Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Louky tohle všechno vím. Popsal jsem princip proč se rámek na kladení přidává do OP na kraj plodiště a ne doprostřed.
Když někdo napíše že matka klade do prvních dvou nástavků a med včely dávají do třetího, čtvrtého a pátého, tak je starej a blbej protože ty se toho hned chytneš protože plod bývá i ve třetím a čtvrtém a med i v prvním a druhém.
A nechme diskuze, kdosi tu psal že diskutovat s tebou je pod mojí úroveň.
A zkoušel si to někdy nedávat ho na kraj ale doprostřed? možná by se nestalo vůbec nic....on se dává na kraj, protože je to nejjednodušší a ta metodika je založená tak, aby to bylo jednoduché....při stovkách včelstev by si při další návštěvě už nevěděl kterej je ten kterej si tam minule vložil, když by byl někde uprostřed a tak by ti zase trvalo, než by si ho našel a zkontroloval, jestli už je dost zakladený, aby si mohl přidat další.....navíc u toho posledního, kterej už matka nezvládne by ho možná zakladla jen částečně a ostatní by už nestíhala, tak by se tím posralo celý OP.
nechci nijak zasahovat do Vaší diskuze, jen bych rád připomněl, že př. Sedláček přidával mezistěny doprostřed. (nevím jestli i rámky, ale o mezistěnách to psal 23. července 2018 na svých stránkách (dnes již neexistujících) 2) Doplním optimalizované plodiště na 7 – 8 plástů
A to ideálně světlými soušemi a nebo, když nemám – jako že nemám, tak mezistěnami a to tak, že jednu vložím do středu plodového hnízda a druhou na kraj (kterýkoliv).
Tedy opět podrobněji…. Slunečnice je doodkvetlá obr. 31 a tak je na čase provést po desetidenním odstupu od poslední aplikace Formidolu poslední medobraní. Jedná se o stanoviště s loňskými matkami – tedy jednoletými :
• a) Přijedu na stanoviště a vedle každého úlu si položím ZBOKU výkluz obr. 32.
• b) Z prvního úlu sundám medníkové nástavky a dám bokem (ideálně zanesu na konec k poslednímu úlu a zakryji). Budu je vracet až na poslední úl stanoviště.
Obr. 36 Obr. 35
• c) Objeví se mi následující obraz obr. 34 optimalizovaného plodiště na čtyř plástech Sedláčkovi míry 39 x 34,7 cm (Jumbo Langstroth 28, 5 cm, Dadant apod.) či u 80% včelstev obraz pěti rámkového optimalizovaného plodiště obr. 35. A tak mi stačí jen doplnit 2 – 3 MZ . Jednu jedinou dávám do středu a druhou (druhé další) na okraj obr. 35. To znamená, že běžně zazimovávám na 7 či já osobně na max. 8 plástech Sedláčkovi míry

Loni jsem to zkoušel a výsledek byl špatný- rozdělené plodiště. Pravdu má totiž př. Barnát o zimování na tmavém díle...
Nevím co ho k tomu přemetání na mezistěny vede, víra, odhodlání ukázat propracovanější způsob norského zimování s názvem OP, ty rošády matek mne úplně ujistily vtom, že něco je opravdu špatně vtom co čtu. Zřejmě ho vedlo k tomu všemu něco jako problém s pevností včel. Zajímavé je, že jak mi Louky poradil, tak pomalu procházím informace okolo tohoto blbnutí s OP, v jednom videu od Korejců někde z archivu vlákna OP, co si hrajou celou zimu se 3 až 5ti plásty včel, jsem tento podobný termín jsem také zaregistroval. (pozn. mají tam sice podnebí mírné ale trochu jiné od našeho středoevropského)




[Obrázky: 2021-08-23.png]
Martine ale to jsme se nepochopili....celou dobu se tu bavíme o vkládání mezistěn při tvorbě OP na jaře.....né o doplnování plodiště před krmením a zimováním.
Matka zakladie aj krajnú medzistienku čo včely postavia tak ako aj stavebný rámik čo je bežná vec u včelstiev..Cool
To ano, ale debata začala s tím, že je tu na kraji větší riziko její zanesení zcela nebo z jedné strany sladinou a pylem dřív, než to matka zaklade.
(22.08.2021 19:06)Louky napsal(a): [ -> ]A zkoušel si to někdy nedávat ho na kraj ale doprostřed? možná by se nestalo vůbec nic....on se dává na kraj, protože je to nejjednodušší a ta metodika je založená tak, aby to bylo jednoduché....při stovkách včelstev by si při další návštěvě už nevěděl kterej je ten kterej si tam minule vložil, když by byl někde uprostřed a tak by ti zase trvalo, než by si ho našel a zkontroloval, jestli už je dost zakladený, aby si mohl přidat další.....navíc u toho posledního, kterej už matka nezvládne by ho možná zakladla jen částečně a ostatní by už nestíhala, tak by se tím posralo celý OP.

