Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Optimalizované plodiště
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.10.2021 9:56)Ali napsal(a): [ -> ]stefanos689, "U OP každopádně nebude volná ani smíšená stavba fungovat..." to je vyzkoušené? Nějak jsem to tu nepostřehl.

U mě ano. A vyplývá to z podstaty věci. OP je velmi efektivní a úsporný chov na těžbu medu a rozmnožování, dělení včelstev. Včelstva na volné stavbě se chovají zcela jinak a je nutné zvolit jiný přístup k nim. Záměrně nehodnotím co je obecně lepší, funguje mi ke spokojenosti obojí. Jen musím odhadnout limity každého přístupu a neočekávat nemožné.
(22.10.2021 9:06)gupa napsal(a): [ -> ]Připomíná mi ta diskuze s tebou jakoby komunikaci dvou oslů mezi sebou, iá, ia jeden s krátkým a, druhý s dlouhým, oba si prý lžou, oba se obviňují z délky a. Prostě tak nějak.

Gusto tak zo seba toho "osla" nerob...Blush
Všetci už poznáme tvoj názor na OP aj to že chceš pred "pseudo technológiami" ochrániť začínajúcich včelárov...
Len nerob to tu...
Založ vlákno : "Proč OP ne" a hoď tam argumenty...


Pre Jardu Janičeka
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Metod...Metoda-LBV
stefanos689, můžeš prosím v kostce popsat důležité a na co si dát pozor? Myslím u volné stavby OP. Já mezistěny nevedu a OP jsem chtěl příští rok v té, pro včely nehostinné krajině ještě zkusit, než to zapichnu. Dik.
OP bez mezistěn nefunguje.
V čem prosím vězí jádro problému (nefunkce) volné stavby a OP?
(22.10.2021 19:02)Ali napsal(a): [ -> ]V čem prosím vězí jádro problému (nefunkce) volné stavby a OP?

Postaví i trubčinu, kterou pak po vylíhnutí zalévají sladinou a víčkují -> sladina v plodišti + omezený prostor = vyrojení.
Tento rok som začal testovať OP a porovnával 2 skupiny včelstiev v produkcii medu a proti rojových kontrol.
Porovnávanie bolo v úľoch Dadant Blat:
20 rodín OP a 20 rodín klasika bez mriežky a 2Tr v prvom medníku.
Sila včelstiev v prospech včelstiev bez mriežky, asi 30 % rodín bez mriežky malo plod na 7-8 rámikoch a aj v prvom medníku na 3-4 rámikoch + 2 Tr. OP plod len na 5 rámikoch žiadne Tr.
Protirojové kontroly v prospech OP kontrola 5 rámikov matky vždy videná jasné prehľadné. Je pravda že tento rok nám do agátu prišla silná medovica a včely rušili matečniky- 0 vyrojených.
Medobranie včelstvá bez mriežky ručné ometanie, OP výklzy ktoré som po 10 rokoch oprášil spolu z mriežkami SmileSmile. Medný výnos OP priemer 47 kg+1-2 kg v plodisku na začiatok kŕmenia, bez mriežky 50kg + 3-4 kg v plodisku na začiatku kŕmenia.
Celkový dojem : ten rozdiel v produkcii medu je výrazný,ale z OP mám pozitívne dojmy - prehliadky, medobranie ,tvorba oddielikov prebieha rýchlejšie jednoduchšie.
V septembri som upravil aj druhej skupine plodiská na OP matky sú zaklietkováne v izolátore Chmáry, tak aby som vo februári odštartoval na OP všetky včelstvá.
Aké negatíva z OP zatiaľ žiadne, je to len prvý rok.
(22.10.2021 14:44)goro napsal(a): [ -> ]
(22.10.2021 9:06)gupa napsal(a): [ -> ]Připomíná mi ta diskuze s tebou jakoby komunikaci dvou oslů mezi sebou, iá, ia jeden s krátkým a, druhý s dlouhým, oba si prý lžou, oba se obviňují z délky a. Prostě tak nějak.

