Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.04.2021 8:50)patko79 napsal(a): [ -> ]
(29.04.2021 6:56)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Na OP potom vystačia úle s 5 rámikovou konštrukciou.Idea
Albert na klasické OP možno áno, ale ja idem OP len do začiatku poriadnej znášky, potom už nevidím zmysel brzdiť veľkosť plodiska ani čo sa týka teplotných pomerov ani množstva plodu a rozloženia zásob na rámiku v plodisku. Ale je pravda, že mám aj zúžené včelstvá vtedy na siedmich rámikoch a medník majú na 10. Len im musím včas pridať medzistienku aby nestavali divočinu. A asi k tej stavbe je dôležitá vec, že ja nepoužívam mriežku. Tým pádom mi automaticky z medníkových rámikov ťahali dole divočinu. Každopádne ďakujem Milanovi, je vidieť, kto sa tomu rozumie a vie čo píše !!!!!
Niektoré fakty o OP sú "proti srsti", musí sa to vyskúšať
Díky Milanovi za sérii hodnotných podnětů. Plodiště na teplou stavbu s hnízdem vzadu, to stojí zato vyzkoušet. A hned několik variant. Jedná se o to, že tu máme problém a to je obnova díla a současně také jak na stále se zhoršující zdravotní stav včelstev. A to by možná šlo všechno zajímavě propojit! Uvidíme! R. S.
(29.04.2021 10:13)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Jedná se o to, že tu máme problém a to je obnova díla...

V čem je problém,
(29.04.2021 10:13)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Díky Milanovi za sérii hodnotných podnětů. Plodiště na teplou stavbu s hnízdem vzadu, to stojí zato vyzkoušet. A hned několik variant. Jedná se o to, že tu máme problém a to je obnova díla a současně také jak na stále se zhoršující zdravotní stav včelstev. A to by možná šlo všechno zajímavě propojit! Uvidíme! R. S.

Obnova díla u mě problém není, po posledním točení rozdělím plodiště na dvě stejná a doplním mezistenama s tím, že jako poslední nechávám přepážku. Medníkové včely rozdělím 50 na 50 a už jen krmim. Jednoduché jak namnozit včelstva v jednom kroku. Ty včelstva (oddělky) jsou tak nabušený, že se nemusíš obávat nějaké rabovky. Matky neřeším, loni dopadlo vše jak mělo.
Něco málo k obnově díla Wink

Sedláček přemetá. jednou za 3 roky myslím celou včelnici. Nedoplňuje stavy. Všechno na včelnici má stejně staré. Po skončení cyklu přemete a vymění matku (postupně, nikoliv naráz). Tím je vcelku efektivně výměna zajištěna.

Nicméně ne každému se do přemetení bude chtít, nehledě na to, že je lepší přemést celou včelnici naráz a to u většiny z nás taky jen tak nepůjde. Přemetá se celá včelnice naráz, protože včely z přemeteného včelstva mají tendence se nastěhovat do lepších podmínek. Do úlu se silnější vůní matky. Zvyšuje se zalétávání. Když se přemete celá včelnice, tak ten problém není. Ale dá se zalétávání i omezit a přemést jenom pár úlů. Ale je to už komplikace.

Ale jsou i jiné možnosti. Po posledním vytáčení se komorovací přepážka vytáhne. Pokud je dost místa, dá se jenom ke kraji. Doplní se mezistěny a krmí se. Doporučený postup (ale rozhodně ne dogma prosím) je takový že se krmí do ponechaného nízkého nástavku nad plodištěm. Tak +- 2/3 dávky. Dá se použít pro vystavění mezistěn v nízkém nástavku. A potom se nízký nástavek podhodí dolů a zbytek se zakrmí přímo do vysokého. Ale dá se to udělat i s dvěma 39x24. Celé to způsobí, že se nezaleje plodiště a včely až po zakrmení postupně budou stěhovat zásoby z podhozeného nástavku nahoru za matkou. A taky to, že matka bude pořád nahoře a dá se dobře najít pro účely klíckování třeba. Bez toho aby člověk vzpíral nástavek plný zásob nad plodištěm při hledání matek. Tu chybu jsme udělal jednou a už ji nikdy neudělám Smile

