Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Víčkovice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Napsáné to je nyní ode mne, že alkohol škodí při zápalu plic na Wikipedii, jinak nevím, ale na to napsané mnoho lidí stejně nevěří (jako že párky jsou z masa, jablka bez chemie atd.) A osmóza je známá věc u tekutin. A alkohol teče, velmi dobře teče, zvláště do hrdla.
Na netu jsem našel další recept.....

Není přesný recept, prostě se toho nebojte a zkuste to. Pokud bude vzniklý "likér" moc sladký, rozřeďte jej dalším alkoholem. Dávám cca třetinu sklenice víček a 2/3 sklenice alkoholu, k tomu 2-3 ks kůry skořice, kuliček nového koření, 2 hřebíčky, jde i nakrájený omytý citrón. V létě přidávám květy divizny. Každý den promíchat a nechat ležet v chladu a temnu cca 14 dní.
Poradí mě někdo, jakým postupem dosáhnout vyčištění víčkovice ? Napadá mě pouze postupné stáčení. Nemá tu někdo nějakou vychytávku?
Filtrace se nedá ošidit. Jak píšeš, musíš postupně. Hrubé a jemné síto pod medomet, tím se zbavíš hrubých nečistot. Nechat min. 14 dní stát a střední část stáhnout. Do staženého přidat bentonit (používají vinaři), nechat asi 7 dní stát, stáhnout a mělo by to být krásně čiré.
Přeji hodně úspěchů.
Nějaké doporučení na vhodný bentonit?
Není to škoda odfiltrovávat z víčkovice to dobré? Med který tam je se po krátké době usadí dole a částečky vosku udělají korunku nahoře. Protřepu a dám po štamprličce. Dělal jsem letos dvakrát. Ta druhá byla z tmavších víček a proto byla tmavší i víčkovice. Krásně je tam cítit propolis. Dělal jsem skořicovou, citronovou, meduňkovou a i grepovou, ale vrátil jsem se ke klasice. Dochutit si ji můžete vždy.
Citace:Nějaké doporučení na vhodný bentonit?


Používám Bentolit Super od BS vinařské potřeby (mají e-schop).

Po zkušenostech pro vyluhování víček používám vodku 37,5% z pálenice Pod věží, 1 litr 199,00kč (v Albertu). Vodka nemá žádnou příchuť, konzumní líh, slivovice a pod. zanechává příchuť a potlačí chuť medu a propolisu.

Při čištění bentoniten, neodstraním mikroskopické částice (není to mikrofiltrace), tak to dobré tam zůstane. Pěkně průzračná víčkovice bez zákalu a usazenin, v pěkné láhvi s pěknou etiketou, která reprezentuje naše včelařství umí zázraky.
Používám to samé i na medovinu
Přidávám vlastní zkušenosti, používám svoju slivovicu, natlačím víčka do zavařovačky, zaliju povrch, zavřu a když zpracovávám vosk, tak sliju. Víčkovica je výborná na jakékoli boláky v puse. Díra po vytrhlém zubu se zahojí někalikásobně rychleji. Asi je to díky kombinaci alkoholu, medu, vosku a propolisu. Nedoporučuju to ve větším množství pít, nedělá mi to úplně dobře na žaludek. Naopak slivovice namíchaná s květovým medem tento problém nedělá.
Na dezinfekci ústní dutiny se hodí víčkovice tmavší z běžných víček.
Na větší pití spíše víčkovice z panenských víček, s přidáním trochy světle hnědých, aby výsledek byl do zlatova.
(25.04.2022 13:11)Tanguero napsal(a): [ -> ]Přidávám vlastní zkušenosti, používám svoju slivovicu, natlačím víčka do zavařovačky, zaliju povrch, zavřu a když zpracovávám vosk, tak sliju. Víčkovica je výborná na jakékoli boláky v puse. Díra po vytrhlém zubu se zahojí někalikásobně rychleji. Asi je to díky kombinaci alkoholu, medu, vosku a propolisu. Nedoporučuju to ve větším množství pít, nedělá mi to úplně dobře na žaludek. Naopak slivovice namíchaná s květovým medem tento problém nedělá.

...když jsem četl o užití slivovice Smile tak jsem si vzpoměl na říkanku, která mně před časem napadla (lze i zpívat jako opilecký popěvek v rytmu valčíku)

Moravák ať má slivovici,
včelař ten pije víčkovici,
ale co mě vrtá v hlavě,
co bude pít včelař na Moravě?
No je fakt, že já té slivovice v lepším roce napálím kolem 40l. K tomu 400l vína z vlastního vinohradu. Prodávám jen známým a rozdám po rodině. Proto mě není slivovice líto na experimentování. Ale pálím i vínovicu, manželka z toho dělá likéry. A taky jsem zkoušel dělat medovinu z prvotřídních matolin po vypresování rýnského ryslinku, zalitých vodou a doslazených medem na víc než 30 stupňů. To byla panečku dobrota!
Stran: 1 2
Referenční URL's