Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stefanos jak to mas u tebe s rojenim v op?
(07.05.2021 15:17)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Takže zítra míchám cukr a všem kde zásoby docházejí naleju krmítko. Mám ho v plodišti a tak takové nesmysly jako přenášení neřeším. Technicky je u mě velmi nepravděpodobné. R. S.
Rudo no neviem neviem. Som presvedčený o tom, že ak máš nasadené medníky čo si myslím že máš,tak včely uložia časť cukrových zásob práveže do nich, pretože v plodisku nie je na zásoby miesto. A je úplne jedno kde máš krmítko...
Rojení, loni asi 1/3, ale byl extrémní rok (velmi teplý duben a pak 3 týdny ochlazení) a přičítám to i nedostatku souší a dalším faktorům/neznalostem ohledně OP. Letos už jsem zase o něco chytřejší, tak uvidíme. 3 zásadní věci ohledně OP jsem pochopil až letos díky videím M. Sedláčka.
(07.05.2021 12:27)emer napsal(a): [ -> ]Nepatrí to sem, ale nedá mi neopýtať sa. Literatúra hovorí, źe včely podávaný cukor /sacharózu/ rozložia na glukózu a fruktózu , to sú základné a percentuálne najváčšie zložky medu. Čo potom chceme zisťovať v prenášaných zásobách? Alebo tu ide len o to , či prenášajú alebo neprenášajú? A z toho tu vzniká takmer bratovražedná vojna?
Války netřeba, stačí vnímat a přijmout fakta.
"Krmí se hlavně bílým cukrem, tedy sacharózou. Tu včely do značné míry, ale ne zcela, rozloží na jednoduché cukry. Vyhláška stanovuje, že obsah sacharózy v medu nesmí překročit 5 %. V jarních nektarových medech (i v akátovém) je obsah sacharózy do 1 %."
zdroj: VÚVč Dol
Pod všemi včelstvy loni podsazeno minimálně 10kg cukru, někde postupně i 30kg zavíčkovaných zásob. Laboratorní výsledek 1. snůšky. níže
[Obrázky: sachar-za.jpg]
Stačí to takhle?

(07.05.2021 15:17)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Takže zítra míchám cukr a všem kde zásoby docházejí naleju krmítko. Mám ho v plodišti a tak takové nesmysly jako přenášení neřeším. Technicky je u mě velmi nepravděpodobné. R. S.

"Každým pokrmením ve snůškové sezóně se cukr z krmiva dostává i do zásob a porušuje med. Přitom není rozdíl, jakou technikou se krmí, a použije-li se roztok nebo těsto."
Zdroj VÚVč DOL

Stačí to takhle?

další snůšky a další vytáčení
[Obrázky: sachar-za-1.jpg]
[Obrázky: sachar-za-2.jpg]
lípa to ukončuje
[Obrázky: sachar-za-3.jpg]
Pokud chcete věcnou debatu, tak prosím věcné, fakty podložené argumenty. Ať nefekálovatí.
Jen pro správnost, v předchozím příspěvku jsem omylem vložil 2x stejný obrázek, měl tam být tento
[Obrázky: sachar-za.jpg]
A proč to nevložíš do vhodnějšího vlákna a cpeš to sem?
Fakta: 1.5. sem přenášení cukru vnesl Milan Konig, tedy přispívám kvůli zachování kontinuity příspěvků tady.
Ale souhlasím, že jiné (které?) vlákno by bylo vhodnější. Má-li vůbec smysl to někam cpát.
Já bych ten cukr už neřešil, kdo ho tam nemá ať hodí kamenem.
Pravosť medu sa zistuje podla kyslosti a nie vašich % sacharozi ... Cool
Agátový med môže mať podla normy 10% sacharozi ...
Riešite tu blbosti o dákych zásobách...
Kamiku poplacej se za ty certifikaty po rameni a dej uz s tim trolenim v tematu OP pokoj. Vzdyt ty stare zimni zasoby uz jsou davno rozstepene na jednoduche cukry. Moje zkusenost je takova: na zakrmene vcely v srpnu jsem dal pres mrizku prazdny nastavek. Vaha sla za tyden dolu a v medniku byly odhadem 2 kg zasob. Kde se tam asi vzaly. Zavazely jim v plodisti, tak si udelaly misto.
(07.05.2021 19:21)Kamik napsal(a): [ -> ]Fakta: 1.5. sem přenášení cukru vnesl Milan Konig, tedy přispívám kvůli zachování kontinuity příspěvků tady.
Ale souhlasím, že jiné (které?) vlákno by bylo vhodnější. Má-li vůbec smysl to někam cpát.