Takhle si "za cukr" včely vystaví nové plodištní mezistěny. Na jaře, při komorování a rozšiřování se pioritně používají právě ty nové zásobní. Tím myslím, že se posouvají do plodiště, před přepážku, Ty staré se nechávají až jako poslední za přepážkou. ty včely vybírají jako první (jsou nejdál) a dají se prázdné vytáhnou ven. je potřeba myslet na to, že si vytáhnou zásoby jenom z díla, na které se dostanou. Pokud bude moc zima tak si budou brát zásoby třeba z prvního rámku hned za přepážkou, protože na ten poslední nedosáhnou. Ale to se dá uhlídat.

Anebo se ty staré dávají na zkrmení do vysokého podmetu. na to už musí být trošku tepleji, ale včely odtud rámky čistí moc pěkně. Lépe, než ty za přepážkou. Rámky s mezerníky se jenom položí mezerníky dole, hoffmany se na širším místě podloží kouskem nějakého klacíku. Zásoby se rozškrábou, více zanesená strana nahoru. Používám na to takového ježka, co prodává vcelku levně Sedláček. Nevím, jak se to jmenuje. Syn tomu říká "masakrátor". je ještě mladý Wink

No a tímhle způsobem se dá vcelku bezbolestně většina tmavého díla dostat ven. Při krmení se vystaví nové, na jaře se vytahá staré. Nebo se přemetá.

Teď mám doma 60-70 rámku tmavých rámků v pytlích. Ještě jich pár dostanu ven a odvezu do Mutěnic k Balaštíkovi. Dělá mezistěny z vlastního i bez toho, abych doma vyvařoval. Zpracuje mi celé nevyřezané rámky. Za mě super služba Wink

Je potřeba si uvědomit, že je tam těch plodištních tmavých rámků vcelku málo. Méně, než u "klasických" metodik.

Výkon matky a potřeba plástů.

Ještě to tady nepadlo, ale mělo by, protože některým dělá pochopení potíže. kolik vlastně matka potřebuje plástů, aby mohl spokojeně klást.

v odborné literatuře se uvádí, že matky kladou 1800-2200 vajíček denně. Tohle má nějakou křivku s vrcholem okolo slunovratu. Ale počítejme 2 200 vajíček denně. A to je prosím slušná matka, žádný chcípák. Jakkoliv připouštím, že mohou být i matky kladoucí krátkodobě 3000 vajíček, tak takových zase moc není. A je to jejich špičkový výkon, nikoliv běžný.

Včela potřebuje na vylíhnutí 21 dní. Trošku to závisí na teplotě, ale nebudeme se hádat o hodinách. Matka nemůže ale použít buňku hned. Jednak samotný proces líhnutí chvíli trvá a taky včely musí buňku čistit. Tedy 22 ní.

22 x 2 200 je 48 400. Nebuďme malicherní a dopřejme matce hezkých zaoukrouhlených 50 000 buněk pro celý cyklus. To je maximum a po skončení cyklu už zase může klást do uvolněných buněk.

Na dm čtverečním je jednostranně 400, oboustranně tedy 800 buněk.

50 000 / 800 je 62.5. Potřebuji tedy 62.5 dm čtverečních plochy pro plod.

U 39x24 je vnitřní (čistý) rozměr plástu 37,3 * 21,6 => čistá plocha = 805,68 cm2 -- 8,06 dm2 (tady trošku závisí na tom, co je to přesně za rámky a kdo je vyrobil)

62.5 / 8.06 je 7.75. Tedy pokud by na plástu nebyl pyl a věnce (a ony tam u OP opravdu nejsou, nebo jsou minimální), tak ti plně stačí 8 rámků 39x24. A to je ještě předimenzované. Ti co OP používají potvrdí, že 8 rámků dají málokdy. Spíš tak 6-7.

