Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stojí za přečtení:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5400263/

Honey bees rapidly preserve pollen during the initial phases of storage by the addition of hygroscopic honey, nectar, and oral secretions [6–8,10,39]. The freshly-formed composite of pollen, nectar, and oral secretions is briefly more attractive than older stored pollen, yet retains its nutritive value to bees over moderate storage periods. This pattern is precisely the opposite pattern of consumption that would be expected if stored pollen needed to mature before consumption by workers. Our results clearly show that no latent period of beebread maturation is required to render stored pollen palatable or nutritious to bees. On the contrary, the consumption patterns observed here suggest that freshly-stored pollen is consumed within days of deposition.
no tak jestli ono to neni pouze o tom, ze se vcely ridi systemem LIFO.....last in first out...posledni ulozeny jde ven prvni......a to ve vsem.

donesou nektar, ulozi, kdyz bude potreba, tak spotrebuji ten pozdeji donese y a ulozeny...

donesou pyl, ulozi, kdyz bude potreba, tak spotrebuji ten pozdeji doneseny a ulozeny.

vychovavaji plod, kdyz bude nouze, tak zlikviduji ten nejmladsi...

neni to nahodou takto, ze pracuji na tomto principu?

to, ze by mely stary pyl vyhazovat mi prijde divne, proc by ho jinak sbiraly a skladovaly, aby ho vyhodily?
nevim jak by vyhozeny pyl mel vypadat, ale poctive kontroluji podlozky pod zasitovanym dnem, a nikdy jsem tam nevidel hrudky pylu krome pylovych rousek, ktere vcely ztrati. a pak jsem tam videl zkrystalizovsne zasoby, ktere vcely vyhazi z bunek. ale to jsou zasoby, ktere vcely nemohou zkonzumovat, tak je vyhodi. podobne by asi vyhodily i pyl, kdyby byl zkazeny, ale jak rikam, za celou dobu (od leta 2019 doted) jsem tam zadne vetsi kousky vyhazeneho pylu nevidel. a to na obou stanovostich nosi kvanta pylu, takze o novy cerstvy pyl nouzy nemaji.

i podle toho co sem dal ted stefanos689 tak bych chapal, ze proste preferuji cerstvy pyl, taky si dam radeji cerstvy rohlik, nez rozmrazeny po pul roce v mrazaku, ale to neznamena, ze ten stary pyl vyhazi, kdyz nebude zkazeny.
"Včely v určitých obdobích roku donesou hodně pylu a dají ho do všech prázdných buněk. Na rozdíl od
medu, nemohou jeho zásoby později přemístit na vhodnější místo a tak ho zkonzumují, aby například
uvolnily místo pro plodové těleso. Pokud s rozvahou odebereme ze včelstev některé pylové plásty a
vhodně uskladníme v suchu a chladu (Kubišová a Titěra, 1988), stanou se nejlepším bílkovinným
krmivem
. Použití uskladněných zásobních pylových plástů je zcela jednoduché. Pokud na jaře i v
podletí
zjistíme prohlídkou nulové nebo nepatrné zásoby plástového pylu, vkládáme pylové plásty do
míst v blízkosti plodu.
Taber a Doull už před více než čtyřiceti lety prokázali, že kojičky konzumují
především pyl nacházející se do 70 mm od jimi krmeného otevřeného plodu (Doull, 1974; Taber,
1973)."
Zdroj: VÚVč Dol
Vypozoroval jsi u vcel neco i sam, nebo musis vzdycky otevirat literaturu minuleho stoleti? Po dlouhe dobe se tu ukazaly hodnotne prispevky, ale rychle jste vf dostali do starych koleji.
Tím, že Milan odešel o nic na VF fóru nepřijde,myslím z odborného hlediska a bez toho ostatního se určitě obejde.
Nejhorší je se v někom vzhlídnout a pak se bít za nesmysly co vám napovídá. Taky se mi to už stalo, že jsem bral někoho jako velkýho odborníka, bil bych se za to, že to co říká je pravda a jinak to být nemůže.....jednou se tomu zasměje Smile
zajici, aniz bych rejpal, tak kdyz si sam nadhodil to pozorovani, tak bych se te chtel zeptat, vlastne kohokoliv, jestli by mi / nam zde mohl popsat, jak vypada pyl, ktery vcely vyhazou z bunek, pripadne dat sem foto takto vyhazeneho pylu, kdyz se tu uvadelo, ze vcely stary pyl vyhazuji.

