Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská WIFI váha - diskuze
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dohledat to nebylo tak těžké . . . https://beehivemonitoring.com/cs/
Potykal se nekdo pri bastleni s silenou nestabilitou (desky wemos mini, i pro)? Ja po pocatecnim nadseni jsem uz k vyvoji trochu skepticky, a nevim jestli jeste pokouset pokus s LoRa ... Nekde jsem zahledl ze nekomu uz vaha bezi roky bez problemu. Je to tak u vetsiny, rozjedete a jede a jede?
Doma na stole bezi vse jak ma, obzvlast pripojene pres usb. Na baterie vetsinou do vybiti (sleduju napeti), ale nekdy taky usne a uz se neprobudiVenku chvili, a prestane, reset nepomaha. Doma po pripojeni do usb se zase rozbehne jak ma. Desky zkousene ruzne, vse nekolikrat prepajene...
A co dosah wifi? Do jake vzdalenosti /urovne signalu/ venku vam wemos mini bez anteny spolehlive funguje?
Napiš si do kódu, že chceš posílat i RSSI a uvidíš, jestli je problém v síle signálu WiFi. Nepíšeš kam data zasíláš jak máš W_D1 zastíněný a pod

Pokud posíláš na ThingSpeak tak třeba

url += "&fieldX=";
url += (RSSI);

za X dosaď číslo Fieldu na který budeš RSSI posílat

Pro monitor
Serial.print("WiFi signál ");
Serial.println(RSSI);
Já bych hledal problém v napájení . Tvrdý zdroj je vždy základ.
Jaká je baterie? Kam ji máš na Wemos připojenou?
Miro, jenže píše že, běží (předpokládám na stole doma) "Na baterie vetsinou do vybiti (sleduju napeti)"
O zatuhnutí už psal někdo kdysi dávno na jiném foru. Příčinou byl zdroj a krátkodobé proudové špičky. Proto se ptám, jak to má fil_psi zapojeno.
Na USB chodí, na baterii nespolehlivě.

(17.02.2021 18:57)fili_psi napsal(a): [ -> ]Nekde jsem zahledl ze nekomu uz vaha bezi roky bez problemu. Je to tak u vetsiny, rozjedete a jede a jede?

Ano, jede a jede v mnoha kusech. Nepamatuji si, že by přestala fungovat z jiného důvodu než vybití baterie.
Taky s tim nemam problem, naopak vahy (Wemos D1 Mini) jsou nejspolehlivejsi a posilaji data nonstop uz pres rok (deepSleep po 10 minutach, ted v zime po pul hodine). Meteostanici mam Wemos D1 Mini Pro a ta bezi uz par let s baterkou a solarnim panelem. Zakladem je mit vsechno dobre pripajene, bacha na studenaky a stabilni napeti. Ja to napajim bud z baterky 3.5Ah LiIon 4.2V a LDO regulator (pichnu na 3.3V pin) a nebo tam mam autobaterku 5V a pres USB. U jedne kamery ESP32 to vedu na opravdu dlouhem kabelu tak tam mam pred plosnakem pro jistotu kondenzator 1000uF ktery vyhladi nejaky spicky. Wemos bez anteny ma dosah par metru, je fajn si posilat to RSSI, Pro verze dosahne i dal, tam je to cca 15m.
Mohu také potvrdit, že váhy jedou bez problému až do případného vybití baterieSmile
VitaZ: co je prosím to RSSI? Mam nakoupené všechny díly už od listopadu, zatím jsem to ale nerozchodil, protože musím natrénovat pájení těch titěrných nožičekSad(...vůbec mi to na první pokusy nešlo, všechno se mi slévalo dohromady na těch spojích...ale ptám se protot, že úly stojí kus od baráku a na telefonu mi indikátor wifiny ukazuje jen jednu čárku, tak u toho wemos D1 mini modulu to bude podle mého laického úsudku ještě horší. děkuju za vysvětlení.
(17.02.2021 18:57)fili_psi napsal(a): [ -> ]A co dosah wifi? Do jake vzdalenosti /urovne signalu/ venku vam wemos mini bez anteny spolehlive funguje?

Na stanovišti mám opakovač WIFI, takže jedu na krátkou vzdálenost. Když opakovač vypnu, některé váhy se občas prostřelí na AP až do baráku , vzdálenost 100 metrů.
Zelené stromy to později utnou.
Takže, na přímou viditelnost poměrně daleko.