Přátelé.. Ty pindy o tom, že včely, které nekladou na 10-15 rámcích jsou žebráci.. Ty si nechte od cesty. A buď opravte odbornou literaturu, nebo si vemte kružítka a pravítka a běžte si přeměřit, kolik tam toho plodu opravdu na těch vašich 15 rámcích je. Anebo se případně mrkněte, co to v tom úlu vlastně máte. Podle toho co píšete, to nemůže být včela medonosná.
Chlapi, rozběhla se nová sezona, co kdybyste místo předhánění se v tom, jak včelám zbytečně zasahovat do života, si více všímali proč včely, které byly dosti nakrmeny na podzim musíte teď přikrmovat. Nesouvisí to s nedobrým zdravotním stavem a s nutností nahradit ztrátu nemocných včel? Tudíž možností budoucích problémů, které ještě netušíte? Nasměrujte se v pozorování jiným směrem. Jaro je takové, jak má v našich zemích být. Včelstva zdravá vše neproplodovala a něco si u mne již donesla. Dnes na třech stanovištích včely padaly zase pod česna, ale na dvou jiných nosily jen vodu. Každý to máme jinak. Pokud nechcete akceptovat úhyny musíte se zdravotním stavem zabývat již nyní.
Ruda Stonjek výše napsal: Jedná se o to, že tu máme problém a to je obnova díla a současně také jak na stále se zhoršující zdravotní stav včelstev.
Kdo nechá zhoršující zdravotní stav včelstev na druhé koleji, tak mu ani OP nemůže pomoci. Zdravotní téma by jistě mělo být diskutovanější než toto téma. Zdravé včely nemusíme tolik během roku korigovat a výsledky bývají lepší. Zatím jsem i na proběhlých přednáškách pražských včelařů nic moc ke zlepšení zdravotního stavu včelstev nepostřehl. Přitom je na čase začít se tím intenzivně zabývat. U mne je to již vyřešeno a zazimovaná včelstva všechna nachystána na snůšku bez jarních prohlídek a zužování.
(29.04.2021 12:58)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Zdravotní téma by jistě mělo být diskutovanější než toto téma....

Nějak jsem se v tom ztratil. Tys nám přišel říct do tématu o metodice OP, že by bylo lepší se tady bavit o zdravotním stavu včelstev a na OP se vykašlat?

Já už asi nějak ztrácím souvislosti. Tobě někdo brání se v příslušném vláknu o zdravotním stavu bavit? S kýmkoliv, kdo to uzná za vhodné?

Ta tvoje výzva mi přijde drobet absurdní.
(29.04.2021 10:43)Milan König napsal(a): [ -> ]62.5 / 8.06 je 7.75. Tedy pokud by na plástu nebyl pyl a věnce (a ony tam u OP opravdu nejsou, nebo jsou minimální), tak ti plně stačí 8 rámků 39x24. A to je ještě předimenzované. Ti co OP používají potvrdí, že 8 rámků dají málokdy. Spíš tak 6-7.

Přátelé.. Ty pindy o tom, že včely, které nekladou na 10-15 rámcích jsou žebráci.. Ty si nechte od cesty. A buď opravte odbornou literaturu, nebo si vemte kružítka a pravítka a běžte si přeměřit, kolik tam toho plodu opravdu na těch vašich 15 rámcích je. Anebo se případně mrkněte, co to v tom úlu vlastně máte. Podle toho co píšete, to nemůže být včela medonosná.
39 x 24 cm je pramálo plodu na to aby boli dobre silné. včela Taliaska to má bežne v jednom nástavku a v dalšom 6 -8 nie sice veľkých ale na 70% určite. Tie včely majú aj potencial v množstve plodu a aj v mede. VT tá ploduje aj v zime a dobre to viem lebo som ju mal a už mám lem krížence a tiež majú plodu čo je normál 15 rámikov B.
(29.04.2021 13:24)Merkuri napsal(a): [ -> ]....a dobre to viem lebo som ju mal a už mám lem krížence a tiež majú plodu čo je normál 15 rámikov B.

Já už k tomu nemám co říct. Ale pochopils, že jsem ti právě spočítal, že i velmi dobře kladoucí matka, která "vyrobí" každé 3 týdny 50 000 včel (5 kilo včel, to je doopravdy hodně včel) k tomu potřebuje jenom necelých 8 rámků 39x24? Pokud tedy ty rámky budou vypadat jako v OP a bude na nich jenom plod, nebo skoro jenom plod.

