Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezistěny - výrobci a dodavatelé
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
No já bych s chválou na Mečiarovy lisy trochu počkal. Já jsem si matrice koupil a jsou naprosto špičkově vyrobené. Žel o dvousložkovém lepidle se to říct nedá a asi po zpracování 50 kg vosku se vše začalo trhat a nakonec natržená matrice skončila v popelnici. Jedna nejmenovaná pražská organizace si hotový lis koupila, chvíli fungoval a teď jen reklamují. Takže doporučuji lisy hodnotit cca po zpracování 200 kg vosku. Můj první používaný lis má tohle množství za sebou bez jediné poruchy, Al desky po Mečiarovi jsem provrtal ala cedník a použil jednovrstevnou rychlejší technologii odlití matric. Uvidíme, jak se osvědčí! Dám vědět! R. S.
Separacni roztok jsem zkousel dle rad na objem vody 1% jaru a 1% lihu. Ale musi byt stejne kvalitni rozprasovac,aby z nej sla "vodni mlha". Ted vyrabim vlastni lis a formu jsem delal z kaucuku N1522.ktery jsem pro pohodlne odlevani naredil 10% silikonovym olejem. Zajimalo me,co se stane.kdyz nebudu pouzivat separacni roztok. Na male formicce jsem odlil bez separatoru 15 kousku aniz by se mi to slepilo. Vzdy sla mezistena v pohode vyjmout. Vice zde:
https://vcelareni-domaci-vyroba-pomucek5.webnode.cz/
nebo video:

Vygooglite ruzne navody jako 1l vody 1ml jaru a 1ml lihu apod. Ja jsem si odleval formy z kaucuku N1522 a abych nemusel vakuovat naredil jej 10% silikonovym olejem. Zkousel jsem na male formicce odlevat mezisteny bez separacniho roztoku a vse v pohode. Vzdy je bylo mozne snadno vyjmout a nikdy se to neslepilo.
nebo navod na domaci vyrobu lisu:
https://vcelareni-domaci-vyroba-pomucek5...ny-vyroba/
Ahoj,
tento rok som pouzil medzistienky vyrobene u miestneho spracovatela z mojho vosku. Su pekne zlte, ale mal som problem s krutenim a odpadavanim medzistienok z drotikov.
Mam nezateplene 2/3 Langstroth s 2 pozdlznymi drotikmi a po napaleni medzistienok sa mi vacsina pokrutila - zvlnila v uloch.
Je to problem s teplotou vnutri ula, alebo mam skusit ineho vyrobcu medzistienok?
Nerad by som skusanim opat stratil rok, aj ked chcem skusit volnu stavbu, resp. tenky pruzok medzistienky na vrchu ramiku.
Dakujem za radu.
Skus natavovat medzisienky teple zohriate na slnku alebo izbovej teplote a mat ich natavene co najkratsi cas pred vlozenim do ula.
Aj fén na vlasy to dokáže urýchliť.
Len to zas neprežeň, lebo len potom spoznáš, čo sú pravé vlny.Big Grin
Georgo...teda ako radí amigo to je dolezité a ešte nie je dobré používať medzisteny hneď po výrobe, ja ich nechám pár mesiacov postáť..
Nemáš v hornej latke drážku na medzistenu?...ak ju tam vsunieš a zaleješ voskom nie je nevyhnutné ani drôtiky dávať...
A pri dávaní drotikov (3 daj) je dôležité aby ten prvý bol tak 15-20 mm od hornej látky, potom keď sa včely aj na medzistienku zavesia drží to bez zvlnení..
Je dobre davat vrchny drotik tak aby medzi vrcnu latku a dotik vosiel zvlnkovac. Osobne mam teraz vela casu talk2/3LR drotikujem3 krat a jumbo 5 krat vodorovne.
Tip pro ZO,ktere chteji nejen prozirat svuj majetek nebo samostatne spolky..Mrknete na bazos inz.c.114800170,na prodej masinka na mezisteny za pusu.
To poškození ražby může být důvodem prodeje.
Jestli je zachovan tvar bunek,nemelo by to nicemu vadit.
Je na fotkách vidět i hladké válce a ty na prodej nejsou, důvod to mít bude.
řekl bych, že MS s handicapem jsou pro inzerenta neprodejné, pro ZO postačuje.
Medzisteny boli nove - max. 1 mesiac a drotikujem 2 drotikmi na rovnake diely.
Vyskusam teda vase rady a potom dam vediet.
Dakujem.
(22.01.2020 15:18)JosPr napsal(a): [ -> ]Jestli je zachovan tvar bunek,nemelo by to nicemu vadit.

