Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Feromon na odchyt roja
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
chcem sa opitat aké mate skúsenosti s feromonom na roje
oplatí sa to vobec
Krásně voní a to je asi vše.
Mně se neosvědčil.
A to jsem jim ho strčil až pod nos.
To již otevřený plod je jiné kafe..........F.V.
Nevím ja je to s komerčními feromony, nemám tu zkušennost, ale u mě spolehlivě fungují opravdu hodně staré úly. Před patnácti lety poté co zemřel otec, jsem včelstva rozdal a bydlel daleko ve včelíně zůstaly prázdné čechoslováky, je to odlehlý neoplocený pozemek a tak děti co si tam hrály otevřely česna a do tří let byl včelín obsazený a mě volali místní včelaři co tam chovám za divočinu a dělám jim bordel v rajónu já jsem tam celou dobu nebyl a tak byla divoká včelstva zlikvidována a česna utěsněna PUR pěnou. Před dvěmi lety jsem vše staré spálil. Svoje včelky mám na pozemku okolo a včelín využívám jen jako sklad, kam jsem mimo jiné uložil staré univerzály, ve kterých jsem koupil po letech včelky,dal je do nového a zatím mi je líto je spálit.
Loni v květnu jsem přišel navečer zkouknout včelky a na včelíně viselo několik rojů a dobývaly se do zavřených úlů. Opravdu pokrytá stěna včelína vrstvou včel, no a tak jsem svůj první roj po dlouhých letech sbíral lopatkou na smetí,naštěstí jsem nebyl sám Maky mi hodně pomohla (přiznám to pomocník s rozprašovačem jsem byl já a to smetání na lopatku obstarala Maky, i když poté prohlásila, že tohle ještě neviděla) no byla to divočina, ale v noci jsem uložil 5kg včel v rojáku do sklepa a po 24 hodinách vysypal do nového úlu na mezistěny (do srpna byly na čtyřech bednách a i nějaký med na místní bídu donesly).
No a co jsme v noci nepozbírali jsem druhý den ometl do nástavku a dal jim plodový rámek a je z toho taky včelstvo na dvou bednách.
Nevím jestli je to jen vúní starých úlů, nebo stanovištěm u lesa za hřbitovní zdí, ale mám pocit, že cokoliv se v okolí vyrojí míří ke mě....
Možná se to nemá, ale okolí je čisté okolních včelařů jsem se ptal jestli to nejsou jejich včelky nikdo se nehlásil, a tak včelky bydlí u mě a dělají mí radost.
..skúšal niekto natrieť feromonom na chytanie rojov "rojáčik" ktorý na tyči prisunie k vysoko usadenému roju?
ja jsem zkousel natrit/pokapat feromonovymi kapkami mezistenu v ramku a nalakat na to rojici se vcely...ramek z mezistenou politou kapkami s feromonem ignorovali a sedli si jinam kam je tahlo slunicko......stejne tal jsem zkousel mezisteny preventivne rozvesene a pokapane tim feromonem...na stanivisti na pisecku...roju jsem mel dost ale ani jeden o rozvesene mezusteny ani nezavadil...tak nevim, mozna chyba byla ze to byly mezisteny...ale pokud je ma pritahnout ten feromon tak by melo byt jedno na cem to je.
Potvrzuji, také negativní zkušenost. A to jsem na počet rojů velkej machr.
U nás stejně. Zkoušel jsem vše. A nefungovalo.
Včetně plemenáče s feromonem. A kupodivu ani nehli brvou při plemenáči opřený o roj s feromonem, Normálně plemenáč vždy vzali.
S feromonem zkušenost nemám, ale roje odchytávám snadno.
1 Mezistěny rozvěšené někde na stromě, nebudou fungovat z principu. Když by jste zakládali rodinu, také se nenastěhujete do díry v zemi Big Grin.
2 Včely se potřebují rozmnožit a přežít. Z toho důvodu přímo na stanovišti těžko chytne někdo roj do úlu. Přemístěte úl od stanoviště podle zavčelení minimálně padesát metrů. Když máte na stanovišti tři úly postačí i dvacet. Mě se osvědčilo směrem od stanoviště severo-západním směrem, to ale závisí na lokalitě. Může to bít i jinak podle umístění a převládajícího proudění vzduchu.
3 Úl musí včely nalákat a být pro ně atraktivní. Mě se osvědčil prostor o velikosti dvou nástavků 39x24, ale stačil by i jeden 39x30. Do úlu vložit jednu souš a z každé straně alespoň po jedné mezistěně. A to hlavní nástavky minimálně používané po dvě sezony, aby byly ovonělé a potažené propolisem. To je to velké lákadlo. Do vydezinfikovaného smrdícího po louhu či parafínu se jim nebude chtít.
4 Takovéto pasti mám dvě - tři a pravidelně hlídám při procházce se psem. Když si sedne roj poté ho uzavřu večer a po 4denním věznění je ponechávám na stanovišti den dva teprve pak předávám do nového úlu a ošetřím proti VD. Cizí se ani věznit nemusí, když nejsou na místě zachycení více jak půlden. Cizí roj u mě jde na samotku, od mé včelnice více jak 300m a teprve po zjištění zdravotního stavu je umístím natrvalo.
Musíme si uvědomit, že při rojení mají většinou včely pátračky najité nové obydlí delší dobu a není to jen jedno místo, často mají v záloze míst několik a matka si vybírá to nejvhodnější. Proto včely často ignorují rojáčky a jdou si cíleně za svým, co je nejvhodnější pro zdárné přežití do příštího roku, aby se mohly opět množit. Častý průběh je, že si včely najdou shromaždiště poblíž úlu odkud startují a na něm probíhá rozhodnutí kam poletí. Dobré je mít před včelnicí nějaké keře a nízké stromy, aby si sedli tam a my je mohly přesvědčit že pro ně máme ubytování výhodné někde jinde a když se to nepovede mít v záloze pasti.
Ja som si tazku hlavu nikdy nerobil s odchytom.... niekedy to najjednoduchsie moze fungovat najlepsie.... mozno ano mozno nie.... ked chcu nech idu ked je im u mna dobre nech zostanu... zostali.
[Obrázky: Roj.jpg]