jak jsem psal, ja ho nevidel za dva roky pozorovani a pritom vcely maji cerstveho pylu dost, tak bych rek ze by ten stary mely vyhazovat stejne rychle, jako nosi ten novy.

tak diky, jestli to mate nekdo vypozorovane, jak to vypada.
Po dlouhe dobe se tu ukazaly hodnotne prispevky, ale rychle jste vf dostali do starych koleji.S tímto plně souhlasím .loni jsem začal včelařit, myslel jsem ze se tu něco nového zjistím,ale 90% hloupých dohadů o H....ně.Když chceš nějakou pomoc musíš se prokousat 20 stranama o ničem .Už si to konečně uvědomte a řešte podstatné věci .
[Obrázky: FD2-D41-D8-F503-46-CF-A8-DE-E5585-AE900-B2.jpg]
Tohle je fotka z 20.2.2021. Plást z horního nastavku. Za měsíc tenhle pyl zmizel a je tam plod. Mezitím jsem je tedy rozšířil ze 2NN na 5NN.
(04.05.2021 16:33)zajíc napsal(a): [ -> ]Vypozoroval jsi u vcel neco i sam, nebo musis vzdycky otevirat literaturu minuleho stoleti? Po dlouhe dobe se tu ukazaly hodnotne prispevky, ale rychle jste vf dostali do starych koleji.
Teď nevím, zda je špatně, že se jedná o literaturu minulého století, nebo je špatně umět najít, pro vyvrácení do očí bijících nesmyslů, argumenty na podporu svých tvrzení v odborné literatuře ?

Vše, o čem píšu, mám vypozorováno ve vlastních včelstvech, ale nejsem autorita, které by právě Milan König i mnozí jiní uvěřili. Proto cituji zdroje, které by třeba někdo mohl brát vážně.

Nesouhlasím s tebou, že Milan přinesl do tématu OP něco nového. Vše, co řekl, už tu v minulosti zaznělo, ale neřekly to autority, proto to zapadlo, ale stačí hledat, nebo si pamatovat.

Pravdou je, že postupy OP sesumíroval na jednu hromadu, a protože začal větou ve smyslu: "studoval jsem OP u Sedláčka", tak tím na chvíli vytvořil zdání autority a lidi, kteří začínají text slovy "já si myslím" na chvilku zpozorněli a nerušili jeho odborný výklad.

Pravdou je, že rozsah jeho odbornosti nebyl tak široký, aby svoji pozici autority obhájil i v jiných tématech.

(04.05.2021 17:41)Jaroslav Janíček napsal(a): [ -> ]Po dlouhe dobe se tu ukazaly hodnotne prispevky, ale rychle jste vf dostali do starych koleji.S tímto plně souhlasím .loni jsem začal včelařit, myslel jsem ze se tu něco nového zjistím,ale 90% hloupých dohadů o H....ně.Když chceš nějakou pomoc musíš se prokousat 20 stranama o ničem .Už si to konečně uvědomte a řešte podstatné věci .
Jaroslave, co je pro tebe podstatná věc? Nikdo ti nebrání změnit poměr hloupých a chytrých dohadů. Nebo si kup knížky, choď do včel, pozoruj a tohle fórum nebudeš potřebovat, když si tu nic nového nezjistil.
Tomáši vyhazují pyl,ale pouze částečně,jen kdyz jee např.kyslej nebo napaden plísní, jinak řekl bych že máš vcelku pozorovaci talent,taakze jsi si určitě vsimnul,ze ten pyl co zbyde z podzima je takovej lehounce lesklej a to je prave trocha medu( presne slozeni nevím nebo si to nepamatuji) plus jeste urcite nejake vymesky na konzervaci.To vetsinou u cerstveho pylu neni,ale az po čase.
Vážně nekdo myslí ze si vcela s tim da tolik prace a pak to z Gruntu na Jaře ještě pracneji vsechno vyháže???(Jinak mpje vcely tyy pleenivy vytahuji tak,ze je vykousou a ne jen tak vytáhnou z buňky aa pak je nejakej čas zřetelné kde opravovali dílo).

Jaroslave Janíčku, včelaření není rovná čára po které by slo jít.Vubec nechápu jak nekdo muze neustale kritizovat nesouhlas a jine zkusenosti a nekdy i dost vyostrenou debatu.Tohle je z velké casti problém dnesni doby,kazdej by chtel na mávnutí v par vetach navod jak postupovat a bez odmlouvani.Pak je uz jen na tobe co ssi z toho vezmeš a nad cim se zamyslis ty sám.Pripomina mi to navrh jednoho blazna,aby vsichni měli stejne auto,stejnou barvu,motor jiste pak by to mohlo byt jednodušší ,ale určitě jen nudny a bez života.

