Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezistěny - výrobci a dodavatelé
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
(18.10.2016 10:56)karelretik napsal(a): [ -> ]jestli chceš napíšu ti SZ od koho jsem kupoval já...krásně žluté a když jsem je dal do úlů tak popadali a zkroutili se...tak jsem jich pár rozvařil a ...čistej parafín...je to od bratrů ze slovenska...skočil jsem jim na cenu....moje blbost....ale zase mě to nakoplo a už mám svůj lis

Ja som tiež kupoval a je to čistý sajrajt .Kľudne vám dám link:
http://www.baranik.sk/sk/vcelarske-potre...-10-13-htm

Baraník má 2 druhy medzistienok, ja som kúpil tie lacné a je to bordel. Prejavuje sa to 2 spôsobmi:
1. Tepelná rozťažnost, v úli sa mi natiahli a zvlnili sa.
2. V medníkoch sa mi zrútili aj s medom.

Celkove tie všetky plásty z tohoto vosku vykazujú znaky tečenia smerom dolu, bunky sa deformujú.

U tých drahších medzistienok Baraník tvrdí že sú zo slovenského vosku, s tými skúsenosť nemám.

Bral som ešte medzistienky od Furáka a menšie množstvo z Včelpa (ktoré boli zo všetkých najdrahšie) a s tímito som bol spokojný.
Vosk pro mezistěny není jednoduchá věc. Takto. Čím čistší, tím více trpí neduhy. Já se naučil dělat směs při druhém přečišťování z mezistěn a s voskem z díla. To proto aby netrpělo výš uvedenými neduhy. Také lze vyrábět mezistěny vícevrstvé hlavně pro nižsí gramáž nad 14ks do kila (37/21)

Dále. Mezistěna by měla být pro medník těžší a z více těžšího vosku s větším podílem vosku z díla. Opravdu velký problémy jsou s mezistěnama kterých je do kila více, jsou z přečištěného vosu a navíc třeba jen z víček a světlého díla. Mají i tendenci se i po předehřátém zatavení vlnit a směs nedrží tvarovou paměť, tz se po ohřátí méně smrští.

Takže se zeptám kolik do kila bylo jakých mezistěn pro porovnání. Dále jak se předehřívá a hlavně, pokud se ví, že jde o čištěný vosk, kam všude se vkládali do včelstva a kde se nejvíce bortily. Myslím, si, že tyhlensty mezistěny jsou vhodné, ale musí se vkládat hlavně do plodiště aby se v krátk době hlavně zakladly a musí být bezpodmínečně před zatavením do rámku dlouhodobě a hloubkově protemperovány postupně od vychladlých až do 30-35°C.

Takže platí že litá mezistěna je náchylnější a jediný způsob je zhutnit ji nějakým "bordelem" přes homogenizační proces. Potom průběhy teplot při zpracovávání a následou krystalizaci. Já si zpracovávám několik metráků pro sebe a mám základ vícevrstvý, jenže zase včely mají více práce s přestavováním. Ony stavitelky opravdu při porovnávání mezistěny a čerstvě vytaženého díla v podstatě, podle teploty, uberou na síle mezistěny, vyklepou dna (zhutní) a po zhutnění dna teprve potom vytahují boky buněk. No vtom je zakopaný pes u čištěných mezistěn kterým chybí jak síla, tak mít co hutnit, když to je jen jednovrstvá slisovaná těžko zkrystalizovatelná vosková deska. Proč těžko? protože je moc čistá a nemá bordel kkterý podporuje krystalizační centra, podobné jako u medu. Krystalizace má svá pravidla, jen materiál byvá různý.
.......... Krystalizace vosku ? Nechám se poučit. Josef
(18.10.2016 12:56)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Ptáte se opakovaně na to a samé... Není náhodou důvodem snaha trollit??

Vlákna zde na VF (výčet nemusí být konečný):
Buňky 4,9 mm
Dílo s velikostí buněk 4,9 mm

Vaše otázky tam už nejspíš budou zodpovězené (heledejte...) - řešilo se to zde několikrát, nemá smysl tím zaplevelovat další vlákno.

(05.10.2016 22:24)tom.50 napsal(a): [ -> ]Díky, už jsem v obraze.

Předně si špatně pamatuju to, co jsem blbě a nebo jen částečně pochopil. Já do vznesení prvního dotazu vůbec netušil, že se dělají M s různou velikostí buněk, třeba v krámě by mě ani nenapadlo se ptát na velikost, žil jsem v představě, že se to řídí normou a je to vše stejné. Naučili mě kdysi, že když se nemění dílo, tak se nakonec líhnou malinké zparchantělé nevitální včely a tak jsem nemohl uvěřit tomu, že by někdo schválně dělal malinké buňky, aby měl zparchantělé včely. Sice bez roztočů, ale malinké a nevitální, tedy možná náchylné k virozám a dalším neduhům.