Nechci rozjíždět další výměnu názorů. Podle mě je jedno, kdo začal. Když odpovím, můžu v jiném vláknu, nic mi nebrání. Pokud vhodné vlákno ještě není, jednoduše ho založím.
Přenášení jistě souvislost s OP má. Dohady, jestli jo nebo ne už sem nepatří.
Nutno dodat, mám taky blbou náladu. Tohle jaro mě ......
Něco mi říká, že se vše v dobré obrátí a medu bude dost.
Taky si myslim, že nebudem letos vědět co s medem....jen Zdenda bude mít kulový, ale ten si ho od nás může koupit.
(07.05.2021 20:53)zajíc napsal(a): [ -> ]Vzdyt ty stare zimni zasoby uz jsou davno rozstepene na jednoduche cukry.
Výzkumný ústav včelařský tvrdí něco jiného, viz citace nahoře.
(07.05.2021 19:56)Merkuri napsal(a): [ -> ]Agátový med môže mať podla normy 10% sacharozi ...
Možná na Slovensku. U nás nikoliv, opět odkážu na citaci výše.
Neberte to jako odmítnutí vašich profesních znalostí, ale mám li si vybrat mezi názorem výzkumného ústavu a názorem vaším, volím druhou možnost.

Přeji všem úspěšné včelaření v jakémkoliv plodišti.
No to si sa hlboko sklamal lebo to platí aj u vás v ČR, Nemecko, Rakúsko a Francúzko... ja rozdiel od teba som videl taký atest medu z DOL v roku 2012 ... Agátový med do 5 dňoch keď skončila znáška má normálne 17% sacharozi keď je čistý a o mesiac 9% sach. Agátový med je braný ako jednodruhový a ten má inú normu a keďže si to nemal tak o tom nič nevieš. a v tom ateste je len kvetový med...Cool

No zajtra pozriem ako postúpili včely čo mesto dosiek majú medzistienky ako môj pokus OP...Cool
OP musí být správně vedený, jinak budeš zklamaný.
Už si viděl, aby Merkuri dělal něco nesprávně? Tam je výsledek zaručený. Snad má dostatek sudů na med.
To je uplne jedno koľko sudov a kto ako čo robí lebo každý si svoje OP spraví podla svojho a že som tam dal medzistienky je tiež prepážka, med z plástov spotrebujú tak či tak a bude ucelený veľký plod. Po agáte ich nechám naplno a o 6 týždňov po agáte im da slnečnica na frak lebo tak či tak zastavý plodovanie matiek a že by mala plodovať na 100% v 5 rámikoch už môžete akurát tak snívať aj zo Sedláčkom lebo tie jeho predstavy sa zosypú ako domček z karát a další vysledok bude ten že nepodarené matky zabijú a budú nové. Už nebude v polodisku len plod ale poriadne vence medu s kolečkami plodu.... Tam sa na to treba pripraviť zo záložnými matkami v oplodniačikoch. Slnečnica robí divy a kto to nechápe je jeho problém lebo má ružové okuliare. Napokon Sedláče spomenúl le čisto ovocné stromy a repku a o dalšom nebola zmienka, možne že po 50 kg ak budú z repky jemu to asi zrejme stačí a potom pustí včely na plno lebo sezona na rojenie im dávno prešla..Cool
Nepochopil jsi samotný základ, doporučuji ti si pustit Sedláčka od začátku a né od konce. Tvůj pokus o OP už je předem prohraný.
Po Agáte doma už nemám znášku a bude potom slnečnica, o neakom mede už môžte akurát snívať, preto pustím včely naplno a nakonec ich slnečnica dobre skosí. výsledok bude 27 rámikov B medu.Cool
Referenční URL's