Gusto tak zo seba toho "osla" nerob...Blush
Všetci už poznáme tvoj názor na OP aj to že chceš pred "pseudo technológiami" ochrániť začínajúcich včelárov...
Len nerob to tu...
Založ vlákno : "Proč OP ne" a hoď tam argumenty...
Taková podlost. Stejně jako od Loukyho. Proč mohu já zato, že Louky je zbrklý diskutér a neumí se stále při odpovědi číst chápat a ovládat když mu někdo v jeho hlavě nedorozměním kvůli té jeho zbrklosti, stoupne na kuří oko?

Od tebe mne to mrzí, proč bych měl zakládat protidiskuzi? Oto mne nikdy nešlo, šlo mne o terminologii, chronologii, že v momentě dění komorování dojde nějaký kšeftmon a začne hlásat své evangelium, které nakonec vymaže a v jakési nestálé formě začal hlásat před kamerou. Chci například vidět, jak ty jeho stovky včelstev klíckuje od začítku do konce. On ukazuje jen kolik chce a říká si na kameru co chce.

Prostě nějaký včelař, který se udělá celebritou a ukazuje se jak váš slovenský nahý Sašo, pokud dobře hledám nikdy tu ani nedal jediný příspěvek, tu má fanklub. A já mám jít proti fankubu? Goro, nejde mi oto. Důvod jsem tedy vypsal.

Takže pochopíš že Předmětem příspěvku OP není, jde o fanklub jednoho bučovického včelaře.

A mám také otázku, opravdu jestli je OP o někom, proč ten někdo se tu neukáže a nepoděkuje? Protože se baví a vydělává na cizí účet? resp. účet FV? Nebo se tu schovává pod nějakým nickem a přispívá? Ty to musíš vědět goro, vidíš IP adresy. Proč se mi zdá celé téma OP tak podlé?
Tvl ty musíš mít hodně smutnej život gupo....já bych třeba strašně chtěl pochopit tvoje uvažování, ale vim, že se to nikdy nestane. Proč někdo chce diskutovat o něčem o čem vůbec nic neví? Proč nediskutuješ v tématech o kterých něco víš? Proč nenatočíš nějaký videa jak si skvělej, jak máš skvělou metodiku atd.....určitě si svůj fanclub najdeš, pokud nejsi uplně levej.
Louky, jsem smutnej, mé uvažování nepochopíš, nikdy se to nestane. Zapiš si, jsem úplně blbej videa z oboru který mne živí ze zásady nenatáčím, a o žádnémtématu nic nevím a o žádný fanklub mi nejde, a kdyby vznikl rád se doněj oficiálně připojím. Stačí to abys mne nechal na pokoji?
Tak zkus stručně a srozumitelně bez okopávání kotníků kolegy v oboru vyjádřit oč ti jde. Třeba pak pochopíme.
Gupo plete se ti to. Louky ma asi 2-3 OP videa a rika na nich, ze OP zkousi/zkousel. Dalsich jeho 100 videi je jeho metodika.
Diky Tobe a dalsi odpiracum OP opet resime hovna a dalsi ctenari se nakonec, diky vam, presunou jinam.

Diky Pacifiku za prispevek k tematu.

Letos jsem to taky zkusil na 6ti ulech. Pulka se nepovedla, druha ano. Az pak jsem zacal poradne sledovat Sedlackovic videa (kazdy 2-3x), az mi docvaklo, kde jsem delal chyby.
A moc me to bavi a tesim se na jarni komorovani.
(23.10.2021 12:28)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Tak zkus stručně a srozumitelně bez okopávání kotníků kolegy v oboru vyjádřit oč ti jde. Třeba pak pochopíme.
No před kopnutím od Loukyho jsem napsal třeba toto. Absolutně zatím nepochopeno? Přepážek v úlu mohou být spousty, jde o trvalý způsob od vykotlané díry do kmene, kamene, pískovce, udělanou z hlíny do Langstrotha Dadanta..., ano dokonce lze přepážkovat v Langstroth úlu, v Lyensově, českém univerzalu, budečáku ...

