Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.05.2021 18:50)Louky napsal(a): [ -> ]řekl bych, že každý vidí tu svojí pravdu.....i když podsazené zásoby podle některých včely nepřenášejí.....tak souhlasím s Milanem, že se do medníku dostanou.....oni určitě nezkoumali jestli toho do medníku přenesou nějaké procento těch zásob co dole začnou odebírat....ale jestli se do medníku nedostane nějaké zásadní množství, aby se to dalo třeba na rozboru poznat...a to je podle mě ten kámen úrazu....ta včela co ty zásoby vybere naseje, tak určitě posouvá další a další včele a pochybuju, že by si dokázaly říct, hele tohle je cukr, dej to do plodiště...určitě se tam najde nějaká, která prostě pude výš

Uľové včely prenášajú od lietaviek sladinu hore, najskôr do plodiska, potom do medníka. Ak lietavky nič nenosia, úľové včely si vezmú zásoby zo špajze= spoza prepážky, alebo z MK pre aktuálnu spotrebu do plodiska. Ak príde nektár zvonku tak si berú prednostne od lietaviek. Je to ako na vypínač, ale niektorá včela môže urobiť chybuWink. Ak nemajú žiadny zdroj, tak obmedzia plodovanie a vysávajú otvorený plod. Ak nemáte nasadený medník, tak do neho nič neprinesú. Ak nie je znáška, tak do neho tiež nič neprinesú.
Ak včely nanaplnia medník včiel, tak budú hladovať. Môžete im nadložiť MK= medník včiel, ktorý striedavo minú a doplnia. Ale môžu ho pri zlej konštelácii len vyprázdniť a zostanú bez zásob, čo sa stávalo v minulej sezone bežne. Ak im MK/medník včiel so zimnými zásobami podložíte, budú si z neho brať pri nedostatku a pri prebytku /znáške/ budú ukladať do nadloženého medníka včelára, ak ešte budú zásoby aj dole, alebo v komore vedľa plodiska. Ak nie, nemôže im včelár mednik vziať. To je "scenar" pre chudobnú znáškovú oblasť. OP asi v takýchto podmienkach fungovať nebude.
Kamik, zaujalo ma iné, 31 optimalových rámikov s plodom? Tu by ť niektorí za to zniesli zo svetaBig GrinBig GrinBig Grin
To už se napodruhé nepodaří, letos ta matka není v takové formě, jednak je o rok starší, druhak nejsou takové podnební podmínky jako loni. Tak jak u všech si dělám inventuru plodu, tady jsem počítal jen rámky.
A nemám ani tolik cukru, protože nebyly úhyny.
Ešte otázka, bola to rojová, prelarvená, alebo inak vychovaná matka?
(02.05.2021 19:57)Albert Gross napsal(a): [ -> ]
(02.05.2021 18:50)Louky napsal(a): [ -> ]
OP asi v takýchto podmienkach fungovať nebude.
Nemusí to byť pravda. OP nie je o zásobách, ale o plodisku, špecificky upravenom a myslím si že by sa našiel spôsob, ako tú jeho podstatu využiť vo vyšších polohách, horách. Z príspevkov vyplýva, že je vhodné hlavne pre silu včelstiev, aké sa tam bežne prezimovávajú, nie sú nejako obzvlášť silné, ba skôr slabšie a jarný štart je o pár týždňov pozdržaný. Pochopil som, že ho praktizujú v rôznych úľových zostavách na rôznych r. mierach.
Úplně tuctová, z nouzového matečníku. Začala v půlce dubna 2019 na 2R oddělku, podle záznamů jsem je koncem května posílil dalšími 2R plodu. Pak se rozjely, v půlce června už jsem bral 2R na oddělek a začátkem července 2019 měly vystavěné 3NN, tak jsem jim dal 4NN plný tmavých souší a prozebroval pylovými deskami v předpokládaném zimním sedišti. A dokrmil na 30kg zásob. Rok na to dostaly váhu a udělal jsem ten váhový pokus. Stále je mám na váze, letos to zatím nevypadá. Loni touhle dobou měly proplodované to roztržené plodiště, dostávaly 6N a našel jsem dva matečníky. Počasí je silný faktor.
Kamik, jsme mimo téma, ale tyto dva Tvoje příspěvky jsem potřeboval číst. Před třiceti lety jsem larvil do voskových misek, teď pět let roubuju podle Leoše a odteď už to nechám zcela na včelách.
Mám více dobrých nouzových matek, mám i larvené. V této chvíli nemám tolik zkušeností, abych to srovnal. Faktem je, že jsem nouzové nenechal vždy jen na včelách, ale ty první víčkované jsem vždy zrušil.
Ještě snad naposledy k přenášení zásob.

