Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: PSNV-CZ - Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ - http://www.n-vcelari.cz
KAJI při čtení úvodníku zatím jen online MV jsem "trpěl" s Vámi.
To bych Vám snad raději přál "natažení na skřipec", než absolvovat toto divadlo!

Osobně bych PSNV doporučil: "vůbec se v těchto materiální věcech neangažovat - i v dotování nových úlů. Měli by jste se soustředit na to co je nejdůležitější. Tím je naučit zájemce správně včelařit - tedy prosazovat více do vzdělávání před technickou pomocí, která by měla být přejmenováva na pomoc pro zvýšení tržeb prodejců včel. potřeb".

Přeji rychlé zotavení a vytlačení hororových zážitků z jednání.
No, snad to nevyznělo tak hrozně, nevěděl jsem jestli to pojmout jako frašku, absurdní divadlo, nebo tragikomedii.

V každém případě jsem ale pochopil situaci českého včelařství. I proto tam jsou v závorce ta procenta.

Ale já nemohu býti adresátem doporučení PSNV, jsem již opět jen člen, sice možná pracující, ale člen. Adresátem doporučení by mohla býti Rada, a další orgány. Nicméně se s ním plně stotožňuji.

PSNV dle mě dosáhla maxima, když prosadila svůj seznam lektorů, který víceméně není nijak ideologicky omezován a ti co chtějí využívat dotace EU na přednášky si od té doby mohou vybrat z vyrovnanějšího názorového spektra přednášejících(ČSV, PSNV). Takže ti co chtějí uspořádat přednášku, si mohou svobodně a doufám že zodpověděn vybrat. Je to dle mého názoru jeho zodpovědnost.

To co tam bylo navrženo ohledně "kvalifikace" přednášejícíh nechápal dle mě z úředníků nikdo. Snad je pořadatel svéprávný a ví koho si zve na přednášku.

Takže toto by ale měla PSNV udržet a přetrpět - samozřejmě podpora včel. veřejnosti která má zájem na vzdělávání by měla podle mě býti velmi zřetelná.

Jen nevím kde by se měla deklarovat. MZe? Nevím.
No - věřte, že celá ta účast v jednání byla doprovázena snad stovkami mailů a debat ... A vše zlé bylo i pro něco dobré, vedlo to k určité reflexi a vnitřní debatě, která nás třeba zase posune dál a bude pokračovat. Už to je dobré, že proběhla a byla naprosto svobodná ...
Jednání s orgány stát. správy, s MZe a se SVS jsou důežitá. Na rozdíl od kulatých stolů, které, jak se ukazuje, jsou ztrátou energie a času.
PSNV a MSVV tam samozřejmě nešly kvůli dotacím na úly, ale kvůli podpoře vzdělávání (vlastní letoři, školy, letní školy, kursy) a racionálních metod prevence nemocí, zejména různých forem letního monitoringu varroózy a spol.
Což ale, jak se ukazuje, se taky moc nezadařilo. Jedna věc jsou argumenty, jiná reálná vyjednávací síla v prostředí natolik absurdním, že těžko i představit ... Bohužel ...
Nicméně je třeba ty věci zveřejňovat, informovat o nich. Ale pokud o změny bude usilovat jen menšina ...
Já bych to viděl na tlak zdola. I na úředníky, kteří nějak rozhodují, a to za veřejné peníze ...
Asi bychom tuhle debatu měli převést do patřičného vlákna ...
Jiří
(21.02.2013 21:48)KaJi napsal(a): [ -> ]No, snad to nevyznělo tak hrozně, nevěděl jsem jestli to pojmout jako frašku, absurdní divadlo, nebo tragikomedii.

Nevyznělo na úvodník Moderního včelaře hrozně, ale 100% výstižně - v čem je to slovo "moderní včelař". Nejde o včelaře, který urve nejvíc na dotacích, ale který načerpá nejvíc informací, přefiltruje a aplikuje správně v praxi.

