Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud dobře chápu, jak to plánuješ, nešlo.
Oddělek patří do další krabice.
Ja se domnivam, ze to fungovat bude. Takto vytvori 2matecne vcelstvo. Jen se se nesmi pri prohlidkach nechtene spojit.
Chápu, že oddělek mimo úl je ověřená klasika. Ale například tenhle odkaz
tady to je ale rozděleno vodorovně, dole matka, mřížka a v horním nástavku matečník a oplození mladé matky přes očko. A normálně mu to funguje.
me se to takto stalo nechtene/nevedonky loni. pri medobrani a vybirani plastu z medniku jsem koukal na kazdy plast jak moc je zavickovany a jak moc se lesknou a jsou plne nezavickovane bunky abych vybral jen plasty vhodne k vytoceni. a pri tom prohlizeni najednou vidim vajicka, tak jsem nechapal, a doslo mi ze tam musi byt matka a byla tam, druha, jedna nad a druha pod mrizkou. tak sem z medniku udelal oddelek.
přes mřížku a očko by to neměl být problém (ten nastane až dáš mřížku pryč, tak začne krátký souboj)
ale ty píšeš o přepážce a tma si jistý nejsem, ale taky mě to napadlo, ale pak sjem si řikal, že bych tím mohl dát podnět k vyrojení.
Tohle se mi stavalo celkem pravidelne na 24.V plodisti matka,v medniku nova matka,aniz by tam byl vybehly matecnik.Jednou jsem oznacil neoplozene matky v plemenacich,2 jsem nasel v mednicich nad mrizkou uplne jinde,zrejme zaletly a vcely v mednicich je vzaly.
Mám na OP několik včelstev. Letos poprvé žádné přepnutí - odstranění přepážky a využití celého nástavku na plodiště ve stylu dadant. Jen několik rámků v duchu OP.
Vše se mi nepovedlo. Moc rámků v plodišti je průser. Teď už to vím a stejnou chybu snad neudělám.

Několik dní vidím, jak "mrzáci" s plodištěm 4 rámky 39x30 nosí. V ostatních úlech hmotnost stagnuje.
Velká škoda, že pokusů s OP nemám víc.
4 a dost funguje perfektně i u mě (4/3 lang). 5 už je většinou moc. 4 a 4 nízké nad sebou fungují taky, ale byla větší snaha k rojení.
(16.06.2021 21:58)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Několik dní vidím, jak "mrzáci" s plodištěm 4 rámky 39x30 nosí. V ostatních úlech hmotnost stagnuje.
Velká škoda, že pokusů s OP nemám víc.

V OP má matka spoustu místa na kladení. V ostatních úlech může být omezená v kladení sladinu v plodišti.
OP má menší energetickou náročnost. Menší spotřeba zásob.
OP potřebuje menší počet včel k výchově plodu. Víc včel v medníku.
V OP nie je predsa menej plodu tak prečo stačí menej včiel k výchove plodu? Blush
(najmä keď peľ a zásoby na kŕmenie nemajú "po ruke" a musia kmitať...)
Včely v OP obsednou 5 plástů.
Při stejné ploše plodu když je plodiště roztažené na výšku třeba tří nástavků je k udržení teploty v něm potřeba více včel.
Když jsem se díval na Sedláčka, jeden až dva plásty mezi zadní přepážkou a zadní stěnou mu nějak extra nevadily (z mého pohledu, on je vyndával, ale neustále OP dál vyvíjí), vypadalo to, že si matka odskočí, má-li málo místa a pak se vrátí zpátky do OP. Zkoušeli jste to někdo držet jako zásobní rezervu?
Nebo to ty zásobní plásty po čase celé OP podělají.
Mám jednu vystavěnou mezistěnu mezi přepážkou a stěnou. Měl jsem ji v plodišti mezi přepážkami a matka ji nezakladla, včely ji zanášely sladinou a pylem, tak jsem ji tam šoupnul. Zatím to vypadá, že z ní čerpají zásoby, tak uvidím, jak to bude pokračovat. Je možné, že když není v přímém kontaktu s plodem, tak to nepodněcuje rojení. Budu sledovat, zda to bude působit jako záchyt sladiny (takový mini medník/překladiště), místo aby ji cpali mezi plod.
Kurna tady je pokusníků Smile sedláček v téhle době rozhodně nic za přepážkama nemá....
Ve videu č. 109 od 4:32 má včelstvo, kde nechal jeden zásobní zavíčkovaný plást za přepážkou u stěny úlu.
(17.06.2021 10:13)Šestvčel napsal(a): [ -> ]včely ji zanášely sladinou a pylem… Budu sledovat, zda to bude působit jako záchyt sladiny (takový mini medník/překladiště), místo aby ji cpali mezi plod.

Jestli je pylu nějaké významné množství a jestli jde plást umístit do medníku tak ho tam uschovat a mezi plod nacpat až se budou odchovávat zimní včely.

Plást za přepážkou způsobuje že by mohly dostat nápad stavět tam divočinu.
Ten plást je ale mezi stěnou a přepážkou, tam není prostor něco stavět. Je to prostor jen na ten jeden plást. Je to letos pokus, předešlé dva roky jsem to nedělal. Zatím ho naplnily a pak jsem dělal kontrolu a byl zase prázdný. Mám to tak u třech úlů.
Už to vidím. Mě zmátl Luky tím že psal za přepážkou.
Sezona již pomalu končí a mě by zajímalo, jak vám letos vycházelo OP. U nás letos bída jakou jsem ještě za 50 let včelaření nezažil. V mém okolí tak mluví všichni takže to nejspíš rukama nebude. Jedny OP jsem roztáhl po zesílení na 11 r. Další jsem optimalizoval na 6ti. V této bídě OP vychází lépe. Asi u 10 včelstev jsem vyzkoušel zajímavý nápad Milana Koniga trochu si ho poupravil a možná budu dále používat. Tuším v tom dost velký potenciál a velké ulehčení při ozdravování včelstev. Navíc skvělé testování včelstev na vitalitu. Nemusela by se přemetat všechna tříletá, ale pouze ta, která to potřebují. No a pak by ta, která to zvládají bez berliček a dávala slušně medu šla do chovu. Jenomže vím o tom prdlajs a tak budu zkoušet. Nejspíš další slepá ulička, ale co když ne? Na uličky jsem zvyklý mám jich už za sebou hodně. Dost jsem se v nich naučil a zocelil se! Až budu mít jistotu, dám vědět! R. S.
U mě jsem zkoušel tradičně jen 2 včelstva(lonské oddělky), prnví komorování bylo těsně před řepkou na 4 rámky 39x24, jedny mi zakladly i 5. a druhý už pátý prostě něchtěly, neustále ho zanášely, tak jsem ho furt vyndaval a dával novou mezistěnu a pořád dokola.....takže by člověk řekl, že takový včelstvo donese kulový, když má vlastně jen polovinu včel co by mělo.....ale nevidim v nich rozdíl, donesly stejně jako ostatní, protože mají všechno v medníkách a né v plodišti...
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :