Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Lukáš Loukota
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Ve středu budu asi točit.

Mně se zdá, že kdyby jsi do toho tak nechodil a nechal toho zebrování s neustálým přidáváním nástavků, tak ze 4 nástavků máš mnohem více včel a tak i medu než co ukazuješ. Já mám nižší nástavky, které když jsou plné medu tak je tak lehce nezvednu. Buď tedy máš mnohem větší sílu než já, nebo toho letos moc nevytočíš, protože tam toho mnoho nemáš.
Možná ti ty mezistěny nestaví proto, protože jim na ně nestačí síly... málo včel na mnoho mezistěn a nástavků.
Mně to u úlů bzučí včelami a nástavky s medem jsou plné včel, u tebe poskromnu. Ale pořád ti držím palce, aby jsi medu měl a dost.
Co jsem tam za poslední dva týdny přehodil? Ten jeden rámek? Chápu, že se snažíš bejt chytrej, ale jak píšeš, máš nízké nástavky a děláš rozumy o tom jak to chodí v polystyrenu. Ten polystyrenový nástavek vůbec nic neváží, takže nevim jak vy se prohybáte při plnym nástavku, ale určitě víc jak já u polystyrénovýho. U toho prvního je tak 30kg a u druhýho tak 25kg a už po několikátý píšu, že to jsou nejslabší včelstva. Jestli vám donesou nejslabší včelstva tolik medu, tak super, ale spíš si myslim, že to co donesou mě, bude u vás stěží alespon průměr. Někde jsem na 4 medníkách, z toho 3 po 20kg, takže já budu mít letos medu hodně, o to nemám vůbec strach a ty ho taky mít nemusíš.
Já se přiznám, že moje nejslabší včelstvo přineslo 7 kg medu a přitom je tam desetinásobek včel, než jsem viděl na videu. Nemám ale důvod nevěřit...
Vlasto tak ti to všechno projedly Smile mín hladovejch krků, víc medu v medníkách Smile
Polystyren není jen lehkej, ale nadnáší, Louky rád ti přeskládám moje rámky co jsem tento víkend točil do tvých polyšů a budou tě bolet ruce a záda jako mě, váha dřeva je to poslední co mě trápí i jako zpátečnický opylař zahrádky ve dřevě jsem odtočil trochu medu a musel jsem sklepávat a ometat mraky včel. Zatím to bez včel neumím, ale stále se učím Smile
Ja som mal tiež polysterenové úle nie 50 mm hrúbky ale 100 mm. mne keď doniesli med bolo to tažké. Máš tam furt málo včiel a keď si dal stavať tak to malo biť za 2 dni postavené čo keď nie je tak je to chyba v niečom. Že keď povieš že keď je znáška tak nestavajú... buď som bol hluchý alebo je to dáka novinka čo včely spravia. Všetko sa má robiť z mierov ale u toľkých nástavkov je to až prehnané. Keď nie je včiel tak ani nie je hustota medu čo je normálny jav lebo by včely intenzívne vetrali pri odparovaní vody z medu a u teba vetranie je temer oničom. U pevných včiel nepotrebuješ ani letáčové laky a ty keby si ich vyhodil a začneš točiť med tak máž takú rabovku jak hrom lebo málo včiel si neuchráni zásoby pri veľkom otvore. Takých včelárov sme mali aj u nás v obci a gulili očami keď mi videli vyhodené letáčové latky a ešte keď som im nalial sirup na skludnenie pri vytáčaní. A netrúfol by som si u tvojich včiel robiť zmätence lebo u teba by to bolo tak poznať že by ti ostal tak jeden nástavok nad plodiskom.
Tak si asi začnu myslet, že mám velkou sílu. Chtěl bych teda vidět, jak vy se prohybáte, když nesete medník. Smile

Merkuri nestaví mi žádný včelstva,nebo jen tak lehce, ta snůška neni taková, jako na jaře, kdy ství jak šílený a co se bavim s lidma, tak to tak mají ted všichni. A co se týče vody, tak v okolí s tim mají problém i včelaři co to mají jako vy plné úly k prasknutí. A to co meleš o letáčích to nebudu ani komentovat, ale chápu, že jsi po ránu ještě trochu mimo.
Keby bola taká znáška že je 0 denne to znamená minimum tak včely stavajú medzistienky bezproblemov a ešte keď majú aj zásoby čo je nad 10 Kg. Máš na to málo včiel a to je celé lebo včely sa držia v chumáči a na to ti kašlú lebo máš velkí priestor ktorí nezvládajú.
Obsah vody? To je akože odpoveď na to že ostatný majú problém z vodou v mede? To je len výhovorka .... U nás v obci tak isto u včelárov ktorí majú riedke medy a to celí rok a ja na rozdiel od nich mám husté a keby som dával med na medovinu všetok tak tiež kašlem naň aj keby mal 22% vody lebo by nemal kedy začať kvasiť a vytočil by som to dosucha.
Včely čo robia riedke medy sa nemajú čo chovať a patria na likvidáciu a nie to podporovať!
Ak nevieš na čo je dobré vyhodiť letáče tak to asi nechápeš že na slabochov to nieje a že lepšie odchádza vlhkosť z úla von do prostredia a musia biť včely pevné aby taký priestor si aj ubránily pred lúpežami cudzích včiel. To vidno navečer keď sa vrátia domov lietavky ako tam visia a a letáč plný včiel ako aj dno. To keď ráno vyletia lietavky tak to je ich 5 Kg a to viem podľa váhy a to aj niečo donesie čo za 4 dni máš plný medník a začínajú viečkovať hustý med a o 3 dni môžem točiť.
> Louky
Škoda že jsem se nenatočil o víkendu jak beru medníkové nástavky do medárny. Mám teda dřevěné, ale zato nižší než Ty. A můžu Ti říct, že s rukama od těla, tak jak si to držel ty, bych je neunesl. Musím si je alepoň opřít o prsa, abych se s nima otočil člem vzad. Taky se mi zdá že tam máš dost málo včel. JInak ale kloubouk dolů, že včelaříš v kraťasech, tričku a bez kukly. Pak se ale nenech rozpytlovat když po Tobě leze, nebo snad bodne, včela. A nebo si raději tu ochranu vem. Já bych do těch svých tak nalehko nemohl, I když uznávám, že mě to taky láká. Ale po mých zkušenostech....
Louky, bylo by fajn, kdybys natočil, až budeš odebírat rámky na vytáčení, nějaký silný včelstvo. I s prohlídkou plodiště.