Váš popis jednání je i obrazem diskuzí zde na VF. Věčné otázky: proč tam není ten a ten úl; jak vyčůrat s doklady aby včelař nemusel zaplatit dopravu a podobné materiální podvody.

Problém včelařství - jestli vůbec nějaký je - by se měl řešit jinak, než naléváním peněz. Včelař nepotřebuje almužnu v podobě až 50%. Kdo bude chtít včelařit, prostředky najde. Ceny včelařských potřeb se budou odvíjet od poptávky/nabídky a nebudou uměle předražené díky nepřirozenému zvýšenému zájmu. A léčiva - tak to snad ani nemá komentáře jen od VÚD (až na nepatrné vyjímky Thymol).

Ztotožnuji se s Vámi a věřím, že budete i nadále jiní! Budete prosazovat co je potřebné pro včelu a né pro prodejce. Včela potřebuje hlavně - vzdělaného včelaře, který ví kdy jim správně pomoci; různorodou krajinu s co nejmenším množstvím zemědělských a lesnických monokultur - ta nebyla v jejich životě přirozená a proto se jí nemohli evolučně přispůsobit. Včely nepotřebují aby s nimy bylo kočováno; aby byly chovány po stovkách na km2; aby byly chovány v nových dotačních úlech, ale u včelaře, který je nechá bez pomoci, bez ošetření, bez dostatku zásob atd. Výsledkem je jejich úhyn - včela potřebuje žít a né umírat kvůli včelaři.

Dotační politika, to vše jsou zájmy někoho jiného ale hlavně né včel.

Držte se své názorové linie a čtenáři neubydou, aspoň v mé osobě né. Když ale budete v každém čísle fňukat o potřebnosti získat nové včelaře získáním pro ně dotace na nové úly Wink jako ČSV - časopis bych přestal odebírat a Vás si nevážit.
Držte se decentralizovaného nízkonákladovému systému vzdělávání (i za cenu finačního příspěvku studentů) a prospěje více, než tvořením jedné nákladné školy.

Prostě nenechte se nakazit a předělat!
Skvělé.

Líp bych to nenapsal.

A asi by to chtělo, aby se zrodil nějaký programový manifest PSNV.

Ono to letí, za rok a půl bude zase Sněm a PSNV by se už měla rozhodnout kam dál.
(můj osobní názor)
Myslím, že přešlapuje na místě a neví kam.

A to by měli rozhodně říci, napsat členové.

Říct se to dá na nějakém setkání, ale nejlépe asi jen členů, max. sympatizantů, na psaní je zde eVe, ale psaní je spíše jednosměrná komunikace.
Nabyl jsem dojmu, že i v PSNV je většina členů pasívních.
(22.02.2013 23:21)KaJi napsal(a): [ -> ]Říct se to dá na nějakém setkání, ale nejlépe asi jen členů, max. sympatizantů, na psaní je zde eVe, ale psaní je spíše jednosměrná komunikace.
Nabyl jsem dojmu, že i v PSNV je většina členů pasívních.

Já nemám možnost srovnání pasivity členů PSNV a ČSV. Nejsem členem PSNV a neznám osobně žádného. Znám jen ty, kteří se mnou občas komunikují e-mailem - ti pasivní nejsou, ale taky se všemi nesympatizuji (jsou materiální). Členem PSNV nejsem z důvodů pochybností, které pospal p. L.Dvorský na svých web. stránkách. Proto to mé doporučení - vyprdnout se na materiální podpory - směřovat jen na vzdělání.

