Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Perga - těžba
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Myslím si, že těžba pergy je specifičtější, než sběr rouskovaného (nebo rouskového) pylu na česně či přes dno úlu, tedy vkládám tento příspěvek sem. I z hlediska efektivnějšího léčebného využití fermentovaného pylu v rámci apiterapie.

Chci se zeptat na následující, viz odkaz - https://wilara.lt/en/parduotuve/table-to...ted-steel/

Má někdo zkušenosti s tímto či podobným zařízením? Parametry jsem si jaksi přes translator přeložil, ale moje angličtina vyžaduje další a asi delší Smile píli (tak jak je věčná výmluva u věčných začátečníků :- ) . Cena je příjemná a prostě se mi to líbí. Nemám zkušenost s žádným výrobkem podobného typu, tedy nevím, jaký je třeba výkon, zda je u tohoto výrobku dostačující apod. Prosím o seriózní názory a odpovědi opravdu k věci, pokud to nebude obecné pro všechny, prosím do SZ. Díky Petr
skúsenosti nemal ale videl som to na videu
Koukal jsem na stránky a 280 euro je slušná cena. Jen se chci ujistit jestli to dobře chápu. Tenhle druh pylu je pro člověka stravitelnej, narozdíl od pylovejch rousků? Nebo?
Tímto způsobem získaný pyl s následným sušením je velice chutný.
O tomto způsobu přednáší i přítel Pleva. Pár lidí ten "mlýnek" v ČR má.
Ještě jsem neslyšel nikoho, že by zpochybnil nejvyšší přínost tohoto pylu pro člověka.

Nicméně postup fermentace pylu, věhlasného včelaře Stoklasy, který propagoval bylinář J.A.Zentrich je ve světě prakticky neznámý (snad vyjma Ruska). Podle mých zkušeností jde o velice prospěšný product využíván asi vice mezi nevčelaři.

S tím nerozpustitelným obalem pylového zrna budete asi letos překvapeni. Tedy pokud přijedou do ČR přednášet avizovaní apiterapeuti.
Rozložit pylové zrno umí i Soňa Dubná ...
dá se mlýnek na pergu koupit i v čr, nebo ví někdo jak přesně vypadá jeho mechanismus a zda by šel vyrobit? Zřejmě využívá toho že po zmražení souše s pergou je vosk křehký a perga je tuhá a jen tak se nerozdrtí, tím se omlátí zkřehlý vosk a perga zůstane vcelku. Nepotřebuji nutně něco bastlit, nejradši bych ho koupil, tak jestli má někdo nějaký typ, budu za něj rád.
Včelařská prodejna v Olomouci - p . Kopová . F.V.
Vzhledem k poslednim vyzkumum ohledne pylu, jako nositele vetsiny zdroju zamoreni pesticidy a herbicidy, bych se osobne moc do konzumace pylu nepoustel.. Urcite teda ne do repek a svazenky..
Svazenký? Veď to sa nestrieka a načo keď to nemá žiadneho škodcu.
mohu použít pergu z vyšších poloh, kde kontaminace nebude snad taková, bohužel kdybych to tak měl brát tak med při postřiku řepky do květu taky nebude úplně košer
však taky není, nikdo neříká že je......ale bohužel je to v normě, tak se pořád stříká a stříká
Frey -RE: Perga - těžba (příspěvek 9) Kecy v kleci.
At se daří Zdeněk
V 17 vzorcích pylu z řepky a slunečnice ČR zjištěn obsah 41 druhů pesticidů (vliv na včely ve výzkumu).
V 17 vzorcích medu ze stejných včelstev zjištěno 16 druhů pesticidů, přičemž žádní látka nepřekročila stanovený hig. limit.

Seminář "Zemědělství a včely" Kazda, Volková, NASA 12.4. 2017
takže nebude úplně pravdivé vyjádření dolu tuším tak 2roky staré ohledně bezpečnosti řepkového medu s tím že neobsahuje žádné nebo téměř žádné pesticidy?
Přesný zdroj neznám, ale mám za to že to bylo otištěno i ve včelařství.
(to že dol a včelařství nejsou zaručené zdroje pravdivých informací asi víme všichniTongue)

ale zpět k tématu, zde homemadesssr mlýnek:

Merkuri: svazenka se desikuje glyfosatem do kvetu na konci kveteni v dobe kdy jsou tam mesic zalitane vcely. Dela se to ne kvuli skudci, ale pro dozrani a zvyseni gramaze semene. Pak se to posece. Vydrol vzroste a tak se vesele Roundapuje po druhe. Druhy rok tam jde psenice na chlebicek.
tady opět v hlavní roli plastové trubky...stokrát jinakWink...tentokrát pro výrobu stroje na těžbu pergy:

první video s postupem těžby plus zmínka o využití "odpadního" vosku a zbytků pergy pro prodej výživné směsy pro chov larev zavíječe (dočetl jsem se, že se z larev připravuje tinktura):

a druhé video s ukázkou výroby toho strojku, hlavně je tam vidět, čím se to rozemílá:

Referenční URL's