Možná to bude i tak nějak jak píšeš. Zrovna tak když máš v OP málo včelstev jako třeba já 40 a teprve se učíš kdy přidávat další rámek do plodiště. U mě to byly první dva roky ne žjsem získal nějaký ten odhad a nekontroloval plodiště zbytečně brzy.
V OP matka zaklade i poslední rámek celý, včely jsou tu ve dvou řadách nad sebou, tepelná pohoda je v každé buňce, i u loučky.
Já na ta nová sedláčkovská videa nekoukám. Nemám na to čas. Většinu dne když něco dělám kolem baráku mám na uších sluchátka a poslouchám videa na která se nemusí koukat. Z jeho starších přednášek mám poznamenáno že matka zaklade poslední plást a vrací se na plást který zakladla před 22 dny. Říkal že si pamatuje misto kde před 22 kladla a vrací se na něj. Proto by se neměly plásty v plodišti přehazovat. Jestli to je pravda nebo někdo bude tvrdit že ne je celkem fuk. V běžných úlech jsem často vídával matky pobíhat po plástu od buňky k buňce. Buňku si “prohlédla” a šla dál. Možná je to proto že hledá buňku kterou včely ke kladení připravily. V OP se toto neděje. Většina rámků je zavíčkovaná nebo před zavíčkováním. Volné buňky připravené ke kladení které včely jsou na jednom dvou plástech a matka nebloudí kdesi po úle.
(23.08.2021 9:28)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To ano, ale debata začala s tím, že je tu na kraji větší riziko její zanesení zcela nebo z jedné strany sladinou a pylem dřív, než to matka zaklade.

Na kraji mi zanášali súše pri prvej výdatnejšej peľovej či nektárovej znáške. Medzistenu ani jednu, nestihli, matka bola rýchlejšia.
Nechci nějak narušovat vaši diskuzi, ale skutečně nevím, proč bych měl dávat do OP nějaké mezistěny. Proč dávat čistý materiál do nemocemi stále víc zasviněného prostředí. Vše provádím podle Řeháčka a po zakomorování na plod odvíčkuji zásoby za přepážkou. Kdo má víc času může postupně. Pak vložím 2 stavební rámky /LBV/ 2 přepážky a celé plodiště do středu. Mezeru vyplním trochu roztaženými mezistěnami. No a někdy před slunovratem SR pryč, OP k jedné straně, staré plásty na kraj a rámkové krmítko. Postavené mezistěny uschovám. Podstatně mě urychlí ozdravování včelstev. Pomalu ho neprovádím každé 3 roky jako dřív, ale začínám s tím až tehdy, kdy mě včelky signalizují že svoje zdravotní problémy nejspíš následně nezvládnou. Zatím se to ale učím. Druhá varianta je provádět to ještě jednodušeji, ale ta je zatím jen doopravdy v malém pokusu. Proč včely trápit nějakými zvěrstvy, když si na nové dílo mohou přejít dobrovolně a staré opustit OP je k tomu jako dělané! Možná...... Zkuste se zamyslet nad dobrým nápadem, který tu zanechal Milan H. Zdraví R. S.
Vysvětlete mi někdo prosím jak to Ruda myslí s tím že neví proč by měl do OP dávat nějaké mezistěny a pak trochu roztaženými mezistěnami vyplní mezeru. Stárnu.
Já se přiznám, že jsem v jeho příspěvku OP nenašel a musel jsem se znova podívat, jestli opravdu píše v tématu OP. Jediné na co můžu reagovat jsou dva stavební rámky na včelstvo, letos jsem si to poprvé taky zkusil a na včelstvech to je strašně znát....tim že matka zaklade tolik trubčiny, tak je tam těch dělnic znatelně méně....takže já už takové chyby opakovat nebudu.
OP je ohraničeno komorovacíma překážkama a je tak nějak uprostřed. Mezistěny vyplňují 2 vzniklé prostory v plodišti / kraje/. A jsou možné tyto situace. Jak jsem tam mezistěny dal, tak je vyndám, nebo jsou úplně nebo trochu vystavené. Také tam může být plod, nebo zásoby, nebo obojí. Právě co tam a jak včelstvo vytvoří nám o něm hodně řekne. Každopádně není li tam nic, nejlepší včelstva tam vytvoří zakladenou a zanesenou divočinu. No a to je pak mazec. Je ji základ OP 4-5 rámků a přidají se 2 SR tak se zvětší na 6 - 7. Dělnic je stejně, ale včely se nerojí a já se v nich nemusím šťourat a vymýšlet podstatně pracnější řešení. Navíc mám bonus, že starší matky jsou automaticky měněny TV. Tak to dělám já, a stále vylepšuji. Vy si to dělejte jak chcete. R. S.
Je to čtrnácté slovo v příspěvku. Možná se zobrazuje jen někomu.
(23.08.2021 17:58)Louky napsal(a): [ -> ]Jediné na co můžu reagovat jsou dva stavební rámky na včelstvo, letos jsem si to poprvé taky zkusil a na včelstvech to je strašně znát....tim že matka zaklade tolik trubčiny, tak je tam těch dělnic znatelně méně....takže já už takové chyby opakovat nebudu.

Zajímavé. Ruda má dělnic stejně. Co dělá špatně?
To u volný stavby bych musel včelařit jenom s trubcema
(23.08.2021 18:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]OP je ohraničeno komorovacíma překážkama
Ty přepážky jsou klasika jak z dob MUII, cca 1,5cm masiv, očko uprostřed horní třetiny, okraje jsou těsně podle vnitřího rozměru půdorysu nástavku? Aby byla lepší představa, nebo jsou bez díry tvořící dvě včelotěsně boky oddělené komory s průlezem přes MM a podmet, případně POL... Díky za odpověď.
Už se bojím sem cokoliv napsat, ale jak koukám tak to není ani potřeba, je to tu samej odborník.
První znalec byl myslím Zdeněk Barnat.
Rudolf Stonjek píše o dvou přepážkách. Já používám jen jednu a druhou zastupuje vždy stěna nástavku. Co je dobře, jak to děláte Vy? Je lepší jeden velký klidový prostor nebo dva menší?
Referenční URL's