Jako v tom ponaučení: rybou můžeš nasytit jednou i nesčetněkrát; pomůžeš mu dlouhodobě z chudoby, když ho naučíš ryby chytat; před nějakou jednorázovou surovinovou podporou; dotací - prostě říkat tomu můžeme jak chceme, ale neřešíme problematiku.
Jen hasíme požár přihazováním hromady peněz v domnění, že zamezíme přísunu vzduchu a požár uhasíme! Né vždy to funguje - lepší je hasit prostředky k tomu určenými a správně používanými.
nepoznám detailne situáciu v PSNV-CZ ale dobre poznám situáciu v PSNV-SK a u nás na Slovensku je skutočne väčšina členov pasívna Angry
(resp pôvodný zápal trochu opadol)
ale
veľkým pozitívom činnosti bolo a je
vzdelávanie včelárov
Kde lze najit vyrocni zpravu PSNV-CZ za roky 2011 a 2012? Na webu vidim jen rok 2010 Sad
Zkus poptat přímo u PSNV-CZ Wink
Jen stručně, aby to tu tak divně neviselo bez odpovědi, s tazatelem jsme si to už snad sdělili přes SZ: jako občanské sdružení sice nemáme povinnost zveřejňovat výroční zprávy, ale děláme to, neb nám to přijde logické a transparentní, jak se teď říkává Big Grin.
Akorát že občas nestíháme, bylo toho od jara hodně, počínaje jednáními o Národním včelařském programu, o vyhlášce 299 o nemocech včel, byly letní školy, kursy, škola v Blatné a v Hranicích (víte, že v Blatné už byli dekorováni první absolventi kompletního studia? Jupííí! - http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68 ), teď spousta lidí maká na nových učebních textech, které vznikají v rámci projektu Včelař - Farmář a nebudou jen pro frekventanty tohoto kursu, nýbrž po čase budou i pro veřejnost. (A že tu takové moderní texty už dlouho chybí ...) A chystají se přednášky a postery pro Apimondii. Je toho na těch pár lidí v sezoně věru dost, každý weekend někde něco a přes týden kmit, až se jeden potkává ... Big Grin k tomu práce a taky tak trochu i včely ...
Takže s omluvou ... vydržte chvíli, už to bude, zpráva za r. 2011 je hotová a bude o ní jednat v neděli rada, na zprávě za r. 2012 se pracuje. Musí se to pak vysadit a zlomit a dát tomu slušnou podobu, aby to mělo štábní kulturu ... Big Grin. Brzy to bude. Díky za dotaz a pošťouchnutí.Wink
Jiří
(23.02.2013 20:25)goro napsal(a): [ -> ]nepoznám detailne situáciu v PSNV-CZ ale dobre poznám situáciu v PSNV-SK a u nás na Slovensku je skutočne väčšina členov pasívna Angry
(resp pôvodný zápal trochu opadol)
ale
veľkým pozitívom činnosti bolo a je
vzdelávanie včelárov

Goro, mal som záujem od tohoto roka vstúpiť do PSNV SK a byť aktívny. Tak som napísal mail. Prišla odpoveď. Veľmi negatívne znejúca, v ktorej stálo, čo PSNV pre mňa nebude robiť a ako všetci nariekajú. Tak sa oslovujú potenciálni členovia? Skôr by som čakal záujem, ochotu, pozitívnu skladbu mailu, entuziazmus a podobne. Do PSNV SK preto tento rok nevstúpim. Už len prvý dojem je katastrofálny. Robil som PR už veľakrát a toto bola ukážka toho, ako sa veci robiť nemajú. Tak potom niet čudo, ako na tom PSNV je. PSNV CZ je na tom s PSNV SK neporovnateľne. Radšej by som bol členom PSNV CZ a svojím prípsevkom (členským) podporil dobrú organizáciu, než PSNV SK, ktorá ma od toho strašne ďaleko. Ak chce PSNV SK byť prínosom, musí sa zmeniť. Začať treba stránkou, ktorá je katastrofálna a neaktuálna a potom pokračovať v ostatných veciach. Z PSNV CZ si treba brať príklad... Keby som nevedel o PSNV CZ, tak by som ani nezistil, že existuje jej slovenská mutácia. Pretože je ako mŕtvy chrobák. Len náhodou, som popri PSNV CZ, ktorej je všade plno, skúsil do googlu pred časom zadať jej slovenský ekvivalent. No a po prezretí stránky som mal zmiešaný pocit. Teraz už nemám zmiešaný pocit...
Jaro o niečom to svedčí, keď o PSNV-SK diskutujeme na českej včelárskej stránke Wink

ale k veci, neviem kto ti odpísal z PSNV_SK, ale asi len kroky, ktorý je predsedom, a ktorý sa tak natrápil na stránke ktorá sa ti nepáči. Tiež mi hovoril aby sme ju oživili príspevkami, ale zostali tam len tie staré, ktoré ako aktívny zakladateľ PSNV-SK napísal Bencúr kým ešte bol nadšeným Langstrothákom...

