Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Univerzál výhody x nevyhody
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Já jsem v moravských univerzálech začínal včelařit a jak říkají staří včelaři - včem jsi začal, na to nedáš dopustit.
Samozřejmě se projevilo české kutilství a úly jsem přizpůsoboval novým metodikám včelaření. V první řadě jsem zjistil, že každé včelstvo musí mít v plné sezoně dva až tři medníky. S tím nebyl problém, protože jsem vždy získal jen seriové vyráběné a nesetkal se se žádnými atipy, jak někteří uvádějí.
Všechny medníky jsem opatřil očky s malými česny. U mě to bylo proto aby mohli odlétat z medníku nad mateří mřížkou trubci, kteří se vylíhli z převěšených plodových plástů. Výhody cirkulace vzduchu jsem objevil až později. Na boky jsem přišrouboval dřevěné úchyty aby se snadněji zvedali.
Místo dřevěných latěk jsem jsem začal používat průhlednou stropní folii. Podmet jsem zvýšil tím, že jsem v plodišti vyplnil drážky pro zavěšování rámků a získal tak 1 cm navíc. Boční komoru na krmení jsem v zimě nezateploval - lepší cirkulace vzduchu.
Nikdy jsem neměl problémy s plesnivěním plástů v zimním období, ale to je píše o tom chovat silná vitální včelstva.

Samozřejmě jsem s odstupem času přešel na nástavkové úly s odnimatelným dnem, ale až jsem na ně vydělal včelařenín v mor. univerzálech. Hlavní důvod byla váha. Je to bytelný úl a všechno je hrozně těžké.
MU pořád ještě používám na oddělky a ty pak prodávám i s úly dál. Začíná být problém je ale sehnat.
Moru včel. plodu bych se nebál. Zajdi za předsedou ČSV odkud bereš úly a zeptej se na nákazovou situaci. Pokud se zde v minulosti objevil MVP, neboj se s panickou hrůzou utéct. Úplně nejlepší je si pořídit úly i s včelstvy a vet. potvrzením o beznákazovosti.

Výhody
  • pokud je o ně budeš dobře starat (občas je natřeš, budeš mít střechu s dostatečným přesahem a odizolované dno) tak tě přežijí.
  • levná pořizovací cena
  • po úpravách vhodné i pro moderní způsoby včelaření
  • zvyšování fyzické zdatnosti (zvednout před medobraním medník plný medu pro vložení výkluzů chce hodně síly)
  • prosklené okénko vzadu v plodišti (když jsem začínal, tak jsem do něj civěl každou chvíli.
Nevýhody
  • fyzická náročnost (je to opravdu těžký úl)
  • velká mezera mezi plodištěm a medníkem (včely ji zastavují a zvyšuje to pracnost)
  • při ošetřování fungicitními páskami nutnost otevřít okénko (bývá přitmelené).
Mnoho úspěchů při včelaření ;-)
(03.01.2011 0:53)Radek Bílý napsal(a): [ -> ]Největší nevýhodou je neoddělitelné dno , čímž se pro vás značně zkomplikuje například případná desinfekce ůlu, budete muset přeložit včely z plodiště do rojáku nebo nástavku , vyčistit ůl , převěsit je zase zpátky.., navíc díky předsínce /a tuším že univerzály nemají ani očka/ je špatná cirkulace vzduchu v ůlu,takže můžou plesnivět rámky , ty očka bych doporučil vyvrtat.. ,jinak do začátku vám stačit budou ,i když já jednoznačně preferuji oddělitelné dno

používáme tyto úly, v mednících nemáme očka a nepamatuju že by tatík nebo děda řikal něco o plesnivění rámků.
Tyto fotky by měli být zařazeny v jiné sekci. Úžasně zakomponováno do okolní přírody. Perfektně vyřešena otázka obtěžování včelami.
Já bych jako jednu z výhod Moravského univerzálu viděl skvělý muzejní kousek. Big Grin
A zde je také má otázka: Nemá prosím někdo v Podesní nebo okolí Šumperka starý leč dobře zachovalý univerzál? Nechci v něm chovat včely, ale jde mi právě o doklad vývoje včelařství.
Stav se. F.V.
taky jich mám 12 na hromadě, tak se klidně stav. stejně to nikdo nechce, takže v zimě to proletí komínem. shodou okolností to jsou ty úly co jsou o 2 příspěvky výše na těch fotkách před včelnicí. na úly ve včelnici přijde řada příští rok
Malá poznámka, úly na fotkách jsou české univerzály. Moravský univerzál má jednu nebo dvě boční komory. Jedna je česno a druhá slouží na větrání nebo krmení kapsovým krmítkem. Prostě moravský je lepší a propracovanější Wink
Prosím, neměl byste někdo plánek nebo fotku , jak byla udělaná ta předsíňka v Moravském univerzálu ? Je po celé délce úlu , pak teprve "česno " ?
Včelařům již dříve šlo o udržení vyšší teploty v úle a tak vznikaly různá dýnka a různé úpravy vstupů včel do úlů k lepšímu dosažení. I dnes se nechá využít těchto poznatků k nižší produkci roztočů s přizpůsobením větší početnosti včelstva.Nevhodné pro moderní selekce odborníků neboť i moje neodolné od ins. matky zůstávají některé beze spadu roztočů.
(08.01.2019 23:52)Tomáš R napsal(a): [ -> ]Prosím, neměl byste někdo plánek nebo fotku , jak byla udělaná ta předsíňka v Moravském univerzálu ? Je po celé délce úlu , pak teprve "česno " ?
Fotku nemám, ale ta předsíňka byla přes celý úl, vzadu zakončená víčkem s větracím otvorem. Česno začínalo v přední části cca 5cm za tím šikmým dřevem, rozměr asi 15x1cm. Na mých úlech bylo vyfrézované ještě malé česno na letáku. Tím že se leták v zimě zavřel, vznikl v místě mezi panty otvor asi 3x1cm (zimní zúžení česna), případně tak šel zmenšit vstup do úlu v sezóně.
Při vzpomínce na tyto úly musím říct - jsem rád, že jsem přešel na Optimaly Wink
Řeším pozůstalost v ZČ kraji - Nepomucko. Pro někoho, kdo je spokojen v univerzálech, by byla možnost získat zdarma celé úly, některé i málo použité. Pak tam je skříň různých pomůcek, uteplívek, krmných vložek atp. Na půdě včelína jsou i slaměné úly, nevím, jak se přesně nazývají. Budu tam trávit čas a uklízet během víkendu kolem 21. března, včelaříme v břínkových úlech a vracet se do univerzálů asi nebudeme. Mají šířky stejné, ale délek - asi tři druhy. Nevím, jestli to nepatří do tržiště, ale je to zdarma, jen informace. B
Dobrý den. Pokud ještě někdo používá nebo pamatuje na včelaření v MU, mám otázku. Jestliže díky té chodbičce nebyli menší loupeže v MU? Děkuji
Chvilku mi trvalo než jsem pochopil, že vy za univerzál považujete jen univerzál Moravský s boční předsíňkou. Univerzály byly i jiné a na jiné míry. Ten název či pojem znamená, že se v tom úle dalo včelařit univerzálně, tedy zadem jako u Budečáku a horem jako u stropováku. Měl jsem univerzály (a dosud mám posledních 5 univerzálů) a nikdy, ani jednou, jsem v nich za více než 50 let nepracoval zadem, kromě vyřezávání SR. Práce zadem u mě = radši bych přestal včelařit. To jen na okraj.

