Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2017/2018
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Pavel, ak určíme príčinu, vieme s kým máme česť. Bez laboratornej podpory a diagnozy len hádame, čo zabíja naše včely. Ak niekomu včely padajú a niekomu nie, tak je spôsob, ako úhynom zabrániť, alebo úhyny obmedziť. Na riešenie metodou pokus, omyl jeden život včelára nestačí.
Výrusy a NC, alebo genetika, alebo pesticídy, alebo zlá výživa ....Huh
V akom pomere, v ktorej lokalite, podiel včelára Huh Ešte sme ani nezačali, iba hádame.
Pavel: takáto tepla jeseň bola u nás aj po minulé roky to môže maximálne ovplyniť negatívne zásoby. Kto zakŕmil viac než je nutné nemá z tohto obavu..
A tieto prelety im len pomôžu kvôli vyprázdneniu vyk. vakov.. Horšie by bolo key boli aj noci teplé, čou nísv noci riadne prituhuje pod nulu..

Patrik: Ja mám s veterinou dobré skúsenosti. Ale chápem, je to tvoje rozhodnutie. Len nezabudni že v prípade že sa ti preukáže napr. otrava nebudeš si môcť uplatniť nárok na náhradu škody v žiadnom konaní s pozitívnym výsledkom pre teba, bez lab. vyšetrenia.. Ja mám tiež zoslabnuté včelstvá na tej jednej včelnici, ale tam sú všetky v úloch. U mňa je dôvod zoslabnutia jasný..
Dnes som zachytil info že niekde v okolí PE, TO BN neviem kde tam, tiež že niekto rieši toto isté čo máš ty.. Akurát tam sa jedná o údajne až 80% vypadky. O koľko včelstiev sa konkrétne jedná neviem..
(07.11.2017 12:59)pavell napsal(a): [ -> ]Marku veterina se ti na to vykašle a i kdyby ne tak stejně nic nenajde. Tu zajímá maximálně to jestli léčíš proti Vd.

Ale veterina najde, dostaneš v protokolu s kulatým razítkem potvrzeno, že je to chovatelská chyba. Protože když neoznačí chovatele tak by museli označit sebe a přiznat, že nákazovou situaci nemají pod kontrolou a VD není ten co dělá problémy.
(07.11.2017 13:16)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Pavel, ak určíme príčinu, vieme s kým máme česť. Bez laboratornej podpory a diagnozy len hádame, čo zabíja naše včely. Ak niekomu včely padajú a niekomu nie, tak je spôsob, ako úhynom zabrániť, alebo úhyny obmedziť. Na riešenie metodou pokus, omyl jeden život včelára nestačí.
Výrusy a NC, alebo genetika, alebo pesticídy, alebo zlá výživa ....Huh
V akom pomere, v ktorej lokalite, podiel včelára Huh Ešte sme ani nezačali, iba hádame.
Stačí si pročíst studie Američanů a dojde každému, že to je tak složitý komplex, že si s ním dlouho nikdo neporadí a výzkum by stál astronomické peníze.
CCD není jedna konstalace patogenů a externích vlivů (prostředí) a genetiky včel. Pokaždé je to jiný mix s podobným výsledkem.
Ještě bych si dovolil dovětek, abych nevypadal jako totální skeptik. O víkendu bude setkání účastníků COLOSSu v Olomouci. Právě tento projekt se pokouší na to jít ze strany praxe běžných včelařů. Připravuje velké množství dat pro budoucí výzkum. Možná tato široká angažovanost nadšenců a vědců povede, alespoň co se varroózy týče, k cíli.
(07.11.2017 13:40)marek120 napsal(a): [ -> ]Patrik: Ja mám s veterinou dobré skúsenosti. Ale chápem, je to tvoje rozhodnutie. Len nezabudni že v prípade že sa ti preukáže napr. otrava nebudeš si môcť uplatniť nárok na náhradu škody v žiadnom konaní s pozitívnym výsledkom pre teba, bez lab. vyšetrenia..

