Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Oxuvar
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Použije někdo z vás Oxuvar? A pokud ano. jak budete řešit léčebný spad v povinném vzorku měli?
Druhé otázce moc nerozumím. Vzorek max. vysuším, odeberu mrtvé včely, zabalím a odevzdám na rozbor.....
Já se zeptám jinak, když ji budu chtít vyčistit od kleštíka, jaká metoda je na to nejlepší? Když jej tedy použiji, ale nechci si dělat problém s veterinou, protože prostě zákony jsou vždy krok za praxí.
Letos jdu do toho také poprvé, jsem připravený to předem projednat s naším zdravotníkem,
měl by mít pro to pochopení stejně jako veterina...
jinak lupa+pinzeta+trpělivost
Tady je základní otázka jak se k tomu bude stavět veterina. Muže se stát ze při nálezu většího množství VD vyhlásí ohnisko a nařídí léčbu Big Grin a mate to. Když to vyberete bude klid ale cítíte to? Stejný jako se vsemi úpravami měli. Je to na zrušení
Tak to už konečně zrušme . Kdo je pro?
Pokud bude mít laboratoř "pochopení"poruší tím Mvo takže nevím sám čekám jaké info z SVS dostanu...
Kdysi si křesťané museli své hříchy vykoupit odpustky. Včelařská národní fronta tento zvyk transformovala na vykupování si svého klidu pomocí hrstky měli. Za všechno se dnes musi platit.
Navíc by se členové spolků národní fronty neměli motivaci sejít. Takový výročko-mělo-výběr to už má nějakou váhu.
Jiný význam při současném včelaření ta měl už nemá.
Vlastně jo, dělají se z tohto vtipy, včelaři diskutují, jaká metoda falšování, resp. výroby je lepší a kolik těch kleštíků tam letos hodit a dávají si sázky na to kolík jich objeví.
Sice to stojí stát cca 2M ročně, ale domění, že by ty peníze si na MZe a SVS stejně jinak rozkradli jim nedovolí se této sázkařské zábavy dobrovolně zbavit.
Ještě bych vlastně zapomněl - SVS má na jaře o zábavu také postaráno, aby ty včelaři vyrobené tikety vyhodnotila a uveřejnila slosování listinu a včelaři si pak mohly za svůj tip vybrat výhry od kolegů. Alespoň si SVS nevymýšlí jiné akce když je zahlcena vyhodnocováním odpustků.
Jelikož vlastně realita nikoho nezajímá tak si tu vlastně můžete diskutovat jak řešit tu měl po Oxuvaru nebo Varromedu, který je také schválen, jen si ho musíte dovézt jelikož to v ČR nikdo neprodává.
Jinak videa jak vyrobit měl tu už byla - strouhání a slyšel jsem i jiné sofistikovanější - zmražená, víčka vyčištěná včelami + kousek staršího plástu propasíroval přes plechový cedník. Přidat pár křidélek a nožiček, okořenit nějakým tím kleštíkem z léčení a zakápnout trochu Oxuvarem. Výsledná potrava pro měložrouty je tak hotová, stačí naplnit vhodný kelímek, napsat věnování, zabalit a odeslat.
Kuchaření je teď v módě - nechť si někdo na tom Ohnivém vosko-sajrajtu pochutná.
JKL to je dobrý nápad, nastrouhám najemno nějakou středně tmavou souš , hodím do toho pár kleštíků ,pár nožiček a mám splněno. To bude krásná měl, v laborce budou mít radost.Big Grin
Nebudou bude ti tam chybet zasadni vec...koukej se na ty podložky Pořádně!!!
KTM to nebudou řešit. Hlavně že je odevzdána. To by ses divil co lidem projde.
Jasan kouzlo je v tom ze ja nedonutim vcely delat mel.u me se uz dlouho musi spokojit jen s jednou tubou holt mam holky co setrej palivo
Odevzdám měl s prohlášením, že jsem léčil Oxuvarem a že vzorek měli tedy obsahuje léčebný spad. Pokud se tedy do té doby veterina nerozhoupe k nějakému vyjádření před odevzdáním. Už by se jim mělo jasně ukázat, že nestačí říct A a zapomenout na B.Takové to švejkování kolem měli - vybírání roztočů, strouhání plástů atd - přece nic nikam neposune. No, vlastně jo - přibudou příspěvky na foru.