môj príspevok na túto stránku bol písaný zhruba pred rokom a odvtedy sa situácia v PSNV-SK nezlepšila ale ide to ešte viacej dolu vodou...Angry
Vieš, vždy je to o eláne niekoľkých jedincov, ty máš zápal, chuť, nápady ale máš aj čas?
btw.
Podľa stanov PSNV-CZ sa členom môže stať každý občan EU, čiže tvoj nápad je realizovateľný...
ale
myslím, že chlebík ktorý sa doma upečie viacej chutí, aj keď nie je so "špekem"...

a okrem toho
predseda ako admin stránky PSNV-SK napísal výzvu
http://www.vcely.sk/forum/viewtopic.php?...162#p31162
skús mu odpovedaťBig Grin
Jaro, Jano má pravdu o tom čenstve , ja som tiež členom PSNV-CZ.
(26.01.2014 21:25)goro napsal(a): [ -> ]Jaro o niečom to svedčí, keď o PSNV-SK diskutujeme ne českej včelárskej stránke Wink

ale k veci, neviem kto ti odpísal z PSNV_SK, ale asi len kroky, ktorý je predsedom, a ktorý sa tak natrápil na stránke ktorá sa ti nepáči. Tiež mi hovoril aby sme ju oživili príspevkami, ale zostali tam len tie staré, ktoré ako aktívny zakladateľ PSNV-SK napísal Bencúr kým ešte bol nadšeným Langstrothákom...

môj príspevok na túto stránku bol písaný zhruba pred rokom a odvtedy sa situácia v PSNV-SK nezlepšila ale ide to ešte viacej dolu vodou...Angry
Vieš, vždy je to o eláne niekoľkých jedincov, ty máš zápal, chuť, nápady ale máš aj čas?
btw.
Podľa stanov PSNV-CZ sa členom môže stať každý občan EU, čiže tvoj nápad je realizovateľný...
ale
myslím, že chlebík ktorý sa doma upečie viacej chutí, aj keď nie je so "špekem"...

a okrem toho
predseda ako admin stránky PSNV-SK napísal výzvu
http://www.vcely.sk/forum/viewtopic.php?...162#p31162
skús mu odpovedaťBig Grin