Veterina dáva od otráv ruky preč. V prípade podozrenia máme volať UKSUP, oni vraj nemajú žiadne právomoci. Sad
Pane Holub léčení této virové nákazy je snadné horší je jak psal pan Vochozka pokud je v doletu zdroj nákazy kdy se může včelstvo uléčit a výsledek žádný, podobnou větu jste napsal sám, co hodláte dělat s tím.
Jaké je to: "snadné léčení virové nákazy"? Děkuji za info.
To by mě také zajímalo Wink
(07.11.2017 17:33)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Pane Holub léčení této virové nákazy je snadné horší je jak psal pan Vochozka pokud je v doletu zdroj nákazy kdy se může včelstvo uléčit a výsledek žádný, podobnou větu jste napsal sám, co hodláte dělat s tím.
Kromě toho, že je to takové zmatené prohlášení o léčení ??? nevím čeho, tak by mne zajímalo jak soused bordelář má léčit na viry, nosemu a otravu pesticidy aby to nepřenesl na toho co si stěžuje a nebyl v jeho očích nezodpovědné individuum.
(07.11.2017 17:57)Tini napsal(a): [ -> ]Jaké je to: "snadné léčení virové nákazy"? Děkuji za info.

Čaj s citrónem s medem, vitamíny, do poslele a vypotit.Big GrinBig GrinBig Grin

Samozřejmě, že jsme tu Jarkův návod četli už parkrát....ale věřím na to asi jako na Ježíška.
Stačí, když každý ošetří jak má pak nepadají včelstva již v červenci a tlak na ostatní včelstva nevzniká. Mě k odstranění virového onemocnění stačí formidol a včelstva mám.
Děkuji za informaci. Je pravda, že víra uzdravuje. Není to ironie, je to fakt.
No, ale ne vždy to vyjde.
(07.11.2017 14:32)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Stačí si pročíst studie Američanů a dojde každému, že to je tak složitý komplex, že si s ním dlouho nikdo neporadí a výzkum by stál astronomické peníze.
CCD není jedna konstalace patogenů a externích vlivů (prostředí) a genetiky včel. Pokaždé je to jiný mix s podobným výsledkem.

Titera to popisuje jednoduse tak, ze pohar trpelivosti vcel pretekl.
A Seeley varuje v podobnem smyslu, jen receno obracene.
Subjektivne mi to prijde logicke.
(07.11.2017 19:28)JAREK255 napsal(a): [ -> ]... k odstranění virového onemocnění stačí formidol ...

K odstranění virů taky?
Kde berem jistotu,ze to "to" je viroveho puvodu???
Minulý rok jsem si na podzim pochvaloval jak mám krásná silná včelstva. Krmil jsem od půlky července. Léčil podle návodů. Koncem října za mnou přišli kolegové, že prej všechno špatně, že všem padly včely. Já, v pohodě vědom si perfektní kondice svých včelstev. Druhý den jsem se pro jistotu jel po čtrnácti dnech podívat na včely. 1. úl prázdnej, 2.,3.,4. taky. Padaly včely i v listopadu a prosinci a poslední padlo v lednu. Abych to zkrátil. Z 24 včelstev mi zůstalo 6 pěkný a dvě slabá. Těch šest zbylo z deseti co mám u baráku a ty dvě slabá ze 14ti kilometr a půl od baráku. Masakr. Posílali jsme včeli na rozbor a jak to dopadlo nevím, ale dva měsíce po odeslání ještě nebyly výsledky. Popadala tu včelstva v několika katastrech. Letos to vypadá, že se to přesunulo o patnáct kilometrů dál na východ do Trocnova a okolí. U nás zatím klid.
(07.11.2017 7:54)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(06.11.2017 15:05)jirka.marx napsal(a): [ -> ]A on včely má???

Nemá, kdyby měl, považoval bych za zdroj problému sebe.