Jane moc to žereš. Ono když se nad tím pořádně zamyslíš tak je to jeden velký zbytečný nesmysl a ty to taky nikam neposuneš pokud budeš dávat na vyšetření měl s léčebným spadem. Takže klid a nohy v teple. Já jsem jen zvědavý kdy to už konečně zruší.
Mně to zase připadá jako dobrý nápad ukázat onu nesmyslnost tímto způsobem. Zrušit měl může trvat ještě pár pětiletek...
(19.11.2017 8:21)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Odevzdám měl s prohlášením, že jsem léčil Oxuvarem a že vzorek měli tedy obsahuje léčebný spad. Pokud se tedy do té doby veterina nerozhoupe k nějakému vyjádření před odevzdáním. Už by se jim mělo jasně ukázat, že nestačí říct A a zapomenout na B.Takové to švejkování kolem měli - vybírání roztočů, strouhání plástů atd - přece nic nikam neposune. No, vlastně jo - přibudou příspěvky na foru.
Pokud by šlo o smysluplnou argumentaci lidem, kteří by byli ochotni vnímat, tak by to smysl mělo. Třeba by se i někdo začervenal.
Pokud jde o sbět zimní měli, tak určitě ne! Už několikrát proběhla diskuze na odborné, spíše výstižněji nejvyšší úrovni a bez posunu. Odborná argumentace neexistuje, jen závěr - byla by škoda přerušit folklórní tance okolo měli. Když je to nastaveno tak, tak ty tance musíme tančit a další vzdory přinesou jen potíže, protože rozumná cesta z toho není.
Možná snad, prásknout je Blesku, ať mají pokračování story.
Nejde o vzdor. Podle mě pokud zůstane situace tak jak je dnes, budou muset v měli rozlišit kleštíka, který zdechl díky aplikaci Oxuvaru a kleštíka který zdechl stářím. Třeba v případě ptačí chřipky se dost chovatelů ozvalo a zafungovalo to, přestali se vybíjet chovy bez chřipky. A ty noviny nejsou špatný nápad, Pavle.
Všechen ten zmatek pramení z toho, že je varroóza nebezpečnou nákazou vyžadující mimořádná veterinární opatření. Pokud by nebyl monitoring zimní měli, nebylo by podle čeho to MVO vyhlašovat, muselo by se najít jiné kritérium. Jak už asi ví, úhyny by byly poněkud opožděným impulzem k vyhlášení MVO. No, a monitorovací stanice zařízli několikrát, peníze by se kutálely nepatřičným směrem. Teď nastává ve světě zlom v ošetřování včelstev, kdy převážná většina jich bude ošetřována přípravky na bázi kyseliny šťavelové. Budou to mít těžké, naši výzkumníci.
Varroóza je nebezpečnou nemocí i v jiných státech. Dříve ovšem bylo nebezpečné jen díky vlastnímu kleštíkovi. Nyní je to nebezpečné kvůli sekundárním virovým nemocem. Díky tomu se, ale potřeba mít minimum kleštíků přesunula z období zimního do období vytváření zimní generace včel. Toto si bohužel nikdo nehodlá dostatečně přiznat a zareagovat změnou metodiky a to hlavně v termínu načasování diagnostiky. Proto hynou včely - blbá metodika, nesmyslně načasováná diagnostika na únor je jednim z hlavních příčin.
Kdo tu starou propaguje je hlavní viník ztrát.
Ruku na srdce a přiznejme si, že za úhyny může každý jednotlivý včelař, který nezná zvláště před obdobím kdy vznikají (mají vznikat) zimní dlouhověké včely stav napadení a to nejen kleštíkem, jsou i jiné choroby a nedělá příslušná opatření. Přiznejme si, že zdravotní stav svých včelstev má každý včelař ve svých rukou. To za něho nemůže vykonat žádná metodika. Ano, není to jednoduché. Včelstvo není stroj, je to živý tvor u kterého nemůžeme postupovat podle "manuálu" - uživatelské příručky. Zde nepomůže žádný postup nadiktovaný na papíře i když má kulaté razítko. Zde musí konat především včelař. Tím nechci říci, že na MVO nemáme brát zřetel. Úřední šiml musí svého obroku dostat, nechce-li se dotyčný včelař dostat do zbytečného sporu s tvůrcem tohoto nařízení. Avšak především my včelaři víme, nebo bychom měli vědět, kdy je třeba co vykonat, abychom i ten OXUVAR neaplikovali do již prázdných úlů.
Vše dobré a zdravá včelstva JK
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's