a jeden ze způsobů volby přepážek, který je předmětem tématu je předáván paralelně na youtubu. S názvem ne podle jména autora (např. Blinova přepážka, okénko budečáku, pžepážka dle Langstrotha), ale tak, že jde o jedinečnou a konečnou vymyšlenou věc. Zvanou "optimalizované plodiště"


Přitom není ani konečná, ani dopracovaná a domyšlená, jak zde třeba Kohout několikrát prohlásil, o OP jsem totálně nepochopil ... . Proč? Je to jen jeden z mnoha způsobů včelaření který používá přepážky a komory a osvědčené postupy, které platí všeobecně i bez přepážek.

Optimalizaci lze dělat i bez přepážek. Stačí tvrdit to co je univerzálním zaklínadlem.

To zní: Včelařím a pozoruji včely a toto je optimalizované plodiště.

Protože kdybych to nesdělil, ostatní metody dle názvu by byly neoptimalizované, tudíž jiné ve smyslu špatné.

Stále nic? Díky stefanos689 za reakci.

(23.10.2021 13:00)Baktus napsal(a): [ -> ]Gupo plete se ti to. Louky ma asi 2-3 OP videa a rika na nich, ze OP zkousi/zkousel.

(22.10.2021 7:37)Louky napsal(a): [ -> ]Tak to nevím kde si tohle vzal, ale já žádný OP nenatáčím a ani momentálně žádný na včelnici nemám.....ale byl bych bláhový, kdybych od tebe čekal, že budeš psát pravdu a né svojí vysněnou pravdu.

(23.10.2021 13:00)Baktus napsal(a): [ -> ]Letos jsem to taky zkusil na 6ti ulech. Pulka se nepovedla, druha ano. Az pak jsem zacal poradne sledovat Sedlackovic videa (kazdy 2-3x), az mi docvaklo, kde jsem delal chyby.
A moc me to bavi a tesim se na jarni komorovani.

A klíckování provádíš? Jestli ano v podletí nebo až nyní?
Obecně: prezentuje-li někdo něco, považuji za vcelku zásadní informaci o jeho historii. Pokud třeba v uplynulých 20 letech mnohokrát změnil metodiku, leckdy zásadně, a vždy o té nové nadšeně přednáší a prezentuje ji, tak je to pro mě velmi zajímavé. Dá se z toho učit marketingová strategie a spousta další věcí. Včelařsky se mi ale hodnota takových informací s každou další novou metodou snižuje. Nicméně se na každý další díl tohoto seriálu těším Wink.

Včelařsky jsou velmi cenné informace od rutinérů, kteří mají řemeslo zmáknuté a mění jen detaily, pokud vůbec.
(23.10.2021 13:06)gupa napsal(a): [ -> ]ale tak, že jde o jedinečnou a konečnou vymyšlenou věc. Zvanou "optimalizované plodiště"


Přitom není ani konečná, ani dopracovaná a domyšlená, jak zde třeba Kohout několikrát prohlásil, o

Aha. Můžeš mě navést kde, kdo a kdy presentuje tuto metodiku jako jedinečnou a konečnou? Co jsem shlédl Sedláčkovi videa, tak ji uvádí jako metodiku ve vývoji a jako metodiku, kterou v podstatě jen oprášil po dědečkovi a upravil dle postupů několika včelařů z Německa a Itálie. Co tam máš dál?

(23.10.2021 13:38)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Včelařsky jsou velmi cenné informace od rutinérů, kteří mají řemeslo zmáknuté a mění jen detaily, pokud vůbec.