(06.11.2017 17:26)Pavel Sklenář napsal(a): [ -> ]
(06.11.2017 14:42)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Co s dílem? Mě padlo stanoviště se 4 včelstvy. Takže vyvařuji a úly vykoupu v desinfekci.
Stanoviště opouštím, 200 metrů daleko je od zimy nezodpovědný včelař začátečník, který neléčí.
Promiň, ale tohle je špatný názor - takový klasický ČSV Dodgy (nic ve zlém, ale je to tak). ......
Tak to si nemyslím. Popíšu stručně průběh.
V půlce srpna padá začátečníkovi první včelstvo.
Konec srpna - zbylá dvě včelstva začátečníka KO.
Polovina září - první moje včelstvo KO, vyloupeno, ostatní včelstva - hmotnost úlů stoupla. Úspěšně si naloupili.
Za dalších 10 dní - zbylá včelstva na stanovišti KO.
(u mě vše zdokumentováno úlovou váhou)

A teď otázka pro všechny.
Je moje podezření odůvodněné? (prosím zelené palce)
Je to nesmysl, můžu si za to sám (červené palce)
Děkuji za Vaše reakce.

No v jednom mate pravdu, vypadá to tak ze si začátečník s oddelky přivezl i něco co se dokázalo šířit orální cestou a do 14 dnů to dokázalo zlikvidovat včelstvo. U nej to padlo po krmeni u Vás po loupeži. (Což je taky krmeni tu prinos velkého množství zásob) kdyby jste měli v organizaci mikroskop z uhynulých včel se dá zjistit jestli to byla Nosema a kdyby ta ve vzorku nebyla tak by to vypadalo na viry. A bohužel to jsou věci na které se NEDÁ léčit, buď jsou na tyhle patogeny včelstva odolná a nebo ne. Vaše ani jeho odolná nebyla. Je to bohužel příroda a tak 2/3 úhynu padá na vrub takovým onemocněním a tak 1/3 na vrub roztoči. Prevence? Najít a chovat odolná včelstva a nekrmit Wink neprevazet oddelky z kdoví jaké dálky
Takže s tím lajdakem co nelečí to není až tak pravda.
(07.11.2017 20:55)JosPr napsal(a): [ -> ]Kde berem jistotu,ze to "to" je viroveho puvodu???
V tomto případě (to není výmluva) nelze označit jediného původce. Pokud působí jen jeden patogen z komplexu, většinou se nic zásadního neděje. Tak, jak se přidávají další a k tomu vlivy pesticidů z polí a z "léčení", dojde ke kolapsu.
Viry byly ve všech studiích prokázány. Já si myslím, že lví podíl na tom stále má roztoč VD.
Co je to za nesmysl nechat něco odolného. Neslyšeli jste dnes zprávy o tom, jak se na Vsetínsku objevila prasata imunní proti africkému moru prasat. Rozhodnutí jasné - postřílet. Přece nelze dopustit, aby to roznášela a přitom byla zdravá - bacilonosiči.

Takže bacha na odolná včelstva - ač zdravá, roznášejí patogeny a ostatním to hyne.
Vlastně podle stejné logiky by se měla vysířit včelstva těm co to podezřele přežívá - co kdyby byly imunní a tedy patogenonosiči?
Kdo je vlastně nezodpovědný - ten co chová odolná včelstva co roznáší patogen (jako ta odolná prasata) nebo ten kdo chová neodolná včelstva a padá mu to při poctivém léčení na varroózu?

Svět je plný paradoxů!

(07.11.2017 22:02)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]..
Viry byly ve všech studiích prokázány. Já si myslím, že lví podíl na tom stále má roztoč VD.
Možná jako iniciace u kohosi před X měsíci. Přece mi neříkej, že kaskádní padání v intervalu 10 dní s minimem kleštíků a prakticky bez plodu je způsobeno VDéčkem? Tak rychle se zase nemnoží.
Já osobně typuji na něco houbokého/plísňového. Nezaznamenali jste někdy na okně přilepenou mouchu, která je šedivá a i sklo kolem je šedivé - vždy se divím jak ta moucha může tak rychle "zpesnivět", že při pobíhání po skle ani nespadne a plíseň ji přilepí tam kde naposledy seděla. U některých snímků plástů po vymizení vidím podobně plesnivé ty poslední včely. Prostě jakoby nějaké spory začali jako na povel klíčit - prostě jako houby po dešti - a tím během pár dní zpečetily osud včelstva.
Pokud je to tak, je otázka kde ke sporám - možná Nosema C. - přijdou. Kleštík snad nosemu nenosí, ale na podzim je těch plísní všude mraky a to včetně těch na mrtvém hmyzu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's