Jinak vzpomenu citát našeho prvního prezidenta....

VY JEDEN, KAŽDÝ MUSÍME SNÉST MÍNĚNÍ DRUHÉHO.
DEMOKRACIE ZNAMENÁ DISKUSI.
TGM
(04.05.2021 5:42)Kamik napsal(a): [ -> ]To platí i o "starém pylu", který podle tvého "učitele" Sedláčka včely na jaře vyhazují...

Platí co?
To není podle Sedláčka. Sedláček studoval včelařskou školu v Polsku a učiliště v Rakousku. Tam se to učí povídal.
Prý starý pyl začnou vyhazovat až když mají zajištěný dostatek nového.
Podle mě to logiku má. Zřejmě bude mít čerstvý pyl jinou výživovou kvalitu než pyl měsíce skladovaný v plástech. Tak proč by mu nedaly přednost a toho starého se nezbavily? To jsou ty případy kdy když to včelař vidí na podložkách než to vynesou, myslí si že jde o zvápenatění plodu.
Není pro slabé povahy.
Uz som videl trochu vyhadzanych pelovych buniek na podlozkach ale iba vynimocne. Ked je ramik vyslovene stary hnusny plesnivy, obvykle ide z ula von a necakam, kym sa o neho postaraju vcely ci motyle. (OP nemam a zatial nezacnem ale na debatu vo vlaknach sa tu asi nehrajeme.)
Kohoute, díky za reakci, já bych právě chtěl vidět, jak ten vyházený pyl vypadá. Jak píšeš, že by ten starý pyl měly včely vyhazovat v období, kdy mají dostatek čerstvého, tak proto jsem se ptal, jak ten starý vyházený pyl, který by měl skončit na podložce pod zasíťovaným dnem, vypadá. Já tam vidím dost pylových rousek, které včely poztrácejí, než ho stihnout uložit do buněk, ale nikde jsem tam nikdy neviděl vyházené hrudky pylu. A mám zato, že by to měly být hrudky, protože skrystalyzované glycidové zásoby také prostě vyhodí v tom tvaru hrudky a nijak je nerozkousávají na drobné smetí, jako je tomu u vosku.

Jak by včely vynášely starý vyházený pyl z podložek?

Ani mravenci o pyl nestojí, když pozoruju jejich hemžení na podložce, tak jediné co je skutečně zajímá je med/nektar, který ukápne na podložku, jinak jsou rozmazlení až hrůza (mrtvé včely nic, housenky zavíječe nic, pylové rousky nic, kleštíci - jen jednou jeden mravenec s jedním běhal semtam, krystaly skrytalizovaných zásob nic). Stejně tak včely co behají po podložce, ty se zajímají jen o další včely, ale to co tam leží, to jim je zcela fuk. Zezačátku jsem naivně myslel, že budou sbírat ztracené rousky aby je donesly do úlu, ale ty je vůbec nezajímají.

Mě právě přijde divné, že by se včely chovaly tak iracionálně a marnotratně, a to ještě ve věci, která je zásadní pro jejich (=včelstva) přežití (=výživu nové generace).

Četl jsem se zájmem Milanovo komentáře, za sebe říkám, že to co popisoval, popsal aspoň pro mne mnohem srozumitelněji a systematičtěji než jak to vysvětluje p. Sedláček ve videcích (ale to může být tím, že jakmile člověk nějakou myšlenku dává na papír, tak o tom více přemýšlí a uvede srozumitelněji, než když to sype z rukávu a řeční o tom). Ale o těch pylových deskách/pylu uváděl, že se z plodiště včelařem odebírá (v případě OP). Jenže to mi přijde v rozporu s tím, co tady teď řešíme, že včely ten starý pyl vyhází (= opravdu vyhodí a ne že spotřebují), protože místo starého konzumují nový....tedy pokud by to tak mělo fungovat, tak by vlastně včely starý pyl vyházely, a nový hned spotřebovávaly a pak by nehrozilo zanesení plodiště pylem (novým nebo starým, to je jedno).