Nepřečetl jsem vše co jste mi radil. Nezlobte se, je to tu zaplácáno většinou kravin a když neznám souvislosti, ptám se znovu. Zafixoval jsem si, že normální je 4,9 a nejednou J.H. píše, že dělá 5,1 a tak jsem se zeptal znovu. Nakonec se ukázalo, že 4,9 je právě ta malá a normální (jestli vůbec smím ještě v této bláznivé době nazvat něco normálním) je ta velikost 5,1 a nebo se v tom už ztrácím a nechápu nic.

Karlova odpověď byla asi 4x kratší než váš nervózní elaborát, kde jste mi vypral žrádlo tak, že by si vode mě pes kůrku nevzal. Připomínám vám, že taky zestárnete a některé věci si nebudete pamatovat a hlavně nebudete chápat nesmyslné kejkle s vědomým zmenšováním včel jen proto, aby se neléčilo Varidolem a Gabonem.
Prostě furt hledám racionální důvod těch různých kejklů a komplikací.

Konkrétně váš 4x delší zprduňk mi nic stejně nevysvětlil, štvou vás lidi, co se nestydí zeptat když něco nechápou, hledat neumějí a co najdou je stejně psáno jak z psychiatrie? Jestli by pak nebylo pro vás lepší se tu nenervovat.
Citace: Nezlobte se, je to tu zaplácáno většinou kravin

Do kamene tesat.
Připojuji se s dotazem k Josefovi. Vosk patří mezi tzv. amorfní látky, tedy látky, které sice tuhnou, ale nekrystalizují (podobně třeba sklo nebo jantar). Ale třeba je dneska už fyzikální poznání jinde, než bylo za dob, když jsem byl fyzikou, krystalografií a fyzikální chemií vzděláván já...
Amorfní struktura se dosahuje "rychlým" schlazením. To co je rychlé je pro každou látku jiné. V případě vosků při "normálním" chladnutí vosk opravdu bude mít amorfní strukturu. To ovšem neznamená, že po dlouhé době nedochází ke krystalizaci. Příkladem jsou problémy s voskovými pečeťmi v archivech : http://www.nacr.cz/sua/vz/konzerva/rekryst.htm
U některých vosků jako například palmového lze přímo pozorovat krystalizaci
Já sám mám zkušenost s tím, že ve starém domě nalezené svíce cca 100 let staré měly evidentně krystalickou strukturu.

Lze tedy říci, všechny materiály lze uvést do amorfního stavu a také, že všechny materiály se z amorfního stavu dostávájí časem do krystalického stavu - jen záleží na podmínkách (teplotě a tlaku) a na době, které jsou amorfní látky tomuto působení prostředí vystaveny.
http://www.nacr.cz/sua/vz/konzerva/rekryst.htm

V prvních dvou případech dochází k nějaké bílé krystalizaci na povrchu pečeti po dlouhé nespecifikované době.
Ve třetím případě nejasná , snad krystalizace a doporučený výzkum. ( v jaké krystalové soustavě ze sedmi známých tuhne vosk )

Co to má společného z výrobou mezistěn , používáme snad vosk z archivních možná staletých pečeti ?
Josef
Josef máš pravdu, že krystalizace a krystalizační jádra v souvislosti s výrobou a krátkodobým skladováním mezistěn jsou hodně od věci a zavádějící.
Já spíš reagoval na tu amorfní látku a její schopnost rekrystalizace i v pevném stavu.
Čerstvá zkušenost Stražisko - v sobotu poslána objednávka na MS, nemají eshop, takže mailem. Pondělí - úterý: žádná reakce. Pokus o dovolání se, nevyšel - pracovní doba do oběda.
Středa: hned ráno jsem se dovolal, paní to hledá v mailu: "Ano, tady to vidím, spěcháte na to?.... Tak my vám to vyrobíme, ale dnes tu není paní na expedici, tak to nemá kdo zabalit". Příběh mých trhajících se MS paní obměkčil a konstatovala: "tak my to tu nějak uděláme".
Tak děkuju za snahu.
Bohužel ani Stražisko není zárukou, že se to nebude opakovat - vyrábí z vosku, který jim dodají včelaři... Nám se letos trhalo dílo v medníku na míře 42x17 (3x vodorovně drátkováno), v plodišti se trhaly zaplodované plásty 39x24 (4x svisle) a vedlejší zaplodované stavební vydržely... asi se blíží doba volné stavby... Jiné mezistěy než od Stražiska nekupujeme...
Já kupuju taky jen Stražisko a za mě vše v pořádku. Měl jsem sice letos 2 utrhlé v medníku, ale to bylo u jednoho včelstva co bylo bez matky a plodu, takže si myslim, že to neuchladily, nebo spíš chyběla motivace. Jinak co vám brání si nechat udělat mezistěny z vašeho vosku? to je podle mě daleko lepší způsob než volná stavba.
Dik Kamiku za stiznost,mam volno,jedu se zeptat,ktera pani takhle "vtipne" odpovidala.Ze ma pani na expedici tento tyden dovolenou,neznamena,ze expedice nebude fungovat a vyrizovat objednavky.
Otázka do pranice - na začátku vlákna píšete o ceně MS cca 150 Kč/kg. Kde kupujete nyní, abyste v mezistěnách neutratili pomalu celý úl?
(09.08.2017 9:03)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Bohužel ani Stražisko není zárukou, že se to nebude opakovat - vyrábí z vosku, který jim dodají včelaři... Nám se letos trhalo dílo v medníku na míře 42x17 (3x vodorovně drátkováno), v plodišti se trhaly zaplodované plásty 39x24 (4x svisle) a vedlejší zaplodované stavební vydržely... asi se blíží doba volné stavby... Jiné mezistěy než od Stražiska nekupujeme...
To jsme na tom se 42x17 stejně (blbě). Tak se můžu těšit, že destrukce bude pokračovat....

