povinni hlásit tyto úhyny krajské veterinární správě, je úhyn více než 25 % včelstev z počtu včelstev evidovaných v ústřední evidenci k 1. září předcházejícího roku na daném stanovišti včelstev.
Budou důvěrníci organizace, která toto prosadila do vyhlášky obcházet stanoviště, členů a počítat včelstva, mohli dle svého přání nahlásit?
Zajímalo by mne zkušenost jak ty úhyny prošetřuje KVS?
Nebo nemáme úhyny?
A co když včelstva na jaře spojuju? To se bere taky jako úhyn?
Pan Merkuri má jistě vice rojů pokud by nestačil včas odebrat med, tedy matky převážně rojové kde si včelstvo může vybrat, lépe postavené rámky z malého podílu trubčiny. Výměna rámků v takovém množství není až tak důležitá a umělou snůšku včelaři nikdo nebrání vytvořit, ovšem někomu včelstvo zesílí kdo nechová roztoče, jinému kdo je chová od jara začne včelstvo slábnout opotřebují se dlouhověké včely, až nalezne úl prázdný.
(18.03.2018 12:18)Louky napsal(a): [ -> ]A co když včelstva na jaře spojuju? To se bere taky jako úhyn?
Víš co se říká dětem, když se vymlouvají : "To by mohl říct každý"
a víš co říkal pan Texl ze SVS na Pražských setkáních včelařů : "SVS nemůže nařizovat nic, co nemůže zkontrolovat."

Tak si tu schízu přeber po svém.

Moje otázka ovšem trvá - zda někdo už hlásil a jak KVS prověřovala dle nové vyhlášky. Nebo při neurčeném termínu budete hlásit až 31.srpna když bude oproti 1.9. předchozího roku jasný to % úhynů (roční uzávěrka)?
Az to k vam rozumbradove prijde,pak si proto hledejte duvody,hledejte priciny,lamte si hlavicky,kde jste udelali chybuSnad na nejakou prijdete...

Hlaseni je vazano na podzimni hlaseni do Hradistka,k jinym poctum se SVS nedopidi,pochybuju,ze nekdo nejaky uhyn bude hlasit.Co vim o lonskem setreni,prvni skocila SVS po MVP,pak zklamana,ze neni patrala po vysledcich plavacku,ouha,zase nic.Sice diagnostikovala N.C,ale mazane to na finale svedla na viry.A bylo splneno.

Rocni uzaverka uhynu-hezky termin.
A ty si myslíš ,že někdo bude hlásit masívní úhyny?.
Tento rok ,prorokuji,bude bez "úhynů".
Dovedeš si představit - většina včelařů do deseti včelstev. Úhyn 1 - 2 je těch 25%.
Nechá stát úly na místě a během roku doplní.
To chceš říci ,že jak jsou na hoře chytří ,tak dole jsou blbí ?
Podívej se jak trapně dopadla měl!!!!!!
A přitom se vsadím o co chceš - každý druhý při odběru nějakého roztoče měl.
Jen pro klid - vždy 0 - 0 - 0.
Jen ti co špatně vidí a nebo si neumí pomoct tak ...... F.V.
(18.03.2018 13:47)vlcek napsal(a): [ -> ]...
To chceš říci ,že jak jsou na hoře chytří ,tak dole jsou blbí ?
...
Jsem vskutku rád, že to není naopak Wink
Ale nutno dodat, že vyjímka potvrzuje pravidlo.
Poněkud nepříjemné je, když těch výjimek je jako v daních z příjmů.
(06.04.2018 15:20)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]
(06.04.2018 15:02)maci01 napsal(a): [ -> ]Znám i včelaře, který přišel na jednom stanovišti o všechna včelstva a na druhém cca. 12km vzdáleném vše ok. Ošetřuje stejně.
A já znám včelaře co přišel v bateriích na jedné straně vozu o dvacet včelstev a na druhé straně vozu o jedno. Klasický příklad rozšíření NC zalétáváním.
A podívej se do světa, všude hynou včely ve velkém bez ohledu na plemeno.
Obejdi včelaře co měli úhyny, zjisti komu co zbylo a z toho množte.
Problém jednoho nebo jen několika včelstev se v pokročilém stádiu stane problémem celé včelnice bez ohledu na kvalitu té zatím odolné většiny. Pak už nezáleží na plemenu a kvalitě včelstva, vše podlehne extrémnímu infekčnímu tlaku. Můžete namítat jak chcete, ale roztoč byť i v malé populaci je spouštěčem infekcí u varroasenzitivních včelstev. Tady pomůže jen dobré oko včelaře a letní monitoring roztoče.
Tím chci říct, že na plemenném materiálu velmi záleží a v tomto smyslu by měl včelař o včelnici pečovat a nekompromisně vadnou genetiku brakovat. Když nějaký plemenný materiál nakupovat, tak v malém a prověřit.