Proto si myslím, a i proto, že jsem vyházený pyl v období nadbytku čerstvého pylu neviděl, že včely pyl nevyhazují, pokud není závadný (jak psal KTM zkyslý nebo zplesnivělý) a nechávají si ho protože ho potřebují. A pokud se jim z plodiště odebírá, tak je to proti jejich přirozenosti.

Rudohore - a jak to prosím vypadalo ty vyházené pylové buňky? byly to hrudky s náznakem tvaru buňky?
Vyhodí celé “válečky” jak jsou v buňce.

Sedláček trousí moudra po kouskách. Milan vydal “sebrané spisy”.
Ano jsou to hrudky zeschlé, podobné tvaru buňky i jak psal Kohout zaměnitelné mnohdy hrudkám zvápenatění plodu. Ale je to rozhodně i pyl. Možná starý, možná zplesnivělý, možná jinak poškozený třeba zavíječem plástů s pylem, možná kvalitou stáří oproti přetlaku pylu nového, nevim. Já to tam občas mívám.
A ještě něco k tomu překladišti pylu. Vám se nikomu ještě nesypaly volné, nenaducané rousky pylu z buněk plástů, když jej nahnete na stranu, buňkami dolů ? Běžně.
Nicméně, je to malichernost oproti tomu co tu Milan upřesnil, z mého pohledu, k tomuto období honění a pálení čarodejnic.
(04.05.2021 20:44)Kohout napsal(a): [ -> ]
(04.05.2021 5:42)Kamik napsal(a): [ -> ]To platí i o "starém pylu", který podle tvého "učitele" Sedláčka včely na jaře vyhazují...

Platí co?
To není podle Sedláčka. Sedláček studoval včelařskou školu v Polsku a učiliště v Rakousku. Tam se to učí povídal.
Prý starý pyl začnou vyhazovat až když mají zajištěný dostatek nového.
Podle mě to logiku má. Zřejmě bude mít čerstvý pyl jinou výživovou kvalitu než pyl měsíce skladovaný v plástech. Tak proč by mu nedaly přednost a toho starého se nezbavily? To jsou ty případy kdy když to včelař vidí na podložkách než to vynesou, myslí si že jde o zvápenatění plodu.
Zajíc mi vyčetl, že jen cituju z literatury minulého století. O tomhle učivu, co píšeš, bych si taky rád někde přečetl. Zvláštní, že to nedorazilo na internet nebo do českého odborného tisku. Možná by někdo, kdo prošel třeba Nasavrky, mohl k tomu říct více.
Mám praktickou zkušenost, že včely pyl proplodovávají, a že (rok staré) pylové desky zalité zásobami, uložené v zimním sedišti včel, jsou skvělým palivem pro jarní rozvoj. Včelstvo, které nemá pyl na dosah, se (dle mého pozorování) rozvíjí později a pomaleji.
Jedinkrát jsem u jednoho včelstva zahlédl "zvápenatění" na sítu, jak popisuješ. Po obhlídce úlu zjištěn boj včel se zavíječem v pylové desce.
K tvému "zřejmě" (ohledně výživové hodnoty) bych doporučil přečíst si zajímavou studii, kterou sem dal Stefanos. Tam se, mj. hovoří o tom, že starší uložený pyl má stejnou nutriční hodnotu, jako ten čerstvý. Ten čerstvý ale spotřebovávají přednostně. Z toho vyplývá, že včely nepotřebují, aby probíhala nějaká fermentace pylu.
Jak to bude u lidské konzumace pylu? Že bychom ho nakonec taky vstřebali bez fermentace? Ale to je jiné téma.
(04.05.2021 21:12)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Rudohore - a jak to prosím vypadalo ty vyházené pylové buňky? byly to hrudky s náznakem tvaru buňky?
Ano. Podstatne mensie nez bunka, velkost radovo od polovice vcelej hlavy po maximalne hrudnik. Na nejakej mensej casti povrchu dost dobre otlaceny tvar bunky, na zbytku beztvara. Kto, preco a ako ich vyhodil, to na nich napisane nebolo. Fotku nedam, podlozky sice mam v uloch okrem rojovej sezony trvale ale nie som si isty, ci som to za cely minuly rok videl aspon raz.
(04.05.2021 21:04)richard1 napsal(a): [ -> ]https://youtu.be/NsPKA1CiWFg Není pro slabé povahy.
To je medník včel, který se nevytáčí, ne? U nás "klasiků" máme plné plodiště, které se taky (jak kdo) nevytáčí. Pro včelaře zatím nic Smile
Referenční URL's