Popravdě, nikdy jsem ani u MU ani u jiného univerzálu klasickou rabovku neviděl a nezažil. TL ano, ta je podceňovaná a já tvrdím, že je častější, než se obecně myslí.

Úly to byly dobré (kromě právě MU, ten byl fakt hodně špatný) a dá se v nich včelařit stejně efektivně jako v úle nástavkovém. Tedy při použití vysokého prostoru pro plod a NN jako medníků s pouze panenským dílem bez použití mřížky. Hlavně žádné převěšování plodu a používání vysokých (zakladených) rámků pro med. Píšu tu o tom hodně, najdete to. Když budete chtít.

Proč v univerzálech docházelo k TL málo a ke zjevné loupeži (fatální) nikdy (nezažil jsem to za celý život) vysvětlím na požádání jindy. Ale je to jen moje domněnka. Nejsem Dol a neberu prachy na výzkum.
Velmi děkuji za odpoved. Jo jo psal jsem ohledne moravskeho universalu. Byla už otevřena diskuze tak nechtel jsem začinat novou. Mně spiše furt vrta hlavou pravě ta chodbička, jestli diky ni ty loupeže bud nebyli nebo byli minimalni. Jestlize byla s ni pomoc vcelam nebo ne.
Prečo myslíš, že by chodbička mala znížiť riziko lúpeží?
alexcaj napsal(a):Mně spiše furt vrta hlavou pravě ta chodbička, jestli diky ni ty loupeže bud nebyli nebo byli minimalni. Jestlize byla s ni pomoc vcelam nebo ne.

Louopeže chodbička neovlivnila. Pomohla trochu včelám, které měly dílo na nepřímo studenou stavbu a včelařovi, který mohl v úle pracovat jako by úl byl na stavbu teplou.
(20.11.2020 17:26)alexcaj napsal(a): [ -> ]Velmi děkuji za odpoved. Jo jo psal jsem ohledne moravskeho universalu. Byla už otevřena diskuze tak nechtel jsem začinat novou. Mně spiše furt vrta hlavou pravě ta chodbička, jestli diky ni ty loupeže bud nebyli nebo byli minimalni. Jestlize byla s ni pomoc vcelam nebo ne.

Ve skutečnosti se jednalo o jakýsi hybrid, aby bylo česno na studenou stavbu, ale úl se dal pohodlně obsluhovat jakoby šlo o stavbu teplou. Nic víc v tom nehledejte. Podle mě to byla slepá ulička vývoje.

Předsíňka nejspíš nijak nechránila vč před loupeží, na česno nebylo vidět a co oči nevidí, to srdce nebolí.

Na fakt, že je nyní (v posledních cca 10-15 letech) víc loupeží, než bylo dřív, mám svojí, ničím nepotvrzenou teorii. Podle mě to bude včelou. Víc se k tomu vyjadřovat nehodlám.

Teď vidím, že totéž píše pan doktor, nevšiml jsem si jeho příspěvku.
Děkuji panove, to jsem rád, že nemusim řešit další blbost. Ale zdalo se mí, že mohlo to byt pro včely užitečne.
Mě se to ale stále jeví jako smysluplné. V trochu jiném provedení, ale jo. Zúžený, prodloužený a stísněný prostor pro nepřítele a jeho dobyvačnost bude vždy velkou překážkou. Proč by tu jinak všichni mleli, pokud je to nutné, zúžit česno na jednu včelu. Pokud jsi uvažoval tímto směrem.
nasel jsem v casopise vcelar za 1939rok, zajimavou vlozku do cesna. neco jako nizka chodbickaale se skvirkou tesne pred predni vnitrni stenou ulu. tak aby vyletavajici vcely se dostali tou skvirkou hned z cesna ale prelitavajici prochazeli dovnitr chodbickou.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's