Tam je ale riziko, že ta rutina přestane jednoho krásného dne fungovat. A co pak takový rutinér bude dělat, když se třeba za 50 let nenaučil a neosahal žádný jiný přístup. Jen k zamyšlení.
Gupo - klickuju az nyni. Bud do izolatoru upravenyho podle Sedlackova napadu, nebo do klicek z aliexpresu.
Pristi rok budu rozhodne v cervenci izolovat do 2R izolatoru.
Stefanos689:
Jasně, ohledně léčení je vývoj daný vývojem parazita. To jsou ty drobné změny - detaily.
Sedláček si našel téma, o kterém nikdo jiný videa a přednášky nedělá a využívá to pro prezentaci svého byznysu - prodej včelařských potřeb, oddělků nejlépe na rámkové míře úlového systému, který sám vyrábí.
Pokud by se našlo dalších deset dostatěčně vytrvalých včelařů/výrobců včelařského vybavení, kteří by začli přednášet a být aktivní na sociálních sítích (tj. youtube) tak jsem přesvědčen, že by si p. Sedláček našel jiné nebo další téma, ve kterém by byl sám a které by ho dostatečně odlišovalo od ostatních profivčelařů, výrobců úlových sestav, prodejce včelařských pomůcek, oddělků.
Nedávno mne pobavil reakcí na něčí dotaz, proč ke včelám nenosí blůzu/košili, že prý se otužuje....na včerejší online přednášce z Nasavrk měl rýmu jako trámSmile...ale u kolegyní včelařek tm možná dosahuje vyšší sledovanosti, tak proč neSmile.

Sedláčkova videa sleduji kvůli tomu, že jsem stále ještě začátečník a doufám, že v tom kvantu informací celkem systematicky řazených najdu i něco užitečného. Dřívější videa "u tabule" mi přišla zajímavější, videa z praxe jsou někdy jen o tom, aby se v pravidelném intervalu objevil v éteru ...sejde z očí, sejde z mysli...prostě marketing.
Vedle toho samozřejmě chci vyzkoušet i to OP, abych věděl a měl vlastní zkušenosti.

Jedna z věcí, která se mi u něj líbí je, že on si to vždycky pochválí, slovíčka jako přenádherné a překrásné zařazuji do včelařské terminologieSmile.

Gupo - k tvému dotazu, zda nebo proč se zde p. Sedláček na foru neobjeví, tak jestli si neviděl nějaká jeho videa, tak on vícekrát ve videích utrousil, že ho žádná fora nezajímají a že o tom, co on předvádí a jak včelaří, nepotřebuje diskutovat.
Citace:Přitom není ani konečná, ani dopracovaná a domyšlená, jak zde třeba Kohout několikrát prohlásil, o

Citace:Aha. Můžeš mě navést kde, kdo a kdy presentuje tuto metodiku jako jedinečnou a konečnou? Co jsem shlédl Sedláčkovi videa, tak ji uvádí jako metodiku ve vývoji a jako metodiku, kterou v podstatě jen oprášil po dědečkovi a upravil dle postupů několika včelařů z Německa a Itálie. Co tam máš dál?



Proč tak zhurta? Jak co kde mám dál? Když ti někdo řekne, že tato barva je modrá a přitom vidíš, že je zelená, prostě moc žluté v modré přebývá. Jde tedy o modrý odstín když vidíš že jde jasně o zelenou?

Nejde oto kdo a kdy, ale co. Tz. název. Jestli jsis nevšiml, píšu tom názvu. Jak můžeš mít optimalizované něco, když to vlastně tím jak se stále něco mění, optimalizované není? Kdy je více optimalizované plodistě, před změnou, po změně, nebo úpravě? Když se postup třeba nějak upraví podle několika včelařů z Německa a Itálie? ... nakonec může dojít moment, kdy se dojde nato že všechno je jinak, že optimalizované plodiště se musí zase přeoptimalizovat a upravit. Včem byla tedy ta původní vědomost od dědečka nedostatečná? A dědečka to optimalizování naučil kdo, co? Zase jiný včelař? Prostě století optimalizací, které stále nejsou optimální.
Sedláčkovu metodiku si v středně dobé perspektivě nevyzkouším. Než se dostanu do stavu, že mám do jarní snůšky k dispozici 40 nízkých souší do medniku na 1OP.
Referenční URL's