(06.04.2018 17:16)maci01 napsal(a): [ -> ]Pokračovat bych chtěl, ale jetu jedno velké ALE. Žádný patogen si dobrovolně nevyhubí veškeré hostitele. Můžou být imunní, ale můžou být i zakonzervované pro příští šíření a vlastně další spouštěč příštího úhynu. Vabank.
V případě senzitivního hostitele patogen vyhubí úplně vše, co má v dosahu. V našem případe v doletu, násobku doletu. Ten zbytek mimo dolet už do konce sezóny nestihne a příroda (včela) má šanci oupovat zpět odvčelenou oblast. Takže k totálnímu vyhubení jen díky vzdálenostem dojít nemůže.
Tak som tento víkend zosumarizoval vlaňajšie úhyny u mňa prehliadkov druhého stanovišťa. Mám ho len na porovnávanie. Škoda, úhyny tam neboli žiadne a sila vyzimovaných včelstiev je na moje pomery neskutočná, ledva som vedel vybrať rámiky určené na vytavenie z najspodnejšieho NN, už v nich mali sladinu a peľ. Čo sa týka ošetrovania voči klieštikovi, boli ošetrované rovnako ako moje "centrálne" stanovište. Dve veci však boli odlišné. Prvá vec, včelstvá sa nachádzajú v mieste, kde na okolí nie je žiadna poľnohospodárska plodina, ktorú by poľnohospodári striekali. A druhá, že som ich tam kŕmil už od polovice júla. Spôsob kŕmenia bol rovnaký - dve veľké dávky v rozmedzí dvoch týždňov - čiže zakŕmené boli od prvého augusta. Škoda, že som tam neskontroloval plod na začiatku septembra. Skutočne by ma zaujímalo, či nakŕmené včelstvá ( respektíve včelstvá s dostatkom zásob ) naozaj ukončia tak skoro plodovanie ako to popisoval Milan Havelka. Toto stanovište som vytáčal len raz a okamžite po odobratí medu dostali 14 litrov sirupu. Pritom som im nechával minimálne 1 NN medu. Spolu s druhou dávkou kŕmenia tak mali cca 25 NN zásob na zimu.
Tak uvidíme tento rok.
Patrik:neskončia,budú plodovať pokiaľ im bude čas a teplota vyhovovať. Najideálnejšie stopnutie plodovania včelstviev /u nás VN/ vymeniť plodisko s medníkom a zakŕmiť do plodiska - po novom medníka. V spodnom nádstavku rozšíriť rámiky aby plnili funkciu "rebríka" a máš plodovanie zastavené.. Má to ešte jednu výhodu.. Mám na 99% istotu že už mi žiaden betón napr. v septembri neprinesú, lebo nemajú kde.. špekuloval som všeliako ako matky obmedziť v plodvaní. Klietkovanie mi po vôli nebolo.. Zato toto mám overené, x rokov vyskúšané a funguje to.
Úhyny pokud někde vzniknou, postupují otevřenou krajinou, stejně jako včely-nerady létají přes les.
Úhyny nepokračujú len tak z ničoho nič ale len vtedy keď to dovolí včelár z jeho neznalosti zo situácie ktorá prevláda. Nepomôže mu ani výmena matiek lebo to je len mylná predstava niekoho a jeho pomýlenej mysle že jak sa mu darí a aké má včielky a dôjde jaro a prd" prázne úle bez včiel " Čo robil pred rokom? Kúpil matky alebo si vychoval a tie osadil. Myslel si že spravil dobre...
Keď sme začali o úhynoch tak čo ste pre to spravili preto aby ste ich obmedzili alebo zastavili?
Zrejme nič!!!!! A tak to ide dookola a včelstvá padaju.
Ja som bez úhynov a že matka padne do jara alebo ju vymenia nie je žiaden úhyn, pritom včely vytáčam aj 20. 9 čo podla teorie starých prispatích dedov včelárov sa nesmie robiť lebo údajne sa opotrebia a nedožijú jara čo nie je vôbec pravda. Ja už zakladám medníky a o týždeň dalšie.
Patko já som mal tiež komplet zakrmené do 4 augusta krmil som do NN nad vysoké plodisko a situácia bola taká,že do 10 dní po zakrmení mi včelstvá plodovali na 9 plástoch 42X35 teda bolo vo včelstvách veľa najmä otvoreného plodu na august,ale po kontrole v prvý septembrový týždeň ked som vyberal Gabony,tak situácia už bola taká,že som väčšinou nachádzal už len 2-3 rámiky z vybiehajúcim plodom a žiadne vajíčka.Včelstvá neboli vôbec letovo aktívne,len prelety mladušiek a inak na včelnici absolútny kľud.Tak to bolo u mňa a myslím aj ked si nepozeral to mohlo byť podobne aj u teba.Včelstvá mám tiež silné a spodné NN pod vysokými plodiskami sú plné včieľ.Kolegovci u nás v dedine čo krmili až koncom augusta a v septembri,hlásia úhyny a tiež aj veľmi slabé prezimované včelstvá ktoré repku nestihnú.
Pane Merkuri pokud jste přečetl předchozí že záleží co se včelstvu nechá medu a na nakrmení i na stejném léčení pouze na dvou stanovištích. Zatím mne podobný úhyn nepotkal problém to ano, je snadné pochopit proč tomu tak je př. 629 po dobré oko včelaře.
(08.04.2018 8:58)marek120 napsal(a): [ -> ]Patrik:neskončia,budú plodovať pokiaľ im bude čas a teplota vyhovovať. Najideálnejšie stopnutie plodovania včelstviev /u nás VN/ vymeniť plodisko s medníkom a zakŕmiť do plodiska - po novom medníka. V spodnom nádstavku rozšíriť rámiky aby plnili funkciu "rebríka" a máš plodovanie zastavené.. Má to ešte jednu výhodu.. Mám na 99% istotu že už mi žiaden betón napr. v septembri neprinesú, lebo nemajú kde.. špekuloval som všeliako ako matky obmedziť v plodvaní. Klietkovanie mi po vôli nebolo.. Zato toto mám overené, x rokov vyskúšané a funguje to.

