Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pavel Holub - Tohle ale na videich od Sedlacka neni - pul MS do stredu. Vzdy dava na kraj. Nektera vcelstva mi vytrvale ms zanasela, ale to az od zacatku cervence tusim. Dam jim priste pul ms jak rikas.

Gupa - diky za psychologii mladusky!Smile
Tomu co chce tocit drzim palce, bude to chtit slusnou vybavu
Na jar tu bolo vysvetlené, kedy a prečo dávať pri rozširovaní medzistienky od kraja plodiska. Prečítať! Funguje na 100%
... uz pred tym ako som sa rozhodol 20rodin dat na OP som viac krat opakovane pozrel sedlackove video.... plodisko rozširoval pridaním medzisteny na kraj... nedávalo mi to zmysel ale ak som chcel exaktne skúsiť túto metodu musel som postupovat podľa neho... no skratka neujalo sa to... medzistena ak má byť čo najrýchlejšie postavená a hlavne základená musí ísť jednoznačne do stredu plodiska to je klasika ... co sa týka divočiny stavali mi ju automaticky ci uz tam bola přepážka alebo nie... hned za posledným plodiskovym plàstom prilepenu na mriežku a hneď plnili sladinou... opakujem: OP je pre mna osobne blbosť na spôsob marketingu práškov na chudnutie...požadovaný výsledok nemas zaručený a ak to náhodou nevyjde neexistuje kto ma znášať následky... Mozno pre niekoho ok metodika ale za mňa už nikdy... ostatných 20 rodin na klasike B10+10 ma presvedčilo o určitej istote pri predpokladanej obvyklej znaske.... vsetko ostatné tu už bolo
To Kohout.. co sa týka kladenia matky natesno si vlastne zopakoval co som napísal
(22.08.2021 0:18)gupa napsal(a): [ -> ]...

A OP zatím nepochopil.

A je jeden z hodně mála co to umí přiznat.
(22.08.2021 9:01)kolesart napsal(a): [ -> ]medzistena ak má byť čo najrýchlejšie postavená a hlavne základená musí ísť jednoznačne do stredu plodiska to je klasika

áno, to je klasika, ale v OP jednoznačne na kraj v správny časWink
(22.08.2021 7:53)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(21.08.2021 21:50)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Když přidám půlmezistěnu do středu plodiště, tak ji komplet zakladou a není riziko rozdělení plodiště. Do středu plodiště prostě med neuloží. Kdo dá mezistěnu do kraje, tak se nemůže divit, že ji matka nezaklade a včely ji zaplní zásobami. Ideální je dát do středu plodiště stavební rámek.
matka zakladie aj na kraji medzistienky a rovno 5 ich zakládla, z ľava 2 a z prava 3 čo som vložil do plodiska aby postavili.
To ano, pokud se jedná o expanzi plodiště. To se děje do slunovratu. Nyní je to spíš výjimka u velmi silného včelstva, normální včelstva už své plodiště zužují.
Já by som to povedal inak,ak matka na to nemá,tak medzistenu na kraji nezakladie. a to je signálom,že jej počet rámikov v plodisku stačí. Já som tiež pridával 6 plást ako medzistenu na kraj a matka mi ju odignorovala. Jednoducho jej potenciál bol 5 plástov 42X35.
100% súhlasím
V jednom Sedláčkově videu přehlídl nebo zapomněl za přepážkou u zdi jeden až dva plásty. Jeden byl i z části zakladený, matka se vrátila zpět a pokračovala ve svém režimu. Když bych tento způsob akceptoval jako trvalý stav (dva plásty za přepážkou u zdi), nemusel bych ke včelstvům přistupovat tolik individuálně (matky zvládnete 3,5 až 5,5 ? - budete mít všechny trvale čtyři a dva plné za přepážkou). Klidová komora prázdná, čistá.

A druhý moment, když bude mít matka na 5 a budu ji držet na 4, tak se přece nic nestane. Nebo jo? (o 20% včel v úle míň nemá pro mě hobby významný vliv, potřebuju jen 50kg medu pro sebe, letos to málo co přinesli zůstalo beztak jen ve velkém plodišti a pro mě ani kilo, ještě jsem je musel v červnu přikrmit aby neumřely).