Nemám v plánu tě úplně kopírovat Smile, ale pro srovnání a poučení jsou ty videa dobrý.

Jo a vem si aspoň kuklu, oči ti nikdo nenahradí.
(28.05.2018 10:34)davidbroz napsal(a): [ -> ]> Louky
Škoda že jsem se nenatočil o víkendu jak beru medníkové nástavky do medárny. Mám teda dřevěné, ale zato nižší než Ty. A můžu Ti říct, že s rukama od těla, tak jak si to držel ty, bych je neunesl. Musím si je alepoň opřít o prsa, abych se s nima otočil člem vzad. Taky se mi zdá že tam máš dost málo včel. JInak ale kloubouk dolů, že včelaříš v kraťasech, tričku a bez kukly. Pak se ale nenech rozpytlovat když po Tobě leze, nebo snad bodne, včela. A nebo si raději tu ochranu vem. Já bych do těch svých tak nalehko nemohl, I když uznávám, že mě to taky láká. Ale po mých zkušenostech....

Věř tomu, že když jsem to měl ve dřevě a nebo vozim rámky do medárny ve dřevěných nástavích, tak se s tim taky tahám a je to těžký jak prase. I když nesu nástavek ve dřevě (tenkostěnný) prázdných souší, tak je to uplně jiná váha proti polyši. Ono je kurva rozdíl, jestli zvedáš 20kg nebo 25kg, v těhle vahách už je každý kg sakra znát. Však až budu vyndavat rámky na medování, tak to bude jasně vidět, kolik jich vyndám a kolik kg vytočim, tak nevim proč pořád musí někdo špekulovat.
Tu nikto nešpekuluje len vyjadruje svoj názor či sa ti to páči lebo nie a to by si mal ako každého názor akceptovať. Že zdvýhaš 20 Kg je dosť málo lebo z nástavku plného medu výlezie 22 - 25 Kg medu podla toho ako je hustý a koľko ostalo v súšoch medu.
A prečo nevytáčaš priamo na včelnici a terigáš sa z tím dakde domov do medarne? ja by som tak jedine chytil infarkt keby som to mal zvážať domov a preto to vonku vytáčam.
Názory lidí beru, ale tvoje ne, ty jsi uplně mimo. Takže už na tebe nebudu reagovat. At se daří.
Když není z čeho nosit, tak je úplně jedno, jak to vypadá v úle.
Jo letošek nejhorší za posledních pět let co jedu v polyších.......všechno uplně jinak, jinej rozvoj atd...Pořád se je co učit.
U mě dobrý, já letos stovku dám ve dřevě, v polysich zřejmě i víc.
JA UŽ DAL OD 10 VČELSTEVBig Grin

Big GrinBig Grin
U mě byl největší stres jestli nebudu muset skončit se včelařením, ale nevím jestli vše co bude přes sto se bude započítávat do příštího roku Huh
Louky, nebo Raul (facebok - skupina včelaři).
Dělej si to jak chceš, ale neblbni začátečníky. Tady je pár fotek ze sobotního medobraní a "medná kráva" z dneška. Tvých "20" včel na rámku a průhledné medné rámky mě nepřesvědší i kdybys mi na účet předisponoval větší částku peněz. Z vlastní zkušenosti vím, že plný nástavak Optinálu pojme 18 až 19kg medu. Nevím co máš za rámky, ale podle obrázků asi 39 x 24. Plně zanesený nástavek baj očko 30kg. V té výšce kde odebíráš med, s nástavkem tak lehce nepohneš.
Jak si včely představují obsednutý plást ti nejlépe napoví volně žijící včelstvo ,krycí plást a plodiště. Pěkný medný plást Optimál asi 1,8kg.
[Obrázky: P1180922.jpg]

[Obrázky: P1180920.jpg]

[Obrázky: P1180859.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's