Mám totiž pocit, že tomu nějak nechceš věřit. Přesvědčovat tě nebudu. Ta čísla mluví naprosto jasně.
kedze vcelarim na 2xVN "B" a do kombinovaneho zatim nestiham ...osobne by som obnovu diela v plodisku riesil ciastocne podobne ako u starych metodik...prevesenim vzdy jedneho nastarsieho plodoveho plastu do medniku a posunutim vystavanej medzisteny od komorovacky do radu k ostatnym plodovym mozno by sa to do ukoncenia agatu pri dobrej znaske stihlo vymenit komplet. Ak je to blbost rad sa necham opravit
(29.04.2021 14:10)kolesart napsal(a): [ -> ]kedze vcelarim na 2xVN "B" a do kombinovaneho zatim nestiham ...osobne by som obnovu diela v plodisku riesil ciastocne podobne ako u starych metodik...prevesenim vzdy jedneho nastarsieho plodoveho plastu do medniku a posunutim vystavanej medzisteny od komorovacky do radu k ostatnym plodovym mozno by sa to do ukoncenia agatu pri dobrej znaske stihlo vymenit komplet. Ak je to blbost rad sa necham opravit

No dílo tím vyměníš. U kombinovaného to neuděláš. V metodice OP se dílo nepřevěšuje. Ale koho zajímá jak budeš říkat metodice, kterou budeš používat. Pokud budeš mít zakomorováno a občas převěsíš něco nahoru a nahradíš to mezistěnou (mezistěnou, ne souší, tu by ti hned zanesly) tak to pode mě fungovat bude. Hlavně aby to vyhovovalo tobě.

Spíš jde o to, že řekněme moderní (ale v tom dobrém smyslu slova) nemít v medníku plodové souše, které mohou být zatížené nějakými rezidui z léčení a kdovíčím. Ale to je opravdu věc názoru a pokud tam ty souše z plodiště mít budeš, tak já tě soudit nebudu.
[Obrázky: WP-20180505-15-41-53-Pro-1.jpg]
Pre Merkuriho-takto nejak by mali vyzerať zakladené plásty v plodisku pri OP.
V mojom prípade je to 5 plástov 42X35 aby matka využila svoj potenciál.
(29.04.2021 14:17)Milan König napsal(a): [ -> ]No dílo tím vyměníš. U kombinovaného to neuděláš. V metodice OP se dílo nepřevěšuje. Ale koho zajímá jak budeš říkat metodice, kterou budeš používat. Pokud budeš mít zakomorováno a občas převěsíš něco nahoru a nahradíš to mezistěnou (mezistěnou, ne souší, tu by ti hned zanesly) tak to pode mě fungovat bude. Hlavně aby to vyhovovalo tobě.

Spíš jde o to, že řekněme moderní (ale v tom dobrém smyslu slova) nemít v medníku plodové souše, které mohou být zatížené nějakými rezidui z léčení a kdovíčím. Ale to je opravdu věc názoru a pokud tam ty souše z plodiště mít budeš, tak já tě soudit nebudu.

jj tak aspon nieco...asi pri systeme OP je naozaj efektivnejsie pouzivat ako medniky NN tie podla Sedlacka potom maju len ako medove zivotnost niekolko rokov
no úplně nevím, co myslíš tou životností pár let. Proč by to tak mělo být? Panenské souše v medníku ti vydrží desetiletí. Nevím jak dlouho přesně. Hodně dlouho. A samotný materiál nástavku taky vydrží hodně (podle toho, z čeho to je).

Ale je lepší mít alespoň jeden nízký pro medník včel. Popisoval jsem v předchozích příspěvcích. Ten jeden B medník o kterém mluvíš se mi zdá jako medník málo.

To už tedy není až tak o OP, ale medníku (bez medníku včel) by mělo být 2x (Sedláček občas tvrdí že až 3x) tolik, jako je plánovaná kapacita pro vytočení. To zní hrozně, zkusím vysvětlit.

Pokud si chceš po prvním vytáčení odvést domu na vytočení jeden medník "B", měl bys na tom medníku včel mít postavené alespoň dvě Béčka. Taky to není žádné dogma a jde to nějak obejít.

