Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krmení suchým cukrem
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Máte někdo zkušenosti s krmením suchým cukrem?
Příjde mi to jako zajímavá a rychlá varianta.
Já krmím suchým cukrem co jsme vstoupili do EU a nejlacinější cukr byl krámě v kilovkách a ne v 50kilových pytlích ve velkoobchodě Smile) Jinak suchým cukrem se dá přikrmovat a podněcovat celý rok. To je stará praxe a používají se k tomu od nepaměti rámková krmítka. Dokonce se dělaly zadní stěny z celofánu a jiných tehdy dostupných průhledných materiálů aby se dalo zkrz okénko sleodvat jak včely berou.

Variantou krmení je tzv mač - hodně zkušeností s tím měly na Slovensku .- to se na krystal nalila medová voda a včely to rychleji braly.

Když je kilo cukru za 10-15 Kč tak je zbytečné řešit jak účinné je to krmení. Někdo mi vyprávěl, že je prokázáno, že krmení roztokem je "účinnější" než krmení prosakovacími krmítky. Krmení suchým cukrem možná nebude tak účinné, ale když si vezmu že je to bez práce a započtu svůj čas, tak je mi to jedno.

Asi to v zimě hodím na web, teď je to stejně téma do hospody.-)
Nedávno jsem viděl hodně zajímavou metodu (presentoval ji Ivan Černý). Spočívala v tom, že se postavil nahoru prázdný nástavek, na horní loučky toho spodního se postavily otevřené pytlíky s cukrem a do nich se nalila voda od oka - až po okraj pytlíku. A tím to končilo. Za pár dní se jen uklidí zbytky papírů z pytlíků, protože včely při úklidu nadělají kolem úlu neskutečný bordel ...Smile. Připadlo mi to hodně zajímavé ..., možná to v podletí vyzkouším. Jinak oddělky přes léto přikrmuji mačem a je to rychlé, bez problémů. Suchý cukr občas vynášely ven, ač jsem jim ukazoval články, kde je psáno, že to nemají dělat. Dokonce jsem jim je připíchl na úl. Nic ... Nečtou, holky, nečtou ...Smile .
Jaru blíž! Jiří
Tak jsem to letos zpočátku zkoušel a nebyl jsem spokojený.
Nasypal jsem do rámkového krmítka tři kila cukru a zalil trochou vody.
Za týden jsem tam našel dvě kila ztvrdlého cukru. Ten jsem jim sebral a rozmíchal s vodou. A to jim jelo, potvůrkám. Smile
Referenční URL's