Prídavné meno, ktoré som vztiahol na stránku, bolo myslené tak, že stránka je akoby mŕtva, sú tam iba staré veci. Akoby ustrnula a zamrzla. Jednoducho akoby od určitého času PSNV SK zanikla. Na základe mojich doterajších skúseností nie je dobré vstupovať do nejakej spoločnosti s tým, že ju idem meniť. Ale ok, do konca januára mám toho síce veľa, ale zamyslím sa nad tým všetkých, niečo možno skúsim napísať, prípadne navrhnúť. Aby to nebolo len tak, že kritizujem a tam to skončilo.
Asi raz som sa zúčastnil školenia v Partizánskom, ktoré realizoval "Kroky" a tým PSNV-Sk, prednášal tam p. Vinc. Boli sme spolu s manželkou. A boli sme spokojní - prednáška na prijateľnej úrovni a zabezpečenie tiež. Sám nie som členom PSNV-Sk, ale členom PSNV-Cz.
To, že tá stránka vyzerá ako vyzerá je vyslovene chyba členov a aj návštevníkov. Udržať takúto stránku pri živote je problém. Pokiaľ je to osobná, je to o niečom inom. Sám "adminujem" stránku našej ZO SZV. Je tam vyslovene len to najnutnejšie. Takúto stránku má v SZV každá ZO. Ale keď si pozriete, koľko ich je aktívnych a aktuálnych, tak asi 20! Konečne je jasné, prečo vo výboroch sú prevažne dôchodci, alebo staršie ročníky... (KaJi, J. Matl a ďaľší, tiež nie sme najmladší Big Grin ) A to na školení administrátorov WEB stránok, ktoré usporiadalo SZV v B. Bystrici a viedol ho Laco Šebošík, bolo možstvo mladších účastníkov. Ale akosi sa "neujali". Že by to bolo tým, že je to zadarmo?
Ešte k PSNV. Ono je aj mutácia nemecká, maďarská aj poľská.... čo viem. Ďaľšie som nehľadal....
Letos jsem si objednal všechna stará čísla Moderního včelaře. Skvělé počtení. Nicméně k meritu věci - všiml jsem si, že ve starších číslech bych i docela velký počet slovensky psaných článků, v průběhu ročníků se však vytrácel až na dnešní nulu. To také o lecčems svědčí.
Snad se to v budoucnu zlepší. Pracuje se na tom ... Wink
Jiří
(26.01.2014 21:25)goro napsal(a): [ -> ]Jaro o niečom to svedčí, keď o PSNV-SK diskutujeme na českej včelárskej stránke Wink

ale k veci, neviem kto ti odpísal z PSNV_SK, ale asi len kroky, ktorý je predsedom, a ktorý sa tak natrápil na stránke ktorá sa ti nepáči. Tiež mi hovoril aby sme ju oživili príspevkami, ale zostali tam len tie staré, ktoré ako aktívny zakladateľ PSNV-SK napísal Bencúr kým ešte bol nadšeným Langstrothákom...

môj príspevok na túto stránku bol písaný zhruba pred rokom a odvtedy sa situácia v PSNV-SK nezlepšila ale ide to ešte viacej dolu vodou...Angry
Vieš, vždy je to o eláne niekoľkých jedincov, ty máš zápal, chuť, nápady ale máš aj čas?
btw.
Podľa stanov PSNV-CZ sa členom môže stať každý občan EU, čiže tvoj nápad je realizovateľný...
ale
myslím, že chlebík ktorý sa doma upečie viacej chutí, aj keď nie je so "špekem"...

a okrem toho
predseda ako admin stránky PSNV-SK napísal výzvu
http://www.vcely.sk/forum/viewtopic.php?...162#p31162
skús mu odpovedaťBig Grin

Písal som do PSNV SK mail, ohľadom ďalších informácií o spoločnosti, ktoré ma ako potencionálneho člena zaujímali... Bolo mi odpísané, že vzhľadom na to, čo som napísal tu na fóre, predseda spoločnosti považuje diskusiu so mnou za zbytočnú... Nuž teda ok. Vyjadril som verejne svoj názor a tým pádom som zlý... Raz tu už takí boli, ktorí odmietali diskutovať o iných názoroch... Snáď raz bude aj na Slovensku rozumne fungujúca a demokratická včelárska organizácia... Dovtedy zostane kopa, hlavne mladších, včelárov neorganizovaná, čo ale nakoniec môže byť len prospešné...



Tak ma teraz napadlo, či by nebolo dobré vytvoriť nejaké včelárske občianske združenie, ktoré by fungovalo na demokratických princípoch a združovalo včelárov, ktorí nie sú vo zväze, spolku ani psnv sk. Slúžilo by na výmenu informácií, skúseností a podobne.
Myslím,že naprostá většina občanských sdružení vznikla se snahou o naprosto demokraticky řízené společenství,ne jinak tomu je i ve včelařství. Bohužel jim tato snaha vydrží jen po dobu,kdy je jejich vliv v oboru naprosto marginální. S rostoucí členskou základnou roste význam takového sdružení i množství peněz točících se kolem a úměrně tomu klesá demokratičnost řízení. Dodgy
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's