Jen teorie, pokud včely příští rok neprodám, tak bude OP.
(22.08.2021 10:29)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To ano, pokud se jedná o expanzi plodiště. To se děje do slunovratu. Nyní je to spíš výjimka u velmi silného včelstva, normální včelstva už své plodiště zužují.
No to ta včely určite moje sklamú lebo to bolo po slnovrate a boli to 3 včelstva, 2 na jednom a tretie na inom stanovisku. Jednoducho ako stavali tak aj matka zakladala. za 2 týždne ako som do nich pozrel lebo som nepotreboval skrz to že im skončila rojová nálada a bol denní prínos som ich nechal tak, došiel čas točenia a plní medník nabytí medom čo je poviečkovali na 90%..Cool
Jenže, kolik lidí tady má takové snůškové podmínky, jako máš ty. Takže, jak to dopadne, když náhle zakrmí cukr skoro hladovému včelstvu mezistěnu na okraj plodiště?
(22.08.2021 11:33)Ali napsal(a): [ -> ]V jednom Sedláčkově videu přehlídl nebo zapomněl za přepážkou u zdi jeden až dva plásty. Jeden byl i z části zakladený, matka se vrátila zpět a pokračovala ve svém režimu. Když bych tento způsob akceptoval jako trvalý stav (dva plásty za přepážkou u zdi), nemusel bych ke včelstvům přistupovat tolik individuálně (matky zvládnete 3,5 až 5,5 ? - budete mít všechny trvale čtyři a dva plné za přepážkou). Klidová komora prázdná, čistá.

A druhý moment, když bude mít matka na 5 a budu ji držet na 4, tak se přece nic nestane. Nebo jo? (o 20% včel v úle míň nemá pro mě hobby významný vliv, potřebuju jen 50kg medu pro sebe, letos to málo co přinesli zůstalo beztak jen ve velkém plodišti a pro mě ani kilo, ještě jsem je musel v červnu přikrmit aby neumřely).

Jen teorie, pokud včely příští rok neprodám, tak bude OP.

On tam měl ty rámky za přpážkou brzo na jaře, když ještě nebyla snůška....kdyby si je tam nechal celej rok, tak by se ti celé OP posralo a vyrojilo.

Jinak podle mě je to přesně jak říkáš, když dáš o jeden méně, tak je to určitě lépe než o jeden víc.

(22.08.2021 10:29)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já by som to povedal inak,ak matka na to nemá,tak medzistenu na kraji nezakladie. a to je signálom,že jej počet rámikov v plodisku stačí. Já som tiež pridával 6 plást ako medzistenu na kraj a matka mi ju odignorovala. Jednoducho jej potenciál bol 5 plástov 42X35.

S tím souhlasím, ale že by lonská mladá matka zvládla jen 4 rámky? to mi přišlo hodně málo, když by jich měla zvládnout 8. Ale i tak daly nástavek medu stejně jako ostatní....takže i poloviční výkon matky stačí na to, aby včelstvo bylo medu produkceschopné. Což je právě ta výhoda OP.
Jak to čtu, neopomněli jste fakt, že matka je tak výkonná jak jsou její dělnice? Jsem přesvědčený že dělnice nahání matku ke kladení ne matka sama sebe.Tz. že jestli Merkuri má plné zavíčkované medné rámky, je to zásluha jako prva dělnic a ne matky. A dělnice, pokud se dělají oddělky, což Merkuri také dělá jsou tím prvním mezi vejcem a slepicí, pokud by si chtěl zase hrát se slovíčky.

Letos mám takový poznatek okolo šíleně rojivého včelstva co se samoznovu odchytlo, tak jak jsem ho převezl a prostě se i po převozu vyrojilo na rojky v počtu 4 velikosti 2x10cm2 pl. plochy. Postupně jsem těmto rojkům přidával plodové plásty a postupně podle počtu cizího plodu i rostly. To je logické. Pokud bych jeneposílil, dnes by byly tak na 2-3 rámkách plodové plochy což mi ukázal rojík který jsem jen trochu podněcoval jako všechny stejně přiměřeně. Takže není možné si myslet, že mašina na vajíčka navíc než na 4 plodové rámky nemá, ano nemá, když ji tomu dělnice zřejmě víc nedonutí. Takže ne matka ale vše řídí ve včelstvu dělnice, i množství chovaného plodu regulují, ne matka. Pokud do plodiště přidám cizí dělnice z úlu plného plodu, hlavně přidávám formou vybíhajícího plodu, matku donutí klást více. To chci sdělit jako reakci na několik posledních příspěvků o velikosti plodového hnízda matky. Stačí nějak posílit včelstvo cizí brigádou, jak se označovalo, a matka se hned chová a hlavně pracuje jinak. A takových situací bývá na včelnicích spousty kdy se nějak dostane k matce cizí dělnice.
(22.08.2021 9:01)kolesart napsal(a): [ -> ]To Kohout.. co sa týka kladenia matky natesno si vlastne zopakoval co som napísal

Ani nevím že jsem něco opakoval. Ty píšeš že v OP se dobré matky drží natěsno, já píšu že se velikost OP přizpůsobuje kladení matky. Tudíž když to děláš správně, matka nemůže být v kladení omezená.