(18.02.2021 9:43)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Vi protože musím natrénovat pájení těch titěrných nožičekSad(...vůbec mi to na první pokusy nešlo,

Nožičky tam vůbec nedávej, zbytečné. Přiletuj rovnou dráty.
(18.02.2021 9:02)VitaZ napsal(a): [ -> ]Wemos bez anteny ma dosah par metru, je fajn si posilat to RSSI, Pro verze dosahne i dal, tam je to cca 15m.

U verze pro nezapomínat na to, že jumper musí být ve správné pozici podle toho, která anténa se používá interní/externí.
Pro TomasK1
Obecně o RSSI najdeš zde

Pokud máš Android, nainstaluj si apk NetMeter. NetMetr umožňuje uživatelům získat komplexní informace o kvalitě internetového připojení.

Najdeš v obchodě GooglePlay
Netmetr v tomto ohledu není vypovídající. Má minimum použitelných údajů pro tento účel. Odeslání krátkého paketu na thingspeak je něco jiného než obvyklý provoz. Spíš je užitečnější Wifi analyzer, ve kterém se dá zjistit použití jednotlivých frekvenčních kanálů, ostatní sítě v dosahu, šířka použitého pásma, síly signálů apod.
Martine, bral jsem to tak, že si potřebuje zjistit funkčnost vlastní sítě, ke které bude Wemos připojovat. V NetMetr od NIC.CZ určo o své síti zjistí mnohem více (rychlost, sílu signálu, ping, jitter ven i dovnitř, ztrátovost paketů a mnohem dalších síťových parametrů) a to WiFi analyzerem nezjistí, tím akorát vidí zarušenost kanálů, sílu signálu a okolní AP a jejich kanály. Ale i toto je třeba při špatném pokrytí zjistit a vybrat ty nejvhodnější parametry Smile
Jó, OK, utilitka dobrá, hlavně z důvěryhodného zdroje. Jen mám obavu, že pro většinu lidí to stejně všechno bude španělská vesnice. U netmetru je pro lajky šikovné, že vlevo od naměřených parametrů je vidět barevně (zelená, žlutá, červená), jestli je hodnota v pořádku nebo špatná. A také jestli budou vědět, co na základě těch informací udělat, jestli hejbnout routrem, uříznout na zahradě větev co na ní vyrostlo listí atd.
No, asi tak nějak Smile
(18.02.2021 9:44)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]...některé váhy se občas prostřelí na AP až do baráku , vzdálenost 100 metrů....

(18.02.2021 9:02)VitaZ napsal(a): [ -> ]... Wemos bez anteny ma dosah par metru, je fajn si posilat to RSSI, Pro verze dosahne i dal, tam je to cca 15m.

Docela rozptyl - Miro, mluvis o verzi pro s antenou a prepajenym "jumperem"?
Ja doufal v cca 30m prima viditelnost venku (vzdalenost repeater / uly) bez anteny, ale mozna chci moc?
Píšu o verzi s anténou na plošném spoji, bez konektoru pro přídavnou anténu.
Mám venku AP v modu Bridge protože přenáším net na klienta vzdáleného cca 60 m (NanoStaion2), úly od něj cca 35 m bez přímé viditelnosti, váha s WeMos D1 mini Pro s ex. anténou, RSSI jede v pohodě na -63 dBm
V začátcích jsem měl i WeMos D1 mini bez ex. antény zavřený v mon. krabici a chodilo to také dobře. Signál si již nepamatuji.
Mám včely dál od domova a tak zkouším udělat dálkový přenos váhy pomocí Arduina.Nejlépe mi vyšlo poslat data přes datovou simku -GPRS jednou denně na Thinkspeak, protože tok dat je malý a vyjde to levně.Mám osobní váhu klasickou z obchodu, odpojil jsem snímače, zapojil je přes HX711.Fungovalo na první pokus, modulem SIM800L posílám data na Thinkspeak, to mi též jde, ale pouze jedna hodnota, nikoliv víc měření za den.Nechápu totiž syntaxi pro více hodnot.Měřit za den třeba 12x a pak to najednou poslat na Thinkspeak?A nebo třeba to poslat na jiné Arduino s pevnou IP adresou?Nebo si zavolat na datovou simku(má své číslo) a využít ji jako modem pro připojení a stažení dat.Podle T-mobilu to má jít..........
Chci od toho asi moc, nebude to žádná programátorská legrace.Nemáte s tím někdo zkušenosti?kontakt mdostal8vcely@seznam.cz
[Obrázky: IMG-1025.jpg]
Referenční URL's