Pan Kamler z DOLu mi odpověděl a jak jsem slíbil, tak sem jeho odpověď dám v plném znění:

Předmět: Fwd: Přenášení zásob

Vážení přátelé,
asi Vám neodpovím dle vašich představ, problematika je trochu složitější. Vše vychází ze zákonitisti rozmístění plodu, glycidových zásob a pylu v úlovém prostotu. Schémat můžete najít v časopise a literatuře poměrně mnoho. Pokud se cukerné zásoby přemístí při jarní záměně nástavku dolů k česnu, včelstvo je přenáší do horní části sezení a tím se vlatně podněcuje. Donášený med včely ukládají nad plodové těleso a tím se plodové těleso v době snůšky "stěhuje" dolů k česnu. Vše toto jsem popsal naposledy v publikaci Začínáme včelsařit 2018. Použití mřížky nehraje v tomto zásadní roli.
S pozdravem
F Kamler


No. Není to úplně odpověď v jakou jsem doufal. Vlastně ani nevím, jak to mám chápat. Píše, že včelstvo přenáší glycidové zásoby nahoru do "horní části". Půjdu si sehnat tu zmíněnou publikaci.

Nicméně odpověď z DOLu je tady, jak jsem slíbil. Ale už se o tom nehodlám dohadovat.
Cituj presne: "včelstvo je přenáší do horní části sezení a tím se vlatně podněcuje."

Pri klasike do plodiska do vencov nad a okolo plodu, pri OP do medníka včiel. Ten musí byť vložený zavčasu, aby mali bezpečné množstvo zásob. Ak však nie je znáška, tak majú len zásoby v špajzi za prepážkou. Stačí to ?
(03.05.2021 21:50)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Cituj presne: "včelstvo je přenáší do horní části sezení a tím se vlatně podněcuje."

Pri klasike do plodiska do vencov nad a okolo plodu, pri OP do medníka včiel. Ten musí byť vložený zavčasu, aby mali bezpečné množstvo zásob. Ak však nie je znáška, tak majú len zásoby v špajzi za prepážkou. Stačí to ?

No. Podle mě je horní část sezení i medník, pokud v něm sedí včely. Nebo medník obsazený včelstvem není sezení?

Ale jsem rád, když si v tom každý našel to svoje.
Je to jednoduché, podstavte plný NN zásob pod plodisko a nadstavte prázdny NN medník. Prenesú zásoby do medníka, alebo len do uvolnených buniek v plodisku ? V OP nie sú vence zásob a bunky sú hned zaplodované.
Nechcem Vám narušiť koncepciu, včelárina je o prekvapeniach.
Podle mě budou přenášet nad plod (do doby, až jim to bude stačit-budou tam mít dostatek zásob). V případe OP do medníku včel. Pokud tam ten medník včel nebude, tak tam, kam budou moct. V případě dobře vedeného OP tam, kam jim to dovolí matka, případně možná něco do volného místa v zásobních rámcích za přepážkou. Tam ale jenom málo.

Jestli to teda byla otázka a jestli jsem ji správně pochopil.
Problém je v tom, že si chtěl odpověď ve smyslu, že to přenáší do medníku a ono ne. Teď už to nebudeš chápat jen proto, že bys jinak musel uznat, že ses mýlil. Ale díky žes to zveřejnil, třeba osvěta pomůže i jiným.

Alberte, díky za podporu, mě přijde, že jsme jen dva, kteří mají tuhle učebnicovou zkušenost. Milane, zajímalo by mě, jak přesně zněl tvůj dotaz. Podle odpovědi Kamlera mi něco nehraje. Můžeš, prosím, citovat celý svůj dotaz?

A vypichol by som jednu vetu: Schémat můžete najít v časopise a literatuře poměrně mnoho. Ano, na rozdlíl od modrých, červených, německých a slovenských studií.
Jsem z tohoto fóra už unavený. Zvažuji "rezignaci".

Nicméně požadavek na zveřejnění dotazu je legitimní, i když jsem třeba na tebe Kamíku už reagovat nechtěl.