Další rámky ke kladení se přidávají postupně za sebou k jednomu okraji plodiště. Smysl tohoto je že když matka zakládá poslední přidaný rámek, v prvním jsou volné buňky po vylíhlé, plodu. Matka se na něj vrací. A opět je zakládá v pořadí za sebou, jek se postupně včely líhnou. Jinam ani nemůže.

Chlapci nepište že OP je totálná blbost. Děláte ze sebe hlupáky. Raději pište že vám to jen nefunguje.
(22.08.2021 14:38)Kohout napsal(a): [ -> ]Další rámky ke kladení se přidávají postupně za sebou k jednomu okraji plodiště. Smysl tohoto je že když matka zakládá poslední přidaný rámek, v prvním jsou volné buňky po vylíhlé, plodu. Matka se na něj vrací. A opět je zakládá v pořadí za sebou, jek se postupně včely líhnou. Jinam ani nemůže.

No ale je ti jasné, že takhle to uplně nefunguje Smile....to by musela začinat na jednom rámku a hned jak položí poslední vajíčko prvního rámku by musela mít připravený druhý rámek vedle atd.....jak stárneš, tak se tvoje argumentace horší Kohoute
to by se muselo pozorovat....vzit 100 ulu a podle toho za jak dlouho teorwticky ma matka zaklaat pouzity rozmer ramku, tak aspon po tak dlouhe dobe kontrolovat kazdy ul, jestli matka idealne zakladla cely plast a az pp jeho zakladeni se posunula na dalsi. jestli delnice a matka maji vzitou takovou miru racionalizace a efektivity ze delnice netahaji matku na jiny plast driv nez je zakladeny posledni rozkladeny a matka stejnym zpusobem nesmejdi po vice plastech.

jenze se obavam zetim lezenim do ulu by se delnice i matka tak rozhodily, ze by pozorovani bylo timhle "pozorovanim" znwhodnoceno.

ale melo by to jit zkontrolovat i tak ze za jednotku doby potrebnou pro zakladeni plastu vynasobenou poctem plastu by se vlwzlo do plodiste tesne pred tim, nez by plod mel zacit vybihat z prvniho plastu. a pokud by vsecgny plasty v rade pak mely postupne mladsi a mladsi plod a obsahovaly by plasty rovnomerne a plynule mladnouci plod od nejstarsiho k nejpladaimu po vetsine sve plochy a plast po plastu, tak by se dalo rict, ze matka/-y disciplinovane zaklada plast po plastu a nesmejdi po nich na preskacku.
(22.08.2021 14:42)Louky napsal(a): [ -> ]
(22.08.2021 14:38)Kohout napsal(a): [ -> ]Další rámky ke kladení se přidávají postupně za sebou k jednomu okraji plodiště. Smysl tohoto je že když matka zakládá poslední přidaný rámek, v prvním jsou volné buňky po vylíhlé, plodu. Matka se na něj vrací. A opět je zakládá v pořadí za sebou, jek se postupně včely líhnou. Jinam ani nemůže.

No ale je ti jasné, že takhle to uplně nefunguje Smile....to by musela začinat na jednom rámku a hned jak položí poslední vajíčko prvního rámku by musela mít připravený druhý rámek vedle atd.....jak stárneš, tak se tvoje argumentace horší Kohoute

Sám seš horší ty starej argumente.
Není mi jasné proč když zaklade poslední rámek není žádná volná buňka v rámku prvním a ty seš ten poslední od kterého bych to chtěl slyšet.
Tak prvně píšeš, že je první celej vylíhlej, ted v prvním není žádná volná bunka......Kohoute tebe snad nikdo nekontroluje co píšeš, protože s tebou nechce nikdo diskutovat, protože ví, že je to marný....
Tak se mnou nediskutuj.
Nepíšu nikde že je celej vylíhlej takže to nepíšu ani prvně. Nepíšu nikde že v prvním není žádná volná buňka. Píšu že z posledního plástu se vrací klást na první. Jestli máš možnost nechat si od někoho přečíst co jsem psal tak to udělej.
Včely se líhnou po všech rámkách postupně a né že by se líhnul jeden rámek, pak druhej atd.....matka po úle běhá a roznáší feromon....nestojí dva dny na jednom rámku, protože se zrovna odlíhnul....a navíc na jaře máš jen kolečka, a matka je postupně zvětšuje a zvětšuje.....takže minimálně první 4 rámky nemáš nikdy celé odlíhlé nebo celé zakladené ve stejnou dobu. Pokud tohle nechápeš, dej to přečíst Kohoutový, at ti to pak vysvětlí, co jsem napsal.
Referenční URL's