[Obrázky: A-uz-je-tam.jpg]
(05.03.2022 22:34)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]U nás stejně. Zkoušel jsem vše. A nefungovalo.
Včetně plemenáče s feromonem. A kupodivu ani nehli brvou při plemenáči opřený o roj s feromonem, Normálně plemenáč vždy vzali.
...tak to už potom nevidím žiadne využitie kupovaných feromonov...
Confused
tak rozmýšľam, že niektoré reklamy uvádzajú že feromonový prípravok na lákanie roja obsaahuje feromón matky..Blush
čo považujem za blbosť, ak by som takým potrel rojáčik asi by som dopadol ako ty.. matku majú v roji... Confused a nemajú prečo liezť do rojáčika...
iné feromónové lákadlá roja uvádzajú vôňu ako vylučujú robotnice z Nasonovej žľazy a to by mohlo fungovať, tak lákajú robotnice zvyšok roja do letáčika keď sa tam usadí matka...

(06.03.2022 0:11)j-k napsal(a): [ -> ]2 Včely se potřebují rozmnožit a přežít. Z toho důvodu přímo na stanovišti těžko chytne někdo roj do úlu. Přemístěte úl od stanoviště podle zavčelení minimálně padesát metrů. Když máte na stanovišti tři úly postačí i dvacet.
................................................................................​.......................................... A to hlavní nástavky minimálně používané po dvě sezony, aby byly ovonělé a potažené propolisem. To je to velké lákadlo.

ďakujem za tieto poznatky, presne tak si to predstavujem aj ja .... včely kedy sa sa rozhodnú rojiť, málokedy budú hľadať novú miesto presne na včelnici... hľadajú si životný priestor
(zaujímavé je je , že osadený roj nové miesto na pôvodnej včelnici rešpektuje..či?)
aj
ten propolis asi hrá svoju úlohu...
poznám prípad že vyvesenie tej zapropolisovanej plachetky používanej zo tri roky na zakrytie rámikov fungovalo a roj sadol....

...staršie dielo a propolis je asi lepšie lákadlo ako kupované feromóny...
Referenční URL's