Tedy pokud si odmyslíme zdvořilosti tak jsem skončil s takto formulovaným dotazem. Jde o doslovné znění otázky, na kterou jsem chtěl odpověď.

Tedy: "Přenáší včely gycidové zásoby z plodiště do medníku"?

Odpověď:

asi Vám neodpovím dle vašich představ, problematika je trochu složitější. Vše vychází ze zákonitisti rozmístění plodu, glycidových zásob a pylu v úlovém prostotu. Schémat můžete najít v časopise a literatuře poměrně mnoho. Pokud se cukerné zásoby přemístí při jarní záměně nástavku dolů k česnu, včelstvo je přenáší do horní části sezení a tím se vlatně podněcuje. Donášený med včely ukládají nad plodové těleso a tím se plodové těleso v době snůšky "stěhuje" dolů k česnu. Vše toto jsem popsal naposledy v publikaci Začínáme včelsařit 2018. Použití mřížky nehraje v tomto zásadní roli.

Nicméně vykouzlit z této odpovědi jednoznačné tvrzení že "nepřenáší", jak si to právě předvedl příteli, je velmi odvážné. Je vidět, že se toho nebojíš.

I to tvoje podezření, že jsem se snažil Kamlerovi něco podsouvat je směšné. To zmiňované zklamání je o tom, že nemá jednoznačnou odpověď.

A ano, schémat přenášení glycidových zásob, o kterém mluvil pan Kamler lze opravdu najít mnoho. Ale je krásně vidět, jak uvažuješ. Nic, co by mohlo narušit tvůj názor vůbec nebereš v potaz. Vůbec to nepřipustíš. Jakoukoliv formulaci si hned vyložíš ve dle svého. Bez zaváhání. No. Já si půjdu tu knížku koupit. Stojí stovku. I když nepředpokládám (dle názvu), že tam bude něco hodně objevného. A i kdyby bylo, tak v té době už tady nejspíš nebudu já.
Děkuji za odpověď.
Výrazy "horní část sezení" a "nad plodové těleso" jsou jednoznačné (to jsou základy včelařství), není důvod podezírat Kamlera, že neví co píše.
Milane, to není můj názor, pochop to. Napsal sis o to do DOLu, už sis to nejspíš přečetl i v těch odborných materiálech, co jsem ti poslal SZ, na Kamlerovu radu sis to vyhledal na internetu, jak píšeš. Teď si ještě kup tu knížku.
Nezkoušej mě poučovat, co je to "sezení" a "plodové těleso" . Koneckonců, proč asi Kamler jednoduše nenapsal, že "nepřenáší"?

No.. S t tímhle asi vážně končím. Ztrácím tady čas zbytečnými diskuzemi. Už si vzpomínám, proč jsem chtěl minule ten ban. Skvělá myšlenka.

Přátelé. Co jsem chtěl říct, to jsem řekl. Tohle je prostě moc. Nechám se zatahovat do neplodných diskuzí s lidmi s kterými bych asi diskutovat neměl. Moje chyba samozřejmě. Nějak mi to nedá a pak toho lituju.

Pokud někdo budete chtít radu/názor ohledně OP, tak na vcelarstvi@kenig.cz. S banem se k SZ nedostanu.

Já teď půjdu zase pokorně požádat administrátory o ban. Uvidíme, jak mi to tentokrát vydrží dlouho. Tak ahoj a ať se daří.
Milane dik.
Máš pravdu Milane, je to zbytečná diskuse, protože bys chtěl diskutovat o neměnných pravdách. Nikdo ti nebrání, aby sis (ne)přenášení ověřil doma. To platí i o "starém pylu", který podle tvého "učitele" Sedláčka včely na jaře vyhazují... A jinak ahoj zas někdy.
Peľ včely jedine vtedy vyhodia keď je závadný nevhodný na ich konzumáciu. je predsa logické že keď je prínos sladiny včely sa rozploduju a keď nie je prírodný nektár tak im ako náhrada stačí to že to budú plásty zo zásobami. To že sa plodisko zúži optimalizaciov na 5 plástov kde sú včely nabité a aby matka plodovala tak zásoby prenesú hore. Keby sa plásty vyhodili von pred včelstvá tak to včely považujú za znášku z lúpeže tak ich omnoho rychlejšie vyprázdnia než vložené do dna v úle.Cool
Referenční URL's