(09.08.2017 9:24)JosPr napsal(a): [ -> ]Dik Kamiku za stiznost,mam volno,jedu se zeptat,ktera pani takhle "vtipne" odpovidala.Ze ma pani na expedici tento tyden dovolenou,neznamena,ze expedice nebude fungovat a vyrizovat objednavky.
Netřeba kamenovat. Stačilo by, kdyby někdo v pondělí odpověděl na mail, že to četl a že to nějak bude řešit. Nebo nastavit automatickou odpověď, tzn. už v sobotu bych viděl, že to někam došlo a nezapadlo to do hloubi.
Beru jedine ze Straziska z vymeny a v zivote se mi nic neutrhlo ani nezbortilo,ani v medniku pri narazove snusce.Dratkovano 4x svisle na 39x24,mezistena prilozena ke spodni loucce,nahore mezera k dostaveni vcelam...Vosk dodavaji vcelari,to je pravda.Kdo sledujete inzerci vosku na netu,cenu inzerovanych mezisten,urcite jste si vsimli,jak dovoz roste.Jestli tady mame vcelare,kteri "vyhodne"nakupuji,pak se to musi promitnout.Souse ci vytaveny vosk uz prodejci na netu zpatky nevykupuji a nevozi zpatky do zeme puvodu.
Beru taky ze Strážiska, ochota a brzke doručení. Vše v poho. Co se týká trhání či deformace, zatím nikdy nic. Drátkování 4x svisle do dvojitého W a přejete vlnovcem.
Taky jezdím pro mezistěny do Stražiska. Zavolám dopředu kolik vosku budu měnit a nachystaly to předem. Letos se mi zbortila v medníku jedna MS 42x17 během veder včelky to neuchladily, museli jsme mít podložky na měl. Holt ochranné pásmo MVP.
Podložka ANO či NE a souvislost s padáním mezistěn - na to zde nepadla odpověď - viz vlákno Zajímavý podnět přišel od Vlčka - zavřené dno - včelí klimatizace. S naplno otevřeným dnem z důvodu letních teplot, očky a s úženým česnem, mi spadlo nebo se zbortilo na třech včetstvech cca 15 MS (resp. dílo). A to nepočítám rámky, kde se udělala po vertikálním svěšení "jen" horizontální vlna u dolní loučky. Bez rozdílu mezi drátkovanými a nedrátkovanými.... Zavřené úly jen na česínko mám necelý týden a fakt se obávám, až to otevřu a prohrabu, co najdu. Od Stražiska očekávám změnu dodavatele MS - třeba jiná kvalita oproti původně koupeným slovenským MS. A možná bude problém někde jinde, kde, to nikdo neví. Stražisko je momentálně "mrtvé na spodek", když nepočítám středeční reakci Jospra, týden bez jakékoliv odezvy. Třeba je nějaká odběrová špička a nestíhají, nevím. A nebo mají na vyřízení objednávky, po vzoru státních instititucí a úřadů, měsíc Big Grin
Edit: Tak jsem tam dnes zavolal s úmyslem, že pokud by se jim ty placky vosku podařilo od pondělka splácat, že bych si tam i přijel, ale zrovna to poslali. Už v pondělí po víkendu to bude doma. Po jednom emailu, dvou telefonátech a zákroku šéfa, by to za tu dobu dorazilo i z Kanady.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's