Je pravda, že "betónového" medu bolo v uhynutých včelstvách veľa. Najhoršie na tom bolo to, že bol vždy v okolí chumáča, nad sebou už mali dva NN cukrových zásob.
Pri Dadantoch som postupoval presne ako píšeš. VN - plodisko išlo hore nad NN. A zakŕmil som veľkými dávkami. Z tých neprežili dve z 18. hoci som ich kŕmil neskoro. NN včelstvá na tom boli ďaleko horšie.
Lebo to bolo to posledné čo nanosili a na cemente žiaľ chumáč aj ostal zimovať..Ja som na to prišiel po dlhých rokoch hladania a vychytávania chýb.. Silné včelstvo na zimu stačí keď má silu jedného VN. Vtedy sa včelár nemusí obávať melicitózy, pretože včely si ju nemajú kam nanosiť a v septembri stavať nebudú..
Marku v tomto ti budu oponovat, mám z předloňska s melecitózní snúšky takovou zkušenost, že ještě v září stavěli jak v květnu. Snažil jsem se je ještě dokrmit, ale cukru se nedotkly a sklenice zastavěly divočinou a zanesly cementem a tam kde bylo víc místa vedle rámků stavěly na zavíčkovaných zásobách "druhé patro buněk.
Tenkrát jsem začínal po dlouhých letech a nevěděl co s tím, dnes bych v případě pozdní melecitózy nechal včelky stavět cíleně
Zaiste spraví svoje aj nadmorská výška. Za dlhé roky takéjto úpravy som nezažil aby sa v septembri púšťali do stavby diela na ktorej by sa dalo zimovať. Mostíky, voskové prepojenia medzi nádstavkami poprípade max 5 cm jazyky divočiny je nič.. Po prehodení plodiska hore a medníka dole, dávam do tohto spodného nádstavku cca 4ks buď utepliviek, medzistienky čo ostali, súše dokonca keď nebolo čo tak aj materské mriežky z ležanov aby mali včely po čom vycupitať do plodiska. Nespomínam si na jediný prípad kedy by mi včelstvo vystavalo v septembri medzistienky kvôli melicitóze. Nevylučujem to, ale nezažil som také... Keď vyberám gabon koncom sept. vždy ešte nakoniec rozperákom nachýlim oba nádstavky a skontrolujem..Ak by som videl že stavajú a nosia niečo čo tuhne, tak by si to ukladali len do čerstvo nastavanej divočiny na spodnej časti latiek rámikov z horného nádstavku a to sa dá ľahko zlikvidovať.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's