Tak sem prověřil prodejce, do válců omylem a nebo je jedno jak natočil štětec když natíral válce. Tvrdí, že je jen poškozený tvar buněk a nic víc. Za sebe bych se bál pocínovaní které může být porušené a časem se to projeví tak, že se začne vosk lepit na válce a tím pádem trhat mezistěny. Pán prý na nich udělal max. 200 kg mezistěn než se mu stala tato nehoda. Důvod prodeje se zdá jasný už jen z důvodu neskutečně drahé opravy kde se musí precinovat celé válce. Tolik Moje zkušenosti pro případné zájemce.
Na komerci to samozrejme neni,ono to zrejme ani na komercni bazi nefungovalo,(registrace a dalsi kraviny).
ja by som si rad vyrobil valce sam, CNC frezu mam.... len ten 3D vykres neviem zohnat... ak by ste niekto mal typ tak sem s nim. Vopred dakujem.
Alebo ak by ste to vedel niekto nakreslit na oplatku Vam vyrobim sadu valcov iba za cenu materialu.
Jinak než na ose děličky to neuděláš, pak máš po ose šestiúhelníky špičkou k sobě, při rozteči včelí 5,4 mm to dělá rozteč přes špičku 9,35 mm. Na děličce pootočíš tak, aby byl posuv půl včelí rozteče tedy 2,7 mm. Obvod válce musí být násobkem 1,5 násobku včelí rozteče tedy 8,1 mm. Kolik musí být šířka a hloubka drážky aby se to nezalepilo ti nejlépe napoví JosPr, nebo si to změř. Chtělo by to čepovou frézu s čepem výšky dle doporučení a následně konus, nebo pak použít dva nástroje, napřed čep a pak znova přejet celé konusovou.
Taky vykres mi nestaci.... ja to tam viem zadat iba ako 3D vykres. Formaty vykresov si viem konvertovat tam problem nemam no neviem to naprogramovat. Som uzivatel iba.... slahnem tam hotovy vykres a soft vypocita kazdy jeden krok.... pri tom valci typujem ze mozno aj 500 000 ukonov. Samozrejme v zavyslosti aku presnost vypoctu pouzijem. Doteraz mi stacila 0,1mm. Pri tom Valci by som ale isiel asi do vyssej presnosti ak by to bolo treba... 0,05mm.
Delicka mi je na CNC v podstate na nic tu nemam ale rotacnu os ano. Este som s nou nerobil, ale ploche 3D objekty z dreva ma uz nema co asi prekvapit, iked stale je sa co ucit.
Niekde na ukrajine tusim robia take valce razenim..... tam je delicka ok, lebo robis jeden riadok (rad buniek) naraz. Na CNCcku to moze byt napr 54x pootocis valec na jeden rad buniek.
Ten vykres co si mi sem dal nerata s medzerou medzi bunkami... medzistienky tu medzeru maju, ja ani len netusim aka medzera by tam mala byt.

nieco taketo ale 3D vykres vo formate napr .stl
[attachment=5625]
Pokud neumíš programovat CNC, tak se do toho vlastními silami raději nepouštěj. To není výsměch, ale realita.
video - gravírka s děličkami a vůbec, takto se vyrábí válce na válcování mezistěn, pokud vím tyto stroje typu "Ukrajinka", byly ve Stražisku. Dnes tam mají Ritchie s technologií litím mezi válce.

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's