Ale jde o plochu. Včely nosí nektar. Ten musí někam dát a zahustit. Na to potřebují skladovací prostory, nebo "bufr". Přijde snůška a zanesou 2 a půl Béčka. Vysušují med a to vysušování jim půjde mnohem lépe, když budou mít v každé buňce jenom trošku. Velká plocha. A postupně budou stahovat zahuštěný med dolů. Až pak přijdeš, tak budeš mít horní medníky (nebo alespoň jeden medník) prázdný, ale pod tím budeš mít plný medník včelaře (to je to tvoje Béčko nad medníkem včel) a pod tím bude ještě medník včel (to je ten nízký medník). A přitom nebudeš omezovat snůšku. Včely pořád budou mít kam nosit. Nevadí, že třeba pořád v tom nejvyšším medníku nebudou. Až budou potřebovat uložit sladinu, tak si tam zajdou a obsadí ho.

Nic proti, jenom se mi ten jeden medník zdá málo. Ale když ti to tak funguje.
Dělám to podobně jako Sedláček a sice že jednou za 3 roky přemetám celou včelnici. Postupné vkládání mezistěn na zdravotní stav včelstev nemá moc velký vliv. Když se přemetá je to o něčem jiném. Ale včelstva podstatně zeslábnou a z jara teprve dohánějí. Takže zkouším jiné varianty a to předem vystavěné a nasyslované panenské plásty a teď nově staré ještě trochu průsvitné a vydezinfikované plásty. Takže takový trochu vylepšený Barnát a jiní. Zatím nemám výsledky a tak nehodnotím. Zdraví R. S.
Chválím moderátora za čištění vlákna.
Dobrá. Zazněl dotaz k výhodám OP.

Předem bych rád uvedl následující. Zda je něco či není výhodou je věc subjektivního posuzování. Co pro jednoho výhodou je, pro druhého být nemusí. Navíc nemůžu porovnat s jinou metodikou. Co mě připadá jako krok vpřed, tak to může být pro jiné krok zpět, protože ve své metodice to může mít zvládnuté lépe.

Připusťme si, že OP není odpovědí na všechny problémy lidstva.

Ale za mě:

1) Zjednodušení. Nemusí to být patrné na první pohled. Ale všechno jde rychle. Je to elegantní. Tohle se musí dostat do ruky, ale opravdu je možné se pak starat o více včelstev. Sedláček tvrdí, že mu přechod na OP umožnil zvýšit počet včelstev o třetinu. Věřím tomu.

2) Všechno se děje na pár rámcích. Jde velmi dobře pracovat s matkou. Jde klíckovat. To je podle mě velká věc. Samozřejmě klíckovat se dá i s jinou metodikou. Ale v OP to jde jednoduše. Opravdu tohle si myslím, že je cesta k lepšímu zdravotnímu stavu. Nemám to vyzkoušené. Klíckuju jenom na podzim, ale chci se touto cestou vybrat.

No a to je k tomu objektivnímu, nebo tomu, co by se za objektivní dalo považovat asi všechno.

Další už je hodně subjektivní. Mě to prostě "sedlo do ruky". Líbí se mi tak pracovat. Líbí se mi tak jednoduchost, rychlost prohlídek. U jiných to může přinést jiné výhody. Třeba u někoho i víc medu. To je opravdu o tom si to vyzkoušet.
Jednoduché, rychlé, přehledné, lépe zvládnutý brouk s možností obhospodařit více včelstev co ve výsledku znamená být více včelařem. Co mám OP tak nemám úhyny, náhoda?
Že nemáš úhyny je len vec štastia a nie rozumu... U mňa bol len úhyn to že sa včely nepresunuli a padli hladom a to dvoje. Ostatné že boli slabšie a vymena matky som zrušil.

Milan König to možno u teba OP dá medu keď máš všetko neskoro, u mna určite nie lebo tu je teplo a všetko skorej raší. Kto nemá pevné včely tak len oberkuje ako hladať klasy po vymlátení konbajnom na celom poli..
Ono tu len dávaš tvoje pozytýva a máš aj negaatíva?
Jak jsem napsal. To je hodně subjektivní.

Já na tom žádná negativa nevidím.

Ale je to věc názoru. Netvrdím, že je to nejlepší metodika na světě. Každému vyhovuje něco jiného.
Referenční URL's